07.10.12
16:17
Пичове, искам да ви задам един въпрос и очаквам съвети. Тренирам фитнес от около 3 години, като тренирам за около 3-4 месеца, след което спирам и се поддържам с лостове. В момента съм на 18 години, 74 кг и 185 см. В момента като тяло има още какво да се желае, но съм на етап, в който имам желание да натрупам маса в ръцете. В момента обиколката на ръката ми е 33,5-34 см. Мислех си като вариант следното: Понеделник и Петък примерно да правя във фитнеса тренировка за ръце - http://www.bb-team.org/workout/2340_den-za-ratse, а в останалите дни - Вторник, Сряда, Четвъртък и евентуално Събота да поддържам тялото с лостове. Гърбът в момента е доста добре, гърдите са малко по-назад - около 94-5 см ми е гръдната обиколка. Пробвал съм доста фитнес програми, но по-значителен резултат в нарастването на ръцете не видях.Мисълта ми е - добър вариант ли е това и дали ще има резултат в нарастването на обиколката? Тъй като не съм особено компетентен и квото съм прочел в този сайт и в Интернет като цяло - по това си изграждам програмите или вземам готови от сайта. Очаквам съвети и мерси предварително.
казано от Петър Стоянов на 07.10.12, 16:17:
Тренирам фитнес от около 3 години, като тренирам за около 3-4 месеца, след което спирам и се поддържам с лостове.
Ето съвет - спри с тия глупости, тренирай здраво в залата, храни се добре, почивай достатъчно и след 2-3 години ще си постигнал повече, отколкото мислиш, че е възможно. На тази възраст тестостеронът ти е предостатъчно - трябва ти само постоянство и малко време.
07.10.12
16:27
Мерси за съвета. Просто преди това не знам какво ми беше щукнало в главата, но предпочитах да правя релеф, а нямах достатъчно маса. Единствената друга причина, поради която ходех на лостове беше, че гърба ми се разви изключително много, а и ми дойде много повече сила. Миналата година, когато почнах лостове и след това продължих с фитнес - вдигнах лега с 10 кг, а при останалите упражнения също започнах да дигам повече килограми.
казано от Петър Стоянов на 07.10.12, 16:27:
Мерси за съвета. Просто преди това не знам какво ми беше щукнало в главата, но предпочитах да правя релеф, а нямах достатъчно маса. Единствената друга причина, поради която ходех на лостове беше, че гърба ми се разви изключително много, а и ми дойде много повече сила. Миналата година, когато почнах лостове и след това продължих с фитнес - вдигнах лега с 10 кг, а при останалите упражнения също започнах да дигам повече килограми.
За мен набиранията са упражнение номер едно за обем на гърба. Това обаче не означава, че не можеш да ги правиш в залата, а при нужда - да си закачиш допълнителни тежести на кръста. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 07.10.12 16:29.
07.10.12
16:34
Да, прав си. Бях си наумил, че ако ходя всеки ден на лостове и ще има по-голям ефект. Т.е. според теб е по-добре да си продължа в залата и резултатите ще дойдат?
П.П. Не съм фен на добавките и я карам на натурално изцяло. В момента съм от 4 седмици на следната програма: http://www.bb-team.org/workout/4355_split-3-1g И мислех за гореспоменатия вариант след 4 седмици. :)
казано от Петър Стоянов на 07.10.12, 16:34:
Да, прав си. Бях си наумил, че ако ходя всеки ден на лостове и ще има по-голям ефект. Т.е. според теб е по-добре да си продължа в залата и резултатите ще дойдат?
П.П. Не съм фен на добавките и я карам на натурално изцяло. В момента съм от 4 седмици на следната програма: http://www.bb-team.org/workout/4355_split-3-1g И мислех за гореспоменатия вариант след 4 седмици. :)
Точно така - продължавай в залата и резултатите ще дойдат. Добавките са хубаво нещо, ако се използват разумно, но засега не са ти нужни. Трябва обаче да се храниш добре - това е задължително условие за напредък.
Програмата, която си харесал, е с акцент върху гърдите. Можеш да я пробваш за месец и половина - два и да прецениш как ти действа.
07.10.12
16:47
казано от Boby_ на 07.10.12, 16:39:
казано от Петър Стоянов на 07.10.12, 16:34:
Точно така - продължавай в залата и резултатите ще дойдат. Добавките са хубаво нещо, ако се използват разумно, но засега не са ти нужни. Трябва обаче да се храниш добре - това е задължително условие за напредък.
Програмата, която си харесал, е с акцент върху гърдите. Можеш да я пробваш за месец и половина - два и да прецениш как ти действа.
Ами, благодаря ти много за съветите и отделеното време - надявам се да имам резултат след известно време. Определено започвам да се храня по-обилно, че по принцип не го правя... Мерси отново и поздрави! :)
07.10.12
17:16
Хубава програма, ама без крака. Ако не тренираш крака, забрави да качиш кой знае какви килограми маса, òсвен ако тестостеронът ти не удря тавана и не спринтираш по 50 градусови наклони. И под “крака” имам предвид упражнения за цяло тяло като клек, тяга, фермерска разходка с клякане, щангистки...
