15.02.13
13:11
Здравейте драги съфорумци :)
След като се консултирах с администраторите на форума, получих разрешение и взех решение да Ви помоля за малко помощ.
В момента пиша дипломна работа и ще ми бъде изключително полезно, ако се включите в попълването на една кратка и максимално опростена анкета.
Целта на анкетата е да се проучи общественото мнение относно наличието и нивата на корупция в общините в България, както и да се определи заинтересоваността на българския гражданин към този проблем.
Резултатите ще бъдат използвани с образователна цел в магистърска теза.
Анкетата е анонимна и няма начин да предизвика каквито и да е последствия за попълващия.
Благодаря на всички, които ще се включат.
Когато отговаряте на въпросите разбирайте “Корупция” в най-широката форма - подкуп, шуробаджанащина, лобизъм, обслужване на лични интереси, присвоявани и отклоняване на общински средства и други.
Кратко уточнение по темата е, че подкуп означава и какъвто и да е дар (пари, автомобил, алкохол, услуги,екскурзии, отстъпки и др.), които са дадени:
1.В замяна на извършване на нарушение от страна на общинския служител;
2. С цел взимане на решние и произнасяне в полза на даващия подкупа:
3. С цел ускоряване на законна процеура;
4. Като подарък за свършената работа, след като съответната процедура е приключила;
Ето и линк към самата анкета: http://freeonlinesurveys.com/app/rendersurvey.asp?sid=fx1sjph9xeaj1cv200204&refer=freeonlinesurveys.com
Предвид факта, че форумът представлява общност от млади и активни личности предполагам, че ще се заформи и дискусия по въпроса, за която естествено съм отворен :)
Благодаря на всички които ще се включат в попълването на анкетата.
Това наистина ще ми е много полезно :)
Има ли нещо в България, където да няма корупция? Особено пък държавните институции - там е направо...
По последните статистики сме първи по корупция в ЕС. За сметка на това сме последни по...грамотност.
казано от pesho vasilev на 15.02.13, 16:21:
Има ли нещо в България, където да няма корупция? Особено пък държавните институции - там е направо...
По последните статистики сме първи по корупция в ЕС. За сметка на това сме последни по...грамотност.
Абсолютно си прав, за мое огромно съжаление. А ако разширим разбирането за грамотност и погледнем към самосъзнанието на българина, което е абсолютен резултат от нивото на грамотност, става още по-страшно.
Ето сухата статистика
http://bg.wikipedia.org/wiki/Индекс_за_възприятие_на_корупцията
Обърнете внимание къде се намираме ние спрямо Румъния и Македония например, да не говорим за други държави.
Честно казано очаквах по-голяма активност :(
За почти седмица анкетата е попълнена едва 27 пъти от потребителите на всички сайтове, в които съм я публикувал.
И тук е доста ниска активността. Темата е прегледана над 80 пъти, а анкета са попълнили максимум 10-тина човека.
Доста съм разочарова, може би защото си позволих да имам големи очаквания.
18.02.13
13:49
Не е редно да се оплакваш от липса на активност за нещо доброволно, както сам казваш. Не всеки иска да отдели 2 минути за това и не е длъжен. Колкото попълвания имаш все ще са ти от полза.
Попълних я.
18.02.13
13:50
Естеството на работата ми изисква всекидневно да се занимавам с общини, министерства и други държавни институции. Попълних анкетата. Не е мисля да влизам в конкретика, но положението с повечето държавни служители и като корупция и като компетентност е просто страшно!
казано от Георги Гайдов на 18.02.13, 13:49:
Не е редно да се оплакваш от липса на активност за нещо доброволно, както сам казваш. Не всеки иска да отдели 2 минути за това и не е длъжен. Колкото попълвания имаш все ще са ти от полза.
Попълних я.
Благодаря, че си попълнил анкетата.
Ако не беше доброволно нямаше и да се оплаквам, но за съжалени нито имам механизъм, по който да принудя някой да я попълни, нито искам да го правя.
А и ако попълванията са прекалено малко, няма как да претендирам за каквото и да било като резултат от анкетата.
