09.01.13
19:13
Здравейте, от известно време се каня да се присъединя към Вашите редици, но все отлагах, обаче вече се реших :) нова година, нов късмет и ето ме тук. Реших да си направя дневник, защото имам нужда от съвети и относно храненето и относно тренировките, пък и за да поддържам мотивацията си. Моят случай е малко по-различен (след мъничко ще обясня) и все още не съм събрала смелост да започна фитнес тренировки, да се консултирам с инструктор и т.н.пък и до скоро смятах, че така съм си добре, но вече искам повече, за/от себе си.
Малко за мен:
Аз съм Роси, на 23 години от Пловдив, студентка съм, работя като винен консултант и в момента се опитвам да развия малък собствен бизнес. Ежедневието ми е малко напрегнато, но не от към физическа активност и нямам кой знае колко време за себе си, което в момента се опитвам да променя. Чувствам се преуморена, нервна и отпусната (много гадно чувство), а от макар и малките периоди, в които съм спортувала, съм разбрала, че когато човек се грижи за тялото си, то му се отплаща, чувствах се много по-енергична, тонизирана и в настроение. Много се надявам да развия и в себе си тази нужда (в добрия смисъл) от спорт, която виждам в много от Вас, да го възприемам като развлечение, а не като задължение.
Тегло и хранителни навици:
Висока съм 162см. и тежа около 51кг., имам малко странна структура, краката ми са слаби и талията ми е ок, всичко ми се лепи на кръста и корема, имам и бричове.
Имам 2 добри и 2 лоши хранителни навика :). Хубавото е, че изобщо не обичам сладко (изключение правят чийзкейка и натуралния шоколад, но много рядко ми се дояждат, има, няма 4, 5 пъти в годината) и хляба (ям го от време на време и само за закуска, не го обичам с основното ядене). До тук добре, обаче лошите са много лоши, ям много солено и изобщо не пия вода. Освен това не закусвам, вечерям, когато се прибера (21-23часа) или не вечерям, ако съм много уморена.
С диетите ми е трудно, даже сега за първи път спазвам диета повече от 1 ден :), 3-ден съм на НВД и то пак малко с малко своеволия. Искам да споделя какво ме мъчи, може пък да ми дадете съвет. Имам много ниско кръвно и съм свикнала да пия по 2, 3 кафета със по 2 захарчета/1 медче на ден, без захар/мед ми е непоносимо, с подсладител също, а без кафе съм като парцал.
Някой има ли такъв проблем и как се справя с него?
Опитвала съм да пия чисто или с подсладител, обаче не се чувствам добре, може би защото и захарта вдига кръвното, съвсем различно ми е, а и не го пия просто за да си набавя дозата кофеин, а защото много обичам вкуса му.
Това е едното нещо, което ме проваля с диетите, мъча се, мъча се и накрая следобед вече се предавам пия едно кафе и нали вече съм развалила диетата вечерта си хапвам, каквото ми падне.
Това са ми своеволията през тези 3 дни НВД, по 2 кафета на ден и половин нар снощи, но иначе пия по 3л. вода на ден и не соля храната изобщо.
Физическа активност:
В момента физическата ми активност се изразява в неизползването на асансьор до 5 ет., разходки с кучето (зимата са кратки 20, 30 мин.) и каланетика от време на време. Сега ще си кажете, кифленска работа, ама нямам възможност да ходя на някакви групови занимания, а до скоро нямаше и фитнес зала на място, което да ми е удобно (вече има), обмислям да пробвам.
А сега да си кажа притеснението относно фитнеса, имам левостранна ДЦП т.е. левите ми крайници са по-слаби, физически не си личи, но не мога да тичам много продължително или да вдигам еднакви тежести с двете ръце, затова малко се притеснявам, защото не бива да го премълчавам пред инструктора и същевременно ми е трудно да говоря за това. ако има някой рехабилитатор фитнес инструктор ще е върха, ама къде да го търся такъв...
Цели:
Целта ми е да сваля 2, 3кг., да стегна тялото си, но най-вече искам да превърна спорта в приятна част от ежедневието си и да променя хранителните си навици.
