28.11.12
20:17
Понеделник почивам
Вторник ръце
вдигане на щанга от лег 4 серии
френско 3 серии
трицепсово разгъване на скрипец 3 серии
кик бек 3 серии
бицепсово сгъване с крив лост от стоеж 4 серии
бицепсово сгъване с крив лост от седеж 3 серии
бицепсово сгъване с дъмбели от седеж 3 серии
скрипец с обратен хват за предмишница 3 серии
Сряда Крака
Клекове 4 серии
Лег преса 3 серии
Римска мъртва тяга 3 серии
Напади с щанга 3 серии
Екстензии за предно бедро 3 серии
Сгъване за задно бедро 3 серии
Лег преса за прасец 3 серии
Повдигане на краката от стоеж 3 серии
Четвъртък Гърди и корем
Вдигане на щанга от лег 4 серии
Вдигане на щанга от полулег 4 серии
Вдигане на щанга от обратен наклон 3 серии
Флайс 3 серии
Молитва 4 серии
Вдигане на краката от вис 4 серии
Римско столче 3 серии
Петък почивка
Събота Гръб
Набирания 3 серии
Мъртва тяга 3 серии
Гребане с щанга 4 серии
Пулоувър 3 серии
Лат пулдаун 3 серии
Повдигане на раменете с дъмбел за трапец 4 серии
Неделя Рамо и корем
Раменни преси с дъмбели 4 серии
Повдигане на ръцете встрани 4 серии
Раменна преса с щанга пред врата 3 серии
Повдигане на дъмбели от седеж за задно рамо 3 серии
Повдигане на лост към брадичката 3 серии
Молитва 4 серии
Повдигане на краката от вис 4 серии
Римско столче 3 серии
Значи основният ми въпрос освен дали е добра програмата е дали претоварвам прекалено много краката? Нарочно правя много упражнения за крака,защото генетично са ми изоставащата група.
28.11.12
22:31
WTF ? Първо се тренират големите мускулни групи, а след това малките, ако тренираш 4-5 пъти седмично. Много серии за бицепс и трицепс и за рамо. Та ти крака,гърди и гръб не правиш повече серии за тях.. .
И какво казваш? Да намаля упражненията за ръце ли какво?
И не мисля ,че има значение кога кое тренирам.
29.11.12
13:17
Много голямо значение има, освен ако не си Ironman.
29.11.12
14:09
13 серии за трицепс и 12 за бицепс!? Какво искаш да постигнеш с този начин на трениране?
Краката не знам дали ги претоварваш, но ръцете със сигурност.
А има голямо значение дали тренираш първо големите групи, както ти писа Ачо. Прочети малко повече, има достатъчно програми във форума, а и в нета и си направи изводите.
29.11.12
14:19
А каква е причината тренировъчната седмица да започва с натоварване на бицепса и трицепса - не е ясно... вероятно за да се затрудни качественото натоварване на големите мускулни групи в следващите дни. Прибавяме 17 (словом - седемнадесет) серии за рамо. В моите очи - безумие. Май някой има прекалено големи амбиции за следващото ходене на море... ;)
Ръцете НЕ СА проблем в случая. След тях следват крака, така че дали ще са в началото на седмицата или в неделя е абсолютно все едно и освен това, ако човек е стигнал до нивото да прави по една група на тренировка и да я тренира веднъж седмично, тия 13 серии са нищо, също и 17-те серии рамо.
Тоест, това е проблема - дали авторът и е готов за подобна програма, т.е., има ли нужния стаж и ниво на развитие ;)
Обемът наистина е безумен. Трябва драстично намаляване както на броя серии, така и директно изхвърляне на някои упражнения.
Обаче мога да ви кажа, че при положение, че тренира 5 дни в седмицата, е без почти всякакво значение с какво започва седмицата. Чиста формалност е кое ще наречеш ден 1 и дали ще започнеш с големи или с малки мускулни групи. Тялото не се интересува дали днес е понеделник или петък. Важно е колко време за възстановяване има между тренировките за мускули-синергисти.
В случая единственото притеснително според мен е дали ще се е възстановил трицепсът за тренировката за гърди.
29.11.12
14:41
Петко, принципно си прав, да... но за мен човек, който прави сгъване с крив лост за бицепс от стоеж и седеж, и ги разграничава като различни упражнения, няма никакъв шанс да бъде подготвен за тренировки с подобен обем. А и той не мисли, че има някакво значение кое след кое ще се тренира... та така.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.11.12 14:55.
