На 13г. съм,как да тренирам?

BB

11.09.05
15:08

моля нетрийте темата имам няколко вапроса:
1.на 13 години сам нормалноли е да почна ББ
2.какво да вземам за да качвам маса защото сам 175 ако не и поече но тежа 59кг
3.как да ги вземам повреме на тренировка преди тренировка след...
4.Какви опрайнения да правя ако има някои така добур да ми ги напише на УОРЛД,ексел или такм кжит бяха програмите и да ми прати на маила моля нетрийте темата.
Благодаря навсички помогнали

11.09.05
15:29

Приятелю, добре дошъл във форума! Защо смяташ че ще ти изтрием темата? Спазил си правилата на форума и всичко е ок, няма причина да ти трием темата.

Мисля че на тази възраст ти е малко рано да тренираш с тежести или ако тренираш с тежести трябва да правиш съвсем леки упражнения с тежести. Поразгледай инфото на сайта и във форума и това ще ти даде една начална ориентация какви упражнения да правиш.

Спред мен на тази възраст е по-важно как се храниш - яж много месо, риба, мляко, яйца, сирене, много плодове и зеленчуци. Това ще ти помогне в растежа и качването на килограми.

Мисля че в твоя случай не е удачно да пиеш хранителни добавки.. просто се храни по правилно.

Успехи :)

11.09.05
15:36

засега ако искаш може да почнеш да тренираш на лост и успоредка поне половин година и след това в фитнеса

11.09.05
15:49

Няколко отговора:
1. Може но умерено!
2. Никакви добавки!Прекалено е рано. Храни се нормално.
3. Храни се добре около 4-5 пъти на ден на малки порции а това за добавките се разбрахме.
4. Лицеви опори, набирания, кофички на успоредка или пейки, клякания без тежест с ръце зад тила. Раменни преси с гирички и сгъвания за бицепс пак с тях. Прави тези упражнения 2-3 пъти седмично и не прекалявай просто мускулите освен да се тренират трябва и да се хранят и почиват добре! Бъди постоянен и ще заякнеш! Пожелавам ти най-искрено успех!

BB

11.09.05
18:50

Хора много ми харесвате (по характер :) ) ако има и Някои от Бургас ще е още по добре ами много ви благодаря наистина ами аз ям доста пак непалнея ям по пое4е от 5 пути и не поече от 60кг.. :(

11.09.05
18:55

Въпроса не е да качиш мазно няма смисъл вземи литература и чети всичко по въпроса запознай се с упражненията изпълнението им с малки тежести и т.н. изчакай малко и като се почувстваш готов почвай

BB

11.09.05
18:59

[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Въпроса не е да качиш мазно няма смисъл вземи литература и чети всичко по въпроса запознай се с упражненията изпълнението им с малки тежести и т.н. изчакай малко и като се почувстваш готов почвай

Проблема ми е че ся почвам 7ми калас и ще си спирам интернета зада сам учел  :cry: от каде мога да намеря в Нет-а такава литература или нещо такова

11.09.05
19:05

Ами има ама повечето е на английски
Виж в някоя библиотека може да има
По книжарници също
Разрови в общи теми или в алхив във форума имаше тема за книги свързани с ББ
Успех

BB

11.09.05
19:10

[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Ами има ама повечето е на английски
Виж в някоя библиотека може да има
По книжарници също
Разрови в общи теми или в алхив във форума имаше тема за книги свързани с ББ
Успех

Мерси аз просто искам да знам какво ще ми помогне за първата половин или една година в смисал да знам кви опражнения да правя докато имам време пак и да нямам пак ще намеря само да намеря книги

11.09.05
19:12

свали си желия сайт на бб-теам за да можеш да си го четеш когато ти спре интернета.

BB

11.09.05
19:13

[quote author=“grafa”]свали си желия сайт на бб-теам за да можеш да си го четеш когато ти спре интернета.

