29.11.12
14:14
Това е първият ми дневник!Най-накрая събрах смелост да го започна.Имам токова много неща,които искам да напиша,но всичко по реда си.Като начало аз съм на 20 години, 165 см , 58кг.Преди 5години бях рекордните 82кг ,които свалих на 60кг по изключително нездравословен начин и това ми се отрази неблагоприятно върху мускулната маса, кожата,имунитета и храносмилането.Пиех шепи хаотично подбрани хранителни добавки,хапвах на крак предимно въглехидрати и имах доста вредни навици и така до преди 1 година когато просто се задушавах от собственото си нехайство и не започнах на чисто.
Към днешна дата мисля,че съм тръгнала на правилния път към желаните резултати ,а те са да намаля подкожните мазнини,да стегна и оформя проблемните зони и да си създам един траен хранителен режим.
Ходя от месец и нещо 3 пъти седмично на фитнес като тренировката ми включва:
-15мин. бягане интервална тренировка
-20 мин кардио на крос тренажор
-сгъване на дъмбели по 4кг (общо 60 повторения)
-кик бек сгъвания (по 15 със всяка ръка)
-скрипец (15кг 3 серии по 20)
-странични наклони с дъмбели 60пъти
-сгъване на пек дек машина ( 15 кг 60 пъти)
-коремни преси (до отказ)
-минавам всички уреди за предна задна ,вътрешна и външна част на краката (20 кг по 100 повторения на всеки уред)
-завършвам с 15 мин кардио
Това включва тренировката ми във фитнес залата отделно всеки ден правя 40 мин йога,а в дните когато не съм в залата тренирам коремния пояс.Събота и Неделя се посвещавам на километражни разходки извън града или други активни дейности.
Тренировките ми са приятни и може да е минал само месец ,но виждам и най-вече усещам добрата промяна.Но проблемът ,който ме мъчи идва от хранителният режим.В момента разполагам само с котлон и микровълнова фурна което ограничава избора ми на ястия.Режимът ми е нисковъглехидратен като наблягам на млечните продукти и зеленчуците.Но истински се тормозя всеки ден ,когато трябва да мисля рецепта която е вкусна и не изисква скъпи и дълги приготовления и да е разнообразна.
Ще публикувам всеки ден менюто към ,което се придържам и много ще се радвам ако ми помогнете с предложения за вкусни и нискокалорични рецепти за микровълнова и котлон ,както и на предложения като да добавя или премахна от режимът си ! Пожелайте ми успех !
Темата беше редактирана от Ани на 21.12.12 08:21.
29.11.12
14:35
Това, което си свалила като килограми е похвално. Някак си ме надъха и аз да продължавам и да сваля всичко ненужно.
Относно рецептите ти препоръчвам да следиш на Kath дневника. Тя не знам дали всичките сама си ги измисля, но са вкусни и мисля, че ще ти допаднат.
Успех в целите!
С голям интерес чета какви неща си забъркват останалите ентусиасти и до сега съм изпробвала доста от рецептите им ! Любимата ми е- Плато четири цвята- домати със сирене,извара,гъби ,лук ,яйце, къри и лимон на микровълнова ! Радвам се ,че по някакъв начин съм те надъхала и благодаря за коментара успех и на теб !
Мнението беше редактирано от Ани на 21.12.12 08:24.
Добро утро! :) Започвам деня с дозата Л карнетин и вкусна закуска включваща:
-Дълго кафе
-Кофичка цедено кисело мляко
-Кофичка с горски плодове и ябълка
След закуската ще посетя залата.Започвам да се замислям дали тренировъчният ми режим е правилен.Дали трябва да натоварвам всички групи мускули както правя или да отделям внимание само на една група мускули на тренировка?
