казано от Lucifer на 06.03.13, 16:08:
Кат,стискам палци всичко да се оправи,колкото се може по-скоро.
Keep being strong,всичко e преходно. :}
Мерси за подкрепата, Алекс (hug)
07.03.2013 - (26)
Сън - 9 часа. И впъпреки всичко се събудих с отвратително усещане в стомаха, болки в цялото тяло, както и в главата. Ясно ми беше, че е от недохранване. За 2 дни свалих 3 кг, със сигурност предимно от мускул (headbang) :@ . Както и да е, ще си наваксам с храна и тренировки и набързо ще се оправя!
Още със събуждането знаех, че има само 1 нещо, което ще ме накара да се почувствам по-добре - сутрешна тренировка. И се оказах права - въпреки болките и липсата на енергия тренирах .. и след това бях поне с 50 % по-жизнена.
В 11:00 бях в залата в “София Мед”, упоена и готова за колоноскопия. В 11:30 бях готова, излязла от упойка, даже си стоях на краката. В 11:45 лекаря ми ме повика, за да ми обясни резултатите от изследването. Имам спастичен колит + полипи на дебелото черво (Полипи на дебелото черво: месести, топчести израстъци по лигавицата на дебелото черво. Полипите на колона са често срещана патология, която зачестява с напредването на възрастта. Смята се, че 50% от хората над 60-годишна възраст имат най-малко един полип в колона си. Някои полипи имат възможността да се превърнат в ракови (канцерогенни) образувания.
Източник: framar.bg ). За щастие полипите ги “хващаме” г/д навреме, та успяха бързо, по време на самата колоноскопия, да ги премахнат. Ще ми направят епикриза, която в края на другата седмица ще бъде готова. СИЛНО се надявам резултатите да са добри. Междувременно нямам назначено лечение.
Днес хапнах, тренирах, а и най-сетне направих това ужасно изследване..та... доволна съм, кажи-речи :)
Храна
undereating
Нищо..
overeating - около 4 часа
Хапнах си добре, даже още предстои:
13:00- Сандвич в Събуей - черен, 15 см с пуешко, шунка, кашкавал и пресни зеленчуци. Нищо вредно, в общи линии.. + кофичка пълномаслено “Фреско”
14:30- 80 гр. натурален шок. без захар и 100 гр. бадеми
За по-късно съм планирала:
18:00-19:00- Запеканка от чушки, 3-4 яйца, 300 гр. извара и 200 гр. моцарела, някоя друга маслина..
Движение
Една от старите ми тренировки, изпълнена за същото време, за което и преди: около 30 мин
-4 кръга:
1.Ренег. гребане х 10; 2@6кг
2.Биц. сгъване х 10; 2@6кг
3.В-абс х 15
-4 кръга:
1.Лиц. опори х 15
2.Хибридни Арнолд преси х 10; 2@6кг
3.Аб ролер х 10
-4 кръга:
1.Повдигане за трапец х 15; 2@6кг
2.Бицепсово чуково сг. х 10; 2@6кг
3.Knee hugs x 15
-4 кръга:
1.Бенч прес (на шв. топка) х 15; 2@6кг
2.Хиперекстензии (на шв. топка) х 20
3.Кофички на пейка х 15
Течности, добавки,лекарства:
1 табл. “Хлое”; фолиева киселина; 5 мл. SNAIL екелсир (за стомах); 1 табл. Vita max на “Nutrim”; Метформин след всяко хранене; 2 табл. Хром след обяд и вечеря
Пиене: обичайното
казано от Kath на 07.03.13, 15:28:
Имам спастичен колит + полипи на дебелото черво (Полипи на дебелото черво: месести, топчести израстъци по лигавицата на дебелото черво. Полипите на колона са често срещана патология, която зачестява с напредването на възрастта. Смята се, че 50% от хората над 60-годишна възраст имат най-малко един полип в колона си. Някои полипи имат възможността да се превърнат в ракови (канцерогенни) образувания.
Източник: framar.bg ). За щастие полипите ги “хващаме” г/д навреме, та успяха бързо, по време на самата колоноскопия, да ги премахнат. Ще ми направят епикриза, която в края на другата седмица ще бъде готова. СИЛНО се надявам резултатите да са добри. Междувременно нямам назначено лечение.
Мисля, че и двете диагнози биха се повлияли доста добре от лечебно гладуване - не воинско хранене, не циклично, а истинско лечебно гладуване. Това за съжаление няма да ти го предпише никой лекар.
