Усвояване на сурови белтъци

07.02.13
23:04

Искам да попитам вярно ли е, че протеините от суровите яйца се усвояват бавно и дори повечето не могат да се усвояват от организма? Защото на ден пия 2 шейка, в които слагам по 5 сурови белтъка, прясно мляко,банан и 1с.л нескуик на прах.

Да, вярно е.
Това, че вярваш в легендите на кварталния фитнес, е съвсем друг въпрос. :)

07.02.13
23:12

Наистина е по-бавно, но мисля че усвояемостта е една и съща. Някъде бях видял таблица с начина на приготвяне и скоростта на усвояване. Ако я намеря ще я постна, но най-бързо се усвояват забулените яйца.
П.С- не съм много сигурен, но ако ги пиеш без жълтъците, тялото не може да ги усвои или поне ги усвоява като захари (това го бях чел в една статия за яйцата, някой да ме поправи, ако греша).

Мнението беше редактирано от Петър на 07.02.13 23:20.

Трудна работа да усвоиш протеин като захар..

Ще доживея ли някой да разгледа вече съществуващите теми преди да зададе въпрос за хиляден път?

Ето материалче за четене.

По-любопитните могат да се поинтересуват и от свойствата на Avidin.

За салмонелозата ви оставям да търсите информация съвсем сами.

казано от Николай Камберов на 07.02.13, 23:54:

Трудна работа да усвоиш протеин като захар..

даже невъзможна

06.03.13
22:51

За да не пускам нова тема, направо ще ползвам тази. От скоро вечерям с 10 сурови жълтъка, 400 мл мляко и 2 мерилки протеин. Много е вкусно, но много по-лесно се хваща салмонела от сурови яйца... Има ли как да се предпазим или от какво трябва да внимаваме? Аз съм чувал, че е хубаво да се мият черупките и яйцата да не са по-пресни от 10 дни. И намерих една статия за тази гад: http://www.bb-team.org/articles/3894_salmonela и като прочетох заглавието, доста се израдвах, но в последствие нещата се оказаха, не точно такива :( А наистина става много бързо и вкусно тяхното консумиране ...

А всъщност каква е идеята в това да консумираш сурови яйца?
Мързи ли те да си ги сготвиш?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.03.13 22:54.

07.03.13
13:44

На мен ми е много любопитно що ядеш само жълтъците..Т’ва ще да е няква нова тенденция, уж беше модерно да се ядат само белтъци заради “лошия холестерол” в жълтъците..
Пък и едни яйца се приготвят за 10-15 минути както и да си ги готвиш...

07.03.13
21:52

Грешно съм го написал, само белтъци имах предвид. Главно пробвах сурови, защото протеина се усвоява в по-голяма доза. Другото което, е че след 2-3 седмици присъствие на варени яйца в менюто без подправки, направо ми се сгадва. Да не говорим, че някой път има и яйца, които докато ги белиш и половината белтък остава по черупката. И като трябва да направиш едно ядене за 5 мин с 10 яйца, за да не ти смърдят в работата, че ядеш през 2-3 часа и почваш да се изнервяш и все повече белтък да остава по черупките. Със сигурност повече няма да ям сурови, защото се наплаших малко. Особено като съм имал познати боледували от тази гадост и то не от сурови айца или месо...

казано от Kuncavia на 07.03.13, 21:52:

Главно пробвах сурови, защото протеина се усвоява в по-голяма доза.

Чукча е писател... той не е читател. :)

09.03.14
16:40

Всеки ден пия сурови яйца ! В последно време шейкът ми е от 10 L-ки... Не знам колко истина има в глупостите за неусвояването, но виждам само положителния ефект от суровите яйца :) То преди няколко години не можехме да усвояваме и повече от 30гр. протеин на хранене, ако си спомняте ? ама дефектирахме и вече можем : ))

Аз за сега проблем от сурово не съм имал, но пък от сготвени по заведения и фаст фуудове съм дрискал яко ;) Просто е важно яйцата да са пресни. Едно старо яйце и да го превариш пак ще се насереш : ))

ОМГ..  обърках темите :D Четох прясната тема по долу а писах в тази... се1 де/

Мнението беше редактирано от zvvsip на 09.03.14 16:53.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1