08.12.12
15:33
Така ... Тренирам от около 5 месеца (преди това съм тренирал доста неща ,включително и фитнес , но с паузи) . Целта ми е да кача мускулна маса , аз съм ектоморф (качването е мъка) . Висок съм 190см и тежа 92 кг.Храня се правилно в големи дози и пия протеинче. В момента тренирам по следната програма :
Понеделник - Гърди (около 15 серии по 8).
Вторник - Гръб (16 по 8).
Сряда - Крака (от около 1 месец не съм правил и още толкова поне още няма да правя - контузия).
Четвъртък - Рамена (10 по 8)
Петък - Ръце (бицепс - 9 по 8, трицепс -12 по 8).
Събота и Неделя - работа :)
Не изпадам в подробности за упражненията смятам ,че няма смисъл.
Усещам че тъпча на едно място и трябва да сменя програмата и тук изниква голямата дилема ... с каква ?
Трябва да бъде добра , различна от тази и събота и неделя да са почивни дни (шах и мат) ....
п.с. Ще съм благодарен за всеки съвет и насока.
На мен нещо не ми харесва цялостната картинка. Как виждам нещата аз :
1. Прекалено малко стаж имаш, за да тренираш толкова много
2. В най-оптимистичния случай премини на 4 дневен сплит
3. Почивай в Сряда, Събота и Неделя ( както искаше)
4. Намали сериите за мускулните групи :
4.1. Гърди - около 10 серии
4.2. Гръб - около 14 серии
4.3. Рамене - около 8-10 серии
4.4. Ръце - около 6-8 серии ( за всеки мускул)
5. При първа възможност започни да тренираш краката ( това ти е половината тяло)
6. Конските дози протеин на прах не значат непременно прогрес (както и сам виждаш)
Мога да ти напиша и още неща, но тези са на първо четене. Преосмисли всичко, като започнеш от тренировката, защото максимата на Мечо Пух - ” Колкото повече, толкова повече” не винаги важи ( особено за начинаещи и полу-начинаещи фитнес любители ;) ).
Ако имаш други въпроси - питай!
Успех!!!
08.12.12
18:59
Ще намаля сериите , но така като гледам май само в гърдите има някаква разлика. Като цяло за ектоморф и покачване на маса сплит от 3 тренировачни дни или от 4 е по-добър ?
08.12.12
20:25
3 дни тренирай в седмицата през ден :)
Прекалено много променливи има в уравнението, за да се каже кое е по-добре...
Не зависи само от броя на тренировките седмично, ами и от самите тренировки :
1. брой на упражненията/сериите за мускулна група
2. вида на упражненията (разликата м/у лежанката и пек дека е доста голяма)
3. интензитета с който тренираш
4. обема на тренировката
Другото нещо с основно значение е дали можеш да възстановиш добре - храна (количество и качество), почивка, сън.
Ежедневието и работата ти също могат да окажат голямо влияние - стрес, енергоразход ( не е все едно дали работиш като докер да разтоварваш чували или си СОТ-аджия и цяла вечер ядеш и спиш на обекта ;) )
Когато си съставяш цялостен тренировъчен и/или хранителен режим вземай под внимание всички фактори, които пряко или косвено могат да окажат влияние върху тренировките и целите ти ;)
Мнението беше редактирано от Rafael на 08.12.12 20:40.
Според мен , ако ходиш 3 пъти ще е достатъчно , щом храненето е добро :)
Мнението беше редактирано от Holy Moly на 08.12.12 21:45.
14.12.12
21:41
ПОНЕДЕЛНИК-ГЪРДИ;ВТОРНИК-ГРЪБ;СРЯДА-ПОЧИВКА;ЧЕТВЪРТЪК-КРАКА и РАМО; ПЕТЪК-РЪЦЕ; СЪБОТА и НЕДЕЛЯ почивка
19.12.12
23:34
Аз мисля че най добре за качване е да направиш класическата система за сила и маса 5х5.
Първи ден:
5х5 Клек
5х5 Раменна преса
1х5 Мъртва тяга
Втори ден:
5х5 Клек
5х5 Лежанка
5х5 Гребане с щанга
Редуват се през ден-понеделник,сряда петък или вторник четвъртък и събота.
Започваш от килограми които можеш да направиш с тях 8 повторения в серия.
Всяка тренировка на всяко упражнение се качва общо телго на щангата 2,5 килограма(тоест 1,25 от всяка страна).
Не се правят други упражнения освен тези.Бицепса расте от тежкото гребане в подхват,трицепса от лежанката(намери ка ксе прави правилно лежнака) и раменната преса.Растат всичк имускули,пробвал съм,приятели са пробвали,тази програма съществува от 40те години на миналият век и има сведения за нея че действа безотказно.Просто трябва дасе изпълнява точно.Не започвай прекалено тежко.Ако можеш на лежнака да правиш 90 макс 1 път започни със 60-70 максимум килограма на упражнението 5х5.Поясните мускули стават силни от клековете.Това е всичко.Програмата е безотказна.Прави я и очаквай солидн оповишаване на сила и маса разбирасе ако ядеш 100 килокалории над дневнияят ти нужен прием.Месо,яйца,кафяв ориз ,зехтин картофи.
17.01.13
18:54
Един месец по-късно ... Намалих сериите и повторенията и увеличавам (до колкото мога ) кг , като запазих програмата си в същия и вид. За сега съм качил 2 кг (около) ,което е добре. Усещам мускулна треска при всички тренировки освен когато правя рамо ... Това означава ли , че 10 серии за рамо са малко и да пробвам ли с 12 (3 по 4) ? Относно карането на велоаргометър дали е удачно да го включа 2 пъти в седмицата за по 30 мин. (идва лято трябва малко и корема да спада ;) )
казано от miroslav_stoev на 17.01.13, 18:54:
Относно карането на велоаргометър дали е удачно да го включа 2 пъти в седмицата за по 30 мин. (идва лято трябва малко и корема да спада ;) )
Това лято има още 5 месеца да идва :Д . Още е рано да мислиш за чистене, а и трябва да си избереш едното - качване или сваляне на мазнини. Едновременно не става.