казано от Атанас Георгиев на 06.03.13, 15:24:
Само аз ли забелязвам , че нещо сметките му не са правилни и приема МНОГО ПОВЕЧЕ въглехидрати и калории като цяло за отслабване и отколкото е изчислил...300г ориз със сигурност не са 400 калории , а не е само ориза.
Разгеле,най -после нещо по темата.
Ами това за ориза съм го гледал тук http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5712/2
където пише,че 100 грама бял ориз,сготвен е 130 калории за 100 грама. 3*130 - 390…
Ще се раздвам ако нещо съм сбъркал в изчисленията...
06.03.13
15:37
Трудничко е да се каже с точност какво е съдържанието на 100 g сварен ориз, тъй като няма как да се прецени колко вода е поел той при готвенето. В този смисъл е добра практика нутриентите и енергията от храната да се пресмятат на база данните за сурови продукти.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.03.13 15:40.
Аз не знам защо се хвърляте толкова надълбоко със забавяне на метаболизъм , недохранване , едва ли не и супер екстремни тренировки...толкова ли не забелязвате това , което съм написал по-горе
Освен в ориза,някой друг вижда ли другаде пробойна?
По съм склонен да вярвам на поста за метаболизма отколкото на това,че ям повече. И преди съм държал диети но без тренировките и никога не съм ставал в 3 часа през нощта гладен като вълк. Явно ям по-малко,защото и офиса почнах да го посещавам на два дни един път.
Мнението беше редактирано от PAN7ERa на 06.03.13 16:10.
1600 kcal не са в никакъв случай кой знае каква екстремна мярка, като се има предвид , че ти чистиш и , за да отслабваш няма как-трябва да имаш калориен дефицит, но това , което аз виждам е , че приемаш доста повече калории...100г ориз имат приблизително 300 kcal и около 70г въглехидрати (нямам в момента таблица пред мен , ориентировъчно ти казвам) ...с толкова много въглехидрати , нормално да не отслабваш, а ти приемаш и от мюслито и не видях още какво ядеш.Така че нищо чудно да си поддържал теглото си просто или дори да си имал малък излишък.
06.03.13
16:30
казано от Атанас Георгиев на 06.03.13, 16:20:
100г ориз имат приблизително 300 kcal и около 70г въглехидрати (нямам в момента таблица пред мен, ориентировъчно ти казвам)...
Тези данни са близо до данните за суров бял ориз (около 350-360 калории и 80 g въглехидрати в 100 g). Неговият е сготвен. Да си говорим, че една храна е достатъчна при 100 g месо, толкова риба и толкова извара дневно, е малко несериозно за човек, който е 88 kg. Аз съм 191 cm и тежа 89-90 kg, та имам идея какво приказвам. Ааа, да, има и 2 дози протеин от добавки, които не променят драстично ситуацията. Останалото е въглехидрати и талаш (от салатите). Мазнини няма. Общо взето сметката му е реалистична на пръв поглед, но и няма как да бъде пресметната точно при така описания режим.
Разумният калориен дефицит е не повече от 20%... а не близо 50%.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.03.13 16:31.
ами, автора да уточни за какъв ориз 400г говорим.Както и да е , не ми се спори , но малко нереално ми се вижда при такъв дефицит да не сваля никакво тегло и все си мисля , че може би нещо сметките не са правилни или грамажа или още нещо хапва, знам ли
06.03.13
16:39
Напълно възможно е при дефицит да спре да сваля - обясних, но не се прие и толкоз. :)
Всичко може да е... аз също не съм настроен за спор. :)
Трябва да се има предвид,че накрая съм сложил и 100 калории от кафе и прочие,което показва,че броя и молекулите въздух.
Не броя само калориите от екстенд макар ,че Ради Хаджирадев беше пуснал тема за калориите в БЦАА.
казано от Кольо Пияндето на 06.03.13, 16:39:
Напълно възможно е при дефицит да спре да сваля - обясних, но не се прие и толкоз. :)
Всичко може да е... аз също не съм настроен за спор. :)
Кольо, както казах само това с дефицита за сега ми се струва логично.Просто не исках да прима само едно мнение а ми се искаше да се изкажат 3-4 човека.
Не съм писал никъде 400 гр. ориз а съм писал 300 гр ВАРЕН.
Да не би оксито при мен да има обратен ефект?
Мнението беше редактирано от PAN7ERa на 06.03.13 16:42.