Добре дайте някакви съвети какво да променя? Тренирам от 3 години 84 кг съм в момента . От това което разбирам само тренировката за гърди и крака са ми ок за момента ? :D И ако трябва да си съкращавам тренировката за ръце и рамо кои упражнения да махна?
И всички обяснявате колко е важно да са подредени тренировките ,но така и не разбрах ЗАЩО?
Мнението беше редактирано от master93 на 29.11.12 17:09.
29.11.12
17:45
3 год. си е доста и нищо не си разбрал... кофти. Ще ти кажа на най-прост език:
Гърди 4-5 упражнения с по 3-4 серии
Гръб - 4-5 упражнения с по 3-4 серии
Крака - 4-5 упражнения с по 3-5 серии
Рамо - 3-4 упражнения с по 2-3 серии
Трицепс - 3-4 упражнения с по 2-3 серии
Бицепс - 2-3 упражнения с по 2-3 серии
Първо се тренират големи мускулни групи - гърди,гръб,крака, по-малките рамо,трицепс и бицепс, са след тях. Големи МГ - следователно искат повече натоварване, повече възстановяване. Малките се товарят и от големите МГ, за това са за края на седмицата с по-нисък обем, за разлика от големите. Капиш ????
29.11.12
18:39
Ако ще и 50 да е..
29.11.12
22:02
казано от master93 на 29.11.12, 18:29:
братле може нищо да не съм разбрал но ръката не ми е 32 см :D :D
Що злобееш бе мъжки? Момчето се опитва да ти помогне, а ти се пенявиш.
29.11.12
22:44
казано от Петко К на 29.11.12, 14:26:
Ръцете НЕ СА проблем в случая. След тях следват крака, така че дали ще са в началото на седмицата или в неделя е абсолютно все едно и освен това, ако човек е стигнал до нивото да прави по една група на тренировка и да я тренира веднъж седмично, тия 13 серии са нищо, също и 17-те серии рамо.
Тоест, това е проблема - дали авторът и е готов за подобна програма, т.е., има ли нужния стаж и ниво на развитие ;)
Да, но какво е нужно, за да стигнеш до това ниво? Веселин Дойчев може отвреме-навреме да включва силови тренировки, нищо, че е доста елитен, но младежите сплитват от първия ден в залата
Към автора на темата:
Не си разбрал правилно. ВСИЧКИ тренировки са ти прекалено обемни за стажа и целите (а предполагам - и за добавките, храненето и възстановяването).
За трицепса си избери френско или тесен хват - френското е по-ефективно, но товари повече лактите. Може да ги редуваш през тренировка или да ги сменяш през месец примерно. Да останат три упражнения по три серии, не повече.
За бицепса три серии сгъване от стоеж, три с дъмбели от седеж са достатъчно, ако накрая добавиш и две скотово.
За краката остави клекове, лег-преса, римска тяга и бедрени сгъвания, като намалиш работните серии до не повече от три.
За гърди разкарай флайса, замени едната лежанка с дъмбели (или тази с обратния наклон с кофички) и намали сериите до не повече от три работни на упражнение. На коремните мускули не им трябват повече от две упражнения.
За гърба разкарай пулоувъра. Това за максимум трите серии важи и тук с пълна сила.
За рамото - при твоя стаж ползата от два вида раменни преси е съмнителна. Можеш да правиш по две серии с щанга и дъмбели или четири от единия вид, но двете по четири серии недей. Ако ще правиш два вида преси, махни вертолета. Ако ще правиш само единия вид, може да остане.
Общо взето за големи групи прави около 10-12 работни серии, за малки - 8-9. Това не е универсално правило, но работи чудесно.
казано от Ачо на 29.11.12, 17:45:
Първо се тренират големи мускулни групи - гърди,гръб,крака, по-малките рамо,трицепс и бицепс, са след тях. Големи МГ - следователно искат повече натоварване, повече възстановяване. Малките се товарят и от големите МГ, за това са за края на седмицата с по-нисък обем, за разлика от големите. Капиш ????
И като тренираш малките мускулни групи след големите, как точно това ти дава повече възстановяване за големите, след като тренировките са пет седмично, а двата дни почивка не са един след друг?!?
В случая няма никакво значение с кои групи ще започне - така, както е подреден, сплитът му си е ОК.
казано от Lachezar Tomov на 29.11.12, 22:44:
Да, но какво е нужно, за да стигнеш до това ниво? Веселин Дойчев може отвреме-навреме да включва силови тренировки, нищо, че е доста елитен, но младежите сплитват от първия ден в залата
И аз съм на сплит от втория си месец в залата. И какво? По-напред съм с материала и като маса, и като визия, и като сила от много хора, трениращи доста по-дълго от мен. Сплитът е прекрасен начин за трениране и за начинаещи, и за напреднали. Не казвам, че е едниственият, а че няма нищо лошо в него независимо от стажа.