07.10.12
17:22
казано от Lachezar Tomov на 07.10.12, 17:16:
Хубава програма, ама без крака. Ако не тренираш крака, забрави да качиш кой знае какви килограми маса, òсвен ако тестостеронът ти не удря тавана и не спринтираш по 50 градусови наклони. И под “крака” имам предвид упражнения за цяло тяло като клек, тяга, фермерска разходка с клякане, щангистки...
Мерси! Мислех да ги поддържам с бягане ако пробвам този вариант. Ще ги включа! :)
07.10.12
17:28
С бягане е трудно да постигнеш градус по - голям от 90 при колянната става,/под паралел/, който ти е необходим за развитие на глутеуси, квадри и задните бедра, макар че и то е полезно /спринтове по наклон/
казано от Lachezar Tomov на 07.10.12, 17:28:
С бягане е трудно да постигнеш градус по - голям от 90 при колянната става,/под паралел/, който ти е необходим за развитие на глутеуси, квадри и задните бедра, макар че и то е полезно /спринтове по наклон/
Въпросът не е само в ъгъла, а повече в интензивността и типа натоварване. Клековете и другите силови упражнения за крака са задължителни в една програма за покачване на маса.
07.10.12
17:40
Аха е не го знаех това... Мерси за информацията! Досега клекове не бях правил, защото ми бяха казали, че “забивали”, пък аз исках да раста още. :D
Мнението беше редактирано от Петър Стоянов на 07.10.12 17:43.
казано от Петър Стоянов на 07.10.12, 17:40:
Аха е не го знаех това... Мерси за информацията! Досега клекове не бях правил, защото ми бяха казали, че “забивал”, пък аз исках да раста още. :D
Няма такова нещо. Клекът е комплексно упражнение (мога да кажа най-комплексното). Освен краката (както квадрицепси, така и глутеуси), в него участват още много мускули като балансиращи - почти всички мускули в областта на пояса (коремните отпред, еректусите отзад), по-малките мускули в областта на гръдния кош балансират. При положение, че основни са двата най-големи мускула в човешкото тяло (квадрицепса и шивашкия), сам си прави изводите колко кръв се “изпомпва”. Клекът стимулира цялото тяло, като повишава дори собственото производство на тестостерон. Без преувеличение мога да кажа, че това е най-важното и ценно упражнение. Не “едно от”, а само “най”. :)
07.10.12
17:50
казано от Boby_ на 07.10.12, 17:43:
казано от Петър Стоянов на 07.10.12, 17:40:
Аха е не го знаех това... Мерси за информацията! Досега клекове не бях правил, защото ми бяха казали, че “забивал”, пък аз исках да раста още. :D
Няма такова нещо. Клекът е комплексно упражнение (мога да кажа най-комплексното). Освен краката (както квадрицепси, така и глутеуси), в него участват още много мускули като балансиращи - почти всички мускули в областта на пояса (коремните отпред, еректусите отзад), по-малките мускули в областта на гръдния кош балансират. При положение, че основни са двата най-големи мускула в човешкото тяло (квадрицепса и шивашкия), сам си прави изводите колко кръв се “изпомпва”. Клекът стимулира цялото тяло, като повишава дори собственото производство на тестостерон. Без преувеличение мога да кажа, че това е най-важното и ценно упражнение. Не “едно от”, а само “най”. :)
Благодаря ти, изясниха ми се доста неща. :)
Съгласен съм за клека ,освен за едно-не е най-комплексното упражнение.Тягата натоварва около 30% (мисля) повече мускули.Освен това олимпийските движения натоварват повече мускули дори и от тягата и клека.Но да,освен за напреднали,тягата и клека са най-комплексните упражнения.
казано от spook на 07.10.12, 18:17:
Съгласен съм за клека ,освен за едно-не е най-комплексното упражнение.Тягата натоварва около 30% (мисля) повече мускули.Освен това олимпийските движения натоварват повече мускули дори и от тягата и клека.Но да,освен за напреднали,тягата и клека са най-комплексните упражнения.
Олимпийските движения не са фитнес-упражнения. Това е друг спорт - недей смесва нещата. Там техниката е основополагаща, контузиите са ежедневие, а без треньор няма особени изгледи за добри резултати.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 07.10.12 18:29.
казано от Boby_ на 07.10.12, 18:28:
казано от spook на 07.10.12, 18:17:
Олимпийските движения не са фитнес-упражнения. Това е друг спорт - недей смесва нещата. Там техниката е основополагаща, контузиите са ежедневие, а без треньор няма особени изгледи за добри резултати.
Олимпийските движение последните години навлизат много сериозно във фитнеса ,не толкова в бодибилдинга,но в силовите тренировки,както и в кросфита.И все пак остава тягата.Но според мен не може да се избере само 1 упражнение ,което да е най,а и няма нужда.