Задължително ли е да имам мускулна треска след тренировка за бицепс/трицепс?

Напоследък нямам мускулна треска на бицепса , а като почнах в началото имах доста стабилно.Знам , че мускулната треска не е индикатор за правилната тренировка , защото по време на тренировката едва си сгъвам ръката след 3те упражнения за бицепс ,а на другия ден няма и следа от мускулна треска и т.н. Не ми се вярва мускула да е привикнал , защото единственото упражнение , което не сменям е сгъване на прав лост от стоеж , другите 2 постоянно ги разменям.Единия път правя скотово и после на скрипеца , другия път набирания подхват и концентрично и т.н. Задължително ли е да имам мускулна треска след тренировка за бицепс/трицепс ? На трицепса имам доста добра мускулна , но на бицепса нищо ...

Темата беше редактирана от Юлиян Тодоров на 02.03.13 09:58.

02.03.13
10:27

Ако си седиш на едни и същи килограми, серии и повторения известно време мускула наистина привиква.Затова аз например се целя постоянно да качвам килата, дори примерно да правя серии по 6 повторения е по-добре от колкото 10 повторения с по-малко кила.По принцип е добре да имаш мускулна треска след тренировка, но и нам мен ми се е случвало след много изтощаваща тренировка на която съм се напрягал силно да нямам мускулна треска.Най-добре е ако имаш някой приятел за да ти помага при упражненията за да може максимално да се напънеш.Това е от мен,Поздрави!

02.03.13
12:15

Не, не е нужно да имаш.

Случва се, въпроса ми е има ли смисъл от толкова честа смяна на упражненията?
Бицепса е мускул като всички останали, и той трябва да се адаптира към дадено упражнение както всеки останал, вярно е че ръцете като цяло се адаптират бързо, но аз бих те посъветвал да сменяш упражненията за бицепс най-рано през 2 седмици.
Поздрави!

02.03.13
19:18

Ще си позволя да цитирам от една тема във форума:

,,Според изследване преди време като основна причина за нейното възникване се е смятало, че е синтезът на млечната киселина. Според други по-нови проучвания обаче се счита, че става въпрос за миниатюрни разкъсвания в мускулната тъкан, причинени от неравномерно или необичайно натоварване.

Като аргумент за отпадането на теорията за млечната киселина се изтъква фактът, че тя се разсейва сравнително бързо в тялото и няма как да обясни оставаща и през следващия ден болка. Въпреки че точната причина все още не е установена, изглежда че начинът на мускулното натоварване е основен фактор за развитие на мускулна треска.

Източник: Мускулна треска http://www.bb-team.org/articles/3308_muskulna-treska#ixzz2MP3GO02u
Follow us: @bbteam on Twitter | bbteam on Facebook ‘’

Ако си ме разбрал за какво говоря според мен причините са 2:

Неправилна техника при изпълнение на упражненията
Несъобразена тежест, която води до по-горе изброеното

Лично аз доста време не качвах точно от този факт, има много вариянти с които можеш да преместиш тежестта от този мускул в другите.

Бицепса е малък мускул за да причиниш разкъсване не са ти нужни големи тежести, при правилна техника нещата се получават, когато правиш с много килограми усещаш напомпване и си милиш, че това е правилно, но същност ти не късаш влакна. ЛИЧНО ЗА МЕН ако нямам мускулна треска при 2.2гр протеин на кг и 4г въглехидат не съм си свършил добре работата.
Това е моето мнение и се надявам да съм ти бил полезен! :)

Благодаря , а колкото до килограмите подбирам ги така , че да мога да изпълня точно 8 повторения с правилната техника , но явно не съм го натоварил достатъчно ли , не знам ... А твоята програма за ръце каква е , би ли ми споделил ?