30.11.12
09:29
Ами тя и тренировъчната програма може да се бутне по принцип.... доброто хранене ще ти даде възможност да покажеш мускулите които си изградила в залата нали така :) затова трябва да обърнеш внимание и на тренирането и на храненето :)
ако хипотетично предположим че:
-15мин. бягане интервална тренировка
-20 мин кардио на крос тренажор
-сгъване на дъмбели по 4кг (общо 60 повторения) - това е за бицепс
-кик бек сгъвания (по 15 със всяка ръка) - това за трицепс
-скрипец (15кг 3 серии по 20) - това за гръб но това е вече предположение
-странични наклони с дъмбели 60пъти - корем
-сгъване на пек дек машина ( 15 кг 60 пъти) - гърди
-коремни преси (до отказ) - корем
-минавам всички уреди за предна задна ,вътрешна и външна част на краката (20 кг по 100 повторения на всеки уред) - бедра
-завършвам с 15 мин кардио
тооо... тренираш всички мускули и това също е вариант... но ще е нужно според мен първо да започнеш с големите мускулни групи и минаваш към малките а не обраното...евентуално краката може да са последни... а и може да разделиш тренировките си на горна-долна част... една седмица имаш две тренировки за горната част и една за долната... на следващата седмица обратното и те така.. :)
Успехи! :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 30.11.12 09:33.
Да този вариант ми се струва удачен с разделянето на тренировките на горна и долна част.Но има и нещо друго което се чудих -на кой етап от тренировката да започна да увеличавам повторенията и тежестите или първо повторенията и после тежестите? :) Логичният отговор е когато се почувствам готова за next level ,но има ли някакъв максимум на застой на определени кг тежести ?
01.12.12
18:14
всичко е до усещане.. няма как да придобиеш инстинкт към тежеста още в самото начало... при заложени в програмата 10повторения оптималната за теб тежест ще е тази с която можеш да направиш 13-14повторения... по този начин ще имаш 3-4повторения в резерв което гарантира серията да НЕ бъде до отказ което за начинаещите а и хората с по-малък стаж ще е доста изтущаващо нервната система... :) затова ако придобиеш усещането че можеш да направиш по 15-16 и нагоре повторения значи трябва да повишиш малко тежеста... всъщност темата е много бятна вариантите са много но в началото може да тренираш с еднакви работни тежести така да го кажем в работните серии на дадено упражнение тъй като налагането на пирамиди е неуместно в случая :)
според мен де..
06.12.2012 Четвъртък
Напоследък нямах много време да отбелязвам напредъка си,но това не означава, че съм спряла да тренирам и балансирам храненията си.Откакто разделих тренировките на 2 части се чувствам много добре.Дори и в кардио тренировките напредвам постепенно и вече усещам,че мога да покача натоварването.Още си издирвам метър ,за да следя на къде е положението, че нещо се обезкуражавам от кантара,все едно и също показва..Днес е не тренировъчен ден и мисля да направя едни леки упражнения за коремния пояс,а в менюто смятам да включа риба на скара нали е Никулден - честито на всички празнуващи !
Мнението беше редактирано от Ани на 06.12.12 09:37.
казано от Елеонора Матеева на 29.11.12, 14:35:
Това, което си свалила като килограми е похвално. Някак си ме надъха и аз да продължавам и да сваля всичко ненужно.
Относно рецептите ти препоръчвам да следиш на Kath дневника. Тя не знам дали всичките сама си ги измисля, но са вкусни и мисля, че ще ти допаднат.
Успех в целите!
Сама ги измисля, сама ги измисля :D
Ако са от другаде - посочвам източника.
Kath рецептите ти са един път!Тотално решение на проблема “какво различно и интересно да хапна днес..” С интерес следя каква нова и оригинална рецепта ще измислиш
07.12.2012 Петък
Нещо не ми достига сънят напоследък..След като прегледах менюто си забелязах ,че освен НВД съм намалила и мазнините като приемам доста под минимума.Явно ще спра да купувам обезмаслени млечни продукти и ще ги заменя с пълномаслени.
Най-накрая кантара показва 1.5 кг надолу! Няма такъв стимул като този от личния напредък! Смятам да започна да хапвам по едно киви на гладно,че ми омръзна от ябълки..Днес е тренировъчен ден и искам да приложа една по различна тренировка,която по-късно ще опиша.
