26.10.12
15:37
Здравейте,
Не знам дали това е най-точното заглавие на темата ? Ще се опитам накратко да обясня за кво иде реч.
Опитвйки се да се храня по начин който да ми е полезен в тренировките много често чувам от мои близки’
че ям прекалено много и давам маса пара за храна.
Колегите ми смятат,че яденето на кило месо на ден ще ме доведе до просешка тояга.
Реално ли моето- вашето хранене е толкова скъпо...... Аз мисля,че не е.
Колегите ми ядат бургер 3.50-4.00 лв.+чипс 1.50 и вафличка в следобедната и какво стана.
Закуска и вечеря не броя.
Опитвам се да си планирам нещата,обикалям складове на едро, искам цени и оферти.
Ако знаете цени за частни ферми и кланници пишете,количества на едро също.
С тази тема бих искал да споделяме мнения и инфо за пазара.
Места от където можем да си набавим храна на по-ниски цени.
Моят опит до тук за София :
На борсата в Слатина месото е почти на магазинска цена. Разфасовките са 5-6 кг. пилешко и свинско.
Цената е около 8-8.50 за килограм. За момента най-евтино се продава в търговска верига “Европа”
на линка по-долу може да сверявате промо-брошурите на големите търговски вериги .
Оказва се,че по всяко времев една от тях има месо на прилична цена .
За мен прилична цена е под 7 лв. килограма.
Ако паднем още ще е ..........(party)
Нека да има сериозни мнения не нещо от типа “Един миналата година продаваше конско ама....”
Цени и информация. Благодаря .
http://www.proomo.info/
Темата беше редактирана от ISB на 26.10.12 15:44.
26.10.12
15:49
Иво, аз лично често следя промоциите на големите вериги, най-вече относно месото. В Т-маркет и Про-маркет всяка седмица пускат свинско месо на промоция, охладено. Почти сигурна съм (до колкото мога да бъда сигурна), че е прясно месото, защото се изкупува буквално за секунди и витрината се зарежда отново и отново.
В повечето случаи е под или около 7 лв/кг.
Кашквал - в Т-маркета, често пускат на промоция - 7.50 лв за килограм.
Прошуто - в Т-маркета също пускат на промоция около 10 - 15 лв килограма.
Сирене и кашкавл Гръцки (страхотни) - в Про-маркет - често пускат около 7-8 лв за килограм.
Мнението беше редактирано от Мила на 26.10.12 15:51.
Да, и аз купувам свински бут за 7лв килото в Т-маркет като хвана промоция, ако не свинския бут, то свинската плешка ще е намалена на 6.99-7лв, което е що-годе приемливо. Миналата седмица свинските гърди ги бяха намалили на 7.50лв килото.
Преди беше изгодно да позаместваш с яйца от време на време, обаче сега 10 яйца са ти като 400гр мръвка, така че разнообразяваш с тях, а не ги предпочиташ.
И между другото - Много ядеш, Ивайло. Знам как и колко тренираш, но липсата на възстановяване и сън също влияе на апетита, затова и постоянно си гладен. Два килограма месо + 10 яйца откъдето и да погледнеш ти е в повечко... :D
Ами Мила, можеш да бъдеш нашия дописник по изнасяне на цени.
Иначе ако попадна на някой който продава на едро ще пиша.
Има фирми които зареждат ресторанти. Просто трябва да си заявиш 20 кг. месо и идват до вас.
Е и фризерче ще ти трябва ;)
Оня ден между другото си направих груба сметка колко пари ми излиза това удоволствие да ям само месо, яйца, сурови ядки и качествени мазнини - ами.. покъртително - около 270-300лв на месец давам само за храна и то само за моето същество, ако имах и още някое гърло да издържам, надали щях да успявам да се храня така.
Блага,втората част е малко излишна. Нека да не се отклоняваме.
Знам,че ти е трудно да не споделиш и нахокаш:P
Да не падаме на махленско ниво (y)
26.10.12
16:02
Аз като живеех в Сф, Т-маркет-а беше най-изпадналият магазин (живеех в Лозенец); Явно сега е по-добре.
За Варна обаче ще споделя за яйца откъде купувам. Точно до бариерата на пазар Чаталджа има магазин за яйца - винаги са пресни; понякога имат яйца с код 1 (свободно отглеждани кокошки) за по 25-6 ст. Вкъщи ядем много яйца и никога не сме имали проблем с купените от там.
На ден давам м/у 6 и 7лв за храна. под 3000 калории не падам.
Две години работата ми беше свързана с това да обикалям София и по-големите вериги магазини, та мога да ви споделя следното:
Пилешко - Европата. Гърди с кост и кожа - под 6лв. Предимство - цената определено. Костите не са мн. големи и не тежат кой-знае колко. Бутчетата и крилата също са им на добри цени когато са намалени. Недостатъци - Ставал съм свидетел на това как съхраняват пилетата и се разочаровах доста. Изкарали навън, на слънцето едни големи тави пълнени с замразени пилета да се размразяват. Мухи ги кацат, кръв навсякъде. Грозна работа. Дори наскоро ги даваха по телевизията как са им конфискували една камара месо.