02.03.13
20:19

Аз нямам конкретна тренировка, всяка тренировка е импровизация и свобода, зависи от състоянието в което съм дали съм се наспал, възтановил и т.н. Ако имаш интерес разгледай дневника ми и ще разбереш за какво говоря :) Спазвам единствено в кой ден кой мускул да тренирам от там на татък всичко е въпрос на моментно решение :)

Благодаря , явно трябва да разгледам нещо в тренировката си за бицепс дали да увелича сериите за сметка на килограмите или да увелича килограмите за сметка на повторенията

04.03.13
23:06

Според мен всичко зависи от човека.Цяло лято тренирах всяка мускулна група по два пъти на семдица и то доста здраво и не съм имал мускулна.Аз все си мисля,че когато тялото ти свикне с напрежението,няма значение за коя мускулна група говорим,то просто спира да се стресира по такъв начин,пак расте но мускулната я няма(това е личен опит и може при някой друг да е различно)

Всяка мускулна, по два пъти седмично?
Не мислиш ли, че си попрекалил с тренировките?

Мнението беше редактирано от Влади Андонов на 05.03.13 09:55.

05.03.13
21:36

Пак повтарям -зависи от човека.Имам приятели,които от 5 серии бицепс и да се напомпали супер,на мен ми трябват около 15.Два пъти седмично всеки мускул може и да звучи много,но при мен имаше уникален ефект-качих силата,подкожните мазнини свалих до 9% и качих 1,5кг.А и да не забравяме,че великият Арнолд е тренирал така:Д(не че се сравнявам с него де)

05.03.13
21:56

казано от El_loco на 05.03.13, 21:36:

бицепс...на мен ми трябват около 15.

DYEL? 15 серии за бицепс?

РМ

05.03.13
22:00

Хора искам да ви питам ако си тренираш добре, НО вече нямаш мускулна треска това значи ли че няма ефект от тренировките ? пп: говоря за всички мускулни групи ?!? Благодаря :)

Би трябвало да значи, че организмът ти се е адаптирал към упражненията и трябва да ги смениш със сходни, които натоварват мускула по различен начин.

П.П. 15 серии бицепс ми граничи с претрениране... да не говоря 2 пъти седмично, не ти знам стажа в залата и колко време си тренирал така, ама добавките ти сигурно са били добри. Ако спазваш добър интензитет и време под напрежение, не знам дали сам ще си издържиш на тренировката.
Поздрави!

06.03.13
16:12

Най голямата грешка е да гледаме някой ГОЛЯМ професионален културист какво е правил, нито си на химията, която е взимал Арнолд, нито имаш възтановяването му и щом казваш, че при 15 серий имаш напредък представи си какво трябва да се случи ако не претренираш мускула, защото не можеш да ме обедиш в противното, явно разстежа ти с нормални тренировки ще е 2х по голям :)

06.03.13
16:15

Щом има напредък, значи не е претренирал.
Претренирането е точно обратно на прогресирането и води до загуба на сила и мускулна маса, спад в имунитета, депресии, постоянна умора и т.н. и е състояние, което не се получава от раз, ами трябват месеци изтощителни тренировки.

Правите ли разлика от серия до серия?
Серия лежанка със затискане дали е равна на серия пек-декче или флайсче?
Щото 15 серии за бицепс може да са малко, ако 5 от тях са концентрично, 5 са скотово и преди тях има и 5 бицепсово с лост (програмата на автора на темата), като бицепсовото с лост да е с всички други мускули, но не и бицепса.
Отделно не знаем положението на китките какво е, темпото на изпълнение, до каква степен е активирал бицепса и т.н.

06.03.13
20:38

Благодаря на Петко и на Юлиян за разбирането.На LOSER_X мога да му кажа,че изрично написах,че дори не съм си и помислял да се сравнявам с Арнолд.Освен това използвам доста различни похвати-пирамидални,дроп серии,суперсерии и т.н.Имам по-основни заедно с изолиращи упражнения.Ако си мислиш,че правя 15 серии сгъване с прав лост,си доста далеч от истината.Освен това(явно не знаеш),че според някои учени претренирването е почти невъзможно,колкото и странно да звучи.Тренирал съм по много различни програми за ръце и никоя засега не е давала по-добри резултати.Ако излезеш малко от стереотипите,че малка група трябва да се натоварва с малко серии,ще разбереш за какво ти говоря.А и ако ми обясниш как всичко се подобрява,ако според теб претренирвам,ще ти бъда много благодарен.И накрая не знам дали си забелязал,но хората са различни-така че това,което на мен действа,за теб може да не е правилно!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1