Много ще се радвам, ако ми дадете съвет относно диетите и ниското кръвно и изобщо много ли прецакват работата тия 12гр. захар на ден? Също ще е супер ако някой може да ми предложи някакви упражнения, които мога да правя вкъщи, нещо за повече сила и издръжливост, просто искам да придобия малко увереност и като ми минат лекциите в средата на февруари да вляза най после и аз в залата :)
Днес не съм си теглила храната и не мога да дам точните часове, от утре вече ще съм по-старателна. С две думи:
8:00 Кафе
9:00 Салата от моркови и половината нар
после в движение една шепа бразилски орехи
13:00 Кафе
15:00 1 Пилешко шишче и 1 Мешена салата
18:00 около 30гр Кашкавал
и към 20:00 на прибиране ще хапна в “Рибката” рибка със салатка
2л. вода и за сега никаква сол
Темата беше редактирана от Dobro_Dete на 09.01.13 19:16.
09.01.13
19:35
1. Относно консумацията ти на сол - пробвай с хималайска сол (wasntme)
2. Относно тренировките в домашни условия - прегледай дневниците на Кат, Deskameska, Веселина Иванова,Катето и други ( разгледай дамските дневници ), в случая, че не ходиш за сега в зала - не мога да ти препоръчам моя дневник, тъй като аз тренирам основно с тежести (wasntme)
3. Относно захарта и кафето - не мога да ти дам съвет за захарта, по принцип е хубаво, ако я замениш с мед, но ти ще си прецениш
относно кафето - не е хубаво да прекаляваш с него, но в умерени количества, моето мнение, е, че си е ок :) Аз също пия кафе, но се старая да е в умерени граници
(sun) Успех с дневника ! (sun)
Мнението беше редактирано от Natalia Nikolova на 09.01.13 21:17.
09.01.13
19:46
Здрасти , майна (sun)
Като начало , пожелавам ти успех с целите ! (nmuchfun)
Кафето преди мнооого,много време и аз го пиех със захар.Не можех иначе.После минах на мед (което при всички положения е не по-добрият,а просто добрият вариант!).По едно време бях решена да го пия чисто и ми беше много гадно,горчиво,та не се траеше (sweat) . Ама като се напънеш десетина дни да го консумираш без нищо вътре,свикваш и не ти пука - понякога дори ми е по-добре така,без мляко,без мед,само кафе.Често му сипвам малко хладка вода,за да го разредя,ако е много серт :)
За кръвното - солта (вземи си хималайска,ако използваш обикновената) също би трябвало да го вдига ? Моето се нормализира горе-долу , откакто спортувам по-сериозно.Преди все си ми беше лошо,особено като е горещо - перманентно си бях на косъм от припадък.Можеш да взимаш по една лъжичка масло&мед , само сутрин - т’ва е някаква бабина рецепта,която знам съответно от баба си :D . Копривата също повишава показателите . Пий много течности (чай,вода) . Чаша червено вино - вечер . Примерно :) . Сигурно и някой по-компетентен от мен ще се изкаже .. надявам се (nhappy2)
За физическото си състояние не би трябвало да се притесняваш да говориш с треньора - той няма друга причина да е там , изпълняващ тази функция , освен да напътства всеки според нуждите , възможностите и състоянията му.Друг е въпросът дали ще попаднеш на такъв , на когото можеш да разчиташ за здравето си - информиран и адекватен .
(F)
Едит : Като казвам да пиеш много чай и вода,имам предвид да е основно вода - билките,колкото и да са билки,не са майтап работа :)
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 09.01.13 19:49.
09.01.13
22:41
Относно кафето - подкрепям Т. Тодорова. Насили се една седмица да е чисто и от там насетне надали ще ти прави впечатление.
Попадането на качествен фитнес инструктор ще е по-сложна задача. Може да потърсиш и потребители от форума - Лазар Радков или James Hinks.
Успех с начинанието! Помни и че спортът е с цел да ни прави щастливи, а не да е още един допълнителен нервен преследвач на цифри и време в живота ни.
Мнението беше редактирано от Иван Попов на 10.01.13 22:24.
09.01.13
23:22
Аз мога да ти дам съвет относно водата. Аз също имах същия проблем просто ми е трудно да пия вода. Започнах с бутилка от 0.500 мл вода и почнах в началото пиех по 2 с времето увеличих на 3. Винаги я носи със себе си. Когато пиеш кафе се опитай да съчетаваш с него водата. Дори и сега не винаги успявам да изпия 1,5л вода обаче не падам под 1л. Просто до навик е. Подкрепям мнението за кафето, пробвай една седмица чисто и няма да ти прави впечатление вече. Успех с целите :)
09.01.13
23:30
Хора много ви благодаря за бързото включване и подкрепа (sun) дано не само да постигнем целите си, ами и да надминем очакванията си (party)
Ще се постарая с кафето :) А за хималайската сол да ви питам, имам една вкъщи, розова, ама много мирише на яйца, спомням си, че имаше и разни други видове, има ли някаква немиризлива?
