20.02.13
20:30
Ако завършва всеки път така, рано или късно става инцидент.
казано от Херцог Трън на 20.02.13, 20:30:
Е, нали затова е човекът отзад. Има разлика между това да спреш за миг в мъртвата точка и да тръгне щангата надолу.
20.02.13
20:34
Така е, Боби, но понякога нещата стават прекалено бързо (особено ако седи като тоя като дръвник отзад). Мога да ти дам пример с пазене на клек, и то скорошно :) Отказа е хубаво да се ползва, но не и често. Освен това не винаги иде реч да се затиснеш, а за контузия - лежанката предразполага като цяло към такива ;)
казано от Херцог Трън на 20.02.13, 20:34:
Така е, Боби, но понякога нещата стават прекалено бързо (особено ако седи като тоя като дръвник отзад). Мога да ти дам пример с пазене на клек, и то скорошно :) Отказа е хубаво да се ползва, но не и често. Освен това не винаги иде реч да се затиснеш, а за контузия - лежанката предразполага като цяло към такива ;)
Да, разтежения са възможни, ако те оставят да се бориш прекалено дълго. Но не бива и от серия за 4 повторения още от второто някой да си лепне ръцете на лоста и да се чудиш сам ли вдигаш или той си подпомага тренировката за бицепс. :) Затова всеки си намира баланса - мен лично много ми допада Владо Петков как ме пази на лежанка. Много точно преценява кога нещата са подминали точката, в която няма бутане и помага достатъчно, но не прекалено. Опитът си е опит.
П. П. Съответно Владо си “плаща” за това с редовно пазене. :) Никое добро не остава ненаказано. ;)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 20.02.13 20:47.
20.02.13
21:02
Ти май не си наясно. При него ВСЕКИ път завършва така, разгледай му канала. Тоя ‘’дръвник ‘’ е брат му и са обиграни, знаят как да подхождат, също тренират в мазето си, тоест няма други хора... Точно тези повторения са адски ценни. Изисква се доста опит,прецизност и внимание обаче.
20.02.13
21:09
Мисля, че на тези повторения трябва да се избягва отказ. Това не води до добро....Работа на 85% някъде трябва да има поне едно повторение на ум... ИМХО
20.02.13
22:20
казано от A.W.E.I.T на 20.02.13, 21:02:
Ти май не си наясно. При него ВСЕКИ път завършва така, разгледай му канала. Тоя ‘’дръвник ‘’ е брат му и са обиграни, знаят как да подхождат, също тренират в мазето си, тоест няма други хора... Точно тези повторения са адски ценни. Изисква се доста опит,прецизност и внимание обаче.
Той ще си плаща след време за тези невероятно ценни повторения. Лакти, рамене, жив и здрав, ще усети колко са били ценни постоянните откази ;)
казано от Херцог Трън на 20.02.13, 22:20:
Той ще си плаща след време за тези невероятно ценни повторения. Лакти, рамене, жив и здрав, ще усети колко са били ценни постоянните откази ;)
дали ще си плати е относително..само времето ще покаже
protip:wolff’s law
20.02.13
22:39
казано от Херцог Трън на 20.02.13, 22:20:
Поне ще си е поживял здрав, стегнат с красиво тяло, релефен, естетичен, забавно и на макс. А не дебел. Рано или късно всички ще умрем. Човек не е важно колко дълго е живял, а как.
казано от A.W.E.I.T на 20.02.13, 22:39:
Поне ще си е поживял здрав, стегнат с красиво тяло, релефен, естетичен, забавно и на макс. А не дебел. Рано или късно всички ще умрем. Човек не е важно колко дълго е живял, а как.
На 18 морето ти е до колене :D
Мнението беше редактирано от Петър на 20.02.13 22:43.
20.02.13
22:59
Така е.
казано от Херцог Трън на 20.02.13, 20:30:
Аз почти всеки път като правя тежки опити на лежанката, завършвам по този начин. Доктора да каже как бутам на воля само... :D
казано от A.W.E.I.T на 20.02.13, 22:39:
Поне ще си е поживял здрав, стегнат с красиво тяло, релефен, естетичен, забавно и на макс.