Как??

11.09.05
19:29

[quote author=“BB-MOnStErR”][quote author=“grafa”]свали си желия сайт на бб-теам за да можеш да си го четеш когато ти спре интернета.Как??

WEBZIP например си изтегли и инсталирай

BB

11.09.05
19:31

[quote author=“djgorgio-ASTOR”][quote author=“BB-MOnStErR”][quote author=“grafa”]свали си желия сайт на бб-теам за да можеш да си го четеш когато ти спре интернета.Как??WEBZIP например си изтегли и инсталирай

Ще се опитам ако имам проблем може ли да ти пиша едно ЛС

11.09.05
19:41

Може ще ти помогна

11.09.05
19:51

Или пък TELEPORT PRO - http://files.tenmax.com/Teleport_Pro_Installer.exe
Аз така свалих целия сайт и го дадох на един приятел да чете. :lol:

12.09.05
20:01

Е,аз съм от Бургас! :D С какво мога да ти помогна?Питай,ако те интересува нещо.Успех!

PR

12.09.05
20:24

Здравей !
Според мен може да тренираш - дори е нужно -!!! 175 - 50кг WOW !!! 13 години ~!
Не се товари на макс - залагай на качественото изпълнение!
Започни с кръгови тренировки - 3 пъти седмично
Ето ти примерна програма за понеделник ,сряда и петък !

1. Клек - 2x10
2. Лег - 2x10
3. Тяга - 2x10
4. Рамо пред врат - 2x10
5. Бицепс прав щанга - 2x10
6. Трицепс скрипец - 2x10
7. Коремни преси - 2x12

Прави тази програма 3 месеца,после мини на :

Понеделник
Гърди - Бицепс
—————————
Гърди
Лег - 3x7-8
Горен лег - 2x8
Флайс от наклкон за долна част - 2x8

Бицепс
Прав със щанга - 2x7
Седнал с дъмбели - 2x8 (на ръка)
Концентрирано - 2x7

Сряда
Гръб - Трицепс
—————————
Гръб
Тяга - 3x8
Придърпване на хоризонтален скрипец - 2x8
Придърпване на вертикален скрипец - 2x8

Трицепс
Лег тесен хват - 2x8
Разгъване на скрипец - 2x8
Разгъване на дъмбел зад врат - 2x8

Петък
Крака - Рамо
—————————-
Крака
Клек - 3x8
Разгъване на машина - 2x9
Сгъване на машина - 2x9

Рамо
Щанга пред врат - 2x8
Разтваряне на ръце с дъмбели - 2x8
Легнал по корем на пейка разтваряне на ръце с дъмбели - 2x8

Калф машина - 3x13-15

Вторник и Неделя - Коремни 2-3 x 8-15-20

Ако почнеш сега имаш шанс да въздийстваш и на костите :)
и да ги поудебелиш - идеалната възраст е просто 13 години ;)

12.09.05
23:00

е на 13 години да кляка не ми се вижда много правилно. макар че в наща зала има един на 15 дето прави мъртва тяга със над 100. нека почне със лицеви и нажирания, както беше посочено по горе. тялото му да свикне с натоварвеането.

PR

12.09.05
23:05

Абе всичко зависи от използваните килограми - клека е кралско упражнение, не бива да се пренебрегва - нали пича иска да качва кила и да тренира бодибилдинг, а не лека атлетика :)

btw - Много от световните IFBB билдери ,тренират собствените си деца, дори и от 5 годишни ...и им включват основни упражнения ,като клек ,лег и тяга
Ако беше рисковано - мислите ли ,че щяха да го правят с децата си :)?!!