казано от Kath на 07.03.13, 15:28:
...
В 11:00 бях в залата в “София Мед”, упоена и готова за колоноскопия. В 11:30 бях готова, излязла от упойка, даже си стоях на краката. В 11:45 лекаря ми ме повика, за да ми обясни резултатите от изследването. Имам спастичен колит + полипи на дебелото черво (Полипи на дебелото черво: месести, топчести израстъци по лигавицата на дебелото черво. Полипите на колона са често срещана патология, която зачестява с напредването на възрастта. Смята се, че 50% от хората над 60-годишна възраст имат най-малко един полип в колона си. Някои полипи имат възможността да се превърнат в ракови (канцерогенни) образувания.
Източник: framar.bg ). За щастие полипите ги “хващаме” г/д навреме, та успяха бързо, по време на самата колоноскопия, да ги премахнат. Ще ми направят епикриза, която в края на другата седмица ще бъде готова. СИЛНО се надявам резултатите да са добри. Междувременно нямам назначено лечение....
Кат,
Спастичният колит няма да коментирам, но ще ти кажа да полипите:
1. Наистина са често срещани и донякъде безобидни (стига да не са злокачествени). Можеш да си живееш безпроблемно с тях, стига да не са на ключови места (по силно прегънати участъци, при което стесняват прохода и затрудняват движението и евентуално предизвикват възпаления)
2. Обикновено отстраняването им е относително лесна процедура, осъществявана по време на самата ентерескопия, със щипците на уреда.
3. Лошата за теб новина е, че рецидивират и периодично ще трябва да си правиш това неприятно изследване и да ти ги махат. В началото вероятно ще те викат на 6 месеца, после на година, но това ще ти каже лекуващият лекар.
Вярвам, че резултатите от хистологията ще са добри. (y)
И на двамата благодаря за включването (handshake)
Марги - мисля, че при мен лечебният глад не би дал задоволителен резултат, поне съдейки по това как ми повлия глада в изминалите 2 дни. Нямах никаква енергия за нищо. Дори 9-часов сън и липса на всякакво движение не ми помогнаха да се справя с умората. И странното е, че имах някакви остри болки по цялото си тяло - кости, мускули, всичко...даже и главата ме болеше.
Вик - знам, че периодично трябва да правя изследването... То от тук тепърва предстои неприятната част - ще назначат лечение; още изследвания; висене по здравните заведения; тропане от врата на врата и посрещане на цял куп недоволни лекарски физиономии, които очакват от теб да знаеш всичко и никой нищо не ти обяснява, а като зададеш въпрос, или те гледат тъпо, или ти се карат.. както и да е. При мен от 2 години това е ежедневие, свикнала съм.
Това, което ми е странно (а и за лекарите е супер странно), е защо и как са се появили тези полипи. Обикновено болестта е често срещана при хората със заседнал начин на живот, пушачи, хора, често употребяващи алкохол, и най-вече хората в напреднала възраст. Пък при мен нито един от тези фактори не е налице. Както и да е, надявам се епикризата да даде малко по-подробна информация. Все още очаквам и резултатите от няколко други изследвания (кръв, урина), та ще видим...
Все пак, вярвам, че това е все някакво начало.. Поне предприех по-сериозни действия по повод стомашните си проблеми. От тук нататък се надявам само на положителен развой на събитията.
(F)
И аз да се вкюча да ти пожелая късмет,ти си борбено момиче и ще се справиш с всяка трудност! :)
Относно гладуването,доколкото знам симптомите,които си изпитала се свързват с това,че тялото изхвърля токсините си от тъканите,изяжда ги така да се каже.Такива симптоми отшумяват след втори,трети ден,при някои по-дълго,зависи от периода на гладуването.Но майка ми така излекува доста неща.Аз много искам да опитам,но за момента все още ме е страх,а и ми се струва,че лятото е по-удобен период.Може би ме притеснява факта,за неспособността от пълноценни тренировки и загубата на мускулна маса,но може би е индивидуално...
Каквото и да правиш,важното е,че ти знаеш как.Храниш се добре,спортуваш-какво повече? :) Иначе за спастичния колит(каквото имам и аз) за съжаление е хубаво да се избягват кафе,млечни,някои зърнени и такива богати на целуоза зеленчуци.Картинката е сложна,но с времето се свиква ;)
казано от Kath на 07.03.13, 16:48:
Марги - мисля, че при мен лечебният глад не би дал задоволителен резултат, поне съдейки по това как ми повлия глада в изминалите 2 дни. Нямах никаква енергия за нищо. Дори 9-часов сън и липса на всякакво движение не ми помогнаха да се справя с умората. И странното е, че имах някакви остри болки по цялото си тяло - кости, мускули, всичко...даже и главата ме болеше.