Свинско - Т-маркет, Кауфланд. Когато уцелиш да е намалено. 6 - 6.50 плешка или бут без кост. Добре изглеждат. Ако е с кост избягвам да взимам независимо от цената. Сланина от Европата. Неовкусената им е по-евтина и по-хубава.
Яйца - от млечните борсички. Не съм видял верига магазини която да продава по-евтино яйца. На кори е най-добре.
Дреболии - Кауфланда. Особено като ги хванеш на брошурка за по 3лв охладен дроб. 3.60 сърца. Добра е цената. Свежи ми изглеждат. Също така често пускат бутчета/крила на по 3-3.50, което също ми допада.
Млечни - Извара 2.4, 2.50 на Олимпус. Суха е и ми се струва най-добра като съотношение цена-качество. Мляко прясно от бабата пред входа. Кисело ... к’вото дойде. Сирене и кашкавал рядко консумирам.
Ядки - Женският пазар. Сурови фъстъци -5лв, Орехи - 10лв(може и по-евтини да намериш, но трябва да се прежалиш за качеството). Бадеми - 12лв. Другите не са ми по джоба...
Мед-Тахан - Женският пазар. Има бурканчета по 3лв тахан. Има мед по 6-7, но не съм мн.сигурен за точните грамажи. Качествени са щото съм питал и други хора.
Зеленчуци-Плодове - От веригите ПроМаркет дават най-добри цени. На тях основното им е зеленчука и като оборот доскоро разчитаха основно на него, затова гледат цените им винаги да са конкурентни. На женския пазар също са добри цените. Аз мразя да пазарувам зеленчуци и плодове понеже е малко като професионално изкривяване от една предишна работа и затова давам пари на друг човек да ми взима.
Кафяв ориз, овесени ядки. 9лв- 5кг и 10лв 5кг. Мога да взема на някой, ако изяви желание, но за цените в магазините не съм наясно...
Избирам си един ден от седмицата, отделям 2 часа за пазар, давам 40-50лв и купувам всичко необходимо за 7 дни напред..
та така... Дано съм бил поне малко полезен.
26.10.12
17:13
казано от gips на 26.10.12, 16:56:
На ден давам м/у 6 и 7лв за храна. под 3000 калории не падам...
Респект, gips !!!
Директно си принтнах този ти пост, честно!
А аз си мислех че, съм ударил къоравото със свинско по 8 лева от Кауфланд...
Извинявам се за спама, но не се сдържах!
Нека и аз да се включа в темата. Във Фантастико в Студентски може да се вземе насипна извара към 2,2 лв/кг, охладен свински черен дроб за 3,89 лв/кг, яйца10бр Л за 2,79(2,35 ако са на промоция) свински сърца 4 и нещо кг, немско масло 82% масленост за 1,99/250гр (ако е на промоция) иначе към 2 и нещо, свинска мас за 4 и нещо кг, леща за 1,99/кг. Днес минах през Карфур на Дъ Мол- имаше свинска плешка за 6,99 и кашкавал за 7,99. Сланина си вземам най-често от Кауфланд, където е 7 и нещо.
Мнението беше редактирано от Петър на 26.10.12 18:03.
И аз пазарувам основно от фантастико в Студентски. Основно купувам свински сърца - 3.80 килото, а от 2 дни има акция на свинска плешка без кост за 6.99. А иначе дали е по-скъпо - едва ли. Лично аз давам напоследък доста пари за хранене, но просто ям адски много, но никога не ме е било яд за изхарчени за храна пари.
26.10.12
22:51
ето от мен малко инфо, 7лв килото чисто конско месо смляно на кайма .ако някой има интерес да пише на лс :)
26.10.12
23:02
И е охладено,а не замразено xD :)) Добре ,че ме подсети за него,че бях забравил..
27.10.12
09:08
Здравейте. Може ли да кажа и аз моето мнение, което е обратно на вашето. Смятам че във по-голямата част от веригите (Т-маркет, Европа, Кауфланд и т.н.) продават предимно пълни боклуци. Под 6 лв килото пилешко - хм.... попадал съм на пилешко, което ако го стисна ще изтече толкова вода, колкото от фланелката ми след час на пътеката. Свинското - да споменавам ли, че точно в Европата намериха тонове свинско от незнам си коя година.
Опитвали ли сте продукти по стандарта Стара Планина - по-скъпи са определено, но за съжаление мнозина от вас не са и вкусвали истински кренвирш, за да си припомнят вкуса, и продължават да се изкушават с някой тлъст хот дог, вместо да ядат истинско месо. То затова и започнаха да изчезват тези продукти, никой не ги купува, защото са скъпи, а определено качеството им си заслужава. В малките квартални месарници прясното месо винаги е по-скъпо от това в големите вериги и в повечето случаи е по-качествено. А по пазарите - там винаги има по-хубави плодове и зеленчуци, естествено, не “промоционални” както е във веригите. И не на последно място - потърсете някоя баба (има предостатъчно) - ще се изненадате колко много хора отглеждат домашни кокошки (сравнен вкус с бройлерите - потресаващ) и могат да ви носят яйца, мляко, сирене, кашкавал - с много по-натурален вкус от тези в магазина (не казвам че са изгодни, но са истински).