Закуска:
-Мляко с нес
-Цедено кисело мляко 2% с овесени ядки
-1 киви
Тренировка:
Загрявка 25 мин. кардио
Напади със дъмбели 2-3 х 10-20 на крак
Пек-бек машина 3 х 15
Двойна серия повдигане на дъмбели напред, в комбинация с Повдигане встрани за рамене 2-х 10 във всяка посока
долен скрипец от полуклек 4 х10
Затваряне на краката за аддуктори на машина 3 х 50
Бек екстензии на стенд 2-3 х 12-20;
Отваряне на краката на абдуктор машина - 3 х 50
10-20 мин. интервално кардио
Обяд:
-Зелена салата с лук,60 гр пилещко филе (на скара),50гр царевица;50 гр мариновани гъби; 2 малки зелени чушки;1 домат;5 маслини;лъжица горчица
-По-малко от половината кофичка кисело мляко 2%
Вечеря:
-Задушен в подправки патладжан
-Другата част от кофичката кисело мляко
-1 киви
Много ме мъчи приема на течности ,но днес успях да изпия доста вода и чайове !! (whew)
Мнението беше редактирано от Ани на 07.12.12 20:40.
09.12.2012 Неделя
Вчера като цяло ми беше много неорганизиран ден..Студентския празник тотално ми обърка режима,и сега се чувствам много неприятно..Като цяло вчера закусих една краставица, към 10 часа едно гювече (сирене,домат,чушка,пилешка шунка с по малко сол и мазнини,едно яйце,подправки,без никаква мазнина) ,два часа след това малки мандарини като обяда ми беше към 15 часа и се състоеше също от гювече.Вечерята ми беше 1 кофичка кисело мляко ,защото в приготовленията за празника нямах време да си сготвя,а на самият празник изпих около 300-400 гр уиски ,поне беше без безалкохолно...А днес директно прескочих закуската,но ще гледам остатъка от деня да бъде по-организиран.Общо взето ми се събраха 2 дни почивка,от която имах нужда,защото вчера бях като зомби! След петъчната тренировка на която се пренатоварих ,не можех едни стълби да изкача и дори още усещам болките в мускулите,утре ще я карам по -спокойно :)
В 12 часа изядох половин кофичка кисело мляко с трици ,тиквен пудинг (по рецепта на Kath), 1 киви и 1 мандарина
В 16 часа една купичка варен боб,а един час по късно още 2 кивита и 1 мандарина
За вечеря ще приготвя плато от извара,сирене,лук,гъби,колбас,домати,2 яйца,чушка и подправки на микровълнова фурна
Мнението беше редактирано от Ани на 09.12.12 18:21.
12.12.2012 Сряда
Закуска:
Половин кофичка кисело мляко 2% с 3 супени лъжици овесени ядки;
Кафе с мляко
Мандарина
3 бр. бисквитки “Мюсли”
Тренировка:
Загрявка 20 мин. кардио с постепенно ускоряване
Напади със дъмбели 2 х 20 на крак
Пек-бек машина 3 х 15
Двойна серия повдигане на дъмбели напред, в комбинация с Повдигане встрани за рамене 2 х 10 във всяка посока
Бек екстензии на стенд 2 х 12
10 мин. монотонно кардио
Обяд:
Зелена салата,пилешко филе,червен лук,подправки,50гр бобена салата,2 репички,1 домат,3 маслини (или каквото имаше останало в хладилника :D )
Другата част от киселото мляко
1 мандарина
Към 16-17 часа хапнах 1 ред черен шоколад “Милмекс” ; 2 мандарини и чаша чай.Малко течности..
В бързината ми е трудно да преценявам с точност грамажа на продуктите и от това губя представа колко калории приемам.Но определено след хранене се чувствам сита.
П.П. Килограмите продължават надолу- 55кг
Мнението беше редактирано от Ани на 12.12.12 17:41.
Как прочетох заглавието на дневника не е истина :D
Първи стъпки към еднопо-красиво дупе :D :D :D
Успех с целите :)
17.12.2012 Понеделник
От както застудя спрях активните дейности през уикендите и така събота и неделята ми станаха тотално почивни,като си позволявам от време на време някой друга бисквита и страшно много се изнервям на себе си така (wasntme).. Но като изключим това седмицата е много активна.Днес след тренировка имам една голяма ,огромна елха за украсяване и доста за пазаруване ,така че денят ще го изкарам на крак! Тренировката ми днес ще е вариант Б на стандартните ми упражнения ( аз ги редувам ), като съм закусила каша от овесени ядки ,ред шоколад без захар и чаша кафе с мляко.За обяд си мисля за някакъв омлет ,примерно с 3 белтъка 1 жълтък,кренвирш от пуешко ,салата от морков,домат и чушка - мисля че ще е добре ,за следобедна закуска ще изпия 2ро кафе с малко кисело мляко и тиквен пудинг, а за вечеря - задушени зеленчуци с пилешко филе и домат..
