Фитнес програма

01.10.12
22:44

Искам да попитам тази програма удачна ли е за качване на мускулна маса ?
Ден 1: Гърди и корем
Ден 2: Ръце
Ден 3: Почивка
Ден 4: Гръб
Ден 5: Рамене
Ден 6: Крака и корем
Ден 7: Почивка

Noctis Caelum

01.10.12
22:54

казано от Viktor Milkov на 01.10.12, 22:44:

Искам да попитам тази програма удачна ли е за качване на мускулна маса ?
Ден 1: Гърди и корем
Ден 2: Ръце
Ден 3: Почивка
Ден 4: Гръб
Ден 5: Рамене
Ден 6: Крака и корем
Ден 7: Почивка

Това не е програмата.Освен нея си забравил да споменеш стаж,години,ръст,тегло.

01.10.12
22:58

Ти не си написал колко стаж имаш във фитнеса, някакви оринетировъчни ръст и килограми, за да може някои да се ориентира и да ти даде по-конкретна информация. От това разпределение на мускулните групи през седмицата ми прави впечатление, че не си оставил почивни дни между отделните тренировки. По-добре би било щом ще качваш мускулна маса да си разделиш упражненията в три или четири тренировъчни дни с по един почивен ден между тях. Важно за да качваш мускулна маса е да имаш добро хранене с нужните протеини и въглехидрати. Можеш да се подпомогнеш и с хранителни добавки по пътя към целта. Но все пак е добре да дадеш малко повече инфо и ти.

01.10.12
23:01

Ами ходил съм на фитнес около година и половина но прекъснах за 6-7 месеца и сега отново почвам . Иначе 19 години 180см и 74кг . Казаха ми и за трениране на отделните групи мускули два пъти в седмицата но не знам дали това е удачно ?

01.10.12
23:04

Този,който ти го е казал,е наясно с нещата точно толкова ,колкото и ти самия.
Тук ,във форума,има много теми,които засягат същата тематика.Не се притеснявай да почетеш,малко е вероятно да ти навреди.

01.10.12
23:08

При положение, че вече не си начинаещ във фитнеса идеята за разпределяне на мускулните групи си е много добра. За трениране на една и съща мускулна група два пъти в седмицата - мисля, че може да е твърде много. Аз си мисля, че най-удачно при теб ще е да си разделиш по две мускулните групи примерно: 1 ден Бицепс и гърди, 2- почивка, 3 - трицепс - гръб, 4-почивка, 5- крака и рамо и след това да ги повтаряш, като след последния ден пак си оставяш почивка. Аз не съм включил тренирането на корем, защото можеш да го включиш в който искаш от дните, а и можеш да го тренираш повече от един път в седмицата.

01.10.12
23:15

казано от gazena gadinka на 01.10.12, 23:08:

При положение, че вече не си начинаещ във фитнеса идеята за разпределяне на мускулните групи си е много добра. За трениране на една и съща мускулна група два пъти в седмицата - мисля, че може да е твърде много. Аз си мисля, че най-удачно при теб ще е да си разделиш по две мускулните групи примерно: 1 ден Бицепс и гърди, 2- почивка, 3 - трицепс - гръб, 4-почивка, 5- крака и рамо и след това да ги повтаряш, като след последния ден пак си оставяш почивка. Аз не съм включил тренирането на корем, защото можеш да го включиш в който искаш от дните, а и можеш да го тренираш повече от един път в седмицата.

Човека е начинаещ,но дори и напреднал да беше,след над половингодишно прекъсване сплита не е най-удачния вариант.

01.10.12
23:51

казано от gazena gadinka на 01.10.12, 23:08:

При положение, че вече не си начинаещ във фитнеса идеята за разпределяне на мускулните групи си е много добра. За трениране на една и съща мускулна група два пъти в седмицата - мисля, че може да е твърде много...

Не мисля, че тренирането на една МГ два пъти в седмицата е много и тежко. Какво да кажем тогава за три пъти? По логиката ти трябва да е още по-тежко и да е за още по-напреднали, но явно не е баш така, защото това е основния принцип в кръговите тренировки за начинаещи... ;)
Към автора прочети тази тема, обърни внимание на коментарите на CarnalK.
Друг подходящ вариант е сплит на принципа на дърпащи и бутащи (точно варианта всяка МГ два пъти в седмицата, перфектен сплит за целите ти) например така:
Понеделник/четвъртък:  Тяга, високо изтегляне, набиране с раменен надхват (с тежест), гребане с щанга, чуково сгъване с дъмбели, сгъване за задно бедро; Тягата 3х5, останалото 3х8-10;
Вторник/Петък: Клякане, напади с тежест, кофи с тежест, лег/полулег с дъмбели, военна преса, френско от лег; Клек 3х5, останалото 3х8-10;
Корема за момента го забрави, няма нужда от отделни упражнения на тоя етап.
Успех.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 01.10.12 23:55.

