29.01.13
15:49
Здравейте!
Скоро четох една статия за усвояването на хранителните добавки и имаше една табличка мисля че ако не се лъжа в която имаше изброени най-честите грешки при прием на хранителни добавки.Направи ми впечатление че беше отбелязано че е грешка да приемаш заедно хранителните добавки защтото по този начин не се усвояват на 100% та искам да попитам от компетентни хора(начетени) грешно ли е и губи ли се от усвояването напримерно ако в един шейкар си разбъркаш заедно протеина,глутамина и бцаа-то.Или е по добре протеина отделно (след около 10-тина минути)от бцаа-то и глутамина.Мерси
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 30.01.13 05:09.
29.01.13
15:58
Няма такъв филм - усвояват се и смесването им не оказва влияние. Съвсем отделен е въпросът, че за мен няма особен смисъл да се приемат заедно (аминокиселини и протеин) след тренировка. По-разумно е да се избере един от двата суплемента според организацията на храненето след тренировка.
29.01.13
16:41
Благодаря за отговора и аз съм на това мнение и тази статия ме накара да се замисля и разровя сериозно,не става въпрос за след тренировка питам по принцип защото аз ги приемам заедно трите суплемента(сутрин,преди т.,след т., и преди лягане) интересно ми е да споделите защо според вас след тренировка е неудачно да се приема протеин с амино.
30.01.13
00:50
Според мене приемът ти е добре... може да преместиш протеинчето някаде час преди тренировката.
Мнението беше редактирано от Светослав Захариев на 30.01.13 00:52.
30.01.13
00:23
Съжалявам ако повтарям темата. Въпросът ми е с цел да разбера дали правя излишни приеми и ако да, кога е по-удачно да ги приемам. Наистина има доста написани теми по въпроса, но няма конкретни отговори. Кой е най-удачният прием на глутамин, протеин и БЦАА? (Глутамин ОЛМАКС НУТРИШЪН (неовкусен) , БЦАА също на ОЛМАКС (неовкусени) и протеин на ОПТИМУМ ГОЛД СТАНДАРТ). Моят прием е: сутрин на гладно-БЦАА, глутаминът- по 5гр + 1 доза протеин; преди тренировка- 10гр БЦАА + 1 доза протеин; след тренировка- 10гр глутамин, 5гр БЦАА + 1 доза протеин; преди лягане- 5гр БЦАА и 5гр глутамин.
На 30 години съм, 1,90м висок., 100kg. тренирам около 10-тина години с нисък процент на подкожни мазнини съм.
Идеята ми е максимално свеж с леко покачване на ММ.Трениръм 7 пъти седмично 4 от които тежичко и 3 пъри кардио по 1.5-2часа
Мисля че имам доста добри изградени хранителни навици(режими)Взел съм си от суплементите в по големи количества(2кг.Глутамин/2кг.БЦАА/9кг.Протеин) та ако имам излишни приеми ще се радвам да ме коригирате за да не ги пилея напразно моля само хора с дългогодишен опит и наистина запознати спортисти да дават мнения.
30.01.13
12:07
казано от Иван Иванов на 30.01.13, 00:23:
Моят прием е:
сутрин на гладно-БЦАА, глутаминът- по 5гр + 1 доза протеин;
преди тренировка - 10гр БЦАА + 1 доза протеин;
след тренировка- 10гр глутамин, 5гр БЦАА + 1 доза протеин;
преди лягане- 5гр БЦАА и 5гр глутамин.
Иване, хранителните добавки се нагласят според храненето, а не обратното. Затова споменах организацията на хранителния режим като един от определящите фактори за суплементацията. Ето какво е моето мнение за твоята схема на прием:
- сутрин на гладно - защо приемаш суплементи? Закуси качествено - това е достатъчно.
- преди тренировка - нямаш нужда от протеин в този момент, каква е идеята да го приемаш? Нахрани се качествено 3-4 часа преди натоварване и всичко ще е наред. Прием на ВСАА е добра идея.
