Моля за съвет за тренировъчна програма

30.01.13
20:20

Здравейте, на 21 години съм, 182см висок и 65 кг. Отскоро започнах фитнес с цел покачване на мускулна маса. Правех кръгова тренировка около 2 месеца и сега искам да сменя програмата. Въпросът ми е тази програма дали е подходяща за мен, добре ли са разпределени мускулните групи и дните и тн.

Понеделник - Гърди, бицепс, корем
Почивка
Сряда - Гръб, трицепс, корем
Почивка
Петък - Рамо, крака, корем

С храненето знам как седят нещата, изчел съм доста от статиите в сайта и знам кое как е. Оценявам всякви съвети, критики и насоки! Благодаря.

30.01.13
21:40

Това е най - обикновенния сплит , но е добре като за начало.Напиши си упражненията :))

30.01.13
21:50

Няма да е зле да напишеш колко и какви точно упражнения правиш за мускулните групи. По колко серии, повторения, на какви уреди и тн.
Аз лично бих съчетал- гърди с трицепс в един ден. Гръб и бицепс във втория ден от тренировъчната седмица, и накрая рамо и крака.
Три дни в седмицата си е добре като за начало.
Няма ли да е по добре тренировката да е- понеделник/ вторник/ сряда- почивка/ четвъртък пак тренировка.

30.01.13
22:17

Най-хубавата тренировъчна програма за маса и сила е 5х5.Има я в ютуба.

30.01.13
23:19

Ето ги упражненията:
Гърди - лежанка и дъмбели , пек дек и уреда дето избутваш от него напред (не му знам името)
Бицепс - сгъване с крив лост, чуково сгъване и скотово сгъване
Гръб - вертикален и хоризонтален скрипец, гребане с дъмбели и набирания
Трицепс - скрипец и френско разгъване
Рамо - раменни преси с дъмбели, вдигане на ръцете встрани и щанга до брадата
Крака - сгъване и разгъване, калф и клекове

Сериите са 3-4 х 10
Четох за тая програма 5х5, ама не бях сигурен дали става за начинаещи.

Мнението беше редактирано от Hristo Shopov на 30.01.13 23:20.

31.01.13
00:18

Bих ти казал да включиш тяга , но НЯМА , защото си начинаещ.
Прави гребане с щанга !!
Раменните преси лично на мен с щанга по - добре ми действат пробвай и ти :).
За гърди това избутване няма смисал прави Лег , полулег , Кофи(обратен лег) ти си избери
За трицепс може да менкаш френско с лег :)) и 1-во прави скрипеца да загрееш лактите , защото френскот е опасно.

Мнението беше редактирано от krNbarca на 31.01.13 00:19.

31.01.13
00:30

А сериите и повторенията са ок, така ли ? Мерси много за отговора :)

31.01.13
00:33

Ще го кажа окончателно,дано ме разбереш 5х5 е една от най-добрите програми за маса и сила правени някога.Качва се навсякаде от нея.Не е включено сгъване сщанга но с тази програма ръцете ми станаха от 37,5——-41,5.Няма смисъл да правиш сплит.Сплитовете не са толкова ефективни за качване коклкото програмите с основни упражнения.Сплитовете са за сепарация на мускулите и финални довършвания на физиката.

31.01.13
00:40

казано от Petyr Kostov на 31.01.13, 00:33:

Ще го кажа окончателно,дано ме разбереш 5х5 е една от най-добрите програми за маса и сила правени някога.Качва се навсякаде от нея.Не е включено сгъване сщанга но с тази програма ръцете ми станаха от 37,5——-41,5.Няма смисъл да правиш сплит.Сплитовете не са толкова ефективни за качване коклкото програмите с основни упражнения.Сплитовете са за сепарация на мускулите и финални довършвания на физиката.

Малко ме съмнява , колко време я прави и взимаше ли някакви добавки?

31.01.13
00:51

3 месеца и пиех протеин и аминокиселини,освен слонското ядене.Арнолд и Рони са били силови атлети преди да започнат културизмът.Само вижте Рони на видео в ютуб на първото си състезане по силов трибой колко е голям е бил още тогава.Вижте примерно  АЛЕКСЕЙ ЛЕСУКОВ,огромен е и прави предимно основни упражнения.Общо взето те са фундамета на всичко.Рег Парк е един от първите културисти вообще,той е идолът на Арнолд Шварценегер.Парк е имал голяма маса за тогавашното време и е правил основни упражнения.Тази програма 5х5 е негово изобретение и действа от 60 години насам.Вижте Винс Жиронда който набляга на изолиращите упражнения колко е слаб,а хората коит оправят предимно основни упражнения колко са масивни и сами си направете извод.