Виж си първия пост ( 300 гр бял ориз - не пише нито варен,нито суров).Както и да е.Дигни калорийте на поне 2200(ама вземи си ги сметни хубаво работите,не пак 132321 страници за т’ва колко калорий ти е ориза),заеби т’ва тичане(освен,ако нямаш ОГРОМНО ЖЕЛАНИЕ да тичаш) и почни да вдигаш тежко и интензивно,3-4 пъти седмично.И не,не говоря да почнеш да сгъваш за бицепс с 5 кг отгоре,а да заложиш на тяги,клекове,обръщания,кофи,набиранки и т.н. и т.н.
Мнението беше редактирано от balabanov на 06.03.13 16:46.
06.03.13
16:49
казано от PAN7ERa на 06.03.13, 16:41:
Просто не исках да прима само едно мнение а ми се искаше да се изкажат 3-4 човека.
До тук преброих 12-13 човека, които споделяме едно и също мнение за режима и резултатите ти.
Ти, обаче, търсиш обяснение във възможността за обратен ефект от фет-бърнъра...
Ми... добре. ;)
Атанас Георгиев, да ти кажа не съм малък мъжага и като гледам колко ям и колко съм ял направо ми се плаче :). В смисъл знам ,какво означава нормално ядене и какво е оскъдно.
Интересното в цялата работа е ,че силата не ми падна много. Да кажем,че е паднала с 10 процента. Тайминга на яденето не е точно,както съм го описал. По-скоро на обяд ям доматите с пилето а ориза към 3:30,защото в 5:40 съм във фитнеса и ако въглехидрата е приет по-рано забелязах,че нямам много сила.
Наистина спираш да сваляш, ако ядеш по-малко. Аз се бях подкарал така и ти го казвам от личен опит.В момента хем свалям, хем ям, опитай и ти :d
казано от balabanov на 06.03.13, 16:46:
Виж си първия пост ( 300 гр бял ориз - не пише нито варен,нито суров).Както и да е.Дигни калорийте на поне 2200(ама вземи си ги сметни хубаво работите,не пак 132321 страници за т’ва колко калорий ти е ориза),заеби т’ва тичане(освен,ако нямаш ОГРОМНО ЖЕЛАНИЕ да тичаш) и почни да вдигаш тежко и интензивно,3-4 пъти седмично.И не,не говоря да почнеш да сгъваш за бицепс с 5 кг отгоре,а да заложиш на тяги,клекове,обръщания,кофи,набиранки и т.н. и т.н.
Това за тежкото вдигане го знам и го правя. Четох,че това се прави с цел да покажеш на тялото,че трябва да държи мускулите а не да ги изплзва за храна. Пробвах HIIT но установих,че не е по-удачно за мен.
казано от Кольо Пияндето на 06.03.13, 16:49:
казано от PAN7ERa на 06.03.13, 16:41:
Просто не исках да прима само едно мнение а ми се искаше да се изкажат 3-4 човека.
До тук преброих 12-13 човека, които споделяме едно и също мнение за режима и резултатите ти.
Ти, обаче, търсиш обяснение във възможността за обратен ефект от фет-бърнъра...
Ми... добре. ;)
Добре,вече съм съгласен. Просто не мога да си представя какво е икономичен режим...Как може едно тяло да ползва 2500 и 1500 калории?Какво изключва организма толкова,че да мине на икономичен режим.Чел съм за него и там пишеше ,че дефицита трябва да е около 500 калории и да се вкарва ден с нормални калории за да се избегне starvation mode-a.
Вдигам мюслито сутрин на 100 грама,ще вкарам и повечко ядки за да имам полезни мазнини.
Някой все пак ще ми каже ли ,коко калории горя аз на ден?
Мнението беше редактирано от PAN7ERa на 06.03.13 17:23.
06.03.13
18:02
Сложи 50 гр. сурови бадеми ако искаш PoweR 500 гр . пилешки гърди на скара разпаределени на три яденета и максимум 200 гр варени картофи като въглехидрат и нали пиеш пудра извара хапвай 1 банан след тренировка с пудрата, но спазвай поне 1800-2000 кал. 1 Месец съм така 6 кг. надолу и страшно дигнах силата в фитнеса, но трябва да дигаш Тежко и много, а не леко и супер много аз правя масово хипертрофия и бачка.
Понякога е хубаво, да изключиш мнението за себе си, че всичко което си чел си го приложил по правилният начин и го знаеш, защото това, че си пробвал някой хранителен режим в случая ВМ-НВД не означава, че си го приложил по-най правилният начин и си го съчетал добре с тренировките и всекидневните си задължения.
