10.12.12
14:32
Здравейте,
Имам следния въпрос относно тренировъчната ми програма. Тя е следната:
понеделник - гърди
вторник - гръб
сряда - крака
четвъртък - рамене
петък - ръце
събота - почивка
неделя - почивка
Би ли било грешно, ако сменя местата на тренировките на ръцете и раменете? Защото събота ходя да играя футбол или тенис с приятели и приятното усещане DOMS в ръцете доста ми пречи. Докато след рамене нямам такова нещо.
Повече информация - една тренировка ми е близо час, правя 15-18 серии.
Благодаря.
10.12.12
22:55
Можеш да ги размениш, няма да има кой знае каква голяма и съществена разлика.
Благодаря за отговора, megabolic x. Това, което ме притеснява, е да не претренирам бицепса, с оглед на факта, че ще се натовари и при упражненията за гръб, а пък ще има само 48 часа, горе-долу, почивка.
11.12.12
00:00
Според мен 2 дена почивка е добре, както и за рамо и трицепс след гърди, така и за гръб и бицепс.
11.12.12
00:31
казано от pesho vasilev на 10.12.12, 23:42:
Благодаря за отговора, megabolic x. Това, което ме притеснява, е да не претренирам бицепса, с оглед на факта, че ще се натовари и при упражненията за гръб, а пък ще има само 48 часа, горе-долу, почивка.
Това не трябва да те притеснява, 48 часа е достатъчно за малък мускул като бицепса, а и той е бил просто подпомагащ мускул в тренировката за гръб. По-важно ако смениш дните е как ще е трицепса на следващия ден след тренировка за ръце. Аз мисля, че невъзстановения трицепс ще снижи тежестта при раменните преси и ще попречи на пълноценната тренировка. Това не ти пречи да пробваш и да прецениш. Успех.
11.12.12
00:38
Може да направиш много промени, според това какви са ти целите и кои мускулни групи искаш да акцентираш.
Примерно гърба и краката са големи мускулни групи и може да отделиш цяла тренировка само за една от двете.
Ако искаш да акцентираш примерно ръцете ги тренирай след почивка, за да имаш повече енергия и да си по възстановен.
Раменете можеш да ги разделиш на предна, средна и задна част, т.е. да тренираш предна и средна с гърдите, а задната така или иначе се натоварва когато тренираш гръб.
Искам да ти кажа че има десетки вариации за седмична програма. Важното е да си я съобразиш с твоите цели, желания и възстановяване и други.
Ще се опитам да ти дам идея с две седмични програми.
1-ва: Понеделник Трицепс-бицепс,Вторник гърди-предно и средно рамо, сряда почивка, четвъртък гръб,петък крака-коремни мускули, събота и неделя почивка.
2-ра: Трицепс-трапец-рамо, крака, почивка, гърди-бицепс, гръб, почивка два дена
Ако имаш желание ето мой фейсбук: http://www.facebook.com/dimitar.nikolov.566?ref=tn_tnmn
11.12.12
01:13
казано от Dimitar Nikolov на 11.12.12, 00:38:
Може да направиш много промени, според това какви са ти целите и кои мускулни групи искаш да акцентираш.
...
Искам да ти кажа че има десетки вариации за седмична програма. Важното е да си я съобразиш с твоите цели, желания и възстановяване и други.
1-ва: Понеделник Трицепс-бицепс,Вторник гърди-предно и средно рамо, сряда почивка, четвъртък гръб,петък крака-коремни мускули, събота и неделя почивка.
2-ра: Трицепс-трапец-рамо, крака, почивка, гърди-бицепс, гръб, почивка два дена
То за можене може, ама тези дето предлагаш не са най-удачните (меко казано, за да не се излагаш като в другата ти тема). За да не съм голословен ето обосновката:
Първи вариант: трицепс и на другия ден рамо може и да мине (виж горния ми пост), но трицепс и после рамо, че и гърди... (facepalm)
Петък крака и корем... Автора пише, че в събота играе футбол и иска да е отпочинал, ти му набиваш крака, че и корем да му е по-гадно.
Втори вариант: трицепс-трапец-рамо... не знаех, че се върви от малка към голяма група, нито че се мори първо мускула, който впоследствие е основен синергист... Лишено от всяка логика... За последователността бицепс и на другия ден гръб е ясно, същата боза като трицепс-гърди...
Та не си огледал добре нещата, ама какво се очаква от “инструктор”, който не прави разлика между изхвърляне и изтласкване...
11.12.12
01:56
казано от Veso Pervazov на 11.12.12, 01:13:
казано от Dimitar Nikolov на 11.12.12, 00:38:
...
