31.01.09
07:38
Здравейте, от доста време на сам между мен и няколко мои приятели се води един много сериозен спор. Спорим, кое тежи повече - чистия мускул или тлъстините?
Аз твърдя, че мускулите са по-леки и че при еднакъв обем, по мазния човек, тежи много повече от мускулестия, както и че при еднакво тегло, мускулестия и много по-грамаден от дебелия, т.е. носи по-голям размер дрехи. За мен 90 кг. билдър си е огромен катил, а 90 кг. търтей не би ме впечатлил.
Моите другарчета обаче ми твърдят, точно обратното, че едрия кокъл и големия мускул, могат да направят така, че наглед да не си много обемен, а да тежиш много повече от колкото изглеждаш.
Аз изхождам от практиката и лични наблюдения. Имам приятели, при тегло то 84 кг и ръст от 180 см да кажем, които вадят ръце по 45 см,и носят фланелки xl, а имам такива високи по 175 и тежат по 100 кг, а носят размер L и то само защото имат кореми, иначе са си за M.
Интересни са ми вашите мнения и наблюдения.
31.01.09
08:12
Мускулите имат по-голяма плътност, следователно тежат повече.Ако имаш двама души с 45 ръка примерно, но единия билдер, а другия просто дебел, билдерът ще изглежда много по-голям точно поради това. Аз съм участвал в нещо такова, наглед ръката ми много по-голяма от на другия-едно едро, но нетрениращо момче, но като ги измерихме, бяха почти същите като обиколка. Т.е., на едни кг, мускулестия човек ще има по-големи обеми.
Мнението беше редактирано от Ultima Ratio на 31.01.09 08:20.
31.01.09
15:52
казано от Ultima Ratio на 31.01.09, 08:12:
Мускулите имат по-голяма плътност, следователно тежат повече.Ако имаш двама души с 45 ръка примерно, но единия билдер, а другия просто дебел, билдерът ще изглежда много по-голям точно поради това. Аз съм участвал в нещо такова, наглед ръката ми много по-голяма от на другия-едно едро, но нетрениращо момче, но като ги измерихме, бяха почти същите като обиколка. Т.е., на едни кг, мускулестия човек ще има по-големи обеми.
Гот ли е да си противоречиш сам :D
М, не знам......не е ли вярно тогава, че при еднаково тегло мускулите имат повече обем? Т.е. тежат по-малко?
“По-голяма плътност” не е еднозначно с “по-голям обем”! И определено мускула тежи повече, въпросът е, че когато е в съкратено положение той е по-лек от увисналата мастна тъкан. ;)
31.01.09
16:41
Силно вярвам, че при еднакъв обем мускулът тежи много повече от мазнините.
31.01.09
16:44
В адипоцитите на бялата мастна тъкан има много по-малки количества вода и белтъци. Сами знаете че ( примера е меко казано груб, но става) 1 литър олио е по-лек от 1 литър вода. В клетките на напречнонабраздените мускули ( пък и не само) белтъците са в изобилие, а те( белтъците) са сред веществата с най-голяма молекулна маса, така че отговора е : мускула тежи повече
А относно ръката на шопара и ръката на трениращия - повече е зрителна измама. И дрехите стоят по друг начин и..абе мноо неща има. Ама все пак тренирате (предполагам) за здраве и визия, така че... :)
31.01.09
20:52
казано от eraziel на 31.01.09, 15:52:
Направо така стана, не трябва да се опитвам да мисля сънен :cheese:
Мускулът е по-плътен, т.е., при еднакъв обем е по-тежък от мазнините, съответно при еднакво тегло - мазнините са по-обемни :)
Не си противоречи, точно така е :)
Билдерът изглежда по-голям, изглежда визуално. Но изгледа няма общо с обиколките, обемите и килограмите. Изтината е, че колкото по-чист от мазнини е един мускул, толкова по-голям изглежда. А в килограмите... разликата може да е минимална.
01.02.09
09:46
казано от Winnie на 01.02.09, 04:09:
Не си противоречи, точно така е :)
Билдерът изглежда по-голям, изглежда визуално. Но изгледа няма общо с обиколките, обемите и килограмите. Изтината е, че колкото по-чист от мазнини е един мускул, толкова по-голям изглежда. А в килограмите... разликата може да е минимална.
Всъщност наистина си противоречи адски много. Ако мускулът е по-плътен и тежи повече от мазнините е нелогично при едни килограми мускулестия човек да е по-обемен.
Зрителна измама :)
Възприятието на човек, който е 100кг на над 20% мазнини и такъв, който е 100кг на 8 е съвсем различно(при еднаква височина и костна структура). Гръб, рамене, ръце, крака - Х форма, срещу едни сравнително тесни рамене, голям корем и задник...
Действително, като обем, този с културистичната визия, може и най-вероятно ще е по-малък, но на външен вид...
А, кое тежи повече..по-горе е написано. :)
Абсолютно нормално един човек 100кг. с повече мазнини изглежда по-малък от човек пак 100кг сущата височина но с малък % мазнини понеже на първия масата му е по краката гъза корема и като цяло пръснати навсякаде а на другия тип наи-мн от килата са им в ръцете рамото гърба гърдите ....
http://assets.bb-team.org/users/159079/580/927ebf1ac38c82f565db7fe84bde7562.jpg?1353684409
Да онагледим нещата с една снимка :)
Човече, аз съм 70-71кг на 1.58, ако бях само мазнина не искам да си представям как щях да изглеждам ;)
Мнението беше редактирано от Блажка на 23.11.12 17:37.