15.09.05
23:22
Здравейте на всички!
От няколко месеца се занимавам със фитнес, използвайки най-различни тренировъчни програми и методики, но никога досега не се бях замислял по какъв начин може да се отрази силовата тренировка на растежа и правилната форма на костите ми. На 16 години съм, висок съм 176 см и тежа 71 кг, ако тези параметри имат някакво значение. Първите ми признаци на болка са във коленете - изпитвам остра болка при изпълнение на упражнения със тежест, целящи натоварването на бедрата и квадрицепсите. Освен това понякога изпитвам болка в кръста, между 5-6-7 прешлен на гръбнака, при изпълнение на упражнения с тежести, когато съм изправен. Именно тези признаци ме подтикнаха да потърся компетентно мнение по въпроса, надявайки се, че има доста опитни и “патили” хора тук. Благодаря Ви за отделеното внимание - с нетърпение очаквам вашите съвети и препоръки! :D
Съветвам те да прегледаш форума за КОНТУЗИИ И ТРАВМИ.
Също така, предлагат се мазила за болки в ставите, консултирай се със някой от залата или още по-хубаво с лекар.
Понякога е нормално да съществува болка, особено при начинаещите, но щом казваш че е в ставите, не е нормално. Аз контузии съм нямал напоследък, затова съм забравил за усещането :)
В една друга тема четох, че упражнения като мъртвата тяга, чукът и т.н. имат влияние към растежа. Но мисля, че реално влияние върху него могат да имат ако си някакъв по-особен тип човек - със слаба костна система, забавен растеж и т.н. Честно казано, според мен това са някакви внушения, просто ставаш по-набит и заради мускулната маса изглеждаш по-нисък, но фактически не е така. Примерът: ако застанат двама - единият 188см на 70 кила, а другият 192 на 90 кила, първият ще изглежда сравнително по-висок от едрия. Можеш да пробваш и да се увериш, че е така.
Остана да ти пожелая успех против травмите. Ако не целиш да правиш рекорди, да ставаш професионалист или просто ако не си затегнал прекалено около бодибилдинга, според мен упражненията за кръст щом са ти проблем не трябва да ги правиш, а дори и да ги правиш - с по-малка тежест и повече повторения, понеже контузиите в кръста са за цял живот!
16.09.05
00:11
Зна4и първо тук няма да открие6 компетентно мнение - най много да се вкара6 в о6те по голяма беля ,а по добре по4ни да 4ете6 литература по въпроса или о6те по добре - потърси мнението на медицинско лице ..
Второ, по принцип имай едно на ум - докато не стане6 на 18(докато не поприклиу4и6 развитието си) е крайно непрепоръ4ително да натоварва6 сериозно гръбна4ния стълб : всякакви упражнения в които тежестта е над главата(говорим само когато си прав или седнал, за6тото лежанка може), клякания(с големи тежести) мъртва тяга и т.н. това може да затрудни развитието ти на висо4ина а и да увреди гръбн. стълб. не искам да те пла6а- разбирасе 4е ако си ре6ил може6 да ги прави6 но трябва да си безупре4ен в изпълнението...
А за коленете съм СИГУРЕН 4е те болят за6тото не загрява6 добре.
Между другото аз съм на 19 без не6то, и все о6те избягвам упражнения за гръб, просто усе6там 4е си вредя (и това при положение 4е тренирам от 17 годи6ен , демек имам стаж ве4е и изпълнявам упр.та перфектно)
На първо време си набележи някой як тип в залата и го питай как се правят по специфи4ните упражнения, и не прекалявай с тежестите...
Айде здраве и да заякне6 по бързо
16.09.05
07:57
[quote author=“tonio”]Зна4и първо тук няма да открие6 компетентно мнение - най много да се вкара6 в о6те по голяма беля ,а по добре по4ни да 4ете6 литература по въпроса или о6те по добре - потърси мнението на медицинско лице ..
Второ, по принцип имай едно на ум - докато не стане6 на 18(докато не поприклиу4и6 развитието си) е крайно непрепоръ4ително да натоварва6 сериозно гръбна4ния стълб : всякакви упражнения в които тежестта е над главата(говорим само когато си прав или седнал, за6тото лежанка може), клякания(с големи тежести) мъртва тяга и т.н. това може да затрудни развитието ти на висо4ина а и да увреди гръбн. стълб. не искам да те пла6а- разбирасе 4е ако си ре6ил може6 да ги прави6 но трябва да си безупре4ен в изпълнението...
А за коленете съм СИГУРЕН 4е те болят за6тото не загрява6 добре.
Между другото аз съм на 19 без не6то, и все о6те избягвам упражнения за гръб, просто усе6там 4е си вредя (и това при положение 4е тренирам от 17 годи6ен , демек имам стаж ве4е и изпълнявам упр.та перфектно)
На първо време си набележи някой як тип в залата и го питай как се правят по специфи4ните упражнения, и не прекалявай с тежестите...
Айде здраве и да заякне6 по бързо
така ли ?! аз си прая тягата със 100кг на серия без фитили без колан без нищо на 16 съм и откакто ходя на фитнес съм дръпнал с 1 2 санта . колкото за останало си много прав тук няма да получи достатъчно компетентен отговор а за травми отначало се получават най гадните аз имам на лакътят и не мога да правя френско
рядко правя кофички ...трицепса почти на лега го оставям :? така че внимавай много .......
и искам да те питам като избягваш упражненията за гръб как расте най голямата мускулна група при теб ?????
