Търся съвети относно хранене след едно не много умно начало

18.02.13
17:05

Здравейте, аз съм един младеж почти на 18 с малко по-голямо тегло от желаното(или не толкова малко :D )
По точно: 98кг, малко над 185см. Преди време спортувах в къщи с два дъмбела, но от скоро ходя на фитнес (1 седмица :D )
Изпълнявам тази програма http://www.bb-team.org/workout/1359_programa-za-obem-v-tri-dni-za-nachinaeshti , но както и да, нека се върнем към храненето. Преди около месец, реших че ще слабея и ограничих дневният прием на калории доста. В началото смъкнах някое килце(от 101-2-3 до 96) обаче от около 2/3 седмици се колебая все около 96-97 и не мърдам. Предполагам проблема е в това, че дневният ми прием се равнява на около 1000 до 1500 калории и тялото ми е решило, че ще се мре и за това повече не смъква?
Смятам си калорииния баланс на около 3000кк? След като ми стана ясно къде ми е грешката, какво мога да направя от тук нататък за да продължа да отслабвам, но може би по по-правилен начин? НВД ми допада като режим, въпреки че в първата половина от деня едва ли ще мога да се храня повече от два пъти, както и да е. Ще се радвам на всякакви съвети.
Благодаря за вниманието :)

18.02.13
17:21

Любител съм на ВМ-НВ хранене/не диета/ от две години и определено съм доволен.Съветът ми е да я опиташ и ти,ето разгледай тук
http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=2000

18.02.13
17:30

Благодаря за отговора, въпросът ми обаче е по-скоро какво да правя относно калориите след като 1 месец хапвам по около 1500, а ако трябва да спазвам указанията, мисля че трябва да приемам около 2500 или малко по-малко, но дали след предишният ми режим ще отслабвам, ако приемам по толкова?

18.02.13
17:38

Пробвай да ги увеличиш постепенно. Иначе виж тази статия- ще ти е полезна за НВД.

19.02.13
13:31

Благодаря ви за отговорите. Моите сметки за сега показват :
        ОКБ 2400к.
Протеин: 290гр.
Въгл:    145гр.
Мазнини: 70гр.
Ще се опитам да не качвам приема веднага на 2400к, а по-бавничко и ще се отчета след време ;)

19.02.13
13:50

Това не е НВД.

19.02.13
14:10

Благодаря, не знам какво съм гледал, сега ще оправя нещата :D
EDIT:
Ок направил съм го по информацията дадена в темата, която е направена важна в раздела.
Вътре е даден следният пример:
2.2.1 Протеин(белтъчини):
-мъже - от 2.5 до 3.0гр./кг. телесно тегло
-жени - от 2.2 до 2.6гр./кг. телесно тегло
2.2.2 Въглехидрати:
- от 1.0 до 1.5гр./кг телесно тегло
2.2.3 Мазнини:
- смятат се по следната формула:
Мазнини = ОКБ - (калории Протеин + калории Въглехидрати) / 9

2.3 Пресмятане на калориите:
1гр протеин = 4кал.
1гр въгл. = 4 кал.
1гр мазнини = 9 кал.
Килокалория и калория е прието да са равни една на друга.

Пример:
Мъж,180см висок,100кг,25г.
Протеин 3.0гр/кг - 100 х 3.0 = 300гр протеин = 1200калории
Въгл. 1.5гр/кг - 100 х 1.5 = 150гр въгл. = 600 калории
Мазнини = 2857 - (1200+600) / 9 = 117.4гр = 1057 калории

Аз мисля, че съм го сметнал по същият начин. Ако намаля въглехидратите и увелича мазнините по близо ли ще съм до истината?
Пример :
Протеин 290гр.
Въгл.    116гр.
Мазнини  88гр.
EDIT 2
Май пак съм объркал нещо, но трябва да излизам, по-късно ще смятам на ново.
Благодаря

Мнението беше редактирано от Parpan на 19.02.13 14:28.

Не се шашкай толкова от цифрите, виждаш, че точността не е разковничето на успеха.
Намали протеина, 300 грама си е много нещо, дори за 100 кг живо тегло. От обработването на протеина се отделят най-много токсини (които натоварват отделителната система), и с него не трябва да се прекалява.
Като казваш че си заковал 96-97 кг, не се разбира какво става с композицията на тялото - може пък да качваш мускули и да губиш мазнини - кантара не мърда, обаче талията се свива, ръцете се издуват и т.н.
Вместо да гладуваш (1500 калории за 100кг си е мизерстване), вдигни калориите, НО увеличи и разхода на енергия - вкарай кардио в почивните дни. 30-60 минути, 2-4 пъти седмично - зависи от моментната ти форма.
Най-често се препоръчва кардио сутрин на гладно за максимално бърз ефект, обаче се губи и много чиста мускулна маса заедно с мазнините.
На мен повече ми харесва вечерното кардио, след последното хранене - със сигурност нулираш енергийния баланс, лягаш си изпразнен така, че по време на съня тялото ще трябва да смуче от мазнинките, друго не му остава (мускулите са в покой, потреблението е ниско, обаче и гликогена е опоскан). Освен това тази ситуация е перфектна за стимулиране на растежния хормон - остава само да лапнеш малко глутамин и/или аргинин преди да си легнеш.