Друго нещо много важно забравяте - рибата - прясната риба, независимо от вида е доста скъпа, а поне 2 пъти седмично трябва да се яде.
В България качествените продукти обикновено са скъпи. Не казвам че качеството винаги отговаря, но на евтините продукти качеството в много редки случаи е задоволително, а в повечето - под всякаква критика.
Съжалявам че ще трябва да се обърна и към колегата - не искам да звучи като заяждане, но защо месото се дава мляно? 90% от хората не вярват че едно мляно месо, може да е напълно чисто. За тези които не помнят - едно време всяко домакинство имаше мелачка и си мелеше само месото вкъщи. По магазините се мели в една мелачка на кои каквото му падне. Единствено в ТЕМПО имаха няколко мелачки и всеки вид месо се мелеше там, но те пък взеха че го затвориха този магазин.
Мнението беше редактирано от Sofiiska Batka на 27.10.12 09:48.
Виж сега... мислех да не ти отговарям, но се подразних изключително много
Знам как трябва да се храня, но просто я нямам тая възможност. Що си тръгнал да ми обесняваш, че трябва да ям риба два пъти на седмица. Ми аз, ако имах пари и всеки ден пъстърва ще ям. И свинско за 15лв ще си взимам. Я ми обясни как да го направя тоя номер? Взимам заплата. 40% от нея давам на наще. с 25% от парите плащам сметките за апартамента(и това при условие, че не е зима да уточня). 5% давам за тренировки. Оставям и едни 40-50лв щото всеки месец изскача нещо неочаквано. Каквото ми остане си пазарувам храна. Не ти говоря за глезотии. Не ти казвам, че всеки петък ходя на дискотека. НАААЙ-ОСНОВНИТЕ НЕЩА! И не съм само аз така. Хората като вземат заплата си плащат наема. Плащат си сметките. Плащат си вноската на кредита. Деца имат...
А ще се изнанадаме викаш КОЛКО МНОГО хора продавали домашни кокошки. По-скоро ти ще се изненадаш, ако ти кажа какви цени им искат и колко хора спряха да гледат каквито и да е животни защото просто не им излиза изгодно да се прехранват чрез тях, ако не ги отглеждат специално за продан(тук говоря за големи ферми и кланици).
Тая тема пък въобще не искам да я почвам щото мога да ти напиша толкова много негативизми за селата около София, че един пост няма да ми стигне.
Мнението беше редактирано от Fallen на 27.10.12 11:54.
27.10.12
12:55
Хареса ми темата, та реших да се включа.
Пилешко месо: Най- качественото, на най-добрата цена, която съм намирал е на Джиев. Направи ми впечатление с това, че отказа да работи с големите вериги, защото не иска да блъска вода и добавки. Цените в цеха в Костинброд са малко надолу от тези по фирмените магазини, които са средно 20% по-ниски от веригите. http://www.djiev.com/shops.htm
Телешко, свинско и за приятели- конско: Под моста на Бакърена Фабрика има кланница и цех за месо на Едрина. Имат фимрен магазин, където буквално можеш да си избереш от кое животно какво да ти отрежат. Цените са по-ниски от тези на веригите, но не много- качеството за мен е най-доброто. Не работят уикендите.
Яйца: Обикновенно като ходя до Костинброд за месо се пускам още няколко км. нагоре към селата към Петрохан и си ги купувам от бабите на улицата.
Едит: В МЕТРО често намирам охладена Треска на много добра цена, която е идеална за режими.
Ако някой купува риба от другаде да сподели, аз знам, че само те и Пикадили внасят прясна...
Мнението беше редактирано от Krasimir Krustev на 27.10.12 12:58.
27.10.12
12:55
Чакай ние май говорим за различни неща ? Кое точно те е подразнило ? Какво общо има моя пост с твоя семеен бюджет и това че хората си плащат тока и имат деца.Посочи ми нещо конкретно което да не е вярно ? Заглавието както аз го чета е не е къде да пазарувам най-евтино, или как да си разпределя семейния бюджет, а толкова ли е скъп хранителния режим. Ти даваш съвет кое ти се струва изгодно, аз давам съвет кое ми се струва качествено. Двете понятия са различни, или бъркам ???. Сам казваш че ти се иска да ядеш риба всеки ден защото е правилно, което подкрепя моя пост и дава отговор на темата - КАЧЕСТВЕНИЯ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ Е СКЪП.
Мнението беше редактирано от Sofiiska Batka на 27.10.12 12:56.
Това с бабите е ала-бала, дай контакти.
Изрових Враждебна и Богров никой не продава.
Никой вече не иска а гледа.
Затова помолих за точна информация,а не да говорим наизуст.
Здравейте момчета и момичета.
Всичко тук е чудесно списано и много насочващо, но...