Човек не трябва да върви с рогата напред, защото така не се просперира в каквато и да е сфера.
Не знам колко годишен си и какъв мъжага си, но се научи, че дори и мъдреца е готов да приеме грешката си, само глупака не я признава! Когато питаш някого за каквото и да е, поне имай уважението към него, че е отделил от времето си за да ти помогне дори да не е по силите му.
къде видя при него ВМ-НВД с толкова въглехидрати иначе + за това , което каза
Ти като добавиш още мюсли и сурови ядки,ще си вдигнеш и въглехидрата още.Целта ти е малко въглехидрати,та като свърши енергията от тях,тялото ти да се насочи към друг източник.Ти искаш този източник да са подкожните мазнини.И в същото време да не губиш кой знае колко ММ.Тоест увеличи протеина,защото дори с пудрата ти е малко за твоите килограми и освен това си на дефицит.Включи повече животински мазнини-краве масло,заквасена сметана,черен дроб.Ще се чувстваш по-сит и пълен с енергия.Това са храни,които са бигати на белтък и мазнини,и бедни на въглехидрат-какво по-хубаво?! Освен това повишават нивата на тестостерона,което непряко води по-лесно чистене и запазване на мускула и др.хубави неща. Дори да не вярваш в НВД-бяснението е едно.Ядеш ли малко въглехидрати-държиш мастните депа затворени за вкарване на мазнини в тях и отворени за черпене на енергия от тях.Най-просто казано.
За въглехирата преди и след тренировка-отдавна разбита легенда,отдавна доказано,че дори и да дадеш 150% от максимума си на тренировката,гликогена се изчерпва на не повече от 30%.Тоест ти остават 70 в мускула!!!! Тука е въпрос на навик и психическа нагласа и на това можеш ли да загърбиш всичко,което си чувал и да се отцепиш от колектива.
За да сваляш те интересуват няколко хормона:
Инсулин-трябва да е нисък.Как става?-с по-малко въглен
Тестостерон-да е в граници,завишен.Как става-с тежки тренировки,много месо,зелени зеленчуци като брокол,маруля;някои добавки като цинк,трибулус и т.н.
Кортизол-да е нисък.Как става? Като не претренираш,намалиш кардиото,не гладуваш,не се ядосваш.
Хормон на растежа-да е в норма.Как става? Лягаш навреме,спиш качествено,намаляш кафетата.Спорта също действа позитивно върху секретирането му.
Има и други,тези са основните.Мога още по-подробно да ти обясня кое и защо.По-добре сам потърси солидна информация.
06.03.13
20:21
Замислял ли си се, че щом работиш по режим, който е добър, действащ и научно доказан, защо тогава нещата не се получават, тук хората цял ден ти пишат какво трябва да се направи и не защото са го прочели някъде, а защото са го изпитали на гърба си, всеки е правил грешки, а ти вместо да се учиш от грешките на останалите, продължаваш да твърдиш че нямаш пропуски и никой не може да те убеди в каквото и да било, за какво писа тогава? За да получиш съжалителни коментари от сорта на ” оо горкия тренира като луд, стои гладен, много е компетентен и пак не може да постигне желаната форма, колко е несправедлив живота към него”, искаше съвети получи ги, не си длъжен да се съобразяваш с тях, но си длъжен да уважиш това, че някой все пак имаше желание да ти помогне.
казано от PAN7ERa на 06.03.13, 14:26:
...
Ето още по темата за НВД - http://www.belchohristov.com/74.html
Хайде да ти предоставя един коренно различен поглед върху храненето. Не си длъжен да се съгласяваш, разбира се, но винаги е добре да познаваш и другата гледна точка.
Статията няма за цел да ти предостави научни доказателства за ползата на ВМ НВД, а насоки в режима.