благодаря ти много
ето това исках да чуя смислено мнение,
ще започна да тренирам така и ще видя какви резултати ще имам :)
казано от master93 на 30.11.12, 13:45:
благодаря ти много
ето това исках да чуя смислено мнение,
ще започна да тренирам така и ще видя какви резултати ще имам :)
Важни са също така и изборът на тежести, броят повторения и интензивността на тренировката. Като намаляваш обема, е добре да увеличиш тежестите и да наблягаш на интензивност.
30.11.12
20:55
Боби, при твоето трениране има някои разлики от сплитовете като показания горе:
1) Ти тренираш с по - разумно количество обем
2) Тренираш по - силово - 5-ци, не 15-ки
3) Имаш план за периодизация и постоянно натискане на тежестите - целенасоченото планиране не е описано в подобни програми
4) Не изпускаш тренировки и си постоянен
Комбинацията от тези параметри води до твоя значителен прогрес и въпреки това, ако в първите една - две години бе тренирал по друг начин, най - вероятно би прогресирал по - бързо. За новаците натягането на железата дава големи резултати, аз самият бях абсолютен новак до месец март, когато натиснах педалите /не, че сега съм много напреднал, но на тягата например има 80 кг разлика за 8 месеца с 2-3 тежки тренировки месечно/. Сплитовете имат много предимства, като вниманието към детайлите, възстановяването, по - леките тренировки в някои дни ( излизането освежен от залата), които подпомагат постоянството, но не са оптимизирани за начинаещи според мен. Много класически бодибилдъри са станали големи с тренировки на цялото тяло през ден, без или с малко химия и сплитовете идват на по - късен етап исторически. Много спортисти стават големи без сплитове, или със сплитове по движения на тялото, а не по мускулни части. Всички те имат периодизация, прогрес на тежестите, силов елемент, постоянство, главните фактори, които имаш и ти.
Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 30.11.12 20:56.
30.11.12
21:35
казано от Lachezar Tomov на 30.11.12, 20:55:
3) Имаш план за периодизация и постоянно натискане на тежестите - целенасоченото планиране не е описано в подобни програми
4) Не изпускаш тренировки и си постояненКомбинацията от тези параметри води до твоя значителен прогрес.....
Комбинацията от тези параметри ще доведе кой да е начин на трениране до прогрес.
... Сплитовете... но не са оптимизирани за начинаещи според мен....
И как стигна до това заключение?
....сплитовете идват на по - късен етап исторически. ....
И компютрите идват на по-късен исторически етап от пишещите машини, но това означавали, че ще се опиташ да влезнеш в итернет с пишеща машина?
В смисъл, тренировъчни методи градират до сплитове с времето, а не обратното.
Мнението беше редактирано от megabolic x на 30.11.12 21:35.
казано от megabolic x на 30.11.12, 21:35:
И защо е така, можеш ли да обясниш? Точно за билдЕрските сплит-млит тренировки иде реч?
Мнението беше редактирано от Old Timer на 30.11.12 21:48.
30.11.12
21:58
4) Не изпускаш тренировки и си постояненКомбинацията от тези параметри води до твоя значителен прогрес.....
Комбинацията от тези параметри ще доведе кой да е начин на трениране до прогрес.
... Сплитовете... но не са оптимизирани за начинаещи според мен....
И как стигна до това заключение?
....сплитовете идват на по - късен етап исторически. ....
И компютрите идват на по-късен исторически етап от пишещите машини, но това означавали, че ще се опиташ да влезнеш в итернет с пишеща машина?
За начинаещите честотата на трениране на мускулите и движенията е по - важна от обема, получава се по - голяма стимулация, а и се заучават по - добре движенията и се създава техническата база. Начинаещите не могат да претренират поради липса на сила, което означава, че честото трениране с големи движения ще даде резултати без опасности от преумора. Не е за пренебрегване и кондициониращият ефект от клекове, тяга, преса, който също подпомага развитието им, укрепването на кости и сухожилия. Има и изследвания, които показват, че при два режима на тренировка със същите параметри и обем, единият сплит, а другият три пъти седмично цяло тяло /обемът седмично е същият, но се разделя на три части за дадено движение за три тренировъчни дни/, вторият режим дава по - големи резултати поне върху начинаещите.
Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 30.11.12 22:00.
30.11.12
22:01
казано от Old Timer на 30.11.12, 21:42:
И защо е така, можеш ли да обясниш? Точно за билдЕрските сплит-млит тренировки иде реч?
Обяснението е много просто: Еволюция!!!
Но ти стой на страна, не е подходящо за примати.
казано от megabolic x на 30.11.12, 22:01:
казано от Old Timer на 30.11.12, 21:42:
Обяснението е много просто: Еволюция!!!
Но ти стой на страна, не е подходящо за примати.
Хаха, еволюция в какво в химическата и фармацевтична промишленост? :D Хаха, билдЕрче ще ме умориш... :D
30.11.12
22:27
казано от Old Timer на 30.11.12, 22:06:
Хаха, еволюция в какво в химическата и фармацевтична промишленост? :D Хаха, билдЕрче ще ме умориш... :D
Всъщност ако можеш да се замислиш ще видиш, че фармацевтичните компании отговарят революционно на билдЕрите от онова време, които тъпчели на място с години тренирайки цялото тяло в една тренировка.
На по късен етап обаче откриват, че всъщност ключа е в сплит тренировките, а не в химията. ;)
Мнението беше редактирано от megabolic x на 30.11.12 22:29.
Дай малко повече информация, вижда се, че си много запознат. Кой точно натурален културист е тъпчел на едно място и след като са открити сплитовете той е прогресирал? Ама не ми давай някакви ала-бализми като доводи, а точни и ясни подкрепени с достоверна информация. Става въпрос за баш сплитовете тип тоя най-горе в темата, ала Кайчо Грийн, Рони Колмана.
Мнението беше редактирано от Old Timer на 30.11.12 22:40.
30.11.12
22:40
Ключът е в клековете и тягата с по 360кг на Рони Колман. Клякай с толкова и ти гарантирам зверски размери
Spit training > Split training
Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 30.11.12 22:41.
30.11.12
23:09
казано от Old Timer на 30.11.12, 22:39:
Дай малко повече информация, вижда се, че си много запознат. Кой точно натурален културист е тъпчел на едно място и след като са открити сплитовете той е прогресирал? Ама не ми давай някакви ала-бализми като доводи, а точни и ясни подкрепени с достоверна информация. Става въпрос за баш сплитовете тип тоя най-горе в темата, ала Кайчо Грийн, Рони Колмана.
Ти сигурно можеш да ни запознаеш с културисти, които не тренират в сплит?
Ще е по лесно да се изброят, едва ли има и един!
казано от Lachezar Tomov на 30.11.12, 22:40:
Би ли го написал на БЪЛГАРСКИ!
Опитваш се да спориш, но много глупаво... Под културисти, ти предполагам разбираш разни назобАни в днешно време. Аз имам в предвид натурални такива. Повечето натурални от 40-те и 50-те са тренирали или цялото тяло или на горна-долна част или един ден силови тренировки, а на другия ден билдърски, но не и по една мускулна група на ден само с изолирани упражнения. Имам доста сканирани материали от списания от едно време на известни културисти с техните програми и съвети за тренировки и съм сигурен в това. Ще ти дам един пример Марвин Едър, само за около 4 години в желязната игра и то в началото на 50-те като аматьор постига на лежанка над 220 кг, клек с над 250 кг, преса над глава в олимпийски стил с над 150 кг при ръст от 172 см и тегло от близо 90 кг релефен, а да не споменавам какви други постижения официални има при кофички и набирания.
Но ето ще ти дам и малко материал да се покефиш, бих ти дал и материали с неговите тренировки и съвети, но са прекалено редки и не си заслужава:
30.11.12
23:48
Всъщност в момента натуралните културисти тренират цялото тяло.. Имам преки наблюдения над натурален културист,който тренира 3 пъти цялото тяло по системата ‘all in one’
01.12.12
00:10
казано от megabolic x на 30.11.12, 23:09:
казано от Old Timer на 30.11.12, 22:39:
Ти сигурно можеш да ни запознаеш с културисти, които не тренират в сплит?
Ще е по лесно да се изброят, едва ли има и един!
Би ли го написал на БЪЛГАРСКИ!
Ще се загуби красотата при превода, все едно да напиша стихотворение на Дебелянов или Ботев на английски :) В общи линии тренировки, които те изцеждат са добри тренировки, т.е. цяло тяло срещу сплит не е толкова важно колкото напъване срещу пестене
Old Timer, защо не качиш в нета редките материали, които имаш, да се ползват от цялото Българско човечество? Ще ми е много интересно на мен и съм сигурен, че и на много други хора
Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 01.12.12 00:12.