аз например (както и много други познати и непознати) не употребяваме месо, или го правим 1-2 годишно. Живеем си добре, и във Варна.
Хайде някой обиколил повечко из магазините и тържищата във Варна да насочи къде могат да се намерят качествени плодове (ябълки, банани, киви, грейпфрут, портокали и много други) и зеленчуци (чушки, моркови, лук (праз, кромид, чесън) и много други).
Аз имам виждане само в Билла, където обаче цените не са никак ниски и поносими. Мога да отделям около 250лв за плодове и зеленчуци месечно (най-много 300лв), но така и не се ориентирам от къде да ги намеря хем евтини, хем качествени.
Ако някой може да насочи и към частници продаващи собствена стока, ще е чудесно, защото 90% от стоките по пазарите са купени от зеленчуковата борса във Варна.
Благодаря ви за насоките.
Поздрави.
27.10.12
13:00
казано от ISB на 27.10.12, 12:56:
Затова помолих за точна информация,а не да говорим наизуст.
Не, не, аз говоря за Гинци примерно. Три пъти вече съм минавал нагоре и все има табелки по пътя.
Иво, от любопитство, какъв ти е месечния разход за храна?
(Не видях да си писал по-горе)
Мнението беше редактирано от Margi на 27.10.12 13:18.
27.10.12
13:50
@Sofiiska Batka, подобно на gips и аз не можах да се въздържа, именно защото се засяга една болезнена тема за немалка част от потребителите на форума - неоправдано скъпите разходи за храненето.
Не знам защо си мислиш, че “мнозина” от нас не са вкусвали истински кренвирш или ще се изненадат, колко баби отглеждат домашни кокошки и прочие.Не искам да звуча грубо, но - не откриваш топлата вода.Аз пък мога да ти кажа, със сигурност, че тук има поне 100 души, които отлично знаят какво е истинска кайма, яйца, домашно сирене...и т.н.
Та самата причина да се създаде тази тема е, че е хубаво да се събере повече инфо за по-достъпни (и качествени продукти) и да се разбере дали действително хранителния режим е толкова скъп (поправете ме ако греша)?!?!
Изобщо НЕ СЪМ съгласен, че “КАЧЕСТВЕНИЯ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ Е СКЪП.”.
Ако искаш вярвай, но често съм взимал ‘’качествени’’ и скъпи продукти, които съм изхвърлял моментално след опитването им.Особено от прехвалената “Стара планина”!
Има ли желание,има и начин.
Ама от големите вериги е най-лесно де.
Ето няколко примера:
Давам за пример язовир “Тича”, защото спомена и високата цена на рибата.Около въпросния язовир мазетата на повече от половината къщи са превърнати в огромни хладилници и там съм ял най-евтината и хубава (прясна) бяла риба, която изобщо може да си представиш!Сигурен съм, че ако запалиш колата и се поразходиш и около язовир “Искър” ще попаднеш на добра цена за прясно уловена риба.
Krasimir Krustev ме изпревари за цеха на ‘’Едрина”, точно този на Бакърена фабрика имах предвид,въпреки че, отдавна не съм пазарувал от там но имам само приятни впечатление.
В повечето(да не кажа всеки)софийски квартали от години рано сутрин идват хора от близките села, които предлагат прясно мляко, яйца и с които може да се уговориш и да си закупиш например цяло прасенце(ако не те,със сигурност има техни съседи или познати,които все още гледат домашни животни и то не с цел животновъдство).
В “Банишора” например (където живеех преди) близо до 5-та градска идваше преди години един човек, който почина и сега синът му предлага домашно мляко, яйца и други продукти, които свършват бързо рано-рано(сигурно защото са некачествени?).В Люлин 7 пък има една симпатична бабка, която от 12 години прави същото и никой не се е оплакал, дори когато съм излизал да си взема и аз са ставали разправии, че не е хубаво да се взима по-повече от бутилка, защото нямало да има за всички чакащи:).
@gips - не можах точно да разбера какви негативизми може да посочиш за селата около София, но почти съм сигурен, че мога да споря много, ако някой твърди че не предлагат качествени неща.
Мнението беше редактирано от NightCrawler на 27.10.12 13:51.
Ами , може би 200 лв. 20-ина кила месо средно 7 лв. 100-ина яйца около 20-25 лв.
и нещо друго , може би 200… или 250-270 нещо такова.
Както писах по-горе сумирано като мерки звучи много,но не е.
На добавки освен на БЦАА не залагам много,една кутия ми стига за около два месеца.
Предпочитам да възтановявам с храна, поне така при мен е ОК.
Иначе дали са малко или много като сума не мога да коментирам, за мен са много .
За сметка на това съм резнал всички други неща : кафета,цигари........Макдоналдс :)
Странното е ,че познатите ми се шокират като разберат,че ям по толкова месо, но никой от тях
не се шокира ако някой удари кило ракия.
Марги знам,че си вегетарианец. Ще е интересно и ти да споделиш източници и места на пазаруване(handshake)
Говорим за всякакви продукти.
Мнението беше редактирано от ISB на 27.10.12 17:44.
