23.01.13
11:22
Здравейте!
Аз съм на 23 години, 162см висока и тежа 58 килограма. От много малка съм комплексирана, че съм по-”пухкава”, по-”набитичка”, по-”едричка” от другите деца и нещата си останаха така и подкопаваха самочувствието ми. Обичах да се движа и да си спортувам, да карам колело, но винаги съм имала и добър апетит и не успявах да се стегна... Стресът винаги ме е карал да се тъпча, без дори да ми се яде, и така дори да постигнех някакъв резултат всичко се проваляше.
Твърдо съм решила да вляза във форма с постоянство, бавно, но окончателно и че не искам вече да се оправдавам и да се изоставям така... Не се чувствам удобно в тялото си, дрехите си, имам проблеми с кръста- разместване на прешлени заради слаби коремни мускули...
Нямам възможност за хранителна програма за начало... мога да се ограничавам в храненето... Нямам възможност и да посещавам фитнес зала, имам само въже, място къде да бягам и домашни условия за упражнения...
Целта ми е да сваля 5-6 килограма, но и да стегна най-вече дупе, крака и корем. Притеснявам се, защото имам много едри мускули на бедрата и прасци (без да съм тренирала!), както и здрави бицепси и не искам да стана много едра и релефна. От снимките,предполагам, може да прецените от какво имам нужда... Имам нужда от съвет от хора, които разбират от тренировки и оформяне на фигура...
Бихте ли ме посъветвали как да отслабна и да се стегна в домашни условия като за начало, да щадя кръста си? Бихте ли ми казали какви упражнения са подходящи за моето телосложение?
Четох доста теми, но не знам откъде да започна и какво е подходящо в моята ситуация.... Нуждая се от помощ...
Благодаря на всички предварително!!
Темата беше редактирана от Биляна на 24.01.13 07:56.
23.01.13
11:31
Здрасти!
казано от Bilyana Nikolaeva на 23.01.13, 11:22:
имам много едри мускули на бедрата и прасци (без да съм тренирала!), както и здрави бицепси...
Няма как да имаш много едри мускули без да тренираш, имай ми доверие.
С други думи - не е мускулатура това там.
казано от Bilyana Nikolaeva на 23.01.13, 11:22:
не искам да стана много едра и релефна.
Нямаш представа как се постига това, затова такава опасност за теб не съществува.
Стъпка 1 - влез в разбирателство със себе си.
Стъпка 2 - коригирай си храненето.
Благодаря за отговора. Бях на хранителен режим преди 3 години, братовчедка ми ходеше редовно на фитнес и бях при нея няколко месеца и тя ми правеше тази програма... Бях свалила, бягах, правех коремни преси. Братовчедка ми ми каза (след като бях свалила до 52 килограма) че имам много едри прасци и не знаех какви упражнения да правя повече, защото по нейните думи съм щяла да ги доразвия (и по думите на преподавателка ми по физ.култура). Не съм се опитвала и дори да кажа, че имам много добра фигура с оформени мускули..... Съжалявам, ако сте ме разбрали така
23.01.13
11:44
Казах нещо съвсем различно - това, което ти наричаш ‘много едра мускулатура’ в зоната на краката, просто не е мускулатура. При теб там преобладава мастната тъкан. Тялото не държи мускулатура, която не се употребява, защото му излиза доста скъпо да я изхранва. Естетичното и здраво тяло е такова благодарение на добрия тонус именно на мускулатурата. Ако намалиш мазнините в тялото си без да тонизираш мускулатурата ще продължаваш да не се харесваш, уверявам те.
Здравей Биляна,
не мисля, че има място за отчаяние, още по-малко пък да продължаваш да живееш под тежестта на ниското самочувствие и комплексите.
Целите ти са абсолютно постижими, стига да проявиш търпение и постоянство. Структурата ти е такава, че тялото ти е склонно по-лесно да трупа телесни мазнини и най-важното, което трябва да разбереш е, че моментите на неконтролируемото тъпчене са последното нещо, което ще ти помогне.
