Помощ за въглехидратите

04.02.13
13:12

Здравейте, днес се чудя как да си измисля 2-3 менюта който да си приготвям за различни дни и да съдържат 200 грама въглехидрат. Може примерно да си варя картофи и да ги приемам с малко хляб... това е 1 вариант. Друг вариант е ориза но сега като прочетох за него пише ,че 250 грама бял бланширан ориз в сурово състояние е около 200гр въглехидрати а майка ми ми каза ,че слага толкова за 1 тава, или иначе казано аз трябва да изям приблизително 3/4 тава ориз на ден като сложим и малко хляб... което ме очудва. Другата храна към която се насочих е боба. При него ми е трудно да изчисля колко трябва да приемам със тая вода която се слага при готвене. Моля ви дайте ми някакви съвети и ме поправете там където греша. Мерси

04.02.13
14:23

Само ще спомена да не подценяваш и хляба. 4 обикновенни филийки бял хляб тежат малко над 100гр. което е 50гр. въглехидрати. Като добавиш още 70-80 гр. суров ориз(1/4 от тавата), които се равняват на 50гр. въглехидрат ти стават 100гр. въглехидрати от едно ядене, което  е достатъчно.

Мнението беше редактирано от fqls на 04.02.13 14:25.

Ще ти дам друга идея - намали въглехидратите (на около 130-150 g) и компенсирай тази енергия с мазнини. Така ще намалиш чувствително количеството на храната, която трябва да изяждаш и като допълнение - ще създаде условия за постигане на по-добри резултати от режима.

04.02.13
19:25

Аз много обичам да си хапвам х.яб но някой казват да го избягвам нз защо... може ли примерно той да ми е основния източник и отделно картофи ориз боб...

04.02.13
20:20

200 грама ориз не са толкова много.Пробвай с овесените ядки-при тях може да си хапваш по 150-250 гр ,без да си усетиш,но ще се наядеш,стига да ти харесват..

казано от RoYaLTy на 04.02.13, 19:25:

Аз много обичам да си хапвам х.яб но някой казват да го избягвам нз защо...

Заради легендарното качество на този тип продукти, купени от магазин. Има данни и за не особено голямата пригодност на зърнените храни за храна на човека.

казано от RoYaLTy на 04.02.13, 19:25:

може ли примерно той да ми е основния източник и отделно картофи ориз боб...

Може, бре... всичко може. Питаш така, сякаш има забранени храни.

Обмисли ли идеята, която ти дадох? Всъщност разбра ли какво имам предвид или просто не желаеш да погледнеш варианти, които не съдържат 200 g въглехидрати дневно?

05.02.13
10:01

Не, разбрах, ама нещо не ми се заменят въглехидрати с мазнини... не са толкова много ,че да се налага да ги заменям

казано от RoYaLTy на 05.02.13, 10:01:

Не, разбрах, ама нещо не ми се заменят въглехидрати с мазнини...

Притесняваш се от това, че по този начин ще качиш повече мазно ли? (giggle)
От първото ти мнение останах с впечатление, че именно количествата те притесняват.

05.02.13
10:38

Аз предпочитам да изям 100гр сланина,мас или масло, пред 250 гр. ориз, който като се свари става стабилно количество.

05.02.13
22:18

Не не ме притеснява ,че ще кача мазно а това ,че за мен въглехидратите са много по полезна и удачна храна за изграждане на мускулите отколкото мазнините. Количеството не ме притеснява проблема е ,че немога да си разпределя порциите а при ориза ,че немога да изям толкова за 1 ден :D. Реших да си хапвам повече хляб и така ще намаля нужните количества боб,ориз, картофи и т.н.

Мерси на всички които ми обърнахте внимание и все пак ако някой има някакви съвети винаги съм отворен да ги приема :)

Мнението беше редактирано от Stefan Bijev на 05.02.13 22:19.

05.02.13
22:21

Т’ва те че ти смяташ така,не го прави вярно,сещаш ли  се ?

05.02.13
23:45

Добре, ти харесваш мазнините като източник на енергия, всички трябва да са като тебе ? айде моля те с по-спокоен тон да пишеш...

06.02.13
09:00

Ох,ох!Явно,бавно ти тече мисълта и не можеш да разсъдиш какво казвам :) .Високо-мазнинното хранене носи доста повече ползи от високо-въглехидратното в най-общия случай.

