02.03.13
22:57
От два месеца започнах да тренирам фитнес и се сблъсках с нещо, с което предполагам доста хора като мен са се сблъсквали.
Аз съм на 25 години и до преди да започна с фитнеса водех доста застоял живот. Всъщност започнах миналата година да си давам сметка за това и цяло лято правех интензивно кардио под формата на баскетбол (4-5 до 6 дни седмично играех по поне час и половина). С това се започна и сега правя първите си стъпки във фитнеса с базови упражнения и продължавам с кардиото. Както и да е.
След като започнах с тренировките е ставало на дума с приятели как тренирам и те веднага започват или да ми казват те как тренират (което е по-поносимото) или директно да ми казват на мен как трябвало да тренирам. И странното е, че не ми го казват само тези от тях, които имат повече стаж от мен във фитнеса, а и такива, за които знам, че никога не са се занимавали с такова нещо. Досадно е като поискаш да споделиш нещо - ей така да върви разговора - и да почнат да ти сипват акъл с черпака. Съзнавам, че съм оставил през годините впечатление в приятелите си на човек, който е на милион километри от фитнеса, но дори да не говорят глупости, като не съм ги молил за съвет става много тъпо и обидно. Най-малкото аз си знам тялото и възможностите, знам за какво искам да тренирам и как, и имам глава на раменете. Няма да се убия, ако не чуя супер умните им съвети. Преровил съм Интернет “от-до” само за да се запозная с основите и непрекъснато опреснявам и увеличавам знанията си.
Не знам дали го правят защото ме подценяват, или защото искат просто да дават акъл и мислят, че им е в повече, но просто няма смисъл от това. Неприятно е да ти казват какво да правиш и как да го правиш. Едно заради това, и второ - за това, че всеки казва противоположното на другия. И в крайна сметка човек се вслушва в себе си и това май е единствения правилен начин.
На вас случвало ли ви се е когато сте били в началото всеки да почне да ви казва по кой метод да тренирате, после пък да ви дават програми и т.н.?
Различни гледни точки. Аз като обясних, на няколко приятеля, че правя 5х5 и какво е това, първата им реакция беше “ще си прецакаш ставите” и сумтене. Ама как нямало отделни дни, за отделни групи, пък как само 3 упражнения и т.н. После като им обясних, какво мисля по-въпроса, се изкефиха.
03.03.13
00:59
Усмихвай се и остави да ти говорят. Аз постоянно чувам различни теорий за упражнения и т.н. от познати...
03.03.13
07:47
“Акъл в чужда глава не завира..”
Въпрос на комуникация е, дали ще покажеш, че не желаеш такъв, ако не попиташ или обратното. От друга страна готовността да чуеш мнението отсреща може да доведе до нещо ново за теб като знание - дори това знание да е колко абсурдно мисли събеседникът. :)
Има си една приказка- Българинът разбира от всичко. Така че е нормално разни хора, макар и не разбиращи да ти дават “акъл”. Вече от теб си зависи кой ще послушаш и кой не.
Отдавна ми дават акъли разни разбиращи и неразбиращи люде, Малко ме е дразнило но и съм научавал нови неща. Тренирам си редовно вече почти от две години. Самообразовам се покрай сайтове и приятели.
Малко или много и аз се превърнах от тея с акълите :D . Примерно понякога като видя някое ново момче във фитнеса, което не прави нещата както трябва и което дори може да се контузи му помагам. А не като някои други само да се хилят отстрани. Все пак всички сме били новаци.
Въпросът с даването на акъл е пряко свързан с видимите резултати от тренировките. Няма ли такива, повечето хора се опитват да внесат някакво подобрение в отсрещната страна. Като понаправиш някой мускул и си проличи, че знаеш как да тренираш, ще спрат да те съветват без да си молил. Даже ще те питат.
Отделно може да имаш и проблем с техниката на някои упражнения, това също подтиква хората да дават съвети.
Не те подценяват приятелите ти, просто не искат да си загубиш времето в залата. А тези, които те съветват, пък имат малък стаж, просто демонстрират, че са на ниво.
И понеже всички тези хора са ти приятели, можеш спокойно да ги уведомяваш, че не търсиш съвет, а просто си говориш с тях.
С много четене възниква реалната опасност да си много добър на теория и никакъв да те няма в практиката, тъй че с по - малко теория и повече ( и по - тежко) трениране тренировките са най - резултатни.
