28.09.12
10:45
Здравейте, аз съм висок 1.77 и тежа около 96, може би дори 97 килограма. Започнах да тренирам (вече втора седмица) по 5 дни седмично фитнес само на пътечката като ползвам вашата програма за подобряване на издръжливостта (то всъщност е програма на някакъв блогър the running blog dog или нещо такова), първа седмица 14 минути тренировка 1мин тичане, 1 почивка и така 14 минути. Втората (сега) 1 почивка, 2 тичане и така 15 минути. И така постепенно се увеличава издръжливостта. Тренирам всички дни без четвъртък и неделя. Засега ми се струва, че тези тренировки са достатъчно интензивни и добри за мен, тъй като когато приключа съм уморен и целият в пот.
Купих си мюстли и някакво пастьоризирано мляко и всяка сутрин закусвам с около 100-150 грама мюстли с, да кажем 200 мл мляко. храня се със всичко, но съществено съм намалил хляба - преди хапвах 5-6 филии на ядене, сега хапвам до 3-4 филии през целия ден.
Та главният ми въпрос за момента какво количество калории трябва да консумирам, за да свалям килогрми при този режим?
И нещо друго - аз по принцип не пия вода по време на тренировка - от любопитство, хубаво ли е да се пие вода при трениране?
Значи за да сваляш трябва да бъдеш в калориен дефицит, а когато искаш да качваш в калориен излишъл. Сметни си на ден по колко калории ядеш, колко калории на ден израсходваш и нещата ще се получат. http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49744 тази тема е показано доста добре как се смятат нещата. Мюслите е хубаво, да, но има захар и доста хора него препоръчват, не казвам да не го ядеш. На негово място можеш да сложиш овесени ядки/трици, ти си прецени де. Хубаво ли е да се пие вода по време на тренировка, да! :) Успех! :)
28.09.12
11:16
Благодаря за съветите Tom. По принцип идеята ми е генерално да намаля калориите до ниво, което ми е напълно достатъчно при тази натовареност (5 тренировки от 7 дни). } . Ще прочета статията много подробно. Все пак какво е твоето лично мнение, мислиш ли, че 1700-1800 са достатъчно?
При 5 тренировки седмично и с 1700-1800калории мисля, че не е достатъчно.. Трябва да дигнеш калориите според мен, сметни си ги и виж. :)
Моето мнение е, че ако до сега си водил заседнал начин на живот без тренировки и изведнъж си започнал да тренираш 5 пъти седмично намаляването на калориите не е добро решение. Тялото ти в момента има нужда от храна повече от всякога. Като говорим за храна имам предвид качествена храна. Мюслито и хляба въобще не влизат в тази графа. Аз хляб не съм ял от години освен в малкото случаи когато сам съм си го правил. Съветвам те да не влизаш в разни филми със сметки на калории и дефицити защото те са за хора които са наясно какво правят. Избери си просто някакъв режим на хранене например ВМ-НВД изключи лошите храни от менюто си и тези които не са подходящи за режима, тренирай здраво 3-4 пъти седмично с тежести и 3 пъти кардио и нещата ще станат.
На тия килограми при 5 тренировки седмично,1800 калорий са си самоубийство.Намали го тва кардио до 2-3 пъти седмично, включи силови тренировки
и ако искаш за броиш калорий някъде между 2300-2500 е добър ориентир(с времето ще го модифицираш),освен ако целта ти не е да свалиш 20 кг за 2 седмици,тогава не мога ти дам съвет.
Подозирам, че тези 97 кг не са предимно от изградена вече мускулатура, а от телесни мазнини. :) Затова 5 дни в седмицата само кардио тренировки и то тичане, си е рисковано и натоварващо - най-вече за ставите. Особено когато става дума за начинаещ. Дори и да намалиш цифрата на килограмите заради някакво орязване на калориите и това тичане, много е вероятно да не си доволен от резултата, защото тренировките само на пътечката сами по себе си не могат да ти донесат качествено отслабване и преформиране на тялото. Пораженията, които си си нанесъл с годините на заседнал начин на живот и лошо хранене не могат да изчезнат по този начин.
Замисли се за 2 - 3 тренировки с тежести, в които да тренираш всички мускулни групи, като кардиото ти е след тях или допълнително в още един ден само то, например вело, а не тичане (за сега поне). Не е нужно, разбира се, да се вманиачаваш в сметки на калории и твърде строги режими, защото това ще те откаже от самото начало. Изключи кофти храните, в това число мюслите, които са далеч от нещо полезно, както и 4-те филии бял хляб, и се насочи към избор на по-качествена храна. Не консумирай храни, които са пържени, полуфабрикати, тежки манджи, вафли, бисквити, натурални сокове, газирано и други такива боклуци, които преливат от щандовете във веригите.
Относно водата - почти не съм срещала треньорско мнение, което да подкрепя пиенето на вода по време на тренировка, особено пиенето по малко и начесто. Не става дума да умираш от жажда, ако се налага - пиеш, естествено. Аз лично също се чувствам по-добре, когато не пия вода по време на самата тренировка.
:)
Мнението беше редактирано от Мари А. на 28.09.12 14:05.