19.02.13
19:23

Да правиш кардио след последното хранене е голяма глупост. Най доброто време за кардио е сутрин преди закуска след като си се събудил и си си изпил добавките и кафето или фатбърнера. По този начин караш тялото да гори мазно и същевременно запазваш мускула. Казвам го от опит а колкото до диетата увеличаваш протеина на 3 грама на килограм а въглехидрата на 1 грам на килограм и по този начин караш 4 дена и на 5-тия зареждаш с повече въглехидрат да речем около 3 грама на килограм като основно наблягаш на пилешко филе и салати а сутрин овесени ядки и на обяд кафяв ориз . По принцип има много неща но това е основното ако искаш погледни в профила ми снимките които съм качил спазвах тези принципи 7 месеца и свалих 30 кг

19.02.13
21:05

То по сметките ми протеина е 3гр х кг. Иначе бях заковал 96-97 и след това почнах с фитнеса, но точно като препрочетох нещата и статиите разбрах, че 1500кк би трябвало да са ми малко, та за това пуснах темата. Иначе сутрешен крос няма как да се осъществи, защото мърдам към даскало.
Ще намаля протеина.
Благодарско за отговорите!

Vasil Mihalev, “По този начин караш тялото да гори мазно и същевременно запазваш мускула.”
Първата част на това изречение е вярна, втората - не. Тренировка на гладно е унищожителна за мускулната тъкан. Тялото винаги предпочита аминокиселините от работещите мускули за гориво, отколкото телесните мазнини. Приема на ВСАА ограничава в някаква степен мускулния катаболизъм, но не може да го спре. Тези разсъждения са за случай БЕЗ анаболни стероиди.
В случай като твоя, когато имаш над 30 кг излишна мазнина и метаболизмът ти не е от най-бързите, можеш да си позволиш да жертваш и мускулна маса с такова кардио на гладно.
Но за човек с нормален метаболизъм, резултатът обикновено е “изчезване” - ръцете, гърдите, гърба - всичко се топи пред очите ти. Такъв беше резултата при мен.
Добре е човек да пробва няколко различни метода (кардио на гладно или след протеин/амино или мазнини или малко въглехидрати) за да разбере кой от тях работи най-добре в неговия случай.

22.02.13
10:37

Николай Калчев винаги работи принципът кардио сутрин на гладно това го правя от 10 години използвам го почти всяка година когато реша да чистя и другия много подходящ момент е веднага след тренировка. “Тренировка на гладно е унищожителна за мускулната тъкан” ми това не е вярно 1-во че 30 мин преди кардио си пиеш бцаа и глутамин те са за това да предпазят мускула и 2-ро след кардио пак си пиеш бцаа глутамин и протеин и след около час се закусва.Другото което е аз мускулна маса не съм загубил тези 30 кг бяха вода и мазно и ти го казвам защото имаше човек до мен който ме следеше и изчисляваше всичко даже според този човек съм качил 1 кг мускулна маса. “Но за човек с нормален метаболизъм, резултатът обикновено е “изчезване” - ръцете, гърдите, гърба - всичко се топи пред очите ти” еми да това е възможно зависи какво кардио правиш как го правиш колко време го правиш какви добавки пиеш кога ги пиеш по колко пиеш как се храниш калории протеин мазнини въглехидрати всичко се смята ако искаш да постигнеш максимални резултати а повечето това не го разбират и си плямпат.Другото което е добре правиш си кардио след последното хранене пиеш малко глутамин както казваш и какво става после тялото си гори само мазно. Ами кое ще ти предпази мускула нощно време докато спиш 8 10 часа един глутамин не решава проблема трябва казеин протеин който се разгражда бавно точно за през ноща и това се прави след кардио а не преди кардио ....

Васко, ти си имал щастието да има кой да те наблюдава и да те следи - дай боже всеки му. И затова са се получили при теб нещата ИДЕАЛНО.
Твоят начин (така както си го направил) очевидно е перфектен за твоята генетика.
За сам човек е много лесно да се лута от една крайност в друга - “уф, не свалям достатъчно - ще вдигна още кардиото и ще намаля храната”, “е-е-е кво стана бе, отидоха ми мускулите.”. Приема на ВСАА и глутамин помагат, но са безсилни ако не си нацелил енергийния баланс. В смисъл, че ако не ти стигат много калории, 10-20 грама аминокиселини не могат да направят чудо.