02.10.12
01:11

казано от Veso Pervazov на 01.10.12, 23:51:

Понеделник/четвъртък:  Тяга, високо изтегляне, набиране с раменен надхват (с тежест), гребане с щанга, чуково сгъване с дъмбели, сгъване за задно бедро; Тягата 3х5, останалото 3х8-10;
Вторник/Петък: Клякане, напади с тежест, кофи с тежест, лег/полулег с дъмбели, военна преса, френско от лег; Клек 3х5, останалото 3х8-10;

Veso Pervazov, практиката показа, че Понеделник-Четвъртък / Сряда-Събота е по-добър вариант. На gazena gadinka и spook сигурно някой трябва да им обясни защо, но на теб мисля, че няма нужда (giggle)

Мнението беше редактирано от Wall-E на 02.10.12 01:21.

02.10.12
09:01

Начинаещите не само може, но трябва да тренират цяло тяло три пъти седмично, но разпределянето по групи, така, че да е всеки ден, не е много удачно. Така организмът е постоянно извън хомеостазис и няма кога да настъпи компенсация. По - добре двуразово трениране в сплит и два пъти седмично /една мускулна група се тренира два пъти в един ден/, отколкото всеки ден да тренира според мен, освен ако иска да изчисти малко мускул.

Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 02.10.12 09:03.

02.10.12
14:04

Wall-E, фрапираща разлика поне според мен няма, аз лично бих предпочел понеделник/четвъртък, вторник/петък поради ред причини (част от тях субективни). Та в този смисъл избора е личен, и двата варианта са възможни и подходящи, също така и не са единствени.
Смисъла на коментара ми беше, че предложения сплит за начинаещ не е най-доброто решение, вариант за тренировка веднъж в седмицата за всяка МГ не е оптимален, както и че два или три пъти седмично не значи по-тежко и не води непременно до претрениране (бахти колко народ изпада в паника да не претренира, а не се усещат колко трудно се “постига” това...) Така, че подкрепям втория коментара на Spook, а именно че сплита не е най-удачния вариант, до колкото разбирам той клони към тренировка за цяло тяло.

02.10.12
14:07

Аз, да ти кажа, постигнах претрениране преди месец и нещо, кръгови с прогресивно по - тежка тяга през ден, и само за 5 тренировки тестостеронът ми падна до женски стойности /вял, отпаднал, без либидо, депресии/ и ме хвана и стомашният грип, който месец преди това ме пропусна в семейството. Претренирането си е съвсем реално нещо за някои хора при определени условия.

02.10.12
14:13

казано от Lachezar Tomov на 02.10.12, 14:07:

Аз, да ти кажа, постигнах претрениране преди месец и нещо, кръгови с прогресивно по - тежка тяга през ден, и само за 5 тренировки тестостеронът ми падна до женски стойности /вял, отпаднал, без либидо, депресии/ и ме хвана и стомашният грип, който месец преди това ме пропусна в семейството. Претренирането си е съвсем реално нещо за някои хора при определени условия.

Аз да ти кажа, че се намесват и много други фактори, които в 99,99% от случаите се приемат като претрениране.
Имам много големи съмнения, че 3/4 от говорещите постоянно за претрениране, просто никога не са попадали на истински тежка тренировка, след която е нормално да си уморен ден-два ;)

02.10.12
14:18

казано от James Hinks на 02.10.12, 14:13:

Аз да ти кажа, че се намесват и много други фактори, които в 99,99% от случаите се приемат като претрениране.
Имам много големи съмнения, че 3/4 от говорещите постоянно за претрениране, просто никога не са попадали на истински тежка тренировка, след която е нормално да си уморен ден-два ;)

Точно това имах предвид, масово страха от претрениране завладява начинаещите, породен от “компетентни” изказвания от други начинаещи обаче със самочувствие на напреднали, все групи трениращи, които и идея си нямат какво е тежка тренировка, при това системно прилагана при условията на недостатъчно възстановяване, та поне да се доближат до претренирането... И като цяло мнонието ми е, че до претрениране се стига в следствие на недобро възстановяване, а не толкова от прекалено тежка тренировка.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 02.10.12 14:21.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1