30.11.12
22:53
.
Темата беше редактирана от no name на 01.03.14 13:01.
01.12.12
10:55
Правилно са ти казали да използваш колан при ГОЛЕМИ ТЕЖЕСТИ! Ти си на 16 и тренираш от година, колко големи са твоите тежести 50-60 кила? Още не ти е необходим.
01.12.12
11:26
Вярно си прочел и са ти казали за тренировъчния колан. Добре е в началото да си тренираш коремните мускули, за да имаш добър контрол над мускулатурата си за да вдигаш тежестите и без колан и съответно с намален риск от травми. Тренирай си с качествена техника на изпълнение на упражненията, за да си спокоен, че всичко е наред. Иначе кажи какви са максовете ти на тяга, клекове, мечка(но не на машина), за да ти се каже със сигурност дали ти е нужен колан. Щом тренираш от година и половина може и максовете ти да са прилично големи и да ти е нужен. По принцип при тежести близки до максимума ти е добре да ползваш като допълнително подсигуряване.
01.12.12
12:03
-
Мнението беше редактирано от no name на 01.03.14 13:01.
01.12.12
12:13
Виж - тези килограми за твоя опит и стаж в залата, който е долу-горе колкото моя знам, че тези килограми са си доста прилични. Най-вероятно максовете ти на тия упражнения са по-високи от това. Разбираемо е, че не гониш 1 повторение в серия. Смятам, че в работните серии, особено ако изпълняваш упражненията чисто и не усещаш болки в кръста при изпълнението може да се пробваш и без колан. Но към крайните серии, или ако усещаш някакво напрежение в кръста и гърба смятам, че е добре да слагаш колан.
02.12.12
14:27
-
Мнението беше редактирано от no name на 01.03.14 13:01.
gazena gadinka, само обикаляш по темите и ръсиш мъдрости по въпроси, от които си нямаш ни най-малка представа. Само като ти види човек така наречената програма и другите писания в дневника и веднага му става ясно що за фитнес гуру си, а ти си тръгнал и на други хора да даваш съвети. Който е от доста време във форума знае в чии съвети да се вслуша, но някой новак ще вземе да ти се върже на глупостите (не само в тази тема).
02.12.12
21:35
no name, аз клякам с 130кг 16 пъти и не ползвам колан. Колана не е нужно да го ползваш, ако не се напрягаш прекалено. Аз не съм състезател и не гоня високи спортни постижения. Винаги използвам умерена тежест и се старая да се придържам към безупречната техника на изпълнение. Коланът както може да ти е от полза, така може и да ти навреди. Тъй като си начинаещ и си нямаш и хал хабер от работа с човешко тяло, не се впуснах в обяснения... Ако не гониш страшните спортни постижения, колан не ти е нужен, защото не ти трябва да се изсилваш прекалено. Просто няма никакъв смисъл. Крие огромни рискове, и съм сигурен, че ако знаеш каква цена се плаща за по-сериозна травма, то никога не би рискувал. Препоръките ми са да не се изсилваш и винаги да пазиш правилната тренировъчна техника. При такова положение дълго време няма да ти е нужен колана.
05.12.13
09:15
Малко извън темата. но пак за колани... искам да подаря на моят мъж колан, защото неговият е пред разпад :) В момента ползва колан на QNT- кожен с около 12 см ширина , но на мен ми се иска по-добър вариант. Спряла съм се на HARBINGER 6” изцяло кожен, със стоманена катарама и меки подплънки, около 15см ширина. Дали си заслужава да инвестирам в по-скъпият? Ако някой го е ползвал или има база са сравнение много ще се радвам ако ми помогне, а може и да ме насочите към съвсем друг продукт....
05.12.13
19:48
Приеми, че коланът помага да вдигнеш по-тежко. Има смисъл в някакви много тежки серии с малко повторения или максимални опити. Коланът крепи слаба част от тялото ти за да можеш да натовариш другите мускули максимално. Като гледам ти не тренираш така, значи колан не ти трябва.