16.09.05
09:45
Как може да има още такива заблуди?! В наше време?! Едно време, когато нямаше литература - добре, но сега! Значи, ако вдига тежести над главата ще забави растежа си на височина? А може би и ако има късогледство да не се напъва и да вдига тежко, че ще си влоши зрението? Вече не помня какво още бях чувал!
Учените още през 80-те доказаха, че вдигането на тежести точно над главата дразни и възбужда костните епифизи (краищата на костите - оттам те нарастват на дължина) и ги стимулира към растеж. Така че не само няма да спре растежа си, но и ще сложи някой сантиметър отгоре!
Единственият начин да спре растежа на един 16-17 е да му дадеш анболни стероиди, защото предизвикват натрупване на калций точно в хрущялите на костните епифизи и ги вкостяват, спирайки растежа (процес, който нормално протича при възраст 20-22 г.)
Петър89 за болките в колената може да използваш наколенки (има ги по аптеките) и загряващ крем, например аз съм доволен от бен-гей и го използвам редовно, когато правя максове. Предполагам, че просто си се претоварил, но не лошо за всеки случай както казаха и момчетата преди мен да те види спортен лекар.
Проблема е в лошата техника на изпълнение на упражненията и може би прекаленото бързане с увеличаването на тежестите. Провери дали наистина изпълняваш упражненията правилно. Намали малко работните тежести и отработи формата. Прави достатъчно загрявка преди работните серии. Виж дали гърба ти е в правилното положение при изпълнението (не трябва да се изгърбваш).
А nikolaBULL е прав за заблудите. Доста отдавна са опровергани подобни заблуди (даже много преди 80 - те години) ама някой все още ги разпространяват.
За формата на костите ако внимаваш нищо няма да ти стане.Аз също съм на 16 и като почнах да тренирам фитнес доста си поуправих стойката.Преди бях малко прегърбен.Но разбира се съм внимавал ,макар че тренирам доста тежко.
А иначе за растежа на височина и аз се чуда дали пречи фитнеса или помага.Виждал съм много високи тултуристи,но като,че ли повечето са ниски.На олимпията има много малко,които да са повече от 180см.Естествено това може би е така,защото те по принцип са били дребни и точно това да е причината поради,която са почнали да тренират фитнес.И може би ако не бяха тренирали фитнес сега щяха да са по-ниски.
Също всички казват,че щангистите са ниски.Но един мой приятел казва,че е видял Милен Добрев и той не бил никак нисък.Може би към 190см.А щангистите тренират много по-тежко от културистите.
А един друг мой приятел казва,че тези в леките категории са по-ниски,а пък тези в по-големите категории по-високи(и по-едри естествено).
От всичко,което съм научил досега не мога да кажа със 100% сигурност дали пречи на растежа или помага.Тук има хора,които казват,че помага.Има изследвания,проучвания,които доказват,че вдигането на тежести помага,но въпреки това аз не съм сигурен.
16.09.05
13:24
ГЕН Е всичко може да коригираш до 4-5 санта да си повисок или по нисък .... пък и закво ви е да сте повече от 173 като сте 1 90 какво ?!
Благодаря на всички за изчерпателните отговори. Ще послушам съветите ви, и ще потърся подходяща литература по въпроса. Ако някой иска да добави още нещо - ще следя редовно темата.
За болките в коленете - те се появяват само при определени упражнения. Примерно от тичане и каране на колело не ме болят. От мъртва тяга също не ме болят. Най-проблемно ми е клякането - независимо дали със тежест или без. Просто като клекна и не мога да стана, защото ме боли.
А за болките в кръста - те все още не са толкова жестоки, но са най-силно изразени при бицепсово сгъване със щанга и се усещат съвсем леко при коремни преси.
Пуснах темата тук, а не във травми и контузии, защото се опитвам да намеря най-подходящите упражнения, които не претоварват костната система. Ако модераторите преценят, че темата не е за тук, ще съм им благодарен, ако я преместят в най-подходящия раздел.
Приятен ден и още веднъж - следя редовно темата и с нетърпение очаквам вашите отговори! :)
Със сигурност не е добре на тази възраст да започваш да правиш серии с голяма работна тежест, защото все още растеж и ни са ти толкова здрави нито глезените,нито колената а да не говорим и за гърба. Аз съм баскетболист и всичко това съм го изтърпял от опит. За този спорт растежа и болките в колената и кръста са нещо съвсем обикновенно за тази възраст и според мен трябва да правиш всичко с леки тежести и постепенно ( не мога да ти кажа от какъв интервал) да увелиш тежестите за да могат всички стави заякнат малко :wink:
Сигурно наистина е така,защото и аз съм имал такива болки в кръста или гърба,но те с времето отминаха.Може би съм заякнал и затова.
Иначе по-добре недей да правиш тяга и клякане с щанга.Бицепсовото сгъване можеш да го правиш на скотов стол.Много хора казват,че имат болки в кръста от коремните преси.Не знам точно защо,но това може би е нормално не само за твоята възраст.С времето може и да изчезне.
[quote author=“BabaVanga”]Много хора казват,че имат болки в кръста от коремните преси.Не знам точно защо,но това може би е нормално не само за твоята възраст.С времето може и да изчезне.
Това се получава защото имат травми в кръста и най се усеща когато се прави вдигане на крака от вис , лег
16.09.05
19:33
off/
То навремето се твърдеше също, че онанизма вреди на здравето :)
Гръбначния мозък изсъхвал и почвал да трака в прешлените - такива ги раздуваха навремето сексолозите ,по училищата ,дори пишеха и в книгите подобни простотии:))
по-темата
Това са пълни глупости - спорта с тежести НЕ ВРЕДИ и НЕ СПИРА разтежа ! Стига сте се излагали - тренирайте си разумно и спокойно .