Абе, предпочитам да съм всичко това дълго време (цял живот, и то дълъг), вместо да изгърмя за няколко години и да си остана само със спомените колко як и релефен съм бил ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 21.02.13 01:21.
21.02.13
01:25
Добре де, страх ви е от 10 секундни грайндъри, защото всичко ще ви изгърми и боли след някоя година...
Според мен спорещите изпадате в двете противоположни крайности. :)
Отказите са много важна част от почти всяка работеща система за покачване на сила. От друга страна наистина са натоварващи за ставите и сухожилията, за самите мускули също (особено близо до точките на залавяне).
Аз лично се опитвам да ги използвам в почти всяка (ако не и във всяка) тренировка, особено при някои упражнения за определени мускулни групи, където са по-лесни за постигане - лежанка за гърди и трицепс, раменни преси и др. За всичките ми години трениране съм имал проблем с това само веднъж - леко разтежение на левия гръден мускул някъде около точката на залавяне към рамото. Беше точно при такъв случай - когато ме оставиха да се боря сам с очевидно безнадеждно повторение и си останах в мъртвата точка сигурно 10 секунди, преди човекът отзад да се намеси и да помогне. От друга страна в една голяма част от случаите пазещият изобщо не те оставя да стигнеш дотам и съответно отказът не е истински отказ. Така нещата се компенсират до голяма степен, поне за мен.
В упражненията, при които не ползваш спотър, можеш сам да прецениш кога ще можеш да бутнеш/дръпнеш дадена тежест и рискът е далеч по-малък (тяга, разни бицепсови истории).
Затова и като цяло не виждам кой знае какъв проблем да тренирам така. Е, ако си давах по-малко зор, вероятно щях да имам и по-малко болежки, но първо на моята възраст е нормално тук-там по нещо да се обажда и второ с изключение на коляното и гръбнака нищо от останалите не е нищо повече от досадно, а споменатите две по-сериозни нямат нищо общо с отказите.
Така че нека всеки си прави добре сметката какво е готов да даде и какви резултати очаква. :) Отказите нито са напълно безопасни и безобидни, нито пък са толкова страшни, че да ги отпишем заради това. :)
21.02.13
08:28
В моя пост за отказите, нямах предвид болежките и т.н., а това, че работа на 3-5 повторения няпряга най вече ЦНС и тренировките за сила на тези повторения, цели увеличаване на сила чрез засилване на нервно-мускулна проводимост. За това отказните серии могат да пренапрегнат ЦНС и го правят. Макар, че не за всеки човек е еднакво натоварването. За едни, 5 повторения са 85% от ПМ, за други 90% и т.н. Трябва да се внимава, това имах предвид :)
казано от Vasil Stoianov на 21.02.13, 08:28:
В моя пост за отказите, нямах предвид болежките и т.н., а това, че работа на 3-5 повторения няпряга най вече ЦНС и тренировките за сила на тези повторения, цели увеличаване на сила чрез засилване на нервно-мускулна проводимост. За това отказните серии могат да пренапрегнат ЦНС и го правят. Макар, че не за всеки човек е еднакво натоварването. За едни, 5 повторения са 85% от ПМ, за други 90% и т.н. Трябва да се внимава, това имах предвид :)
Според мен доста се спекулира с тази “чувствителност” на ЦНС. :) Тя е доста по-адаптивна, отколкото си мислим. Един-два отказа в тренировка със сравнително малък обем и прилична интензивност със сигурност няма да я претоварят според мен.
21.02.13
08:43
казано от Boby_ на 21.02.13, 08:40:
Според мен доста се спекулира с тази “чувствителност” на ЦНС. :) Тя е доста по-адаптивна, отколкото си мислим. Един-два отказа в тренировка със сравнително малък обем и прилична интензивност със сигурност няма да я претоварят според мен.