На мен ми харесва идеята по време на сън да почива и храносмилателната система - тоест без храна преди сън. Цял ден коремчето ми мели някакви протеини-въглехидрати-мазнини, заслужава и то почивка, горкото, че утре пак ще ми трябва да е във форма.

Освен това метаболизма по време на сън е най-бавен, разхода на енергия е минимален, не е същото като да не ядеш през деня 8 часа.

Разбира се това е само една възможност. Ето и други:
- НИЩО преди сън, 2-3 часа след последното хранене
- стимулатори на растежния хормон (аргинин, глутамин, орнитин, лизин, Л-допа, габа), преди сън, 2-3 часа след последното хранене
- казеин (или друг бавен протеин)
- казеин (или друг бавен протеин) + стимулатори на растежния хормон (аргинин, глутамин, орнитин, лизин, Л-допа, габа), преди сън, 2-3 часа след последното хранене
- порция месо
- зеленчуци (да залъжеш глада с минимум калории)
- 2 филии хляб със сметана + 1 еклер (вчера го пробвах, много е вкусно, обаче на сутринта се срамувах от себе си;)))

Човек трябва да си хареса вариант, да го пробва няколко дни, да оцени резултата и да прецени дали да продължи така или да опита някоя друга схема.

Най-хубаво е да намериш човек с твоите параметри, който е успял, да повториш неговата програма и да ти се получи от първия път.

24.02.13
21:24

Взимай Л-карнитин,Q10 и Омега 3 сутрин и продължавай да не прехвърляш 1500 калории на ден и след по малко от месец ще си изненадан колко килограма ще свалиш

25.02.13
13:18

Това сериозно ли е или майтап?

04.03.13
22:26

Здравейте отново след известно време четене на други теми по форума стигнах до следното решение, което влезе в сила от днес(понеделник)
Да се старая да хапвам дневно: 200гр. белтък | 60гр. въглехидрати | 130гр. мазнини
Днес съм изял:
80 гр фъстъци.
100гр пил. филе
150гр. пил. шунка
200гр. зад. зеленчуци с 20 гр масло
зелева салата
около 300гр. печена телешка плешка със 100гр. лук и един морков, всичко това покрито със 100гр майонеза и изпечено на фурна.
Как ви стои днешното хранене?
От утре си започвам пак овеса сутрин преди даскало(6;30) Относно това искам да попитам, проблем ли е, ако сутрин не хапвам протеин след ставане, а вместо това си хапвам овеса? Също така искам да попитам защо на Л-карнитина, който пия пише че не се препоръчва за НВ режими? Има ли смисъл да го пия като съм решил да спазвам такъв ?

05.03.13
08:32

Ти ако си 95 кг. в момента и тренираш сравнително редовно 100% ще ти трябват над 3000 калории.
Мисля, че около 2500, за да не е нездравословно отслабването и да не губиш много мускулна маса би трябвало да поемеш, но все пак ги сметни точно.
На мен ми се струва добре разпределението, аз бих сложил протеина да е към 250-280гр.
Предлагам ти и да замениш фъстъците със сурови ядки като бадеми и кашу. Маслото със зехтин. Майонезата според мен няма място в такъв режим.
Овесените ядки и аз ги ям сутрин, но с мляко за да има някакъв протеин, не че в ядките няма :)
Според мен няма НИКАКЪВ смисъл от тоя Л-карнитин, ако си сериозен и тренираш, и се храниш стриктно, и със желание, но всичко изписано до тук си е лично мое мнение, и от личен опит :) Всеки е различен, да знаеш!

Мнението беше редактирано от Sido на 05.03.13 08:33.

05.03.13
14:28

По моите сметки BMR=2950кк може би наистина е добра идея да кача на около 2500кк и тези допълнителни калории ще ги набавя от протеини.
Маслото лесно ще го заменя със зехтин, майонезата предположих че не е най-удачния вариант, за напред ще гледам нещо друго да измисля.
Овесените ядки ги хапвам с 200-300 гр. кисело мляко. Благодаря за отговора ;)

05.03.13
21:01

Пак съм аз хаха..
Днес погълнах следното:
40гр овесени ядки в 250 гр кис.мл.
150гр. пил. пържолка от бут
75гр фъстък
250гр извара
и вечерта 400гр пил.филе на скара със салата и 50тина грама сирене.
Общо се получава:
Въгл-60 като не броя салатата
Протеин-240
Мазнини-110 като не броя мазнинката в салатата и сиренцето
Искам да попитам, дали имате някое предложение как да я ям тази извара, че така самостоятелно не е от най-привлекателните ястия, мисля да я боцкам със някое яйце в нея настъргано, ако някой си е измислил нещо друго, много ще се радвам да сподели.
Благодаря за вниманието ;)