Като начало, отдели време за:
- четене на статиите за хранене
- разучаване на упражнения със собствено тегло
- постепенно изключи ненужните храни от менюто си - сладкиши, тестени изделия, газирано, натурални сокове, дресинги, сухи супи, обезмаслени млечни продукти и др подобни.
Повечето храни в шумкащи пликчета, найлонови опаковки /всевъзможните филета например/ са сред най-големите боклуци, на които можеш да се спреш, затова избягвай да ги консумираш.
По-късно, ако решиш включи и тренировки с тежести. Можеш да бъдеш спокойна - от тях няма да се превърнеш в мускулест мутант и да всяваш смут и потрес от където минеш, а напротив - с времето ще ти помогнат да изградиш атлетична и хармонична фигура. А в случай, че изпълняваш упражненията правилно, болежките, които имаш сега, ще изчезнат.
Успех! :)
Мнението беше редактирано от Мари А. на 23.01.13 11:57.
Не искам да ставам досадна, разбирам какво искате да ми кажете и сте прав, но не смятате ли, че имам едри прасци (например) без да съм ги тренирала и не мисля,че има много мастна тъкан по тях... Нагоре -да, знам,че съм дебела и затова потърсих съвет как да се справя трайно с това. Затова не знам как да се тренирам и как да отслабвам, без да натоварвам някои и без друго едри мускули. (ако пак не съм казала нещо напълно грешно)
Мари, благодаря за насърчаващите думи и за насоката откъде да започна! След време ще ви покажа и резултати!
А това за прасците...ти както ги описа, аз си представих нещо чудовищно. Престани да си втълпяваш разни неща. Освен това, ако наистина смяташ да правиш промени и да тренираш - спри да си правиш тънки сметки, кои мускулни групи да НЕ натоварваш. Цялото тяло трябва да бъде натоварвано, ако разбира се държиш да функционира и да се развива нормално.
Мнението беше редактирано от Мари А. на 23.01.13 12:06.
23.01.13
12:11
Здравей и от мен!
Преди и аз се притеснявах,че пръсците ми са големи,понеже много бягах и скачах на въже.Но с времето забелязах,че това е в мой плюс.Хората тренират,за да имат стегнати пръсци.Повярвай ми,че не са ти големи,а стегнати.И какво по-хубаво от едни хубави стегнати пръсци с високи токчета.Гледката е неустоима.Те са твой плюс,а не дефект.
Относно тренировката-аз съм фенка на програмите на Шон Ти.Гледам,че не разполагаш с тежести,тъй че те са прекрасен избор,защото използваш само тежестта на тялото,но затова пък на макс.Ето и Insanity
Най-малко си правя тънки сметки, искам да натоварвам всичко, което трябва. Просто преподавател и трениращ човек ми казаха,че са много едри, това не са мои внушения... и се предоверих. Оттук-оттам ми се присмиват “леле какъв прасец извади” и тн. Просто съм се поддала на забележки, поради ниската си култура. Сега вече знам :) Благодаря
Здравей,
Все едно виждам себе си преди да тренирам (е, с по малки ц...). И аз бях със същите мерки. За няколко месеца спорт (качване на стъпала всяка сутрин без изключение на гладно) и броене на калории видях резултат в огледалото, който много ме мотивира и продължих смело. Да не говоря колко ми подейства на тонуса, настроението и всичко, което ми даде спорта.
По-нататък нещата започнаха да се развиват и сега поддържам 52-53 кг. Не е много по-малко от там, откъдето започнах, но нещата изглеждат по съвсем различен начин.
Успех и започвай днес и веднага :) Не се страхувай за мускули, прасци и подобни. Тренирай за здраве и добър тонус, добрият външен вид е бонус :)
Успех и от мене.
Тялото ти ще търпи непрекъснати промени и това, че си си направила такъв тип снимки ще ти действа много стимулиращо, когато започнеш да виждаш раликата :) .