03.03.13
11:49
Онзи ден докато бях в залата и си тренирам и влиза един от техниците (50 годишен чичка) в хотела и почва да ми разправя как да тренирам. Мислех че е поне някакъв олдскуул железар ама след 3тото изречение ми стана ясно, че е дошъл да си чеши езика само... та усмихнах се и си казах я поне някой да ми дърдори нещо докато почивам за следващата серия. :Р
03.03.13
12:12
Когато имаш два класа образование, няма как да разбереш и оцениш предлаганата за 3 и 6 клас, но ако имаш инфо за 10 класа, винаги можеш да разбереш някои забравени или пропуснати неща от предоставенната информация от минали класове т.к. си грамотен.Човек трябва да се стреми към повишаване на своето ниво, било то във спорта, образованието и т.н. Да се развива, с една дума. За себе си мога да кажа, че има неща, които съм чел преди 2-3 години и сега, като ги препрочитам, почвам да ги разбирам по друг начин вече ;)
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 03.03.13 12:46.
Редовно, докато правя тяга получавам съвети от сорта на “не пускай до долу за да може мускулите да са в непрестанно напрежение” “пускай щангата бавно надолу за да не си прецакаш кръста” и т.н. от хора, които никога не правят тяга. Първия път им обяснявам защо грешат, а след това просто ги игнорирам. Съвети приемам, но не и самоубийствени...
Съвет съм си позволявал да дам, без да ми бъде поискан само веднъж, на едно момче около 16г което правеше клекове с ужасна техника и сериозно се притесних, че ще се претрепе някой път. Само за няколко минути техниката му се подобри с 8387231% и ми стана толкова хубаво на душата, че съм помогнал на някого :D а въпросното момче явно помисли, че се правя на някакъв много важен и от тогава не ми е проговорил :D
Мнението беше редактирано от dani на 03.03.13 12:42.
Това си е напълно в реда на нещата и обикновено се практикува от хора с малък стаж по залите. Аз също бях “съветник” преди години, но вече казвам нещо само ако ме попитат, защото знам, че не стигне ли сам младежа до истината няма как да разбере това, което ще му кажа. Не им обръщай внимание и си прави каквото знаеш. Друг е въпроса ако някой авторитет в залата ти направи забележка, че правиш нещо твърде грешно. В тази случай вече трябва да се вслушаш, защото обикновено авторитетите се намесват само в краен случай, като си застрашаваш здравето примерно.
Много хора обичат да плямпат, особено тези, които са несигурни в собствените си способности.
Аз и тази тема не я разбирам.
Наистина ли това е най-важното нещо, свързано с тренировките и храненето ти, за което се сети да пуснеш тема регистрирайки се във форума?
04.03.13
10:33
казано от 6th на 03.03.13, 15:34:
Много хора обичат да плямпат, особено тези, които са несигурни в собствените си способности.
Аз и тази тема не я разбирам.
Наистина ли това е най-важното нещо, свързано с тренировките и храненето ти, за което се сети да пуснеш тема регистрирайки се във форума?
6th, аз от може би година чета сайта (и форума особено), но след като започнах да тренирам преди около два месеца започнаха и непоисканите съвети, които наистина ми лазят по нервите. :)
Таки или иначе щях да се регистрирам тук, но реших, че след като няма въпрос който искам да задам на форумците от тук, който да не е зададен вече и че мога да ползвам отговорите на вече зададените въпроси и статиите за хранене, трениране и така нататък, реших, че на този етап не ми трябва регистрация. В началото бях само на четене - нямаше какво да напиша, разбираш. Сега се регнах и защото мога да използвам функциите на сайта като водене на дневник, следене на прогреса, качване на снимки...
А и мисля, че темата ми е в правилния раздел. Може да не е важна или кой знае колко интересна на повечето съфорумци, но мен темата ме вълнува и благодаря на всички, които дадохте мнение. :)
04.03.13
14:01
Непоисканите съвети са неизбежни, но хора има всякакви и не бързай да ги съдиш. Някои го правят с изцяло добри намерения и има какво да кажат, а други просто искат да се изпъчат като големи разбирачи. Не е задължително да ти говорят глупости, при мен дори са ми помагали много. Затова независимо какъв е случаят, просто вежливо благодариш и продължаваш да тренираш както сам прецениш, че ще е най-добре.