казано от Krasimir Krustev на 27.10.12, 13:00:
казано от ISB на 27.10.12, 12:56:
Затова помолих за точна информация,а не да говорим наизуст.Не, не, аз говоря за Гинци примерно. Три пъти вече съм минавал нагоре и все има табелки по пътя.
Имах впредвид поста на Батката (handshake)
27.10.12
14:30
Хубави неща си казал NightCrawler - обаче и ти си противоречиш като казваш, че разходите за хранене са неоправдано скъпи. Дай да измислим как да ядем винаги качествена и разнообразна храна за малко пари - такъв вариант просто няма..или има ?. Язовир Тича, Бакърена фабрика, Банишора, Люлин 7 - прекрасно е да се дават примери. Но какви са ти разходите да отидеш до там и да си ги купиш??? Бая солено излиза. Сам казваш от големите вериги е най-лесно, да най-лесно е, но и най-некачествено, това се опитвам да кажа. Това че един продукт е скъп, не го прави качествен, разбира се. Но определн продукт, макар евтин и качествен, не прави хранителен режим. Като казваш че не си съгласен с дадено мнение, дай ми конкретен пример как може да се направи качествен хранителен режим за седмица за малко пари. Съжалявам, но до момента не видях отговор, които да доказва, че хранителния режим може да е евтин.
Мнението беше редактирано от Sofiiska Batka на 27.10.12 14:35.
27.10.12
15:27
Хм, бях си обещал, че този форум няма да е мястото, където ще си позволявам да пиша много, но “сърце не трае”:)
Отново искам да се извиня, че прекалявам в темата (надявам се няма да подразня ISB) но държа да уточня нещо.
@Sofiiska Batka - дай първо да се уточним, какво значи скъп и качествен хранителен режим?
Има много видове хранителни режими - за сваляне, поддържане и покачване на тегло/мускулна маса и Бог знае още какви диети и изгъзици(да ме прощавате за израза).Съдейки по снимките на автора на темата(за които леко му завиждам), предполагам човекът има предвид поддържане и/или покачване.
За мен една сума от порядъка на 200+ лева на месец е един среден и (нека го наречем) поносим разход за това.
В стремежа си да наложиш мнението си, изпускаш насоката на моя пост.Преди това искаш да ти се посочи нещо конкретно (визирам отговора ти към gips) a след като дадох примери - отново не си съгласен.:)
В резюме - “неоправдано скъпите разходи за храненето” са следствие на това че, от “големите вериги е най-лесно”.
Отлично разбирам, че много от хората нямат възможност и/или време да положат толкова усилия в търсенето на по-изгодни цени.Язовир “Тича” съм го дал само за пример (няма потребители само от София тук), но какво по-удобно изречение да се хванеш за него и да кажеш “какви са ти разходите да отидеш до там”:)
За тези от София не е задължително също така да посещават точно тези квартали, които съм посочил, особено след като споменах, че навсякъде има такива хора, продаващи домашни пресни млека и прочие.Нито пък съм посочил само определен продукт,а мисля че месото, млякото, яйцата и дори рибата са едни напълно достатъчни продукти за основата на качествен хранителен режим.Пак ще се повторя - има ли желание, има и начин да се намерят евтини и качествени неща, дори да се поразходиш малко повече (едно стабилно седмично пазаруване ти спестява и много време също така).
Имам едно предложение тогава.Темата ми се струва много полезна и гледам, че не само на мен.
Нека, за да стане по полезна, когато някой (ако има желание разбира се) постне нещо тук да изреди няколко хранителни продукта с цените им и мястото, откъдето се снабдява с тях.Тогава фактите ще говорят сами за себе си :)
И за да не бъде безсмислен съвсем поста ми, ето моите “Top Five”:)
Извара(обезмаслена, насипна) - 2.40 кг. (Кауфланд)
Свинско месо (за готвене) - 7.99 лв. килограм (Кауфланд)
Яйца - 20 ст./бройката (леля Рени) :)
Прясно мляко(домашно) - 1.10 лв.за литър (леля Рени) :)
Кисело мляко (домашно подквасено) - 0.50 лв/500 гр. (тъщата).
Мнението беше редактирано от NightCrawler на 27.10.12 15:30.
казано от Sofiiska Batka на 27.10.12, 12:55:
Чакай ние май говорим за различни неща ? Кое точно те е подразнило
Може и да съм реагирал остро и да е станало недоразумение. Конкретно ме издразни, че след прочита на поста ти разбрах, че искаш да наложиш тезата - яжте качествено, без значение колко е скъпо.
казано от Sofiiska Batka на 27.10.12, 12:55:
КАЧЕСТВЕНИЯ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ Е СКЪП
Абсолютно съгласен, но всеки се опитва да оцелява по един или друг начин и търси компромисните решения, което мисля е и целта на темата.
прекалено много се отклонихме от темата. Спирам с дискусията (handshake). Ако желаеш може да продължим на лична.
27.10.12
16:19
Аз честно казано не разбрах, защо се генерализира това, че в големите вериги всичко е некачествено.