01.12.12
00:33
Аман от разбирачи и треньори майна. Петко го е казал точно. Мен пък ме съмнява, че наличието на 5 упражнения за гръб е прекалено много, но всичко зависи от качеството. И да бицепсово сгъване от седеж и стоеж са различни упражнения, които натоварват по различен начин бицепса. Също така 2 упражнения за бицепс с по две серии не е сериозно, за този, който иска да напредва.
Защо не може просто някой да напише тема, другите да влязат и да оставят мнението си и да не се заяждат, спорят или мерят прогрес и пишки с тези, които не са на тяхното мнение. Просто оставете коментара си, напуснете темата и ако на питащия му е интересно какво има да кажете повече по темата, да ви прати лично съобщение за разяснения.
01.12.12
00:43
казано от Old Timer на 30.11.12, 23:37:
......
Всички знаем, че си силната ти страна са 40-50г... Но не е показателно да даваш за пример генетични мутанти. Очевидно и цитираните от тебе личности са гонели рекорди, а не големи мускули.
... Културистите целят мускулна маса и най-удачния вариант си е сплит.
... За тези с други цели може и тренировка за цялото тяло да е най-удачна.
Ключът е в клековете и тягата с по 360кг на Рони Колман. Клякай с толкова и ти гарантирам зверски размери
Не е гаранция.
http://www.youtube.com/watch?v=pzhFmqn40Nw
360 кг клек от човек, дето сигурно няма и моите размери :D
казано от Teen Power на 30.11.12, 23:48:
Всъщност в момента натуралните културисти тренират цялото тяло.. Имам преки наблюдения над натурален културист,който тренира 3 пъти цялото тяло по системата ‘all in one’
Уточнение - ЕДИН културист, който ти познаваш, в момента тренира така.
Иначе, натуралните си тренират като всички останали - по сплит. А и не само културистите ;)
.... но не и по една мускулна група на ден само с изолирани упражнения.
Аз и сега не знам културист, който да тренира само с изолирани упражнения ;) А тренировката на една мускулна група дневно си има предимства.
Мнението беше редактирано от Петко К на 01.12.12 01:01.
01.12.12
01:07
Да е Петко,самоче на 140 ръст и намотан с екипировка и бинтове и на адски дози Анавар.
Е то и Колман за тоя клек се омота целия, пък на него анавара му е за разтоварване и е 130 кила :D
Исках да кажа, че силата не гарантира непременно размери, има и други условия.
01.12.12
01:29
Е да,ама едно е да си малък и як, друго е да си голям и слаб, най-добре хем голям,хем як :)))
Ще ти дам един пример Марвин Едър, само за около 4 години в желязната игра и то в началото на 50-те като аматьор постига на лежанка над 220 кг, клек с над 250 кг, преса над глава в олимпийски стил с над 150 кг при ръст от 172 см и тегло от близо 90 кг релефен, а да не споменавам какви други постижения официални има при кофички и набирания.
Сега се сетих,че съм чел за него и за тренировките му. Само ще спомена, че е тренирал по сплит, особено когато се е готвел за бодибилдинг състезания ;) И сериите са били от сорта на 5х10 на упражнение, плюс това е правил и изолиращи.
П.П. До колко е бил натурален не мога да знам, но че генетично е бил доста надарен е сигурно.
Мнението беше редактирано от Петко К на 01.12.12 01:44.
казано от Петко К на 01.12.12, 00:54:
Аз и сега не знам културист, който да тренира само с изолирани упражнения ;) А тренировката на една мускулна група дневно си има предимства.
Алексей Лесуков.
А относно онзи горе с 360 клек,да не коментираме антропологичните му дадености да клекне с толкова!Стойката за клек е на нивото на пъпа ми :) А Рони също не е от най—високите—180 см
01.12.12
01:52
казано от Jikata на 01.12.12, 01:47:
казано от Петко К на 01.12.12, 00:54:
Алексей Лесуков.
Лесуков тренира.... :D Май мернах да се набира с тежести
Мнението беше редактирано от megabolic x на 01.12.12 01:55.
казано от Jikata на 01.12.12, 01:47:
А относно онзи горе с 360 клек,да не коментираме антропологичните му дадености да клекне с толкова!Стойката за клек е на нивото на пъпа ми :) А Рони също не е от най—високите—180 см
Абе аз съм по-нисък от Рони, ама скоро не съм клякал с 360 :D Та не знам що, ама си мисля, че не е само до ръста ;)