програма без строго определен ред и изолиране на мускули?

Бях тренирал само у нас, затова в един момент се записах на фитнес с инструктор, с цел да видя какво е да тренираш на професионални машини, както и човек с опит да ти изготви индивидуална програма. Само че нищо такова не се случи.

Първо във фитнеса нямаше почти никакви уреди, нямаше дори лежанка. Програмата ми включваше само тренировки със свободни тежести. Освен това за моя изненада нямаше конкретен ред за изпълнение на упражненията. Питах специално инструктура за това, той каза, че най-добрите тренировки са тези за многоставни упражнения за цялото тяло. И че няма значение последователността им.

Упражненията бяха следните:
ренегатско гребане
клек
мъртва тяга
напади
военна преса
суинг
набирания
кофички

Всяка тренировка три пъти седмично включваше 5 произволни от този списък, различен брой серии и повторения. Нямаше два дни с еднаква последователност, просто си личеше как пичът в момента в който ме види си намисляше на кой свободен уред да ме прати.

Съответно след един месец за който бях платил солено се отказах, защото всяко едно от тези неща мога да си ги правя в домашни условия. Признавам, че човекът който ме тренираше ми показа правилната форма за всяко упражнение, но общо взето друга разлика с домашен фитнес нямаше.

Искам да попитам струва ли си да продължавам по такава програма. Първо - няма ред на упражненията. Второ - няма изолиране на мускулни групи. Винаги съм следвал строго определен ред на последователност, серии, брой повторения, време за почивки и т.н. Тука беше на принципа абе прави сега набирания... айде сега ренегатско...я кофички и т.н.
Упражненията ясно че са класики, въпроса е правилно ли е да се тренира по този начин? 10x

16.01.13
11:58

Аз съм убеден, че е имало някаква последователност, баланс бутащи и дърпащи, гледал те е къде имаш дисбаланси.

16.01.13
13:09

казано от Найден на 16.01.13, 01:06:

клек
мъртва тяга
военна преса
суинг
набирания
кофички

c тия изброените правя адcките чукове за 6 меcеца :)
Има два варианта за твоя инcтруктор - да е разбирал много и да не е разбирал нищо, cреден няма ;)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 16.01.13 13:14.

16.01.13
13:12

Ех, Найдене.

Carbohydrate

16.01.13
15:10

“Всяка тренировка три пъти седмично включваше 5 произволни от този списък, различен брой серии и повторения. Нямаше два дни с еднаква последователност, просто си личеше как пичът в момента в който ме види си намисляше на кой свободен уред да ме прати.

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 16.01.13 15:10.

Имах предвид лоста за набиране в единия ъгъл и стойката за щанга с приставки за кофички в другия. Кофти съм се изразил, трябваше да напиша в кой свободен ъгъл.

16.01.13
17:02

Сега на теб последно какъв ти е въпроса?
Правилно ли е да се се тренира така? - Доста хора от форума тренират по подобен начин и са много натренирани.
Други тренират по друг начин и пак са много яки.

16.01.13
18:14

казано от Найден на 16.01.13, 01:06:

...

Всяка тренировка три пъти седмично включваше 5 произволни от този списък, различен брой серии и повторения. Нямаше два дни с еднаква последователност, просто си личеше как пичът в момента в който ме види си намисляше на кой свободен уред да ме прати.

...
Искам да попитам струва ли си да продължавам по такава програма. Първо - няма ред на упражненията. Второ - няма изолиране на мускулни групи. Винаги съм следвал строго определен ред на последователност, серии, брой повторения, време за почивки и т.н. Тука беше на принципа абе прави сега набирания... айде сега ренегатско...я кофички и т.н.
Упражненията ясно че са класики, въпроса е правилно ли е да се тренира по този начин? 10x

Здрасти, Найдене!

Има сериозен шанс да се бъркаш и тренировките ти да си имат структура, макар ти да не я виждаш на пръв поглед. А това, че тренировките не се повтарят всяка седмица, съвсем не означава, че няма цикличност. Колкото до изолациите, след време ще разбереш, че ти е направил услуга като не ти е давал да ги правиш.

Въпросът, който ще определи дали да продължиш със същия треньор е “Имам ли прогрес и в каква насока е той?”

Благодаря за отговорите, бяха ми полезни. Това което разбрах е първо, че тези упражнения са ми достатъчни за цялостно развитие и второ, разбърканият им ред на изпълнение (наистина нямах две еднакво подредени тренировки) е по-скоро предимство, защото дава възможност всяко първо упражнение да е различно, а ясно че няма да направя същия брой набирания ако почвам с тях или ги оставя за последно. Ако все пак има някакво значение кое след кое да следва, баланс между бутащи, дърпащи и т.н. може винаги да ме поправите с някой пример. Във фитнеса такъв ред нямаше, иначе все щяха да ми обяснят логиката зад него, а и доколкото си спомням в началото питах изрично.

16.01.13
20:43

Имаш много билдърско мислене “кое след кое да следва”, “изолирани мускулни групи”, “в началото на тренировката ... в края”. Разчупи малко, ако както каза James Hinks, инструктора е разбирач значи е решил да приложи по-функционално трениране. Ако не е просто те потготвя с кръгови тренировки и после е щял да ти направи сплит, както правят с всички, които не са тренирали дълго време или ги водят начинаещи.