Така ще си планирам менюто,за да няма отклонения :)
Мнението беше редактирано от Ани на 18.12.12 10:09.
18.12.2012 Вторник
Закуска:
каша от пшеничени трици
мандарина
1 ред шоколад без захар
кафе с мляко
Днес ще тренирам коремния пояс.Като цяло най-голям напредък имам в кардио тренировките и вече мога да издържам да бягам на значително по дълго растояние и с по-висока скорост.Като се сетя,като започнах да бягам още лятото 3км ми се струваха страшно голяма работа,а сега ги пробягвам само за загрявка :D От цялата програма най- много се тормозя с коремните мускули и с ръцете..на тези места имам още доста да чистя.Като ученичка тренирах 6 години тенис на корт,от който ми останаха за спомен два големи топчести прасеца, а ръцете се отпуснаха и увиснаха :( Определено в момента макар ,че имам още много работа ,се чувствам чудесно в кожата си ! Ако преди се влачих с нежелание във фитнеса,то сега нямам търпение и дори си мисля за в бъдеще да повиша броя на тренировките в залата,а само да дойде пролетта ще изпробвам кросфит тренировките,които съм убедена, че ще ми станат любими ! И така да се заемам с комплекса за корем!
П.П.: Вчера ми подариха готварска печка ! Вече мога да разнообразя значително менюто си,като нямам търпение да забъркам нещо вкусно! След тренировката ще отделя време да намеря перфектната 1ва рецепта която ще си приготвя!
Обяд:
Гювече ( домат,чушки,100гр сирене изкиснато, лук,гъби,подправки и яйце)
Задушени зеленчуци 150 гр
Чаша чай
3-4 лъжички кисело мляко
Вечеря:
омлет от 2 белтъка и 1 жълтък + 50 гр сирене
Задушени зеленчуци
1 домат
половин кофичка кисело мляко
1 час след вечерята 5 мандарини
Мнението беше редактирано от Ани на 19.12.12 08:53.
19.12.2012 Сряда
Днес е тренировъчен ден и го започвам с :
Купичка овесени ядки с канела и ванилия
чаша силно кафе с подсладител
200 гр варена тиква с кокос
По план трябва да изпия Л карнетина на 28 Декември-тогава ще станат 40 дни от както го пия,след което ще си направя почивка за месец.До този момент определено много ми помага в кардиото.Тренировката ще я опиша после.
Тренировка:
30 мин кардио
странични наклони с 15кг 2 х 20
горен скрипец 4х10 20кг
затваряне на пек бек 3х15 20кг
бицепсово сгъване 3кг 2х20
пуш преса 3х10
кик бек сгъвания 2х 15
повдигане на колене от стенд 2х12
абдуктор и другите уреди за бедра 3 х 20
Обяд:
1 сварено яйце
чай
ниско калорична грътска салата (домат,лук,4 маслини,сок лимон,половин краставица,50 гр сирене,150гр извара безмаслена,скилидка чесън,подправки)
2 часа след обяда хапнах 5 мандарини и мноогооо вода !
Вечеря:
1 сварено яйце
100гр пилешко филе на скара
1 домат
200 гр задушени зеленчуци с горчица
Днес нямах никаква енергия в залата,може би е заради гадното време,незнам. Много са ми странни тези мои състояния 1 път имам супер много енергия и упражненията ми се виждат много лесни,а друг път едвам издържам последните серии..
Мнението беше редактирано от Ани на 19.12.12 19:32.
Днес забелязах болка в глезена и коляното..мисля ,че вече започнаха проблемите със ставите (sweat) Чудя се какви добавки да приемам ,за да се подсилят..
20.12.2012 Четвъртък
Закуска:
кисело мляко + пшеничени трици и настъргана ябълка с кокос
кафе с мляко
Обяд:
Плато четири цвята(вече съм записала рецептата)
100гр пилешко филе
1 краставица
чаша чай
След обедна закуска:
3 НВД бонбона Рафаело
2 чаши вино
Вечеря:
300 гр плато четири цвята
200 гр кисело мляко 2%
чаша чай
Днес съм изпила около 1,5 литра вода,което е доста по -малко от нормалното за мен..
От утре освен карнетина започвам да приемам Цефатонин-хранителна добавка за подсилване на паметта.