Някои неща са по-евтини заради икономически фактори. Купувач на едро и купувач на дребно. Естествено, че ще има разлика в цената в кварталния магазин и в голяма верига.
Ще ви дам само един пример - преподователка в моя (бивш) университет по Хранене, Кулинарна технология, Стокознание (всички предмети насочени към храненето и кулинарията) тя има неистов страх от бактереии и болести разнасящи се по храните. Изключително начетена.
Когато ходихме по практики в по-малки курортни градчета, където от хотелите ни предоставяха домашно месо, яйца, мляко и т.н.т тя отказваше да яде. Това, което даваше за довод е - въпреки, че се говори, че по магазините храната е не качествена - има контрол - малко, много но има контрол на качеството.
При домашните продукти и свободно продаващите се такива - няма.
Аз лично, никога не бих си купила и не съм си купувала прясно мляко, кисело мляко, яйца от някоя ‘’баба’‘, поради ред, ред причини свързани с качество и начина им на съхранение.
27.10.12
18:32
Това че учителката ти така е решила да се храни - ок, нейна си работа. Но едва ли има повече от 5% от хората, които да препочетат купешко яйце, пред домашното. Това че тя има “неистов страх” от бактерии не значи, че тези бактерии не са полезни, даже напротив, да не подхващаме темата какво прави термичната обработка и добавянето на всякакви Е-та към храната. Честно да си призная не съм чул човек да се е натровил от домашна храна, а обратните случаи, в които ни продават боклуци във веригите са много. Говориш за начина на съхранение - да, ако суджука ти не стои в хладилник след 1 седмица се е скапал, а дори и да е там, след 2 месеца - също се скапва. А едно време хората са държали суджуците по шкафовете цяла година и пак са ставали за ядене... аз ли нещо бъркам или начина на съхранение зависи от качеството на продукта ?
NightCrawler стигна до точната ми идея - всеки хранителен режим е различен, нуждите на всеки човек са различни, както и сумата, която се отделя за храна е различна. Аз съм 105 килограма, преди бяха мазнини, постепенно с промяна в хранителните навици без да отслабвам ги превръщам в мускули. Тренирам много и имам нужда от качествена храна. Нормално е моя хранителен режим да е поне 3 пъти по-скъп от този на някоя 50 килограмова мацка, която хапва само салатки. Не мога да сметна колко точно пари давам за храна - искам да ям разнообразна храна всеки ден, доста често предпочитам да изкарам парите и да отида на заведение, отколкото да си губя времето в приготвяне. Да приемем че давам около 500 лв., но смятам че ям качествени неща, а това за повечето хора би изглеждал като скъп хранителен режим.
gips - идеята ми е хората да не се залъгват че ядат качествено, давайки минимално пари. Това е моето мнение и както видях повечето не сте съгласни. Че от пилешко до пилешко просто има разлика, и че в 100 грама пилешко, месото може да е 100 грама, може и да е 80. Скъпото не означава качествено, но за да ядеш наистина качествено трябват повечко пари. Някои могат да си го позволят други - не. Според мен трябва да се обърне внимание на хората, които могат да си го позволят - по-големия избор предлага повече изкушения и по-трудно спазване на режим.
Мнението беше редактирано от Sofiiska Batka на 27.10.12 18:37.
казано от ISB на 27.10.12, 13:59:
може би 200… или 250-270 нещо такова.
...
Марги знам,че си вегетарианец. Ще е интересно и ти да споделиш източници и места на пазаруване(handshake)
Говорим за всякакви продукти.
200-270 лв ми се виждат съвсем прилична сума за храна.
Напоследък не съм си смятала разхода, мога да ти кажа стстистиката от преди около 2 години, когато се изхранвах единствено и само с био и домашни продукти - някъде към 400-450 лв харчех тогава, но вкъщи винаги имаше от всичко по много. :)
Иначе, местата от които пазарувам са различни: зеленчуковия пазар е едното, био магазини и магазини за здравословни храни, ако в големите вериги се намират някои от продуктите, които ползвам/е на по-ниски цени, си ги вземаме от там.
Ако човек е поне малко запознат с храните, които яде и начина им на произвосдтво може лесно да си направи сметката за кои продукти си струва да харчи пари в био магазините, и за кои - не. Като цяло, от био магазините гледам да купувам храни, които просто нямат еквивалент по конвенционалните магазини. Някои неща съм ги поръчвала и по нета.
:)
казано от Sofiiska Batka на 27.10.12, 18:32:
Според мен трябва да се обърне внимание на хората, които могат да си го позволят - по-големия избор предлага повече изкушения и по-трудно спазване на режим.
След като така смяташ - имаш свободата да пуснеш тема, в която това да се обсъжда. Аз, доколкото разбрах, от първия пост на автора, идеята на темата е:
казано от ISB на 26.10.12, 15:37:
С тази тема бих искал да споделяме мнения и инфо за пазара. Места от където можем да си набавим храна на по-ниски цени...
Цени и информация. Благодаря .
Идеята на темата е достатъчно хубава, според мен, за да я превръщаме в съпорт група било то на натуралната храна или на тая от големите вериги.
