17.10.12
23:23
Здравейте!
Вчера един “old school” здравеняк от моя фитнес ме убеждаваше да тренирам по неговата програма т.е една мускулна група на ден - пример пон. само гърди; вт. трицепс,корем и т.н. Това като цяло ми се стори доста странно, но човека изглежда внушително и знам, че е бил професионален състезател.
Въпросът ми е - какви са плюсовете и минусите на този вид трениране?
Плюсове - отделяш достатъчно внимание на всяка група и я тренираш с висок обем и интензивност.
Недостатъци - трябват ти поне 5 тренировки седмично. Трябва да тренираш без пропуск, щото имаш възможност само за една тренировка седмично за група и не трябва да я пропускаш и също така, ако не я натовариш както трябва, ще трябва да чакаш 6 дена, преди да я тренираш пак.
П.П. Ако нямаш много стаж, недостатъците са повече от плюсовете.
Мнението беше редактирано от Петко К на 18.10.12 00:11.
18.10.12
02:08
Начините по които тренира един начинаещ, се различават драстично от тези на някой с много опит.
18.10.12
10:05
Въпреки, че не е задължително да завършиш тренировъчния цикъл в една седмица (може да речем и за 10 дни да завъртиш мускулните групи с почивките), е добре с оглед на седмично ориентирания съвременен живот. Една мускулна група седмично е подходяща според мен за хора в по-напреднала възраст, които не ползват анаболни стероиди и съответно възстановяването е до определена степен забавено. Това зависи и от начина на трениране - по-леко, по-тежко (heavy duty). В момента аз тренирам по такава схема за определен период от време и съм доволен от резултата.