06.02.13
18:55

Единственото предимство е ,че качваш по чисто и ядеш по малки количества друго няма ! Да не говорим за страничните ефекти които може да породи това хранене и отделно колко протеин се иска. За хора като мен които не използват добавки е бая трудно всеки ден да си набавяш по 3 грама на килограм белтъци сещаш ли се и пак няма да качвам по бързо от РБД или ВВД а след като мина ВВД да кажем ще имам време да се изчистя преди лятото а ти още ще ми стигаш килограмите с мазнини ! Айде пиши си вече каквото искаш... Поздрави

Мнението беше редактирано от Stefan Bijev на 06.02.13 18:55.

06.02.13
20:54

казано от RoYaLTy на 06.02.13, 18:55:

Единственото предимство е ,че качваш по чисто и ядеш по малки количества друго няма ! Да не говорим за страничните ефекти които може да породи това хранене и отделно колко протеин се иска. За хора като мен които не използват добавки е бая трудно всеки ден да си набавяш по 3 грама на килограм белтъци сещаш ли се и пак няма да качвам по бързо от РБД или ВВД а след като мина ВВД да кажем ще имам време да се изчистя преди лятото а ти още ще ми стигаш килограмите с мазнини ! Айде пиши си вече каквото искаш... Поздрави

Не си прав. Ти пак си набавяш нужната енергия, само че от мазнини (говорим за НВД-ВМ). Дали ще качваш по-чисто или не, зависи само от това в колко голям излишък си (без значение дали ще е ВВД или НВД). Няма нужда да ядеш по 3 гр белтък, може и под 2 да го караш. По-добрият вариант би бил да качваш възможно най-чисто, за да не се окажеш пак в стартова позиция, след като изчистиш.
Поздрави.

Мнението беше редактирано от Петър на 06.02.13 20:56.

06.02.13
21:46

казано от Петър Стоянов на 06.02.13, 20:54:

казано от RoYaLTy на 06.02.13, 18:55:

Не си прав. Ти пак си набавяш нужната енергия, само че от мазнини (говорим за НВД-ВМ). Дали ще качваш по-чисто или не, зависи само от това в колко голям излишък си (без значение дали ще е ВВД или НВД). Няма нужда да ядеш по 3 гр белтък, може и под 2 да го караш. По-добрият вариант би бил да качваш възможно най-чисто, за да не се окажеш пак в стартова позиция, след като изчистиш.
Поздрави.

Прочети малко за глюкозата... за това как мазнини въглехидрати и белтъци се разграждат и използват от организма, за това кои са най важните витамини за организма и в храни богати на какво се съдържат най много и най накрая прочети към какво предразполагат въглехидратите и защо във въглехидратната диета като предимство се дава по-малка нужда като грамаж на протеини и тогава може би ще разбереш защо ВВД е НАЙ-използваната диета.Не всичко опира до това колко калорий приемаш и колко добре си ги изчислил !!! И не, не може да качиш без да омазниш ако искаш за една зима да направиш възможно най голям прогрес... ако целта ти е да стоиш цяла зима чист за което ти говориш едва ли ще качиш повече от 4-5 кила за тая зима освен ако не ти е ген.

Мнението беше редактирано от Stefan Bijev на 06.02.13 21:47.

ВВД е най-използваната диета, защото погрешно се свързва с безогледно тъпчене на захар и е най-близо до безкрайно неграмотното хранене на българина. Този режим дава наистина добри резултати в МНОГО по-малко случаи, от колкото предполагаш. Съветът за мазнините го получаваш от хора, които се връщат от там, където ти само си чувал, че може да се отиде. Дали ще ти стигне време до лятото за постигане на поставената цел - предпочитам сам да разбереш.

07.02.13
09:31

Аха... знаех си ,че това ще се превърне в спор и се опитах да приключа преди 3-4 коментара още, но незнаех ,че човек който е много по-далеч от мене има прасец и мишници 1-2 см по-големи от моите и по тясна гръдна и раменна обиколка при положение ,че е 95 кг и над 180см ,а аз съм 175 и в момента почти изчистен 71 килограма. Моля ви не си мислете ,че като не пиша редовно във форумите като вас и като не съм си качвал инфо и снимки съм някой хванат от улицата и веднага ще се съглася със вашите нагласи....виж кога още съм се регистрирал.Достатъчно съм прочел и тук и в гуугъл за да направя сам моя избор :) Отначало още исках помощ с Въглехидрати (и я получих още от първия човек) ,а не смяна на диетата...

Не виждам нищо лошо и неестествено в това да поговорим за тези неща.
Направил си своя избор - това е чудесно. Дали е оптималния - това предстои да се изясни.
Теорията е хубаво нещо, но не винаги отговаря точно на практиката.