Абе Sofiiska Batka ти сериозно ли?
Ако мъжът ми дава 500лв за храна, само за собствения си задник, ще трябва да носи вкъщи минимум 2500-3000лв иначе може да ми се махне от главата.
И да ти кажа - В тоя форум всички тренираме много и всички искаме да ядем качествена и полезна храна. Освен това доста от хората тук са много натренирани, а не са се сетили да си превръщат мазнинаната в мускул след 20 години кюфтене по диваните и ядене на чипс.
Благодаря за полезната информация на останалите потребители, доста ме поблазни конското месо, но оставям топката в ръцете на чичо Иво да направи поръчка за клуба.
Мнението беше редактирано от Блажка на 27.10.12 19:40.
27.10.12
19:41
Последен пост ( на практика без връзка с целта на темата)
Това че учителката ти така е решила да се храни - ок, нейна си работа. Но едва ли има повече от 5% от хората, които да препочетат купешко яйце, пред домашното.
Домашно яйце, произведено от мен или близки хора - така и аз предпочитам, но е друго да си го купя от просто някой на улицата.
Това че тя има “неистов страх” от бактерии не значи, че тези бактерии не са полезни, даже напротив
Всяка храна има бактерии, естествено, че говоря за такива, причиняващи болести.
Честно да си призная не съм чул човек да се е натровил от домашна храна, а обратните случаи, в които ни продават боклуци във веригите са много.
Същия преподавател (не учителка) се е заразила от салмонела - домашни яйца, без проверка на качество.
А едно време хората са държали суджуците по шкафовете цяла година и пак са ставали за ядене... аз ли нещо бъркам или начина на съхранение зависи от качеството на продукта ?
Да, хората са ги държали по шкафовете, в едни подземни мазета, където температурата е по-ниска и от фризера на хладилника ми.
Плюс това има процес на опушване - в стената се прави дупка, до пещта където са слагали суджуците и месото. Получава се една обвивка, която се изрязва, а останалото е годно за консумация.
Мнението беше редактирано от Мила на 27.10.12 19:44.
Според мен отговорът на въпроса е субективен,защото: ‘’‘От къде можем да си купим храна на по-ниски цени’’ = каквато и да е храна...така го разбирам аз!А иначе мога а си намеря евтина храна,но след като за търсената от мен пилешка пържола от бут,един продавач в склад ме попита—‘’за кръчма,за магазин или за лично консумиране...’’ и ми извади 3 различни цени с по около 1,50 разлика,лееко се замислих как ще ми излезе евтиното :) та в този смисъл се радвам,че разполагам с достъп до доволни количества свинско и най—вече телешко,които преди това съм ги виждал как мърдат :D
Мнението беше редактирано от Jikata на 27.10.12 19:50.
27.10.12
22:35
казано от Блага на 27.10.12, 19:40:
Абе Sofiiska Batka ти сериозно ли?
Ако мъжът ми дава 500лв за храна, само за собствения си задник, ще трябва да носи вкъщи минимум 2500-3000лв иначе може да ми се махне от главата.И да ти кажа - В тоя форум всички тренираме много и всички искаме да ядем качествена и полезна храна. Освен това доста от хората тук са много натренирани, а не са се сетили да си превръщат мазнинаната в мускул след 20 години кюфтене по диваните и ядене на чипс.
Благодаря за полезната информация на останалите потребители, доста ме поблазни конското месо, но оставям топката в ръцете на чичо Иво да направи поръчка за клуба.
Не мисля че по принцип залужаваш отговор на този заядлив пост, но само ще отбележа - хората пълнеят не само от кюфтене по диваните и ядене на чипс. Да ти обяснявам ли за стресови ситуации или за болести, които се появяват дори при усърдно трениращи хора ?
Натренираността как точно я определяш ? Например мога да ти покажа хора, които въпреки че не изглеждат релефно и нямат
“фитнес телце”, могат да избягат 20 километра без проблем и такива които вдигат по 200 от лежанка, но не могат и 20 минути на пътеката да стоят. Това значи ли че са по-тренирани ? Изобщо не си ме виждала, за да говориш нещо за мен.
Ако искам тези 500 лв мога да ги дам за тунинг на колата, за пътуване в чужбина, за дрехи, за храна ... за каквото си искам. Ако това колко пари носи мъжа в къщи определя мнението ти за човек, искрено те съжалявам
Мнението беше редактирано от Sofiiska Batka на 27.10.12 22:37.
Това за стреса си нямате и представа колко е вярно и как те пречуква неусетно, ако ще и 30000 лева да носиш в къщи и да си купуваш храна от планетата на чистите храни.
Всичките тия пари, няма къде да ги занесеш, с подаграта, инсулта и още една камара болести.
Та по темата.
Иво е прасе:) В смисъл, яде количества храна, с които изхранваме Заир без да се притесняваме:) Но той тренира повече от 99% от форумо-писците, така че му е оправдано един вид:) А и аз съм пътувал, живял, хранил се с него...затова ми е лека комична дискусията.
