Метаболизъм, чистене и период на почивка.

Здравейте! След няколко месечно качване идва периода на чистене, тъй като и доста се омазних поради не спазване на режиима си на 100% и бавният ми метаболизъм. С чистенето нямам проблем, но ме притеснява периодът след това. Винаги съм бил ендоморф и много бавен метаболизъм. Общо взето всичко което хапна ми се лепи. Та на въпроса... какво да направя в периода след като изчистя. Искам да си дам малко почивка (ще тренирам разбирасе), но не искам да качвам нито да чистя поне до лятото защото се нуждая малко от просто подържене. Какво да направя за да забързам организма си? Има ли някакви добавки който могат да помогнат за това? Хранителните ензими помагат ли за това? Общо взето какво мога да направя за да не се омазня (много, защото не вярвам да не се омазня изобщо)? Момче на 16 години съм, тренирам от година и половина. Висок съм 175 и в момента тежа 82 килограма, като най-вероятно ще сваля до 70. Ще видя в последствие визуално как се чувствам най-добре. Възможно ли е да приложа диетата “leangain” в моят случай и възможно ли е да чистя и качвам по-едно и също време? Не целя много килограми ами във времето до лятото да мога да се орелефя още с тази диета - да изчистя още някое кило мазнина и да кача някое мускул. Не се надявам на много да кача, но колкото толкова. Това е всичко, малко се олях в писането. Ако можете помагайте :)

http://www.bb-team.org/articles/4006_dietichna-sistema-chist-prirast-leangain
http://shop.bb-team.org/enzimi

Темата беше редактирана от Планетата Земя на 06.01.13 22:19.

Като прочетох “бавен метаболизъм” се сетих за една серия от “Женени с деца”, в която една Леко пълна жена се оплакваше, че и тя не може да отслабне. И тя се вайкаше “Сигурно имам бавен метаболизъм” и в следващия момент захапа сандвич със сладолед. :)

Това в кръга на шегата.

Вероятността да имаш бавен метаболизъм на 16 години, при положение че тренираш от 18 месеца е малко малка. Ако не ти измерят метаболизма със специален уред, в това не можеш да си сигурен.

В няколко документални филма гледах как измерват метаболизма на хора с висока степен на затлъстяване. Всичките обвиняваха метаболизма си, а на всичките метаболизмът беше абсолютно нормален.

Има и още един начин да се отървеш от това чувство. Отиваш в някоя клиника, изръсваш се с между 20лв. и 50лв. и си изследваш щитовидните хормони. Кортизолът също. Ако те са наред, значи метаболизмът ти си е наред. Те обаче могат да са подвеждащи. Ако известно време си бил в калориен дефицит, T3 ще се окаже нисък, понеже това е естествено и временно забавяне на метаболизма.

По-скоро обърни внимание на начина си на хранене. Не е въпросът в някоя абревиатура като ВВД, НВД или режими от сорта на Leangains. Важно е какво ядеш и колко ядеш.

Ако целиш след отслабването да поддържаш теглото и формата си, бавно увеличаваш калориите си до калориен баланс и поддържаш тези калории до когато прецениш.

Възможно е да качваш и да чистиш по едно и също време, но си е сложна задача, отнемаща много време и не при всеки се получава. По-скоро като качваш се стреми да качваш максимално бавно, но да е чисто. След това ще имаш по-малко да чистиш, няма да губиш половината от това, което си натрупал при качването и така ще стоиш в прилична форма целогодишно, която с времето се подобрява бавно, но...славно. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 07.01.13 19:22.

Благорадя ти за отговора! Ще го взема под внимание и ще бъда на калориен баланс с цел да поддържам формата си.
Причината да мисля, че метаболизмът ми е бавен е, че ако се отдам на живот и за 1 месец си хапвам каквото ми е на сърцето веднага ставам шишкото който бях. Докато имам приятели... всеки има от този вид приятели, който ядат каквото искат и когато искат и все пак стоят на нисък процент подкожни мазнини. Предполагам няма какво да направя освен да се примиря, че съм такъв и да продължа с хранителния си режим.

1 месец разпуснат режим хич не е малко, а и зависи точно колко разпуснат е.

В началото на канала Fit2Fat2Fit в youtube, пичът си направи експеримент. От човек с чудесна атлетична форма, за 6 месеца се превърна в Дядо Коледа.

И аз съм се чудил на един-двама мои приятели защо живеят на junk food, а не дебелеят и имат много нисък процент подкожни мазнини, но в крайна сметка видях, че първо не ядат достатъчно количество junk, за да дебелеят, а отделно имат много висока активност през деня и постоянно са на крак и в движение.

Направи си и ти ако искаш този експеримент. Хвани някой от твоите приятели и разучи ежедневието му и храненето му до най-малката подробност. Сметни му калориите и енергоразхода и почти сигурно ще се получи така, че той просто се движи повече и яде по-малко. Не отричам, че има хора, на които им е по-лесно да бъдат слаби и чисти, както и че има хора, които по-лесно се омазняват, но то друга и дълга тема. Примерно, ако като малък си бил пълен и с наднормено тегло, вероятността като по-възрастен да качваш повече подкожни мазнини е по-голяма. Факторите са безброй.

Тъй че, нещата са прекалено относителни. Не гледай другите, а гледай себе си и прави нещата така, че да пасват на теб.

EP

08.01.13
10:13

Нищо не споменаваш за тренировките, а те са много важи за визуалната промяна на тялото, а не само в математическата част (килограми, сантиментри, гънки и т.н.). Съветвам те да намалиш кардиото до 1-2 тренировки седмично и да започнеш/увеличиш упражненията с тежести.

Кардио не съм правил от лятото от както изчистих. В момента правя 5 дневен сплит и се чувствам страхотно. Пробвах с 4 дневен преди, но мисля, че се чувстам най-добре така. Въстановявам се добре. Програмата ми е следната.

Понеделник:
- Гърди/Корем

Вторник:
- Гръб/Трапец/Трицепс/Предмишница

Сряда:
- Рамо/Корем

Четвъртък:
- Крака/Предмишници

Петък:
Бицепс/Трицепс/Корем

Събота & Неделя:
- Почивка

Като предмишниците ги правя от дъжд на вятър както се казва. Когато не ме мързи. А и в повечето случай немога да стоя прав с лост в ръце след тренировка за крака защото ми треперят краката и просто нямам сили за предмишниците. Трицепса в вторник го правя, защото още от самото начало трицепса ми е бил най-изоставащата мускулна група.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1