Иван Попов много мерси за препоръките като наближи края на лекциите ще потърся тези потребители.
09.01.13
23:38
Ивчето Пивчето така е, даже днес си оставих до комп. на работа една 1,5л. и следобед я надигнах празна, изобщо не съм разбрала кога съм я изпила и до този момент станаха вече 3л. малко ми е тежичко ама като свикне организма ще ми мине.
10.01.13
01:25
За Рибката на Иларион Макариополски ли става въпрос? Ако да - то на 300 метра оттам в посока Сточна гара ти е S Line, който е повече от приличен фитнес. Отделно в Грабо през няколко дни пускат карти за по 26 лева месечен достъп, така че само мерак се иска.
10.01.13
09:13
Ето и моят личен опит с водата:
Заппочнах да си я “следя” лятото на 2010 г. Където и да ходех, каквото и да правех, до мен имаше бутилка. Тогава започнах с 2,5 - 3 л. дневно. В момента трудно падам под 10 л/ден, а съм стигал и до 15 л.
Старай се дневният ти минимум да е
Теглото ти Х 0,05 = N литра/вода на ден.
В твоя случай 51 Х 0,5 = 2.55
10.01.13
11:21
Добро утро :)
Plovdivian да за тази Рибка става въпрос, ама аз минах от там инцидентно, просто не се сетих от къде мога да си взема готова вкусна рибка за вкъщи, иначе като местоположиение най-удобен ми е Атлетик фитнес в Галерия, той е съвсем нов преди 1,2 седмици отвори, имаш ли някакви наблюдения за него? Или за този на Лаута, двоумя се между двата (wasntme)
Иван Попов браво за водата, аз пък от 3л. бълбукам цял ден :D иначе за едни никакви 4 дена, се чувствам осезаемо по-добре, по-бодра съм някак си, намалила съм с едно кафетата (просто не ми става лошо и не изпитвам нужда).
А сутринта пробвах без захар... ужас, сложих малко мляко и по ставаше.
Сега пак прочетох статията за НВД и никъде не видях за алкохола, пък днес имам дегустация 5 червени вина, мога да плюя по принцип ама... колегите ще ме линчуват, пък и ми е много грозно
10.01.13
11:25
Този на Лаута го посещавах преди и беше много приятно,и уютно...Кефеше ме,че не беше няк’во снобарско.
Алкохолът по принцип не се препоръчва,когато искаш да махаш мазно.Спирал процесите на разграждане на мазнините и ей такива работи.
Но бих те заместила на дегустацията :D
10.01.13
11:42
Атлетик-а е на клубен принцип, т.е. не можеш да си ходиш на гьотере когато ти се приходи за 1-2-3 тренировки, а си на картов принцип - плащаш 30 кинта и имаш едномесечен достъп. Тъпото е че има лимитиран мембършип, и ако за съответния месец той е запълнен, то ти не можеш се вреди, освен ако не си била член и предходния.
Иначе залата е предоволна и голяма, има си всичко и се диша спокойно и безпроблемно.
А относно рибата - подозирам че това ще да е някоя пържена цаца, която не искам да коментирам как влиза късно вечер, при това на човек който иска да разкара мазнини...
10.01.13
12:07
казано от Иван Попов на 10.01.13, 09:13:
В момента трудно падам под 10 л/ден, а съм стигал и до 15 л.
Извинявам се за спама. Старая се да съм човек с отворено съзнание, но верно ли пиеш по default 10 литра вода на 24часа?
10.01.13
12:07
Еее Plovdivian не съм чак такъв индианец :D пъстърва на скара хапнах и задушено брюкселско зеле 8-)
Т. Тодорова, ей такава обстановка искам и аз, по-айляк да е ;) това, което разказва Plovdivian си е за хора, които вече си имат изградени спортни навици + това сега разбрах, че имали и някаква административна такса 20лв., която е еднократна ако си подновяваш редовно абонамента, ако не го подновиш, а решиш да отидеш пак след 1 месец например пак се плаща административната такса, ама това са МОЛ-ски слухове. Като мине дегустацията ще сляза за един солариум и на разузнаване :)
10.01.13
12:16
казано от Т. Тодорова на 10.01.13, 11:25:
Щом си падаш, мога да ти пускам на лично датите на дегустациите за клиенти, музичка, вина, сиренца, сигурно ще ти хареса :)
10.01.13
12:16
Айляк е,пък и си има всичко (не знам сега как е,де,може и да са го смотали вече).Аз бях голям фен на сауната.Жалко,че около нас не се сещам да има (живея зад “Авеню”) - не ми се ходи надалече (giggle)
Хехе,много арт звучи това за дегустациите,ама само ми трябва още едно място,на което да се наливам и тъпча,и ... :D
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 10.01.13 12:18.