Темата ми е изкючително интерсна,защото и до ден днешен и аз все още не вярвам напълно ВМ-НВД да е по-добър от НВД,РБД или ВВД,или просто такъв с умерено количетсво въглехидрати.Последната статия е точно в стила на Милко,и на живо си говори така,нямам нищо против него,но все пак мисля режима за краен.Не знам защо,но всички хора,с които съм се срещнала и са на този режим от месеци и години дори нямат никакъв релеф или много слаб.Когато ги питаш дали правят всичко като хората казват,че да,смятат калории,спортуват активно и така.Доволни са,чувстват се перфектно и не целят релеф и такива неща.Разбира се и това,че имат много енергия.Но защо при мен свалих процента мазнини с въглехидрати и по-малко мазнини,а като се опитам да обърна нещата се омазнявам?Дала съм досатъчно време за адаптация,но не виждам резултатите,които търся...Съжалявам за спама,ще следя темата,защото ми е интересна и ми харесва да се изказват хора с различни мнения,които са по-запознати :)
@Деситка- Какво време за адаптация си даде, защото в някои от публикациите, които съм чел за диетата, на някои са им нужни до 6 месеца? Иначе в темите на спайдъра представят диетата като плацебо, което мен лично ме съмнява, въпреки че и аз я практикувам. Пробвал съм повечето от диетите и при ВМ ми харесва това, че няма нужда да се тъпчиш с въглехидрати, ами ядеш по 60-70 гр сланина на ядене и всичко е точно. Колкото до релефа може да е индивидуално, но при мен се запази, въпреки че качих 5-6 кг. Само в началото си смятах калориите, след това спрях и ям колкото ми се яде. Нямам приченявания или виене на свят при натоварване и подобни.
Мнението беше редактирано от Петър на 07.03.13 18:11.
Всеки организъм е различен, затова има и толкова богат асортимент от различни режими, просто трябва да откриеш какво работи най добре при теб, другото не го мисли! :)
Ами,това мисля беше първия режим,който пробвах и периода беше около 3месеца.Тренирах и мазнините си седяха,бях мека и отпусната.Не мога да се похваля и с прилива на енергия,за който говорят някои.Всичко беше изчислено,ядях въглехидрати само от зеленчуци и то не много.Когато обърнах нещата,всичко се промени и видях пресата си,толкова изчистена,колкото никога не съм я виждала.Не знам на какво се дължи,не съм против никой режим,просто споделям какво е било при мен.Вероятно моя организъм не я одобрява и сега се пробвам с ротация,но и там ефекта не е 100%,може би защото в някои НВД дни прекалявам с мазнините и тялото няма време да ги изгори,а и при такъв тип хранене гликогена не е изчерпан напълно,следователно горенето на мазнини е по-малко доколкото знам (wasntme)
Колко ядеш, колко усвояваш...все въпроси с труден отговор.
Не съм сигурен, че човек трябва да е чак толкова пунктуален :) В началото се опитвах да спазвам някакъв по-строг режим на хранене, но се отказах по ред обективни и субективни причини. Сега ям колкото и каквото ми се яде, и при тежки (за мен) тренировки определено свалям мазнини с постоянно темпо. Устройва ме перфектно. Иначе се присъединявам към мнението на Кольо за причината да не се получават нещата при теб.
07.03.13
19:09
казано от PAN7ERa на 06.03.13, 17:06:
...Просто не мога да си представя какво е икономичен режим...Как може едно тяло да ползва 2500 и 1500 калории?Какво изключва организма толкова,че да мине на икономичен режим.Чел съм за него и там пишеше ,че дефицита трябва да е около 500 калории и да се вкарва ден с нормални калории за да се избегне starvation mode-a…
Забавен си в увереността си колко си наясно с нещата. Повечето минаваме през такъв период, но за да продължиш да се развиваш трябва да го преодолееш.
Скоростта на метаболитните процеси се забавя при калориен дефицит, независимо дали в резултат на това, че ядеш по-малко или че тренираш повече. Но хората се различават по това как реагират телата им, например при жените това забавяне настъпва по-бързо и е по-отчетливо, отколкото при мъжете. Но дори със забавянето на метаболизма, няма как да се преодолее калорийния дефицит. Пример - ако дневния ти прием на калорий е с 50% по-малко от необходимото и това доведе до редукция на метаболитните процеси с 10%, все пак остават 40% дефицит.
JulsaVena ти е дала добър отговор (не че и други не са). Но ако все пак търсиш научно обяснение, разгледай го така:
Вероятно при теб се наблюдава за съжаление доста често срещане комбинация от висцерално затлъстяване с намален глюкозен толеранс, може би и артериалната хипертония и симптоми на дислипидемия (нарушения в мастната обмяна ). Причината е хранително-предизвикана инсулинова резистентност и частична (за сега) хиперинсулинемия. Това са част от физиологичните компенсаторни механизми, които чрез стимулиране на симпатикусовата нервна система се стремят да увеличат симпатико-медиираната адаптивна термогенеза и да възстановят енергийния баланс.
