02.03.13
09:56
Напоследък нямам мускулна треска на бицепса , а като почнах в началото имах доста стабилно.Знам , че мускулната треска не е индикатор за правилната тренировка , защото по време на тренировката едва си сгъвам ръката след 3те упражнения за бицепс ,а на другия ден няма и следа от мускулна треска и т.н. Не ми се вярва мускула да е привикнал , защото единственото упражнение , което не сменям е сгъване на прав лост от стоеж , другите 2 постоянно ги разменям.Единия път правя скотово и после на скрипеца , другия път набирания подхват и концентрично и т.н. Задължително ли е да имам мускулна треска след тренировка за бицепс/трицепс ? На трицепса имам доста добра мускулна , но на бицепса нищо ...
Темата беше редактирана от Юлиян Тодоров на 02.03.13 09:58.
02.03.13
10:27
Ако си седиш на едни и същи килограми, серии и повторения известно време мускула наистина привиква.Затова аз например се целя постоянно да качвам килата, дори примерно да правя серии по 6 повторения е по-добре от колкото 10 повторения с по-малко кила.По принцип е добре да имаш мускулна треска след тренировка, но и нам мен ми се е случвало след много изтощаваща тренировка на която съм се напрягал силно да нямам мускулна треска.Най-добре е ако имаш някой приятел за да ти помага при упражненията за да може максимално да се напънеш.Това е от мен,Поздрави!
02.03.13
18:18
Случва се, въпроса ми е има ли смисъл от толкова честа смяна на упражненията?
Бицепса е мускул като всички останали, и той трябва да се адаптира към дадено упражнение както всеки останал, вярно е че ръцете като цяло се адаптират бързо, но аз бих те посъветвал да сменяш упражненията за бицепс най-рано през 2 седмици.
Поздрави!
Ще си позволя да цитирам от една тема във форума:
,,Според изследване преди време като основна причина за нейното възникване се е смятало, че е синтезът на млечната киселина. Според други по-нови проучвания обаче се счита, че става въпрос за миниатюрни разкъсвания в мускулната тъкан, причинени от неравномерно или необичайно натоварване.
Като аргумент за отпадането на теорията за млечната киселина се изтъква фактът, че тя се разсейва сравнително бързо в тялото и няма как да обясни оставаща и през следващия ден болка. Въпреки че точната причина все още не е установена, изглежда че начинът на мускулното натоварване е основен фактор за развитие на мускулна треска.
Източник: Мускулна треска http://www.bb-team.org/articles/3308_muskulna-treska#ixzz2MP3GO02u
Follow us: @bbteam on Twitter | bbteam on Facebook ‘’
Ако си ме разбрал за какво говоря според мен причините са 2:
Неправилна техника при изпълнение на упражненията
Несъобразена тежест, която води до по-горе изброеното
Лично аз доста време не качвах точно от този факт, има много вариянти с които можеш да преместиш тежестта от този мускул в другите.
Бицепса е малък мускул за да причиниш разкъсване не са ти нужни големи тежести, при правилна техника нещата се получават, когато правиш с много килограми усещаш напомпване и си милиш, че това е правилно, но същност ти не късаш влакна. ЛИЧНО ЗА МЕН ако нямам мускулна треска при 2.2гр протеин на кг и 4г въглехидат не съм си свършил добре работата.
Това е моето мнение и се надявам да съм ти бил полезен! :)
02.03.13
19:49
Благодаря , а колкото до килограмите подбирам ги така , че да мога да изпълня точно 8 повторения с правилната техника , но явно не съм го натоварил достатъчно ли , не знам ... А твоята програма за ръце каква е , би ли ми споделил ?