13.09.05
10:21

PROMPT, в твойта програма бих сложил набирания на лост и кофички, вместо тягата и разгъванията на скрипец в основната програма. Ако не може да се набира - скрипец до гърдите.
После, при сплит програмата (макар че след три месеца ще му е рано за сплит) отново бих заменил вертикалния скрипец с набирания, вече трябва да има сила да ги прави. Може първо да почне с вработваща програма от набирания и кофички за 1 - 2 месеца, стига да може разбира се, защото не са леки упражнения и изискват сила. Ако не, директно в залата.
После може да пробва твойта програма (основната) за 2 месеца, а след това да не бърза със сплита, а просто да замени упражненията с други (вместо лег - наклонена лежанка, вместо сгъване с щанга - сгъване с дъмбели и т.н.) или да ги върти в различните дни. Примерно, да не прави лег три пъти седмично, ами във втората да прави наклонена, в третата или пак лег или кофички. Така и за другите групи. По този начин ще усвои различни упражнения, ще подобри нервно - мускулните връзки и като цяло ще направи добра основа. След 6 месеца може да пробва сплит програма, в зависимост от прогреса. Повечето хора бързат със сплитовете, без да имат изградена основа.

PR

13.09.05
10:58

@Петко К - сложил съм скрипците - защото повечето хора(начинаещи) имат проблем със над 4 броя набирания ,а за кофички да не говорим :)
Определено ,ако може да набира и прави кофички- е по-добрия вариант !
За разнообразието и смяната - спор няма ,разбира се ,че трябва да сменя и упражнения и програми - но според мен ,едва тогава ,когато вземе макса от едно движение да го замени с друго !

Аз още си правя обикновен лег - хоризонтален - товари си ме на макс и след толкова време дори :)

Освен това зависи и от индивидуалните му особености - някои хора напредват много бързо и им трябва смяна, за подържане темпото на прогреса !

Това което е дадено са стандартни съвети ,а не индивидуални !

14.09.05
14:02

[quote author=“PROMPT”]Абе всичко зависи от използваните килограми - клека е кралско упражнение, не бива да се пренебрегва - нали пича иска да качва кила и да тренира бодибилдинг, а не лека атлетика :)

btw - Много от световните IFBB билдери ,тренират собствените си деца, дори и от 5 годишни ...и им включват основни упражнения ,като клек ,лег и тяга
Ако беше рисковано - мислите ли ,че щяха да го правят с децата си :)?!!

Луд ли си?!?!?!
Клекове и тяга на 13години?!?!
А й той още незнае какъв иска да стане - може след 1 година да иска да стане баскетболист, а не културист!

Според мен с гирички, коремни преси, набирания, кофички, клек БЕЗ кила, патешко ходене, лицеви опори.

14.09.05
15:48

И какво му пречи пак да си стане баскетболист, ако реши?

14.09.05
19:08

Не очаквайте чудовищна маса на 13 години така че съм съгласен с Петко К

PR

14.09.05
21:45

[quote author=“topDevil”]
Луд ли си?!?!?!

Айде по-лекинко с епитетите, да не си починеш за известно време от форума !
Ако искаш дай на живо, да ми го кажеш това !
Познаваш ли ме приятелю - че ми говориш така ?

Клекове и тяга на 13години?!?!
А й той още незнае какъв иска да стане - може след 1 година да иска да стане баскетболист, а не културист!

Ако иска да стане - да стане - клека и тягата ,ще са му от помощ !
Ако незнаеш ,умни ми приятелю - баскетболистите имат силова - която включва и клек и тяга, че и лег !

Според мен с гирички, коремни преси, набирания, кофички, клек БЕЗ кила, патешко ходене, лицеви опори.

То това е само според теб ,а други по-умни от мен и теб ,са измислили - тренировката с тежести с редуциран обем!
Ако пича иска да стане ката градински маркуч - да изпълнява съветите ти!
Като му четох даните - само тежести го оправят !

И в заключение - да ти разясня - НЕ Е ВРЕДНО да се кляка с тежест и прави тяга дори под 13 години - само зависи от ИЗПОЛЗВАНАТА ТЕЖЕСТ !!!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1