Много хора така си мислеха, но сгънаха чадъра. Гледам по дневниците))
казано от Boby_ на 21.02.13, 08:16:
...Отказите нито са напълно безопасни и безобидни, нито пък са толкова страшни, че да ги отпишем заради това. :)
1991 г по този абсолютно същия начин си изкарах дясното рамо с нищо и никакви 100 кг. Ревеше ми се и то не от болката. За мен това означаваше край на състезателната кариера. Не можех да вдигам ръката, трябваше ми помощ за обличането. Ръката сама се намести на следващия ден, но все едно бях инвалид. Седмица по-късно възобнових лежанката, но с мост, защото само при този ъгъл на движение болката беше търпима. Щото освен луд, явно съм бил и идиот. Още седмица по-късно извадих и лявото рамо по простата причина, че прехвърлях инстинктивно натоварването на него. В резултат 7-8 месеца не можех да тренирам рамена като хората и да бутам над глава. Това ме върна назад, но поне научих ценен урок.
Макар тези 100 кг вече да ги бутам над глава, цял живот ще си нося последствията от простотията тогава.
Мнението беше редактирано от Vic на 21.02.13 09:01.
Вик, от отказ до отказ има разлика. Тогава ти буквално си “изнасилил” тялото си. Аз не стигам до такива крайности дори в случаите, когато казвам, че съм достигнал до отказ. Опитът ми е достатъчен, за да знам кога да кажа “Дай!” (или каквото там успея да изръмжа) на човека зад мен и той да поеме част от товара, така че да не се стига до подобни тежки контузии.
казано от Boby_ на 21.02.13, 09:44:
Вик, от отказ до отказ има разлика. Тогава ти буквално си “изнасилил” тялото си. Аз не стигам до такива крайности дори в случаите, когато казвам, че съм достигнал до отказ. Опитът ми е достатъчен, за да знам кога да кажа “Дай!” (или каквото там успея да изръмжа) на човека зад мен и той да поеме част от товара, така че да не се стига до подобни тежки контузии.
Да, Боби, напълно съгласен. Цитирах теб, но по-скоро визирах постовете на Иван Лординов и клипчето. Пределно ми е ясно, че младите си мислят, че са безсмъртни, затова споделих малко опит.
Аз самият съм тренирал страшно много с откази, особено в началото.
казано от A.W.E.I.T на 21.02.13, 01:25:
Добре де, страх ви е от 10 секундни грайндъри, защото всичко ще ви изгърми и боли след някоя година...
Страх ме е да не мога да тренирам изобщо, или както ми се иска.
Нямам нищо против подобни повторения и серии, стига да знаеш защо ги правиш и какъв ще е ефекта. Трябва да си прецениш ползите спрямо риска. И не мисля, че са задължителни за една ефективна тренировка.
Освен това, ти сега си на 18, само ядеш, спиш по 12 часа и ходиш да тренираш.
Пробвай подобни методи, но с 5 часа сън, тренировка след пълен работен ден, 5-6 дена подред и намален калориен прием, да видим кога ще изгърмиш ;)
21.02.13
13:16
казано от Vasil Stoianov на 21.02.13, 08:43:
Кои дневници си гледал?! Виж моя. Нали виждаш всяко едно упражнение светещо в червено? Всяко едно е с такъв отказ на системите. Не мога да подобрявам рекорди всяка тренировка, без да се почупвам оот откази. Това от два месеца насам. ЦНС си ми е свежа и отпочинала, каквото и да значи. :)
Мнението беше редактирано от lordinario на 21.02.13 13:17.
21.02.13
13:23
казано от Петко К на 21.02.13, 10:23:
казано от A.W.E.I.T на 21.02.13, 01:25:
Страх ме е да не мога да тренирам изобщо, или както ми се иска.
Нямам нищо против подобни повторения и серии, стига да знаеш защо ги правиш и какъв ще е ефекта. Трябва да си прецениш ползите спрямо риска. И не мисля, че са задължителни за една ефективна тренировка.
Освен това, ти сега си на 18, само ядеш, спиш по 12 часа и ходиш да тренираш.
Пробвай подобни методи, но с 5 часа сън, тренировка след пълен работен ден, 5-6 дена подред и намален калориен прием, да видим кога ще изгърмиш ;)
Това е така,да. Но не говорим конкретно за някой който спи и яде малко или спи и яде много. А конкретно за отказите. Естествено че всеки си преценя какво да прави спрямо възможностите и средствата си.