16.01.13
23:49

казано от Найден на 16.01.13, 18:34:

Благодаря за отговорите, бяха ми полезни. Това което разбрах е първо, че тези упражнения са ми достатъчни за цялостно развитие и второ, разбърканият им ред на изпълнение (наистина нямах две еднакво подредени тренировки) е по-скоро предимство, защото дава възможност всяко първо упражнение да е различно, а ясно че няма да направя същия брой набирания ако почвам с тях или ги оставя за последно. Ако все пак има някакво значение кое след кое да следва, баланс между бутащи, дърпащи и т.н. може винаги да ме поправите с някой пример. Във фитнеса такъв ред нямаше, иначе все щяха да ми обяснят логиката зад него, а и доколкото си спомням в началото питах изрично.

Пример:
Имаш едно клякащо : тяга или клек
две бутащи - военна преса и кофички
две дърпащи - набиране и гребане

дали ще се редуват бутащи и дърпащи, или ще са групирани следва някаква логика. Редуването на бутащи и дърпащи позволява да се намалят много почивките и да правиш голям обем за малко време.
Две бутащи едно след друго пък може да имат за цел да се наблегне на определен мускул чрез изтощаване на друг. Например ако изтощиш яко трицепса и след това правиш лежанка - ще активираш повече гърдите.

На пръв поглед може и да го е нямало типичния ред - три упражнения по три серии за гърди и после три по три за бицепс, ама сега само спекулираме понеже не знаем как са минали тренировките.

А как и защо треньорът ти ги е въртял - може да е търсил дисбаланси, да е гледал кога кой мускул доминира при дадено движение, къде са ти слабите места.

А може и просто да е прочел две три статии в нета :D

П.П. Така както описваш студиото ми се струва да е “паяк”-спорт. ;)

17.01.13
12:00

казано от CarnalK на 16.01.13, 23:49:

А може и просто да е прочел две три статии в нета :D

П.П. Така както описваш студиото ми се струва да е “паяк”-спорт. ;)

Тогава са пари на вятъра :D

17.01.13
12:07

А как и защо треньорът ти ги е въртял - може да е търсил дисбаланси, да е гледал кога кой мускул доминира при дадено движение, къде са ти слабите места.

Или просто наистина е гледал кой уред е свободен в момента - нормална практика, ако тренираш няколко души наведнъж ;)

17.01.13
12:11

казано от Петко К на 17.01.13, 12:07:

Или просто наистина е гледал кой уред е свободен в момента - нормална практика, ако тренираш няколко души наведнъж ;)

Което не пречи тренировката да има структура и цел.

17.01.13
12:19

Мда, и на мен ми изглежда да е там.

Нарочно не уточнявам фитнеса, за да не излезе като лоша реклама. Защото не е оплакване, те си имат определен начин на трениране в който вярват и аз уважавам това. Просто се опитвам сам да си направя програма на базата на видяното там, затова и темата. От която нужда нямаше да има ако бях убеден, че тренировките имаха структура и ред, и ако бяха ми го обяснили за 4-5 минути. Ред сигурно във всичко може да се открие ако това стане цел, но в случая наистина съм почвал с всяко едно възможно упражнение, последвано от оглеждане кое кътче е свободно от другите трениращи с техните треньори. Абе имаше си някаква апатия в цялата работа, примерно пичът ми определи една цена наум, после без никакъв коментар от моя страна смята още нещо наум и я намали с 50лв (пак 200+) на ръка, без карта и или нещо друго насреща, беше забравил че трябва да ми направи измерване на мазнините докато не го попитах, след месец също нямаше такова измерване и т.н. Но това не са решаващи подробности, не съжалявам че ходих там, оправих си формата за клек и тяга, видях един алтернативен и непопулярен начин на хранене и трениране, продадох си гладиатора със скрипец, взех си стойка за кофички и набирания именно защото искам да продължа да тренирам както там. А с помощта на форума да наваксам белите петна в скромните си познания.

17.01.13
13:57

Подобни начини на трениране са доста популярни. Е не толкова колкото гърди+бицепс, гръб+трицепс де.
Доста хора тренират по подобен начин и тук. Идеи за програми из теми, статии и дневници - колкото искаш.

17.01.13
15:08

А и всъщност е нормално във фитнес  залите да тренираш където е свободно, особено в час пик (На мен например ми се налага да ходя след 20.30 ч. в работни дни, иначе просто не мога да си направя нещата). Това обаче не пречи структурата на тренировката да е подбрана до едно ниво.

Другото, за което говориш, е вече търговско отношение към клиента, я го има, я го няма :)

Пък и не всеки може да желае да си разкрива методиката (giggle)

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 17.01.13 15:10.

17.01.13
15:56

казано от Найден на 17.01.13, 13:19:

.. не съжалявам че ходих там, оправих си формата за клек и тяга, видях един алтернативен и непопулярен начин на хранене и трениране, продадох си гладиатора със скрипец, взех си стойка за кофички и набирания именно защото искам да продължа да тренирам както там. А с помощта на форума да наваксам белите петна в скромните си познания.

Дори само да си научил и затвърдил правилната техника на основните движения си е струвало парите, макар някои да не са съгласни с мен.

Колкото до структурата, за 4-5 мин не става да се обясни, дори и да е искал да го направи. Тук ще ти трябват опит, четене, очи.
Това, разбира се, пак не ти гарантира, че ще успееш да разбереш и почувстваш - някой имат усет, други не. Научил си за ВМ НВД, това също е голям плюс, особено ако не го приемеш за свята и единствена истина, а просто ти отвори очите, че има алтернативи и “официалните истини” далеч не са истини.

Форумът ще ти помогне само ако самият ти четеш, ровиш и чак тогава питаш за детайли. Ако очакваш някой на готово да ти поднесе, няма да се получи.

Успех!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1