20.11.12
23:01
Колеги, какво ще кажете да направим силова програма за силно ядро, без безкрайните коремни преси? Ето ви първоначалния вариант, който след критикуване, окастряне и модифициране може да бъде съвсем добър :D
Тренировка А - Фондация на ядрото
1. Пуш - преса 5x2 с 90% от максимума, 10 секунди задържане в заключена позиция горе на повторение.
2. Фермерска разходка с два дъмбела, общото им тегло равно на собственото - 100 метра или 3 по 33м
3. Планк - горна позиция на лицева опора до отказ /поне 1 минута/, долна позиция до отказ /1 минута и нагоре/
Тренировка Б
Предна част
1. Преден клек - 5x5 с 82% от максимума - за 7 повторения
2. Турско ставане с щанга - 5 пъти
3. Л - набирания /набирате се с крака успоредни на земята и перпендикулярни на тялото, неподвижни, изпънати/ - 3 серии до 1 повторение пред отказа
4. Сталкер - нямам представа как се прави, но предполагам, че помага за предната част на ядрото
Тренировка В
Странична част
1.Български клек с дъмбел в ръката от страната на задния крак / клякане с десен крак - дъмбел в лява ръка/ - 3x10 за 12 повторения макс
2.Преса с дъмбел с една ръка над глава - 3x8 с тежест за 10 повторения макс
3.Лежанка на Милко - 3x8 с тежест за 10 повторения макс
4.Фермерска разходка с един дъмбел равен на половината от теглото - 2 по 25м, смяна на ръка и пак 2 по 25м
Тренировка Г
Задна част
1. Заден клек - 1 серия с 20 повторения до отказ
2. Обръщане от земя - 5x3 za 5 повторения макс
3. Тяга - 2x5 за 7 повторения след загрявката
4. Планк - до отказ
П.С. Молбата ми не е да приемате програмата буквално, а просто като пример, че ядрото може да се тренира със силови движения и, че именно класиката е функционална, по - функционална от безкрайните коремни преси, швейцарски топки и вибриращи повърхности, които не могат да я заместят, а само допълнят /по желание/.
21.11.12
20:55
“ЯДРО” ?
21.11.12
21:32
казано от introducer на 21.11.12, 20:55:
“ЯДРО” ?
Core е на английски, на мен ми харесва как звучи, ядрено :D
21.11.12
21:38
То и foundation на английски е фОндация и фУндамент ама май имаш предвид второто
Иначе и на мен фондация по ми харесва как звучи... някак си усещам далаверата в звученето :D
Демек май Фондация на ядрото трябва да е Основна част?!?!
Мнението беше редактирано от megabolic x на 21.11.12 21:50.
21.11.12
21:46
Точно казано - трябва да е Основна част, или Основна подготовка :)
22.11.12
14:41
Лъчо, какъв е тоя гювеч...
Тоя прословут “сталкер” хем не си го виждал, хем място си му намерил. Първата част на програмата мисля, че не е нужно да я коментирам :x Току виж някой е взел насериозно.
22.11.12
23:08
казано от James Hinks на 22.11.12, 14:41:
Лъчо, какъв е тоя гювеч...
Тоя прословут “сталкер” хем не си го виждал, хем място си му намерил. Първата част на програмата мисля, че не е нужно да я коментирам :x Току виж някой е взел насериозно.
Разбий го на парчета, това все пак се надявах да е начало, а не край на дискусия :)
Стабилизирането на голяма тежест над глава и носенето на голямо тегло в ръцете има доста ефект. Аз специално видях голям ефект от планковете, които ги правя сутрин напоследък. Виждал съм и ефект от изометрични набирания за дебелаци /negative rows/ всъщност от тях ми е единствената мускулна треска, която обхвана абсолютно целия пояс и ми трябваше седмица за да мине, преди месец-два
Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 22.11.12 23:27.
Жокер: пуш-преса..5х2 @ 90% RM със задържане 10сек над глава...това си е опасно.
Бг клек-а. дори и не знам, защо си го сложил там?
Понеже точно тази част ми е теоретично слаба, ще следя дискусията.
Моите пет стотинки:
много клякания(предни, задни), тяга, раменни преси, обръщания, изтласквания, тежки набирания, тежки лицеви опори, ренегадско гребане, L-sit, toes2bar.
както се казва...без нищо извратено. По един или друг начин, всичките изредени по-горе, натоварват и пояса.
Със сигурност съм изпуснал много други, но съм се концентрирал над нещата, които съм правил.