31.01.13
00:55

казано от Petyr Kostov на 31.01.13, 00:51:

3 месеца и пиех протеин и аминокиселини,освен слонското ядене.Арнолд и Рони са били силови атлети преди да започнат културизмът.Само вижте Рони на видео в ютуб на първото си състезане по силов трибой колко е голям е бил още тогава.Вижте примерно  АЛЕКСЕЙ ЛЕСУКОВ,огромен е и прави предимно основни упражнения.Общо взето те са фундамета на всичко.Рег Парк е един от първите културисти вообще,той е идолът на Арнолд Шварценегер.Парк е имал голяма маса за тогавашното време и е правил основни упражнения.Тази програма 5х5 е негово изобретение и действа от 60 години насам.Вижте Винс Жиронда който набляга на изолиращите упражнения колко е слаб,а хората коит оправят предимно основни упражнения колко са масивни и сами си направете извод.

Примерно аз ако не взимам нищо.. няма да е такъв ефекта , но се храня много здраво ппц ;)

Я си напиши 5х5 ако не ти е проблем : )

31.01.13
01:07

Тренировка А:
клек 5х5
лежанка5х5
гребане в подхват 5х5
Тренировка Б:
клек 5х5
раменна преса 5х5
мъртва тяга 3х5
Двете тренировки се редуват,тренира се 3 пъти в седмицата.Пример понеделник А,сряда Б,петък А и др седмица понеделник Б,сряда А и петък Б.Всяка тренировка на упражнение се слага допълнително 2,5 общо килограма отгоре на шангата.Изпълняват се със 80% от максимума,важното е дасе направят всички серии и не започвайте прекалено тежко защото ще е по трудна адаптацията.Качва маса и сила безотказно навсякаде.Има си  в ю-туб клип4е от един французин който я обяснява програмата на английски.Лека нощ от мен.

31.01.13
01:12

казано от krNbarca на 31.01.13, 00:18:

Прави гребане с щанга !!

Тягата да не би да е само за напреднали? Гребането с щанга е по-сложна за усвояване и по-скоро то е за напреднали.

казано от Hristo Shopov на 30.01.13, 23:19:

Сериите са 3-4 х 10

Тя си е за начинаещи, за да ги изведе на нивото на напреднали ;)
Упражненията в твоята програма, ако са в този ред, не ми харесва как са подредени (тия за гръб и крака най-вече).

Мнението беше редактирано от Петко К на 31.01.13 01:13.

31.01.13
11:44

казано от Петко К на 31.01.13, 01:12:

Прави гребане с щанга !!

Тягата да не би да е само за напреднали? Гребането с щанга е по-сложна за усвояване и по-скоро то е за напреднали.

Сериите са 3-4 х 10

Упражненията в твоята програма, ако са в този ред, не ми харесва как са подредени (тия за гръб и крака най-вече).

Така сами казвали фитнес инструктори и т.н.. да почна малко с хипересктензии и след това тяга.

Мнението беше редактирано от krNbarca на 31.01.13 11:50.

31.01.13
19:54

След около година блъскане в фитнеса стигнах до извода , че от толкова много упражнения фаида няма. Правех общо 9 серии за гърди в  3 упражнения , 6 серии за трицепс и бицепс (за другите мускулни грипи беше подобно , крака и гръб 3упражнения общо по 9 серии и по-малките по 6 серии), после имах ужасна треска на гърдите 2-3 дни заради претрениране .Сега правя по 5 серии гърди , 4 бицепс и трицепс и ми деиства супер и растеж се забеляза още след първата такава тренировка. мускулна усещам на другия ден максимум 6-7 часа.То зависи и от типа тяло, храната  и от ежедневието също , но за мен това е тренировката.

02.02.13
04:35

казано от Петко К на 31.01.13, 01:12:

Прави гребане с щанга !!

Сериите са 3-4 х 10

Как да ги подредя ?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1