Аз нямам конкретна тренировка, всяка тренировка е импровизация и свобода, зависи от състоянието в което съм дали съм се наспал, възтановил и т.н. Ако имаш интерес разгледай дневника ми и ще разбереш за какво говоря :) Спазвам единствено в кой ден кой мускул да тренирам от там на татък всичко е въпрос на моментно решение :)
02.03.13
20:25
Благодаря , явно трябва да разгледам нещо в тренировката си за бицепс дали да увелича сериите за сметка на килограмите или да увелича килограмите за сметка на повторенията
Според мен всичко зависи от човека.Цяло лято тренирах всяка мускулна група по два пъти на семдица и то доста здраво и не съм имал мускулна.Аз все си мисля,че когато тялото ти свикне с напрежението,няма значение за коя мускулна група говорим,то просто спира да се стресира по такъв начин,пак расте но мускулната я няма(това е личен опит и може при някой друг да е различно)
05.03.13
09:54
Всяка мускулна, по два пъти седмично?
Не мислиш ли, че си попрекалил с тренировките?
Мнението беше редактирано от Влади Андонов на 05.03.13 09:55.
Пак повтарям -зависи от човека.Имам приятели,които от 5 серии бицепс и да се напомпали супер,на мен ми трябват около 15.Два пъти седмично всеки мускул може и да звучи много,но при мен имаше уникален ефект-качих силата,подкожните мазнини свалих до 9% и качих 1,5кг.А и да не забравяме,че великият Арнолд е тренирал така:Д(не че се сравнявам с него де)
казано от El_loco на 05.03.13, 21:36:
бицепс...на мен ми трябват около 15.
DYEL? 15 серии за бицепс?
05.03.13
22:00
Хора искам да ви питам ако си тренираш добре, НО вече нямаш мускулна треска това значи ли че няма ефект от тренировките ? пп: говоря за всички мускулни групи ?!? Благодаря :)
06.03.13
00:02
Би трябвало да значи, че организмът ти се е адаптирал към упражненията и трябва да ги смениш със сходни, които натоварват мускула по различен начин.
П.П. 15 серии бицепс ми граничи с претрениране... да не говоря 2 пъти седмично, не ти знам стажа в залата и колко време си тренирал така, ама добавките ти сигурно са били добри. Ако спазваш добър интензитет и време под напрежение, не знам дали сам ще си издържиш на тренировката.
Поздрави!
Най голямата грешка е да гледаме някой ГОЛЯМ професионален културист какво е правил, нито си на химията, която е взимал Арнолд, нито имаш възтановяването му и щом казваш, че при 15 серий имаш напредък представи си какво трябва да се случи ако не претренираш мускула, защото не можеш да ме обедиш в противното, явно разстежа ти с нормални тренировки ще е 2х по голям :)
Щом има напредък, значи не е претренирал.
Претренирането е точно обратно на прогресирането и води до загуба на сила и мускулна маса, спад в имунитета, депресии, постоянна умора и т.н. и е състояние, което не се получава от раз, ами трябват месеци изтощителни тренировки.
06.03.13
16:19
Правите ли разлика от серия до серия?
Серия лежанка със затискане дали е равна на серия пек-декче или флайсче?
Щото 15 серии за бицепс може да са малко, ако 5 от тях са концентрично, 5 са скотово и преди тях има и 5 бицепсово с лост (програмата на автора на темата), като бицепсовото с лост да е с всички други мускули, но не и бицепса.
Отделно не знаем положението на китките какво е, темпото на изпълнение, до каква степен е активирал бицепса и т.н.
Благодаря на Петко и на Юлиян за разбирането.На LOSER_X мога да му кажа,че изрично написах,че дори не съм си и помислял да се сравнявам с Арнолд.Освен това използвам доста различни похвати-пирамидални,дроп серии,суперсерии и т.н.Имам по-основни заедно с изолиращи упражнения.Ако си мислиш,че правя 15 серии сгъване с прав лост,си доста далеч от истината.Освен това(явно не знаеш),че според някои учени претренирването е почти невъзможно,колкото и странно да звучи.Тренирал съм по много различни програми за ръце и никоя засега не е давала по-добри резултати.Ако излезеш малко от стереотипите,че малка група трябва да се натоварва с малко серии,ще разбереш за какво ти говоря.А и ако ми обясниш как всичко се подобрява,ако според теб претренирвам,ще ти бъда много благодарен.И накрая не знам дали си забелязал,но хората са различни-така че това,което на мен действа,за теб може да не е правилно!