21.10.12
18:18
Здравейте,бих искал да попитам заслужава ли си раменете да ги правя в отделен ден?Тренировъчната ми програма протича така
Понеделник-Гърди/предно-средно рамо-2 упражнения за средното и едно за предното рамо с по 2 серии
Вторник-Гръб/трапец/задно рамо-1 упражнение за задното рамо
Сряда-Почивка
Четвъртък-Ръце
Петък-Крак
Първо се замислих да махна ли тренировката за крака,но реших да не ги игнорирам!Та въпроса ми е да сложа ли раменете в сряда или да си остане така програмата?Също така правя и кардио след тренировка по 10-15 минути крос и също бих искал да попитам,понеже съм в период на покачване,да го спра ли или да продължавам да го правя?Храня се доста добре,приемам протеин GOLD STANDART 100% WHEY.Знам,че не е нищо особено,но наистина се старая да хапвам добре(ям по 5-6 пъти на ден на всеки 3 часа)и да се възстановявам!
Поздрави!
21.10.12
18:24
По-добре не разделяй рамото в отделни дни. Ако мислиш че имаш достатъчно добро възстановяване да тренираш 4 дни седмицата ти предлагам два варианта:
Пон - Гърди
Вто - Гръб
Сря - Почивка
Чет - Рамо, Бицепс, Трицепс
Пет - Крака
Съб - Почивка
Нед - Почивка
Или:
Пон - Гърди
Вто - Гръб
Сря - Почивка
Чет - Крака, Рамо
Пет - Бицепс, Трицепс
Съб - Почивка
Нед - Почивка
Вторията вариант не ми се струва много удачен, но го давам защото предполагам искаш да тренираш ръцете в отделен ден. Кардиото след тренировка не го спирай, спокойно си тичай няма да ти “изяде мускула”. Каквото и да решиш не игнорирай краката.
Поздрави :)
Мнението беше редактирано от Dexter Morgan на 21.10.12 18:31.
21.10.12
20:23
Благодаря!Надявам се да има още коментари по темата :)
21.10.12
20:36
Аз си мисля, че варианта краката да са в един ден с рамото ми се струва по-удачен , но си мисля, че ще е по-добре краката и рамото да са ти в петъка, защото тогава след тях ти идват двата почивни дни, в които да се възстановяваш спокойно. И аз съм на мнение, че в никакъв случай не трябва да игнорираш краката. :)
21.10.12
22:36
Запази си почивката в сряда, от това ще имаш само ползи. Най-добре крака с рамо в четвъртък, петък за ръце. За да изпреваря отговори като
казано от Емил Тодоров на 21.10.12, 16:03:
Без тази опция ако може :) не искам да правя крака и рамо в един ден!За мен краката са голям мускул и искам да им отделя достатъчно внимание :) благодаря все пак за мнението!
и да не го подкарваме на чат ще се аргументирам така:
За рамо ти стигат 3 упражнения например военна преса 4х8-10, разтваряне встрани 3х8-10 и разтваряне от наклон 3х8-10. Това са 10 серии общо. Не ти трябва отделно упражнение за предно рамо, при военната преса предна и средна глава работят в синхрон, освен това то отнася достатъчно работа при гърдите. За 18 години не помня да съм правил изолиращо упражнение специално за предно рамо и не бих казал, че е изоставащо.
За крака ако правиш клек, разгъване, сгъване и калф машина това ти стига. Можеш да се вместиш в 12-13 серии общо. Или крака+рамо 23 серии тотал, които можеш да направиш спокойно в 1 час тренировка. Не е много, нали?
Варианти други има много, но според мен това е оптималното при твоите изисквания. Вариант с гърди не бих ти препоръчал, след гърди натрупаната умора в стабилизатори и синергисти би влошила техниката и би довело до опасност от травми. Като прибавим и това, че ще си принуден да намалиш работната тежест за рамо и не мисля, че би се получила добра тренировка.
С гръб и трапец (ако са така, предполагам, не си написал програмата си) обема е достатъчно висок, вероятно 16+ серии, така, че с рамо ще стане доста изтощително.
С ръце предполагам и там обема не е малък, 2 упражнения за бицепс, 3 за трицепс, към 15-20 серии (пак предполагам), а и ръцете са си добре сами. Така, че според мен отговора е с крака. И то в четвъртък. Защото ако са в петък, трябва да разместиш и другите дни и по-специално да махнеш ръцете от четвъртък, защото след добра тренировка за трицепс не би искал, а и не би могъл да правиш на другия ден качествено рамо.
Ако все пак си решиш да сложиш рамото отделно в сряда, то задължително добави почивка в четвъртък преди да продължиш с ръце и крака в петък и събота.
От точно такова кардио с такава продължителност нямаш особена полза, но нямаш и вреда, така че както решиш, не е от особено значение.
Успех.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 21.10.12 22:39.
21.10.12
22:51
Весо Первазов ти е казал всичко с хирургическа точност, послушай го и няма да сбъркаш. Запазваш почивката сряда, изместваш ръцете петък - както съм дал 2рия вариант - и се придържаш към базови упражнения за рамото и краката.
22.10.12
07:38
Благодаря много!
22.10.12
17:16
Аз бих ти предложил да правиш рамото с краката ,но да са ти първа тренировка за седмицата,тоест понеделник. След което вторник имаш гърди по план,но заради рамото в понеделник,можеш да сложиш ръцете във вторник ,а гърдите да ти идат в четвъртък,петък остава гръб :)