Аз май 2 пъти я попълних.Сега и като я пусна темата хахаха.Само не знам там накрая нещо регистрация иска,трябва ли да се регна?
Корупцията е почти навсякъде в България, но и не само у нас. На запад, ако си мислите, че никой не дава под масата, лъжете се. Просто у нас и народа много помага за развитието й. Хората често пъти не си дават сметка как способстват за благоприятното настаняване на корупцията по всички “етажи”. Би могла да се намали, но за съжаление за България това изисква голям ресурс, непосилен за бюджета.
казано от Тайсън на 18.02.13, 18:39:
Аз май 2 пъти я попълних.Сега и като я пусна темата хахаха.Само не знам там накрая нещо регистрация иска,трябва ли да се регна?
Не би трябвало да иска, но предполагам, че все единия от двата пъти е било успешно - Благодаря ти !
казано от Стоянчо на 18.02.13, 18:57:
Корупцията е почти навсякъде в България, но и не само у нас. На запад, ако си мислите, че никой не дава под масата, лъжете се. Просто у нас и народа много помага за развитието й. Хората често пъти не си дават сметка как способстват за благоприятното настаняване на корупцията по всички “етажи”. Би могла да се намали, но за съжаление за България това изисква голям ресурс, непосилен за бюджета.
Не знаеш колко си прав. Ще ти прозвучи като Бай Ганьо или като Баш Майстора, но нали бях там, нали ги видях.
И на запад корупцията не е по-малък проблем отколкото при нас, но разликата е, че там на обществото му пука, там обикновения гражданин има самосъзнание, там има демокрация, разбира се не в идеалния вариант, но все пак много по-развита от нашата.
И причината за разликата не е в Станишев, Костов, Борисов или Доган, причината за разликата сме самите ние - гражданите на България и нашите търпимост, приемане и дори толериране на корупцията.
19.02.13
10:58
Корупцията е двигател на икономиката ;)
Навсякъде има корупция.
Корупцията е зависима от нивото на заплащане на служителя - ниско ниво, малки подкупи, висока заплата - високи подкупи.
Докато има немислими правила, спънки и административни абсурди ще има и корупция. За какво да се борим с нея, ако балгодарение на нея си спестяваме нерви ? За какво да се борим с нея, ако благодарение на корупцията се улесняват много неща ?
казано от James Hinks на 19.02.13, 10:58:
Корупцията е двигател на икономиката ;)
Навсякъде има корупция.
Корупцията е зависима от нивото на заплащане на служителя - ниско ниво, малки подкупи, висока заплата - високи подкупи.
Докато има немислими правила, спънки и административни абсурди ще има и корупция. За какво да се борим с нея, ако балгодарение на нея си спестяваме нерви ? За какво да се борим с нея, ако благодарение на корупцията се улесняват много неща ?
Ето точно с това не съм съгласен аз. Такава е нагласата на по-голямата част от хората в България и според мен точно това е основния проблем. Точно корупцията е причина да има немислими правила и административни абсурди (много добре казано). Друг е въпроса, че нивото на зрялост на нашето общество към момента е спазване на принципи, правила и процедури, колкото и абсурдни да са те.Не виждам как можем да минем на следващото ниво, в което правилата и процедурите са създадени за и са подчинени на цялостния процес, а не както е в момента - правилата и процедурите са немислими и абсурдни, но са правила и процедури - трябва да се спазват, а това води до изкривяване на процеса и нагаждането му според абсурдните правила.
19.02.13
12:08
Кое е по-лесно - да слагаш прегради пред последствията или да премахнеш причината ?
Пътя за борба с корупцията е премахване на ВСИЧКИ спънки и абсурди. Корупцията сама ще отпадне. Никой няма да дава/иска когато всичко е улеснено.
Държавата подържа един абсурден апарат, който работи с абсурдни правила. Премахни тези неща, опрости процедурите, направи достъпа до услугите лесен и виж дали ще има корупция ;)
Причината е това, а причината за причината е съвсем друга и тя е политическа, не е въпрос на съзнание и мислене.