Не ти давам съвет с идеята, че моята гледна точка е единствената правилна и други не съществуват. Правя го с най-добри намерения да ти бъда полезен и да направиш нещата по-добре. Не съм си правил измервания на гръдна и раменна обиколка, но съм 191 cm, тежа 89-90 kg и мои снимки можеш да видиш в галерията ми. Вижда се от кога съм регистриран. Колкото и да е абсурдно в моите очи, явно ти по това преценяваш дали да имаш доверие на един човек. Е, може пък и аз да съм ненадежден. :) Във всички случаи това остро отношение не ти помага особено, но ти си знаеш най-добре.

07.02.13
11:06

Ако си взимаш мерките на раменния и гръдния пояс отпуснат и с издишан въздух (поне така ги взимам аз)- браво, добре си се справил. Съмнява ме някой да иска да ти сменя диетата- сам си решаваш какво да ядеш, но нямаше да ти навреди с нищо да включиш и мазнини. Пробвал съм повечето диети и ВВД не ми допадна особено, но всеки сам си преценявам. И не виждам причина да се отнасяш толкова остро. Успех с целите ;)
Поздрави.

07.02.13
14:34

Извинявам се за острото отношение във последния ми коментар,но вие,кольо и балабанов, ме провокирахте. Наистина всеки си избира какъв режим да следва и какво му влияе най добре и никъде не съм казал ,ча ВМ е лош режим просто всеки си преценява. Уважавам всеки който се занимава със спорт независимо колко време се занимава и колко е постигнал важното е ,че се труди над нещо здравословно за тялото си, а такива хора все по рядко се срещат. Успех и на Вас през останалата зима :)

Ох :)
Прочети точно какво съм ти предложил - ако го разбираш като съвет да минеш към ВМ-тип хранене, значи бързаш да пишеш преди да се замислиш над думите ми. Предложих ти да замениш около 1/4 от енергията, идваща от въглехидрати, с такава от мазнини. Това няма как да направи режима ти ВМ, а по-скоро ще го приближи към РБД. Така или иначе въглехидратите ще си останат едно прилично количество, а ще намалиш обема на храната, което всъщност беше основната идея на темата ти. Отделно от това имам съмнение в това колко добър е един съвет да увеличиш хляба, но това е съвсем друг въпрос. Както и да е - направи нещата по твой вкус. :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 07.02.13 14:49.

11.02.13
22:04

казано от RoYaLTy на 06.02.13, 21:46:

Прочети малко за глюкозата... за това как мазнини въглехидрати и белтъци се разграждат и използват от организма, за това кои са най важните витамини за организма и в храни богати на какво се съдържат най много...

Да не подклаждам пак темата, но Петър Стоянов мисля, че е чел достатъчно. За Кольо пък не виждам смисъл да коментирам, на всеки преглеждал форума му е ясно, че само можеш да се учиш от него. Така че вместо да им казваш да четат за глюкозата, вземи прочети ти за глюконеогенезата, ей така, чисто информативно, нищо, че при корекциите, които ти предлага Кольо едва ли ще опреш до нея. Пък може после да ни осветлиш ти кои са тези най-важни витамини, които няма да си набавиш с НВД-ВМ, за да е оправдано муането на боб и ‘леб??? То нали ‘леба е пълен с витамини... Пък и да вметна, не че разбирам, ама съм чувал за водноразтворими и мастноразтворими витамини... Не се сещам да съм чел за глюкозноразтворими или въглехидратноразтворими (giggle)... А ако толкова те е страх, вземи си едни комплексни витамини и се успокой.

Не всичко опира до това колко калорий приемаш и колко добре си ги изчислил !!!

Да, не е само до това, ами и до колко умно си ги разпределил.

И не, не може да качиш без да омазниш ако искаш за една зима да направиш възможно най голям прогрес... ако целта ти е да стоиш цяла зима чист за което ти говориш едва ли ще качиш повече от 4-5 кила за тая зима освен ако не ти е ген.

А ти колко мислиш, че ще качиш за една зима? Или по-точно колко ще останат след като изчистиш до нивото на оня, дето е качил 4-5 кила чисти (толкова кила чисти за една зима бих казал дай Боже всекиму).
От всичко казано си прав само за завишените нужди от протеин при НВД-то. Ама това да ти е проблема.

150 гр ориз, 100гр овес, малко хляб и малко сладко след тренировка и си готов. Лошото на хляба е че може да омазниш повече ама тва не е толкова голям проблем просто щи одължи диетата за чистене. Аз лично предпочитам тай ориза пред бланширания, не те издува толкова и е по вкусен.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1