- след тренировка - бих избрал едно от двете - аминокиселини или протеин. Ако мога да се нахраня с нормална храна до час след тренировка - категорично ще избера аминокиселините. Ако имам затруднение с това - ОК, тогава протеин е по-добрата идея.
- преди лягане - съгласих се, но за мен това усложнява суплементарния план без да носи значителна полза.
30.01.13
16:38
Никъде не съм споменал ,че нагласям храненето си според приема си на хранителни добавки.
‘’ - сутрин на гладно - защо приемаш суплементи? Закуси качествено - това е достатъчно.’‘
-по бързо спират катаболните процеси,по-свеж,бодър и лек се чувствам.Качествена закуска е толкова общо понятие колкото статии има написани по темата(много строго индивидуално)
‘’- преди тренировка - нямаш нужда от протеин в този момент, каква е идеята да го приемаш? Нахрани се качествено 3-4 часа преди натоварване и всичко ще е наред.’’
Идеята ми е че няма как да се нахраня така добре 3-4 часа по рано защото в единия случаи оставам гладен в другия ставаш сит,надут и ефекта от тренировката се губи,а с една доза протеин съм точно по-средата.
мерси за изказаното мнение по-здрави.
Мнението беше редактирано от Иван Иванов на 30.01.13 16:39.
30.01.13
17:15
казано от Иван Иванов на 30.01.13, 16:38:
по-бързо спират катаболните процеси, по-свеж, бодър и лек се чувствам. Качествена закуска е толкова общо понятие колкото статии има написани по темата (много строго индивидуално)
Смяташ ли, че 30-40 минути (примерно) ще се окажат фатални и катаболизмът сутрин ще съсипе резултатите ти? Хайде, дай да си говорим реално... :) Казвам ти го като човек, който е пробвал и едното, и другото. Какво да кажем за хората, които имат чудесни резултати с циклично гладуване (Intermittent fasting)? Е?
Качествената закуска наистина е общо понятие, но нека да дам един пример с моята - 6 цели яйца, 100-150 g сирене и хубавка бучка масло - мятам всичко на тигана и след броени минутки е готово. Закусвам 20-30 минути след ставане, но и 1 час след него да е - няма разлика. Човешкият организъм не може да бъде манипулиран така лесно, вярвай ми.
казано от Иван Иванов на 30.01.13, 16:38:
Идеята ми е че няма как да се нахраня така добре 3-4 часа по рано защото в единия случаи оставам гладен в другия ставаш сит, надут и ефекта от тренировката се губи, а с една доза протеин съм точно по-средата.
А какво е последното ти хранене преди тренировка всъщност и колко време преди това? 200-300 g свинско и 50-70 g сурови ядки със сигурност ще те подсигурят качествено, ако ги хапнеш 3-4 часа преди тренировка. Защо се притесняваш да тренираш на гладно? Никакъв проблем няма, уверявам те.
Нека разкажа как стоят нещата при мен. Тренирам от 19 до 21 часа. Поне 2 години обядвах около 12-13 часа и след това закусвах в 16 часа. Почти година ще стане от както махнах закуската - обядвам 300 g месо с малко гарнитура и 50-60 g сурови ядки. Без никакви проблеми тренирам по същото време - нито мускулатура губя, нито умора ме гони. Не знам какъв е хранителният ти режим, щом е добър, значи е въпрос само на малко организация от твоя страна. Всичко, което ти написах в тази тема, е лични мои впечатления, не преразказани чужди такива. Ако искаш - ще коментираме. :)
30.01.13
19:03
казано от Кольо Пияндето на 30.01.13, 17:15:
Хайде, дай да си говорим реално... :)
Да определено добре ги съчетаваш нещата преди време имах повечко време и аз успявах но от 1-2 години живота ми е по забързан (като на всеки човек :) ) та ето накратко как са и нещата при мен:
Сутрин в 7ч. -130-50г. овесени ядки+краве сирене + 2 цели яйца + плод(много други варианти)
междино хранене 10ч.-Протеинче или една прот.вафла
Обяд 12-13ч.-Сандвич с черен хляб намазан със смес от извара,кис.мляко,краве сирене+подправки,айсберг и 200-250гр. пилешко филе или телешко.(общо като грамаж става към 450-500гр. и повече :) )
и след това до 16 ч. хапвам нещо малко ядки,плод но много малко може и да не хапна относително.