Успех и от мен :) Не си огромна, прасците не са ти огромни. С тренировки у дома няма опасност да развиеш нецеленасочено големи мускули, а ще ги стегнеш :) Не знам дали Инсанити няма да ти дойде доста хард. Можеш да пробваш и фитнес блендер http://www.fitnessblender.com/ Има тренировки за долна, горна част, цяло тяло, с тежести, със собствено тегло, кардио, всичко :)
Важното е да не се стреснеш в началото от тренировките, ако попаднеш на някоя, на която издъхнеш на 20тата минута, примерно.
Почвай да пишеш храната и успех :)
23.01.13
21:40
Всички хора които не тренират ще кажат че имаш съвсем нормално тяло
Фул ъф енерджи, не исках моят случай да стане епопея... Не търся ничие одобрение, и не чакам хората, които не тренират да ми кажат,че съм нормална. Затова и писах тук, и защото искам да водя по-здравословен начин на живот... Имах нужда от съвет, как да тренирам, какво да чета, съвет, от хора, които тренират. Относно снимките- беше ми доста трудно да се реша да сложа снимки, още повече в такива дрехи, но четях някои неща от форума, хората съветваха да се даде възможно най-пълно описание на ситуацията, ако някой иска съвет откъде да се започне... Не се горедя с тялото си, и заглавието го подчертава, просто сметнах,че ще е по-лесно да ми се даде съвет, ако се вижда ясно какво представлявам.
Напиши какви първи крачки си направила вече :) Има ли такива? Трябва да се тръгне от някъде.
Здравей!Първо не е редно никой да се срамува от тялото си,никой не си го избира.Лошото в днешно време е,че хората са големи съдници и дискриминацията е голяма и ни действа страшно отрицателно и демотивиращо.Една голяма крачка ще бъде позитивното мислене,вярата,постоянството и волята!Трябва да се научиш да не обръщаш внимание на хората,които не те подкрепят и те съдят.Няма перфектни хора!Хубавото е,че ти си се решила на трудна,но напълно постижима промяна.
Поразгледай дневниците на момичетата тук,има доста какво да научиш.Това са хора също като теб,които са имали трудно начало,но са били постоянни,а когато резултатите идват се нахъсваш още повече.Почни да четеш за хранителните режими,опитай да си направиш меню,което да включва необходимото и това,което обичаш.Разбира се знаеш,че е хубаво да ограничиш боклуците и да се опиташ с времето съвсем да ги изключиш.Това ще ти даде доста добър старт.Щом искаш да сваляш,гледай да изчислиш дневните си калории на база калориен дефицит,който да не повече от 15-20% :)
Пожелавам ти успех!И не забравяй само воля,постоянство и търпение!Хубавите неща стават с времето! ;)
Мнението беше редактирано от DS* на 24.01.13 11:06.
24.01.13
13:22
Здравей :)
Тия прасци,които виждам на снимката,са си съвсем нормални.Баш тях няма как да не ги товариш,докато тренираш - те си работят и докато ходиш даже,та няма спасение.Можеш да си спестиш тренировки от рода на Инсенити,въпреки доказаната им ефективност,защото са тежки,а и от тях подбедрицата пламва.Поне при мен е така.
Снимай се , че да те видим колко си дебела - съдейки по частичната снимка и твоето мнение за нея , ще се окаже нещо съвсем не толкова притеснително , колкото го изкарваш.Но това го прави всяка жена (nhappy2)
Обичай се и говори за себе си и тялото си с уважение (wait)
Сега ти пожелавам успех , ще те следя с интерес :P
казано от full_of_energy на 23.01.13, 21:40:
Всички хора които не тренират ще кажат че имаш съвсем нормално тяло
Тодорова, момичето беше публикувало снимки и цитатът е верен, нищо чак толкова страшно и мазно не видях, просто малко по-обемна фигура.
Биляна, и аз все се шашкам за тялото си, но осъзнавам, че отговорността за това как изглежда си е моя (е, и на децата ми до някъде :D, в кръга на шегата), моля те да си оправиш малко нагласата и да започваш с промяната. Успех!
Мнението беше редактирано от vania p на 24.01.13 13:51.