17.01.11
16:00
Предполагам почти всеки би казал бадема е по - вкусен ? Но като чета фъстъка не отстъпва по съдържание на бадема ?
Въпроса ми е заслужава ли си да се дават 4 пъти повече пари за бадеми и защо ?
Суровите по - полезни ли са от печените ? и пак защо ?
Благодаря на всички :) А беления слънчоглед има ли много мазнини защото не пишат никъде :D
Благодаря
казано от Gladiator6 на 17.01.11, 16:00:
Въпроса ми е заслужава ли си да се дават 4 пъти повече пари за бадеми и защо?
Който има - дава. Който няма - яде фъстъци. Фъстъците мисля, че съдържат малко повече ненаситени мазнини, които човешкият организъм не произвежда и сответно разгражда по-трудно (може и да бъркам). Разликата като цяло не е голяма и в ГИто, но трябва да се отбележи, че я има.
Суровите по - полезни ли са от печените ? и пак защо?
За предпочитане са суровите. Самата обработка на ядките независимо дали е печене, пържене или допълнително овкусяване, променя ГИто на определената ядка. Да не говорим за самите механизми на преработка на ядките - многото сол, растителните мазнини, бялото брашно и др.
А беления слънчоглед има ли много мазнини защото не пишат никъде :D
В основната тъкан, изграждаща семките има специализирани клетки, в които се натрупват мазнини. Според мен отговорът е - да има.
Трябва само да направиш разлика между полезни и вредни мазнини, за да не ме разбереш погрешно.
И един допълнителен съвет - може да хвърлиш един поглед на орехите.
ПП: Мнението ми е лично и неангажиращо. Не гарантирам за достоверността на нещата, които съм написал. Ако има някакви поправете ме за да изясним нещата.
Предполагам почти всеки би казал бадема е по - вкусен ? Но като чета фъстъка не отстъпва по съдържание на бадема ?
Въпроса ми е заслужава ли си да се дават 4 пъти повече пари за бадеми и защо ?
Суровите по - полезни ли са от печените ? и пак защо ?
Благодаря на всички :) А беления слънчоглед има ли много мазнини защото не пишат никъде :D
Благодаря
И двата вариянта са перфектни. Суровите са по-добър избор. Много от връзките в ненаситените мастни киселини биват развалени след печене и се губи ефекта от ненаситените мастни киселини.Не знаеш 100% дали са печени с брашно, или с олио, или с вода и сол, или само с вода.... Ако е с вода и сол, то тогава може и да зочнеш да задържаш излишна подкожна вода (както при всяка храна с високо съдържание на сол или ако ядетете много сол по време на хранене....).Тази излишна подкожна вода изглежда точно като мазно... :)
Мнението беше редактирано от M1r0 на 17.01.11 21:31.
И фъстъците, и бадемите са еднакво полезни, въпрос на вкус и финанси е кое ще предпочетеш.
По вторият въпрос - бадемите да са задължително сурови, а фъстъците печени (защото така се увеличава количеството на p-coumaric acid).
18.01.11
17:07
Аз закупих 2 кг сурови фъстъци :) сега да ги изпека с вода така ли :) ?
18.01.11
22:29
Яж си ги сурови, Гладиаторе ;) :D
18.01.11
23:09
Мачкам ги сурови :) вие докато отговорите олекнаха с 200 грама :D
24.11.12
20:27
абе не е като да не може да се ядат - стават, ама са малко гадни на вкус, поне за мен :D
Хубавите фъстъци са много вкусни. Гледайте да си взимате български, а не на китайски, много по-различен е вкусът. Към 4,50-5 лв. е килограмът. Иначе да попитам, за да не пускам нова тема, в София продават ли бадеми (сурови) по 12 лв кг (на женския пазар няма). Един приятел ми донесе за толкова, но не искам все да го товаря.
Мнението беше редактирано от Петър на 27.11.12 20:16.