21.02.13
13:40
казано от A.W.E.I.T на 21.02.13, 13:16:
Кои дневници си гледал?! Виж моя. Нали виждаш всяко едно упражнение светещо в червено? Всяко едно е с такъв отказ на системите. Не мога да подобрявам рекорди всяка тренировка, без да се почупвам оот откази. Това от два месеца насам. ЦНС си ми е свежа и отпочинала, каквото и да значи. :)
Да, но:
1. Виж какви рекорди подобряваш - не са на клек и обръщане.
2. Зобиш.
3. Това, което Петко ти обясни.
Мнението беше редактирано от Сгазен Помияр на 21.02.13 13:41.
21.02.13
13:50
Той така казва. А, и дори да не зоби, това не променя точки 1. и 3.
21.02.13
15:30
Ти си изключение :D “не човек, а желязо...”.
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 21.02.13 16:00.
21.02.13
17:39
казано от Сгазен Помияр на 21.02.13, 13:40:
Да, но:
1. Виж какви рекорди подобряваш - не са на клек и обръщане.
2. Зобиш.
3. Това, което Петко ти обясни.
1. Напротив, от 4 тренировки за крака на сам правя класически клек и на 4-те вдигам тежеста, другия път също ще я вдигна. Правя римска тяга с над 130кг (общо 10 серии тяга 100-110-110-120-120-130-130-120…виждаш на къде бия, и то в деня с клек), правя 5 вида лежанки на които системно увеличавам тежестите. Кофички, набирания, тесни широки, абе всякакви упражнения правя. Без олимпииски и без кросфитърски. Тренирам бодибилдинг, неможе да ме обвиниш, че не покачвам рекорди на упражнения , КОИТО НЕ ПРАВЯ ВЪОБЩЕ. Виж на останалите , подобрявам най-редовно. Честотата ми е голяма, обема също, а за интензивността - рекордите говорят.
2. :D
3. Съгласен съм казах още по-рано, че всеки трябва да си прави сметки според възможностите си.
Малко ми е неудобно, но мисля да ви прекъсна прекрасната дискусия с една тренировка все пак. :)
21.02.2013 г. (тренировъчен ден 3, седмица 18)
Тренировка - бедра, предмишница
Загрявка:
Клекове със собствено тегло - 10, 10.
Преден клек с фитили - 8x60 кг.
Адаптация:
Преден клек с фитили - 4х100 кг.
Работни серии:
1. Преден клек с фитили - 4х140, 4х135, 4x135 кг.
2. Лег-преса - 6х260, 6х260, 6х260 кг.
3. Бедрени сгъвания на машина - 8х95, 7x95 кг.
4. Сгъване на китки на хоризонтален скрипец - 10х15, 8х20, 8х25, 7х30, 6х30, 8х25 кг.
5. Сгъване на китки встрани от тялото с дъмбели (за предмишница) - 8х40, 8х40 кг.
Обобщение за тренировката:
Малко по-добре от предната седмица, когато седнах на пода на четвъртото повторение на 140 преден клек. Въпреки това поредната омразна тренировка за крака с почти безкрайни почивки и отлагане на всяка следваща серия.
Добавки:
1. След ставане - 5 грама микронизиран креатин монохидрат на Now, 1000 мг Tribestan на Now, 2 капсули Sida Cordifolia (700 мг), 3 грама рибено масло.
2. На обяд - 1000 мг Tribestan на Now, 1 капсула Sida Cordifolia (350 мг).
3. Към 16 - 2 гр. екстракт от зелен чай, 1000 мг Tribestan на Now, 1 капсула Sida Cordifolia (350 мг).
4. Преди тренировката - 10 грама (1 доза) Modern BCAA на USP Labs.
5. След тренировка - ~50 грама Matrix на Syntrax.
6. Преди лягане (план) - 3 капсули ZMA на Now, 3 грама рибено масло.
Храна:
1. Обяд - купичка пилешка супа, зелена салата, гювече (сирене, яйце, шунка, чушки, кисели краставички).
2. Вечеря - селска салата, кавърма в омлет, бира.