казано от Dobro_Dete на 09.01.13, 23:30:
А за хималайската сол да ви питам, имам една вкъщи, розова, ама много мирише на яйца, спомням си, че имаше и разни други видове, има ли някаква немиризлива?
Аз от години ползвам само хималайска сол и не ми мирише на нищо.
10.01.13
13:07
казано от maria nikiforova на 10.01.13, 12:39:
Аз от години ползвам само хималайска сол и не ми мирише на нищо.
Можеш ли да ми кажеш производителя, моята я взех от Хеликон, но съм я прехвърлила в кутия и вече не си го спомням, иначе сега колегата ме поправи, че миришела на сяра, може да и има нещо, знам ли
10.01.13
13:20
Тази купувам аз и не мирише на нищо :)
10.01.13
13:29
казано от Dobro_Dete на 10.01.13, 12:16:
Щом си падаш, мога да ти пускам на лично датите на дегустациите за клиенти, музичка, вина, сиренца, сигурно ще ти хареса :)
А на мен? (wasntme)
10.01.13
13:54
казано от Херцог Трън на 10.01.13, 13:29:
казано от Dobro_Dete на 10.01.13, 12:16:
А на мен? (wasntme)
:) не е никакъв проблем, ама май си малко далече ;)
10.01.13
13:59
“Какво е разстоянието ако две сърца се обичат?” :D Приемаме, че виното е сърце :D
10.01.13
17:35
казано от Иван Киряков на 10.01.13, 12:07:
Извинявам се за спама. Старая се да съм човек с отворено съзнание, но верно ли пиеш по default 10 литра вода на 24часа?
Да. Чешмяна h2o.
10.01.13
19:18
Днес с яденето съм супер зле, имах много работа и изобщо не можах да изляза да хапна.
Закуска
9:00 Задушено брюкселско зеле около 100гр.
12:00 3 парченца кашкавал
18:30 2 кюфтета със салата от краставици и червен лук
по-късно сигурно ще огладнея и ще хапна малко кисело мляко.
1 Кафе с мляко
2,5л. вода
Виното го плюх |-)
Мнението беше редактирано от Dobro_Dete на 10.01.13 19:19.
10.01.13
19:22
казано от Иван Попов на 10.01.13, 17:35:
Да. Чешмяна h2o.
Бъбреците ти не са ли се вкаменили ? Т’ва чак смущаващо ми се струва,освен нереалистично (не казвам,че не е възможно) ...
(Извинявам се за спама)
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 10.01.13 19:23.
10.01.13
20:23
казано от Т. Тодорова на 10.01.13, 19:22:
казано от Иван Попов на 10.01.13, 17:35:
Да. Чешмяна h2o.
Бъбреците ти не са ли се вкаменили ? Т’ва чак смущаващо ми се струва,освен нереалистично (не казвам,че не е възможно) ...
(Извинявам се за спама)
Нека не спамим темата. Който има въпроси за моя прием на вода - на лично.
Не, нямам проблеми с бъбреците. Имам късмет да живея в област с хубава вода.
Нереалистично е да твърдиш нещо за нереалистично, ако ти самият не си го правил. Във форума има хора с доста по-големи “рекорди” от моят. Приемът на вода при мен се случва естествено - изграден е навик до мен да има винаги пълна бутилка. Не съм изпил изведнъж в един ден тези литри. Процесът е станал за 2 години и половина. И все пак изместихме сериозно акцента от темата.
11.01.13
20:45
Днес ми беше почивният ден и реших да се наспя като хората :)
10:30 Кафе с мляко
11:00 Малка филийка пълнозърнест хляб запечена с домашна луканка и кашкавал
15:30 Салата зеле с моркови
19:30 Зеленчуков сач (към 200гр.) и някакво смесено шишче от 3 вида месо
1 аирян
1,5 вода