07.03.13
16:03

с яйца, с мляко, със сирене, с подправки, с доматче, с краставичка, намазана на нещо-си :D
Иначе бих те посъветвал да смениш фъстъците с ядки (фъстъка е бобено растение) и да си отвориш дневник, в който да си вписваш храната и тренировките, лично на мен ми помага много да се държа дисциплиниран, а и разгледай дневниците на другите, ако ти се занимава, бая полезно инфо ще намериш там ;)

07.03.13
18:16

Благодаря за мнението, вече съм напазарувал малко сурови бадеми, както и лешници. Може би наистина е добре да си отворя дневник, ще видим дали ще се облъча достатъчно.
Поздрави

08.03.13
21:13

Здравейте пичове и момичета(честит празник на имащите повод!)
Гледам на места се отрича зареждащият ден от към въглехидрати, а на места се препоръчва.
Мисля да си уреждам един такъв ден седмично, но имам един тъпичък въпрос.
Според закачената тема в раздела на емзо цитирам:
Зареждащия ден или как да не затрием всичко постигнато през седмицата.
Най-просто казано зареждащия ден е ден, в който количеството въглехидрати и калории се увеличават и по този начин лъжем организма, че диетата е свършила.Силата на НВД според мен е именно в зареждащите дни.
В този ден въглехидратите стават 3.0-3.5 гр./кг телесно тегло.

Обаче така въпросният ден няма да ми е с ОКБ, това ли е идеята или трябва да сваля стойностите на мазнините и протеините, за да съм в рамките на ОКБ?
Благодаря за вниманието, поздрави!

08.03.13
21:22

казано от Parpan на 05.03.13, 21:01:

Пак съм аз хаха..
Днес погълнах следното:
40гр овесени ядки в 250 гр кис.мл.
150гр. пил. пържолка от бут
75гр фъстък
250гр извара
и вечерта 400гр пил.филе на скара със салата и 50тина грама сирене.
Общо се получава:
Въгл-60 като не броя салатата
Протеин-240
Мазнини-110 като не броя мазнинката в салатата и сиренцето
Искам да попитам, дали имате някое предложение как да я ям тази извара, че така самостоятелно не е от най-привлекателните ястия, мисля да я боцкам със някое яйце в нея настъргано, ако някой си е измислил нещо друго, много ще се радвам да сподели.
Благодаря за вниманието ;)

Като не броя това, като не броя онова, но в сиреното има около и над 25 гр мазнини ( освен, ако не е обезмаслено или фета)  и дори бъглехидрати.
И не мисля, че фъстъците са много подходящи.

Мнението беше редактирано от Petq Pavlova на 08.03.13 21:25.

08.03.13
21:27

казано от Parpan на 08.03.13, 21:13:

Здравейте пичове и момичета(честит празник на имащите повод!)
Гледам на места се отрича зареждащият ден от към въглехидрати, а на места се препоръчва.
Мисля да си уреждам един такъв ден седмично, но имам един тъпичък въпрос.
Според закачената тема в раздела на емзо цитирам:
Зареждащия ден или как да не затрием всичко постигнато през седмицата.
Най-просто казано зареждащия ден е ден, в който количеството въглехидрати и калории се увеличават и по този начин лъжем организма, че диетата е свършила.Силата на НВД според мен е именно в зареждащите дни.
В този ден въглехидратите стават 3.0-3.5 гр./кг телесно тегло.

Обаче така въпросният ден няма да ми е с ОКБ, това ли е идеята или трябва да сваля стойностите на мазнините и протеините, за да съм в рамките на ОКБ?
Благодаря за вниманието, поздрави!

Не мислиш ли, че е по-добре първо да смъкнеш малко преди да правиш такива дни?
Дано не е прозвучало грубо.

08.03.13
21:52

Относно първият коментар, и да го броя пак съм си в рамките на ОКБ, защото мазнините малко по-горе съм ги сметнал около 130 грама, този ден впрочем е един от малкото, в които успях да изям каквото трябва, иначе все съм надолу, както и да е. По втория коментар не е прозвучало грубо, спокойно :D Ако всичко ми беше ясно нямаше да питам, лично аз нямам позиция, относно това дали трябва да се правят такива дни или не, за това ми е и въпроса, надявам се някой, който е пробвал да сподели мнение. От гледната точка на автора(емзо) изглежда правдоподобно зареждащият ден от към залъгване на организма, така че аз не го разбирам като ден за почивка, а просто малка промяна - част от режима.
Поздрави ;)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1