Болката в глезените още не е отминала :(
21.12.2012 Петък
Мисля си днес да тренирам като за края на света :) Обикновенно тренирам 2 3 часа след закуслата ,което се пада към 11-12 часа,но понеже днес съм заета по това време ще трябва да я изместя за по-късно....Нищо за сметка на това днес искам да направя повече кардио ! Някак си кипя от енергия на пук на времето ще правя скокове, ритници, катерачи вече и за норматив- нека да се пораздрусам малко :D
Закуска:
2 НВД бонбона “Рафаело”
250 гр кисело мляко с овесени ядки фини,1 настъргана ябълка,канела,подсладител
1 кафе с мляко
5 лешника
1 мандарина
Тренировка:
25 мин. кардио
Напади със дъмбели 2-3 х 10-20 на крак
Пек-бек машина 3 х 15
Двойна серия повдигане на дъмбели напред, в комбинация с Повдигане встрани за рамене 2-х 10 във всяка посока
Бек екстензии на стенд 2-3 х 12-20;
10-20 мин. интервално кардио
Мнението беше редактирано от Ани на 21.12.12 08:57.
21.12.12
08:46
Интервалното кардио се прави по принцип в началото или в отделна тренировка ... след тренировка за крака аз никога не съм съветвал да се прави каквото и да е кардио ( най-много 10минути разпускащоходене на пътека... но бягане в никакъв случай ) HIIT след трнировка и то за крака изобщо няма да е със същата интензивност с каквато би следвало да е ..... а все пак това е високо-интензивно кардио... натоварването се сравнява с това при тренирането с тежести поради стреса който получават мускулите :)
В ден за тренировка с тежести 40минути кардио са много... общата тренировка надхвърля час вероятно стига до 90минути... за едно не толкова напреднало момиче с по-скромно хранене и прием на калории това си е доста... аз лично не надвишавам 1час.... даже рядко стигам 1час тренировка... според мен 10-15мин в началото и 10мин в края кардио са достатъчни в тренировъчни дни ( в тренировки за крака даже без кардио след тренировка )
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 21.12.12 08:51.
Да и аз си мисля ,че се вманиачавам в това да се изтощавам на максимум..Но понеже не правя специални кардио дни , а отделям първите 30 мин за това, и ми се струва недостатъчно.Вече започвам да си мисля ,че 3 пъти седмично ми идва малко от към тренировки.Може аз да минавам границата на нормалното, имам тази склонност да прекалявам,когато се захвана с нещо.но определено ще послушам съвета ти за интервалнато крадио след тренировка.И без това го правех с последни сили и краката ми направо се влачеха :D
22.12.2012 Събота
Вчера беше най-неорганизираният ми ден за последните два месеца! Не отидох на тренировка ,а за обяд бях принудена да изям две парчета пица..Но като изключа тези подробности денят беше изпълнен с много движение.
И като се замисля тази събота също ще мине не както я искам..След малко трябва да ходя на вила,а там най-късно в 10-11 часа ще бъда накарана от баба ми да изям поне една салата :D Сега ще бързам да си направя едно кафе и потеглям ,че бая пътешествие ме очаква.