и след това към 16:30-17 ч. пия протеин ако не го пия се чувствам някак си по отпаднал ако хапна нещо се надувам и ми е тежко защото тренирам в 18 ч.-19:30 ч.
след това 1 банан+20-тина грама мед ако след 30-тина мин. не пия протеин хапвам-стек(телешки,пилешки,свински,риба) 250-300гр.+гарнитура(салатка,печени зленчуци,пюрета от зеленчуци и мн.др.)
Това общо казано естествено че постоянно разнообразявам различни меса по различни въглехидрати приготвени по различни начини но това е като база.
Ако не приемам горе посочените суплементи се чувствам някак си по отпаднал не съм толкова свеж когато ги приемам.
Проблема ми е след закуската е че цял ден трябва да карам на приготвени от сутринта или(изминалата нощ) неща защото нямам много време.
По-здрави.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 31.01.13 09:46.
31.01.13
10:03
Всяка вечер си приготвям обяд и вечеря за следващия ден. Всяка вечер... точно защото през деня нямам време да се занимавам с това - излизам сутрин за работа и се прибирам след тренировка (към 21:30). Правя го доста години вече.
При теб преброих 6-7 хранения... спокойно можеш да минеш и с по-малко (не по-малко храна, а по-малко хранения). Как ще изкараш сит до обяд, като сутрин закусваш почти само въглехидрати? Голям човек си (аз съм 191 cm и съм 90 kg), а белтъчините от закуската ти идват от някакви 2 самотни яйца, а мазнини на практика почти нямаш (само тези в жълтъците на яйцата). Естествено, че след 2-3 часа ще си гладен и ще търсиш протеин... Има на къде да се мисли по храненето ти, не е нормално да се чувстваш отпаднал за тази тренировка. Личният ми опит показва, че захарта след силова тренировка не подобрява възстановяването, това е един от многото митове из фитнесите. Силовото натоварване не може да изчерпи гликогена така, че са има ефект от запълването му. Като цяло в храната ти ми прави впечатление, че въглехидратите заемат основния дял от енергията. Ако дадеш приоритет на белтъчини и мазнини усещането ти ще се подобри и резултатите - също.
31.01.13
10:19
Напълно подкрепям - обядвам около 12.30 също около 300-400 грама свинско, или др. месо плюс мазнини и започвам тренировка след 19.30, а когато мога 16.00-17.00) Не чувствам глад в промеждутъка (макар това да е понякога и въпрос на навик).
И една проста сметка: подобен обяд стои около 4 часа в стомаха, и после 4-5 в тънките черва - тоест от четвъртия час след приемането имаш постоянен приток на мазнини за енергия и аминокиселини, също за около 4-5 часа - точно когато трябва да се тренира, както и във времето, когато уж е най-интензивен белтъчният синтез.
Разбира се, един организъм не работи по час като компютър, но това е общата картина.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 31.01.13 10:21.
31.01.13
17:01
То по тази логика нямаше смисъл да правят интра-продукти като Xtend-a. Лично аз не бих приемал и протеин, и амино едновременно, защото няма смисъл. Преди, по време и след тренировка според мен е най-добре амино, а през останалото време протеин.
31.01.13
20:42
Благодаря за помощта добри съвети,ще се опитам максимално да коригирам хранителният си режим и съответно и приемат на суплементите .
По-здрави.
31.01.13
21:54
Мисля наистина АК. да ги преместя преди,по време и след,а протеина към 10ч. и към 15:00 (за преди лягане не мога да взема решение дали да вкарам още една доза).За АК.(аминокиселини) реших така(коригирай те ме ако мислите че друг прием е по удачен)
преди трен.-10г. бцаа+10г.глутамин,по време на трен.-5г.бцаа+5г.глутамин, след-5г.бцаа+5г.глутамин.
По-здрави.