2-ра: Трицепс-трапец-рамо, крака, почивка, гърди-бицепс, гръб, почивка два денаТо за можене може, ама тези дето предлагаш не са най-удачните (меко казано, за да не се излагаш като в другата ти тема). За да не съм голословен ето обосновката:
Първи вариант: трицепс и на другия ден рамо може и да мине (виж горния ми пост), но трицепс и после рамо, че и гърди... (facepalm)
Петък крака и корем... Автора пише, че в събота играе футбол и иска да е отпочинал, ти му набиваш крака, че и корем да му е по-гадно.
Втори вариант: трицепс-трапец-рамо... не знаех, че се върви от малка към голяма група, нито че се мори първо мускула, който впоследствие е основен синергист... Лишено от всяка логика... За последователността бицепс и на другия ден гръб е ясно, същата боза като трицепс-гърди...
Та не си огледал добре нещата, ама какво се очаква от “инструктор”, който не прави разлика между изхвърляне и изтласкване...
Не е нужно да съм инструктор за да знам кое е изтласкване и изхвърляне. Все пак всички сме гледали вдигане на тежести, да не говорим, че цял живот се занимавам със спорт. Просто грешката не е от незнание.
И второ много сериозни билдери тренират и по двата варианта, които предложих. И не е задължително да се почва с голямата, като в тоя случай няма кой знае какво значение. Първо така тренираше някога Христомир Христов(мисля че той малко повече знае как да си направи седмична програма). Въпроса беше да се даде идея, иначе темата е дълга. Ще се поправя за да е по-добре. Съгласен съм с подредбата на мускулните групи.1-ви ден: Рамо-трапец-трицепс, 2-ри: бедра, 3-ти-почивка, 4-ти: гърди бицепс, 5-ти гръб, 6-ти а може и 7-ми почивка. Сега какво ще кажеш отворко???
11.12.12
02:55
казано от Dimitar Nikolov на 11.12.12, 01:56:
Не е нужно да съм инструктор за да знам кое е изтласкване и изхвърляне. Все пак всички сме гледали вдигане на тежести, да не говорим, че цял живот се занимавам със спорт.
Нито те знам с какво си се занимавал, нито те знам какво си гледал, нито пък ме интересува. Всички сме гледали вдигане на тежести, ама някой май е предремвал. И да, не е нужно да си инструктор, за да правиш разликата, но е недопустимо да се изявяваш като такъв и да не я правиш, пък било то неволна грешка повторена няколко пъти.
И второ много сериозни билдери тренират и по двата варианта, които предложих. И не е задължително да се почва с голямата, като в тоя случай няма кой знае какво значение.
Е как да няма бе? Баш па в тоя случай има. Трицепс-трапец-рамо в този ред е най-голямата простотия ако трябва да се комбинират тези три МГ. Направи първо тежък трицепс и после се мятай на раменни преси примерно да те видя.
Първо така тренираше някога Христомир Христов(мисля че той малко повече знае как да си направи седмична програма).
Айде не набърквай професионални билдъри дето са на грамове препарати, повечето от които обикновения трениращ не е и чувал... Щото Христомир може да тренира сутрин, обед, следобед и вечер по една МГ и възстановяването на бицепса или трицепса от днес за утре му е най-малкия проблем, ама това момченце дето пита тука едва ли може да си го позволи. Да не говорим за коренно различните методи и принципи, които активират мускулния растеж при стероидно подпомаган и при натурално трениращ. Всъщност като професионален инструктор и личен треньор би трябвало най-добре да знаеш, че режима трябва да е съобразен преди всичко с индивида, а не да даваш идеи и да ги подкрепяш с “щото Христомир така тренирал”. Точно тая малоумна обосновка “щото така тренира Христомир, Димитър Димитров, Рони или Кай” е причината за толкова много изгубено време от новаци в правене на нищо и в крайна сметка за загуба на мотивация поради липса на резултат.
Ще се поправя за да е по-добре.
А? За да е по-добре????? Нали си беше добре? Нали тренирал така този и онзи... Че те не знаят ли как да си направят сплита, ти ли си по-наясно от тях, че да им го поправяш, за да е по-добре???
Съгласен съм с подредбата на мускулните групи.1-ви ден: Рамо-трапец-трицепс, 2-ри: бедра, 3-ти-почивка, 4-ти: гърди бицепс, 5-ти гръб, 6-ти а може и 7-ми почивка. Сега какво ще кажеш отворко???
Ми ще ти кажа че пак си се осрал (не бе, знам, то не е от незнание, от недоглеждане е)... След бицепс на другия ден ще снижиш тежестта на гръб доста под това с което работиш по принцип. Айде на тяга и пулоувър няма да окаже влияние, ама на набирания, гребания, придърпвания, как е, а? Да не говорим, че почивката и възстановяването на бицепса отива за кино.
И само лекичко да те поправя ако може, щото ти си инструктор и ги разбираш нещата, за да не се излагаш пред други хора: това дето предлагаш не са програми, а сплитове... Програмата е мааалко по-различно нещо ;).
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 11.12.12 03:00.