27.02.13
11:19
Боли ме кръста от мъртва тяга с дъмбели, въпреки че дори не вдигам колкото мога. От тягата с щанга нямам проблеми колкото и да се пъна и независимо колко високо е поставена щангата.
Разбира се сега не правя тяга с дъмбели ама някой да има идея защо се получава така?
27.02.13
11:39
В момента ми е малко трудно. Можем ли да приемем, че изпълнението ми е ОК? Най-малкото намалих тежестта и натоварването и пак ме боля.
27.02.13
13:30
Баланса е много по-труден и вероятно нещо се изкривяваш. Другия вариант е да имаш лек силов дисбаланс в гърба и от там да тръгват нещата защото едната страна поема повече.
27.02.13
15:26
Може ли да е свързано с въртенето на дъмбелите? В долна позиция дъмбелите са пред мен а в горна отстрани. През цялото движение се занимавам с това въртене. Дисбалансът има всеки, но чак пък толкова?!? Вдигам 120 с щанга и 2х35 с дъмбели. Със същите дъмбели мога да правя и гребане с подхват.
27.02.13
15:30
Може да ти се строи безмислено малко, но защо не пробваш да правиш класическата мъртва тяга със щанга за месец два и да видиш, дали пак ще те боли?
27.02.13
15:37
Това обяснявам - на щангата колкото и да се пъна и да развалям формата на упражнението болки няма. А съм пробвал с дъмбелите по единствената причина, че вкъщи имам тежки дъмбели, а тежка щанга не.
27.02.13
16:00
казано от Angel Gyaurov на 27.02.13, 15:26:
Може ли да е свързано с въртенето на дъмбелите? В долна позиция дъмбелите са пред мен а в горна отстрани. През цялото движение се занимавам с това въртене.
Щом ти се въртят, значи не можеш да ги балансираш, тоест не ти стига силата на спомагателните мускули. Силата да направиш движението я има, но силата да го направиш в траекторията, която търсиш зависи от нея и от силата на мускулите, които осигуряват баланса и контрола - значи тя е малка. Лошото е, че е свързано с болка - значи нещо се преняпряга, не работи както трябва и поддава.
казано от Angel Gyaurov на 27.02.13, 15:26:
Дисбалансът има всеки, но чак пък толкова?!? Вдигам 120 с щанга и 2х35 с дъмбели. Със същите дъмбели мога да правя и гребане с подхват.
Ами от това, което описваш не е дисбаланс между двете половини на тялото(лява и дясна, както ми беше другото предположение), а по-скоро е силов дисбаланс между отделните гръбни мускули, коремни мускули и еректори. Не би трябвало при 120 за повторения със щанга, 70 кг с дъмбели да е проблем. Съотношението щанга/дъмбели при натрениран човек е някъде около 1,15 - 1,2.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 27.02.13 16:01.
27.02.13
16:23
Не ми се въртят, а аз ги въртя. Подобно на първото повторение на този тук http://youtu.be/lJ3QwaXNJfw?t=1m5s А голямото ми притеснение е да не си издрънча тежестта в коляното.
Може би трябва да пробвам и само като ги държа отстрани на тялото ама страх, че пак ще ме боли.
27.02.13
16:43
Не ги върти, защото това завъртане иска стабилизация допълнително.
В коляното няма как да се уцелиш, освен умишлено ;)
Стартова позция с дъмбелите в страни, с траектория за тяга...почти 100% контузия. От позиция дъмбелите в страни от тялото при старта се прави клек с дъмбелите, не тяга.
На тоя на видеото не ми хареса и от каква позиция тръгва - средно межу тяга, трап бар и клек с дъмбели...Така се тръгва, но със силен гръб от горната част на трапеца до долната част на еректорите, и много силна коремна стена.
Пробвай да допреш двата дъмбела и така да тръгнеш и виж къде е напрежението.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 27.02.13 16:51.
27.02.13
17:29
Мерси. Следващия път като тренирам ще пробвам.
27.02.13
18:42
Айде и от мен едно мнение :)
Понеже и аз,съм правил тяга с дъмбели в къщи съм забелязал:
- стартовата позиция е от по ниско-заради по-малкият диаметър на дисковете,от което следва,че се навежда повече напред в кръста.
- при дърпането нагоре тежеста пада(бяга) по-напред,защото дисковете ти се търкат/удрят в краката - за да се избегне това обикновено раменете се отпускат напред(макар и несъзнателно) и кръста пак го отнася.
Не съм имал никакви проблеми с това упражнение.