Лично аз си правя следните сметки
Яйца : 8-9 на ден.(27-30ст.)..3лв. макс.
350-400гр. месо...3,50-4лв.
другите му разни...абе 10-ина лева си отиват на ден. Не броим масло, зехтин...разни проклети въглехидрати:)
Абе 300лв. си отиват, без добавките. Айде, да изфастиш 4-5 дни на месец, да пропуснеш месата 5-6…ама толкова са си, каквото и да смятаме. И това е за една форма...непрофесионална, колкото и да си мислим, че много тренираме. Не правиш ли само това, зае.и, нищо не става. Защото някой път се редят дни и седмици, дето нямаш и секунда да мислиш за щанги, камо ли са салмонела, камо ли за войната в третия свят.
Друго. Примерно за град като Плевен, с Марги, Дидо, Марина, инженера сме си разучили нещата и горе-долу знаем къде се продават хубави продукти. Сега никой не може да каже, че са най-натуралните, но както абсолютно всичко в Б-я все намираме най-малкото зло:)))
Поне от работата ми има как да научавам, кои мандри са най-проверявани, кои изнасят за чужбина...къде маслото е масло, къде млякото е мляко и т.н. Та яхваме колата и ходим да пазарим.
Като цяло, навсякъде е прокиш, смрад и измекярщина:)
Batka, аз ти говоря за хора, които могат всичко, точно един такъв е отговорил над мен.
Това дали има фитнес телце, слабо ме интересува, ако го виждам каква е машина, което за мен е по-важно.
А от последното ти изречение разбирам, че ти изобщо не си схванал какво имам предвид.
Хората имат семейства, деца, разходи, когато един средностатистически родител се прибере вкъщи гледа да има за детето, за партньора и това, какво ще яде той му е най-малката грижа. Ако имаш възможността със заплатата си да изхранваш тричленно семейство, а само твоята храна да е 500лв, тяхната още 600-700, сметки, дрехи, обувки... евала.
Но положението на повечето хора тук не е такова, затова е и създадена темата - ако можем, да си помогнем. Особено живеещите в София...
казано от slavko на 27.10.12, 22:53:
Като цяло, навсякъде е прокиш, смрад и измекярщина:)
Точно така, мизерията е пълна, но днеска като ударя джакпота от тотото веднага отварям най модерната лаборатория на Балканите за анализ на храните и ги почвам наред, най вероятно ще бъда поръчан и застрелян, но аз ще си подготвя наследници ;)
Ще ги видим тогава тия “кренвирши от истинско месо” както казваха в една реклама :D
Стискайте палци да гепнем джакпота и като направим лабораторията и “сканираме” всичките производители и продукти ще знаете поне кое е по малкия боклук :D
28.10.12
09:29
казано от Блага на 27.10.12, 23:09:
Но положението на повечето хора тук не е такова, затова е и създадена темата - ако можем, да си помогнем. Особено живеещите в София...
Напълно съм съгласен. За съжаление темата стана прекалено дълга с общи приказки. Реално досега никой не е оборил моето твърдение, че хранителния режим е скъп. От предлагането на 3-4 магазина в различни краища на България до съставянето на хранителен режим, който може да се спазва редовно разликата е огромна. Обещавам солидна почерпка (дори пари) на първия, който ми предложи хранителен режим за под 100 лв на седмица, като искам да ям разнообразна храна 5-6 пъти на ден.
28.10.12
09:37
казано от Sofiiska Batka на 28.10.12, 09:29:
казано от Блага на 27.10.12, 23:09:
който ми предложи хранителен режим за под 100 лв на седмица, като искам да ям разнообразна храна 5-6 пъти на ден.
Бате,това е лесно..Искаш за под 400 лв на месец да ядеш хубаво,а това е напълно възможно..Пилешко конско зеленчуци ориз картофи всеки ден..
28.10.12
10:34
казано от Маргарита Манева на 27.10.12, 19:06:
Ако човек е поне малко запознат с храните, които яде и начина им на произвосдтво може лесно да си направи сметката за кои продукти си струва да харчи пари в био магазините, и за кои - не. Като цяло, от био магазините гледам да купувам храни, които просто нямат еквивалент по конвенционалните магазини. Някои неща съм ги поръчвала и по нета.
:)
Съвсем правилно. Понякога това с био продуктите е преекспонирано. От такива магазини взимам шоколад, елда и някои подобни зърнени.
Аз живея в Лондон в момента и мога да кажа, че тук всички боклуци са евтини, а чистата храна е доста скъпа. И не, не е “нормално”, ами примерно 3 пакета спагети или готово панирано пилешко, ще са на цената на 1бр сравнително евтина риба. Поради ограничен бюджет, купувам необходимото(за мен това са плодове, зеленчуци, яйца) от пазарите. Честно казано, така правех и в България, просто ми се струват по-качествени нещата, да не говоря, че понякога са и лично производство. На подобни места много лесно се намират и сурови ядки. Пак ми излиза по-скъпо от това да си купувам полуфабрикати, ама... какво да се прави.