През деня - около 500 мл прясно мляко
Обобщение за деня:
Поредния ден с доста работа. Все пак успях да си тръгна по-раничко от офиса, но ще си доработвам сега.
Боби, направо спирай краката. :D Така или иначе ти излезе име, че си плажен, поне да не се мъчиш излишно с клековете. :D :P
Мнението беше редактирано от Old Timer на 21.02.13 20:41.
21.02.13
22:28
Че как ве , клека е плажно упражнения за най-плажните мускули, квадрицепси и гъза!!!
Абе мога да разкажа една история за един баш плажен как обясняваше на някви как трябва да тренират крака(не е казвал клек и тн) и разбира се интересното в случая бяха доводите за това... ама някак си не мога да го напиша във форума. Пазя някво поведение :D
22.02.13
06:40
казано от Old Timer на 21.02.13, 20:35:
:D Така или иначе ти излезе име, че си плажен :P
От мене тръгна 8-)
Абе едно време като кляках заден клек, не ми беше чак такава мъка. Имаше даже приятни тренировки, а и резултатите на фона на останалите упражнения не бяха толкова зле. Но кръстът ми дава много заето, а това дори не е основната причина, поради която минах на преден клек.
Сега в момента си признавам без бой, че тренировките ми за крака в повечето случаи (с малки изключения като по-миналата седмица например) са си живо отбиване на номера. Засега това ме устройва. :) Ще видим за по-натам дали ще променям нещо, но на този етап нямам такова намерение.
П. П. Плажен съм бил... Това да не е заради плажната топка, която явно съм глътнал? :)
22.02.2013 г. (без силова тренировка)
Добавки:
1. След ставане - 5 грама микронизиран креатин монохидрат на Now, 1000 мг Tribestan на Now, 2 капсули Sida Cordifolia (700 мг), 3 грама рибено масло.
3. Към 16 - 2 гр. екстракт от зелен чай, 1000 мг Tribestan на Now, 1 капсула Sida Cordifolia (350 мг), 3 грама рибено масло.
4. Преди лягане (план) - 3 капсули ZMA на Now.
Храна:
1. Обяд - няма.
2. Вечеря (план) - руло “Стефани” от кайма от свински гърди и конско (50:50) с някаква салата, бира.
През деня - към 500 мл прясно мляко.
Обобщение за деня:
След работа метнах един боб за децата да се свари, сложих рулото да се пече и скочих на велоергометъра. Останах си с първите две минути обаче - коляното се обажда, има и някаква мускулна треска от вчерашната тренировка, та оставих мързела да надделее... Сега се утешавам с бира.
казано от Boby_ на 22.02.13, 18:14:
Сега се утешавам с бира.
Наздраве (beer) ;)
23.02.2013 г. (тренировъчен ден 4, седмица 18)
Тренировка - гърди, преса
Загрявка:
Повдигане на щанга от лег - 10х20, 10x20, 10х70, 10x70 кг.
Адаптация:
Повдигане на щанга от лег - 4x130 кг.
Работни серии:
1. Повдигане на щанга от лег - 4+1х160, 4х160, 3+1х160 кг.
2. Повдигане на щанга от полулег - 5х125, 5х125 кг.
3. Кофички с доп. тежест - 6х48, 5х48 кг.
4. Прибиране на крака към корем с доп. тежест - 15x17,5, 16х22,5, 15x22,5, 15x22,5 кг.
5. Повдигане на крака от вис до 120 градуса - 15, 13, 11.
Днес доста добре. :) На лежанката пак не стана петица на 160, но уж беше за малко. :) Специално държа да отбележа, че днес ми пази Блага. Много добре се справя! :) Мисля, че не й се наложи да си изпробва макса на тягата. :D
Добавки:
3. Към 16 - 2 гр. екстракт от зелен чай, 1000 мг Tribestan на Now, 1 капсула Sida Cordifolia (350 мг), 3 грама рибено масло.
4. По време на тренировката - 10 грама (1 доза) Modern BCAA на USP Labs.
5. След тренировка - ~50 грама Matrix на Syntrax.
6. Преди лягане (план) - 3 капсули ZMA на Now.
Храна:
1. Обяд - руло “Стефани”, свински котлет, кисело зеле.