Така достатъчно научно ли седи?
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 07.03.13 19:12.
казано от Desitka * на 07.03.13, 16:50:
Темата ми е изкючително интерсна,защото и до ден днешен и аз все още не вярвам напълно ВМ-НВД да е по-добър от НВД,РБД или ВВД,или просто такъв с умерено количетсво въглехидрати.Последната статия е точно в стила на Милко,и на живо си говори така,нямам нищо против него,но все пак мисля режима за краен.Не знам защо,но всички хора,с които съм се срещнала и са на този режим от месеци и години дори нямат никакъв релеф или много слаб.Когато ги питаш дали правят всичко като хората казват,че да,смятат калории,спортуват активно и така.Доволни са,чувстват се перфектно и не целят релеф и такива неща.Разбира се и това,че имат много енергия.Но защо при мен свалих процента мазнини с въглехидрати и по-малко мазнини,а като се опитам да обърна нещата се омазнявам?Дала съм досатъчно време за адаптация,но не виждам резултатите,които търся...Съжалявам за спама,ще следя темата,защото ми е интересна и ми харесва да се изказват хора с различни мнения,които са по-запознати :)
От 4-5 години се храня по ВМ-НВ протокол.НА първо място като ефект поставям промяната в здравословното ми състояние-не че няма и други фактори,но храненето е от първостепенна важност.След първите 5-6 месеца забелязах: осезаемо здрава коса,нокти,кожа.Все по рядко и боледуване и по-лесно и бързо оздравяване.По-бърза мисъл,по-бързо усвояване на дадено четиво.По-неболезнен и по-кратък цикъл.По-малко,вече никакви женски проблеми-от типа бяло течение например.Желание за движение-неописуемо.Допреди няколко месеца никога не съм си смятала калориите.Въпреки това съм поддържала еднакви тегло.През бременноста се хранех почти по НВ-изключение правеха плодовете.Качих 12кг за цялата бременност,като родих на следващия ден имах да свалям 4кг.Тоест за цяла бременност върху себе си съм качила 4 кг.На третия ден след раждането-коремът ми беше плосък,като дъска. Смятам,че благодерие на ВМ хранене и не само де, кърмих 11 месеца-детето само се отби,иначе щях да продължа. Откакто се храня по Вм-НВ винаги кръв и урина-перфектни. След хранене нямам подуване,болки и т.н. както когато ям въглехидратни храни.
Относно въглехидратите при чистенето.Когато попадна в застой,минавам на 2-3 дни предимно с въглехидратни храни и около 4000-5000кал на ден.След това,почна ли пак схемата-веднага има напредък.
На мен може тренировките д ами куцат,но с храненето имам доста голям опит-личен на базата на проба-грешка,системно четене и системно проследяване как ми се отразяват видовете храни.Когато си поставих за цел намаляване на подк.мазнини-точно с ВМ-НВД за два месеца от 17% на 14%.Сега за още два месеца от 14 на 13%.Доколко този процент е реален,не е от такова значение.Важно е че е измерван с един и същи подход и напредъка е доказан.
АЗ съм с 5 ръце ЗА ВМ-НВД.
казано от PAN7ERa на 06.03.13, 11:42:
Отказвам да приема това,което казваш.Не че няма логика,чел съм за това но не смятам че гладът е тооолкова голям.
Описах изчерпателно(смятам), това какво съм смятал и какво правя. Някой би ли изказал мнение,дали съм сметнал калориите,които приемам правилно и дали съм сметнал правилно тезе,които изразходвам.
Чакам други отзиви.
Забравих да кажа,че на всеки четвърти ден качвам калориите до нормалните с цел да избегна “икономичния режим”.
Абе ти може да не си съгласен ама не мисля, че организма ти те пита дали си съгласен или не.Както и да е със здраве
09.03.13
11:28
казано от PAN7ERa на 06.03.13, 10:51:
Къде бъркам?
Черен шоколад, сушен банан, стафиди, 300 гр бял ориз...
И искаш отслабване?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.03.13 11:32.
09.03.13
11:38
И недей слуша рекламите на Нестле - за закуските с ниско съдържание на мазнини и не си набивай в главата, че мазнините са вредни.
Вредни са тези трансмазнините, тези в месото и зехтина не са. :)
И точно това, че пропускаш зехтина е грешката. ;)
Обикновено всичко, което казват по телевизията, че е полезно е точно обратното, като десетките реклами за маргарин...