99 % от гражданите негодуват срещу корупцията..въпреки това 90-95 % са склонни да измъкнат кожата или да се облагодетелстват,чрез ‘’бутане на някой лев’‘.. Сашо е прав заплатите - колкото по-големи,толкова са по-големи размерите на корупцията :)
Аз давам за пример ЗДвП,колкото по-големи глоби и наказания се появяват,толкова повече расте онази склонност,дето споменах горе ;)
Политическата воля се формира от български граждани, които се занимават с политика. Те също са продукт на нашето си общество и по никакъв начин не се различават от средностатистическия българин - освен факта, че имат власт и от там възможности за корупционно поведение. Лесно е да обвиняваме политиците за корупцията, защото те директно се възползват от нея. Но не го ли правим и ние? А колко от нас не биха били корумпирани ако заемаха висша държавна длъжност?
Още по-страшно е, че сме стигнали до там, че и да не ги обвиняваме, а да се примиряваме и дори да ги оправдаваме. И за всичко това са виновни самосъзнанието, принципите, морала на обществото. Няма друг народ, който да казва “Не е луд тоя, дето яде баницата, луд е тоя дето му я дава”.
Ами не е точно така - и двамата не са луди, а са еднакво отговорни. Само че ние българите сме прекалено толерантни и търпеливи и нямаме против управляващия да краде, стига остава и за нас.
19.02.13
15:19
Прави си, но ако всичко е просто, лесно и ясно корупцията ще е съвсем друга. Най-вероятно ще я има само в най-висшите нива, а там нещата се регулират по други начини. При нас няма общество, неговото мение не се зачита, изборите са манипулират, на ръководни постове се поставят некадърници, които изпълняват това, което им се каже. Как очакваш да е различно положението и промяната да тръгне от обществото и нагласата на хората ?
Искаш ли да ти дам конкертни примери за абсурди ?
Мнението беше редактирано от James Hinks на 19.02.13 15:27.
Примери знам много - повярвай ми, даже прекалено много.
Съгласен съм за липсата на общество и даже твърдя, че има дефицит на демокрация. Няма как да имаме гражданско общество без правова държава и обратното.
За изолирането на корупцията чрез опростяване на процесите си абсолютно прав. Именно това е третото ниво на зрялост, за което писах по-горе и което не смятам, че скоро ще достигнем поради куп причини, една от които е политическата воля.
19.02.13
15:42
Как искаш да има политческа воля, като думите на др. Улянов са една универсална истина - “Политиката е е концентрирана икономика” ;)
Защо всеки иска да е на власт - за да е полезен на останалите ли ? Друг път ;)
Корупцията е вкоренена във властта, поне в България. Политиката е инструмент за лично и не толкова лично забогатяване, при това в кратки срокове, поне в България.
Как да вярваш на сълзливите изказвания на тоя или оня, на честните думи, на оптимистичните приказки, като виждаш, че те не се отнасят за мнозинството, а само за висшия политически елит ?
Видял ли е някой депутат, който да ходи пеш, с градския транспорт, да живее под наем, да не може да си плати тока защото в името на доброто се е отказал от безсмисленото харчене на чуждите пари ? Видял ли е някой министър без бонус ?
Мдаа, цялата мисъл на Улянов, или брат му Ленин (не съм сигурен кой от двамата) е - ” Политиката е концентриран израз на икономиката. Политиката НЕ МОЖЕ ДА НЯМА ПЪРВЕНСТВО НАД ИКОНОМИКАТА! Да разсъждаваш по друг начин, означава да забравяш същността на СОЦИАЛИЗМА! ”
Какъв е извода, на фона на нашата грозна действителност? Че 23-та година живеем в ПСЕВДО демокрация!!!! Защото и преходът ни беше ПСЕВДО, и още ни управляват същите комунисти/социалисти. И понеже сме си тъпкан и прегърбен народ го търпим, и нещата ще си останат същите за поколения напред. И не корупцията в общините на ниво гражданин-чиновник е големият проблем, а злоупотребата с власт и корупцията при скючване на договори по държавни поръчки, корупцията на ниво регулаторни органи, като ДЕКВР, общински съвети, кметове, министри и т.н и т.н.