3. Вечеря (план) - не знам още, но най-отговорно заявявам, че ще пропусна бирата И концентрата. :)
През деня - около 500 мл прясно мляко.
Обобщение за деня:
Нормална събота. За пръв път викнахме чистачка да чисти у дома. Досега съм се въздържал, защото ми е адски неудобно някой да шета из нас. И е факт - днес се чувствах много дискомфортно, докато чужд човек ми търкаше банята и ми миеше прозорците. Жена ми сутринта беше по задачки. В момента, в който си дойде, се изнесох към залата с мръсна газ. :) После вече като се прибрах и всичко беше изчистено, усещането е друго, но не знам дали ще го правим много често въпреки това. :)
П. П. Ей, веднъж да мина на нова страница в дневника с тренировка, а не с простотии. :D
Мнението беше редактирано от Boby_ на 23.02.13 16:46.
24.02.2013 г. (тренировъчен ден 5, седмица 18)
Тренировка - гръб, прасец
Загрявка:
Придърпване на горен скрипец с широк хват - 8х60, 8х60 кг.
Адаптация:
Набирания с широк хват (със собствено тегло) - 4.
Работни серии:
1. Набирания с широк хват (с доп. тежест) - 6х24, 6х20, 6х20 кг.
2. Придърпване на горен скрипец с раменен подхват - 5х100, 5х100, 5х100 кг.
3. Гребане с едностранно натоварен лост (с една ръка) - 6х60, 6х60 кг. (без да се смята лостът)
4. Мъртва тяга - 8х70, 6х120, 5х180 (без фитили), 5х210, 4х210 (с фитили) кг.
5. Повдигане на пръсти на машина за тяга (за прасец) - 10х100, 10х150, 8х200, 8х200, 8х200, 8х200 кг.
Прилично днес. Затвърдих петицата на 210 на тягата и сякаш малко по-малко извивам гърба и прибирам лопатките, поне в първите две повторения. После изпускам раменете. Ще си дойде силата.
Заради жена ми днес се наложи да тренирам по-рано от обикновено. Не знам дали заради променения час или заради друго, но много трудно загрях и буквално до средата на тренировката ме болеше левият лакът.
Добавки:
3. По време на тренировката - 10 грама (1 доза) Modern BCAA на USP Labs.
4. След тренировка - ~50 грама Matrix на Syntrax.
5. Към 16 (план)- 2 гр. екстракт от зелен чай, 1000 мг Tribestan на Now, 1 капсула Sida Cordifolia (350 мг), 3 грама рибено масло.
6. Преди лягане (план) - 3 капсули ZMA на Now.
Храна:
1. Преди обяд - руло “Стеани”, кофичка пълномаслено кисело мляко.
2. След тренировката - една ябълка.
3. Вечеря (план) - идея си нямам още...
През деня - около 500 мл. прясно мляко.
Обобщение за деня:
Вчера нещо не можах да се организирам и оставих аквариума за днес. Сутринта пък имах ангажименти и накрая чак ей сега започвам. А оправянето на 730 литра аквариум си е направо още една тренировка...
25.02.2013 г. (без силова тренировка)
Добавки:
4. Преди лягане (план) - 3 капсули ZMA на Now.
Храна:
1. Обяд - няколко маслини, 20-тина грама сурови ядки, няколко резена сухи мезета.
2. Вечеря (план) - руло “Стефани” с някаква салата.
Днес трябваше да фаствам до вечеря, но рожден ден в офиса ми развали намерението. Все пак се ограничих само до маслинки, няколко ядки и пет-шест резенчета прошуто и пастърма.
През деня - към 500 мл прясно мляко.
Обобщение за деня:
Днес по програма трябваше да въртя велоергометър, но неотложни ангажименти ме задържаха в офиса - още не мога да тръгна. Ще видим все пак като се прибера, дали няма да съм в настроение да “врътна педалите”.
За сметка на това пък успях да си разпиша новата програма и от утре я почвам. Е, нова, нова - колко да е нова. :) Няколко сменени упражнения, тук-там разместване на реда - толкова. :)
Както се казва, с минимум усилия - минумум резултат. ;D