08.01.2013 Вторник
Напоследък нямах възможност да пиша..Като цяло седмицата около празниците беше кошмарна за мен..Поддадох се на изкушението и то в големи количества и това си каза думата..Качих 2 кг и се поотпуснах ,но това вече е преживяно! От 2013 се взех отново в ръце и ежедневието ми продължи по старо му- НВД хранителен режим и 3 пъти в седмицата тренировки в зала и 2 пъти вкъщи - коремният пояс. Да се похваля станала съм неузнаваемо добра готвачка! Дори зарибих майка ми по здравословното готвене без мазнина или по-скоро с малко мазнина от растителен произход или накратко я запознах със зехтина, пълнозърнесто брашно,и я убедих да използва разнообразните зеленчуци като заместител на тестото и пърженето в масло.Така например се сътвори една уникална рецепта за солена торта с плънка от червено цвекло и блатове от намачкани овкусени варени картофи с глазура от извара и мъничко топено сирене ! Забравих да я заснема ,но другият път ще кача снимки ! Общо взето в момента вкъщи всички са подложени на хранителен режим..Дори брат ми ,който е на 8 години е подложен на ограничения от страна на сладко и тестени изделия след като в продължение на 1 година поглъщаше по 2 кутии с бисквити и множество кроасани на ден..Така на всички им е много по-лесно,когати не се купуват изкушаващи храни.Постепенно виждам как с примера си и не само моя , а и на други приятели които живеят по този начин отдавна ,хората около мен разбират колко важно е храненето и как по-добре да мина през магазина и да си сготвя нещо вкусно у дома, от колкото да се залъжа с нещо вредно и тежко от някой бърза закуска.Дори познатите ми не могат да повярват как когато сме на вън аз предпочитам да се прибера за 30 мин и да се нахраня ( нямам възможност да си нося храна от нас винаги ) отколкото да си купя някакви солети или нещо от сорта ..Опитвам се да заразя с ентусиазъм колкото се може повече хора около мен.Но стига толкова обяснения минавам на същинската част:
В момента съм 57 кг (headbang) и със страшна мускулна треска от вчерашната тренировка, на която се раздадох на макс! Днес направих една 10 мин тренировка за коремният пояс като менюто ми за днес е :
Закуска:
-Чаша кафе с обезмаслено мляко и подсладител ( по принцип не се ограничавам крайно от мазнините,но след празниците имам нужда поне 1 седмица на по-лека храна)
-1/2 кофичка кисело мляко обезмаслено (0,1%) с 2 лъжици трици, какао на Йоткир, и малко подсладител
-1 Киви
-1 парче от солен кекс с извара в него
За останалите харанения смятам :
Обяд:
-Чаша чай с мед
-Плато “четири цвята” като го приготвям в Йенска купа и изяждам 1/2 ( много пъти съм поствала съставките главно домати ,сирене,извара и 2 яйца)
-1 настърган морков с репички и лимон
След обяд още кафета и чайове + киви и мандарини или 25гр лешници
Вечеря:
-Чаша зелен чай с подсладител
-Другата част от платото ако приятелят ми не я набара след работа
-1/2 кофичка кисело мляко с малко канела
ии ако много прегладнея може още едно парче от соленият кекс..
Това ми е плана за днес ако има промени,което е почти сигурно ще пиша :D
28.Януари.2013 Понеделник Тренировъчен
Закуска:
Две палачинки - една сладка със малко комфитюр, а другата с топено нискомаслено сирене и двете са приготвени на тиган без мазнина ,като за всяка използвах 2 белтъка и 1 жълтък + подправки
1 кафе с мляко
100 гр. кисело мляко с малко трици и канела
2 кивита
Към 12 часа ще проведа стандартната тренировка А вариант
Тренировката беше много смазваща и се чувствам супер добре ,че дадох всичко от себе си !
Обяд:
150 гр пилешко филе приготвено с подправки за пиле на грил тиган
Задушени зеленчуци 200гр ( грах,моркови,гъби,лук и домашен доматен сок от буркан без сол )
малко горчица
25гр катък
За вечеря смятам да не готвя и да хапна 1 кофичка кисело мляко 1,5 % с 2 кивита, шепа стафиди и парче от протеиновият сладкиш с пълнозърнесто брашно,който приготвям в момента + чаша чай с мед ! ;)
Мнението беше редактирано от Ани на 28.01.13 17:46.
И защо смяташ, че говтенето в растителни мазнини, по точно зехтина е здравословно ??? Зехтина е полезен в натуралния му вид, нагряването го съсипва....
Защо смяташ, че подсладителя е здравословен ?
И последно, защо смяташ че готвенето ( пържене в масло ) е нездравословно ?
Мнението беше редактирано от Vess на 28.01.13 10:33.
Наясно съм как стоят нещата относно зехтина и го използвам в суровият му вид.”Пърженето ” е без мазнина просто съдовете и керамичната плоча,която ползвам не изискват мазнина или ако слагам то това е 2-3 капки олио или понякога наистина слагам и зехтин , с които намазвам съвсем леко дъното.
Под подсладител визирам Стевия или мед- използвам ги като заместител на захарта имам проблеми с очите и ограничавам до минимум приема на захар и сол.До скоро използвах един немски подсладител ,но след като се запознах с ползите и вредите от подсладителя преминах на Стевия ,за която събирам само положителни отзиви.
Ако можете да ми предложите друг здравословен заместител на захарта ще съм благодарна,още събирам информация.:)