Това е една доста дълга тема, но болките, умората и дискомфорта през първите 72 часа от гладуването се дължат (най-грубо казано) на процеси, протичащи в тялото, свързани с отстраняването на отпадни вещества.
казано от Kath на 07.03.13, 16:48:
...
Това, което ми е странно (а и за лекарите е супер странно), е защо и как са се появили тези полипи. Обикновено болестта е често срещана при хората със заседнал начин на живот, пушачи, хора, често употребяващи алкохол, и най-вече хората в напреднала възраст. Пък при мен нито един от тези фактори не е налице. Както и да е, надявам се епикризата да даде малко по-подробна информация. Все още очаквам и резултатите от няколко други изследвания (кръв, урина), та ще видим...
...
Което съм чел и което са ми казвали лекари, просто някои хора са по-склонни да си създават полипи. При това не само на определени места, а навсякъде. Просто го приемаш и продължаваш напред. Верно, че си твърде млада за това, но... явно го имаш. Нямам достатъчна информация дали по някакъв начин проблемът се повлиява от начина на хранене, макар да съм склонен да вярвам, че ниският прием на въглени би се отразил добре (по-малка склонност към възпаления).
07.03.13
17:20
Пускам снимки на едни “здравословни” целувки с ябълков пектин (giggle) (въобще не предполагах, че ще се получи с ябълков пектин?!), но рецептата някой друг път ще пусна в блога ми, когато ги направя повторно. Искам за следващите да подобря рецептата и да използвам шприц, за по-красива форма - тези станаха малко...грозни :D :D
08.03.2013 - (27)
Сън - няма и 6 часа :( Събудих се в 04:00….
Поне се възползвах от ранното събуждане, измих си очите и зъбите, обух едни маратонки и излязох пред блока, за да тренирам :D. По-късно няма да имам никакво време.
Храна
undereating
-2 големички ябълки и кафе
overeating
Движение
Получи се много интересна тренировка.. :D
200 скока с въже
20 суинга @12кг
1 път изкачване и слизане по стълби - 8 етажа
30 лицеви опори
300 скока с въже
10 Clean & press @6кг, лява ръка
10 Clean & press @6кг, дясна ръка
10 суинга @12кг
200 скока с въже
30 лицеви опори
300 скока с въже
30 лиц. опори
200 скока с въже
10 Clean & press @6кг, лява ръка
10 Clean & press @6кг, дясна ръка
10 суинга
Тотал: 25 мин;
1200 скока; 90 лиц. опори; 3 пъти изкачване и слизане на 8 етажа; 40 суинга; 40 Clean & press лява ръка; 40 Clean & press дясна ръка...може и да съм объркала малко сметките...
1 табл. “Хлое”; фолиева киселина; 5 мл. SNAIL екелсир (за стомах); 1 табл. Vita max на “Nutrim”; Метформин след всяко хранене; 2 табл. Хром след обяд и вечеря
Мнението беше редактирано от Kath на 08.03.13 06:15.
08.03.2013 - (27)
Overeating
12:00- 200 грама сварен нахут с подправки и 300 гр. котидж сирене
15:00- 50 гр. сурови бадеми
18:00- 4 яйца на омлет, тип “калцоне” с около 200 гр. моцарела и салата от моркови и ряпа
Снимка на омлетите: вместо да се обръщат, за да се запекат и от другата страна, се поръсват с кубчета моцарела, затварят се и отвътре моцарелата се разтопява...после направо се “разлива” в устата...блаженство! (wasntme) :D
казано от Breackk на 08.03.13, 19:40:
Дневник,който не трябва да чета,когато си готвя (dull)
Защо?
Защото докато си готвя съм гладен :D А когато пред очите ми има подобни рецепси,описани по този начин
(затварят се и отвътре моцарелата се разтопява...после направо се “разлива” в устата...блаженство!) Направо не се издържа :D
Наистина.... по снимките си личи, че готвиш прекрасно! Влезна ли и почват да ми течат лигите и огладнявам :D Честит празник, всичко най-хубаво! :)
09.03.2013 - (28)
Сън - около 7ч. Понаспах се г/д :)
И днес пак съм на крак цял ден, динамично - както го обичам.
Храна
undereating
-Кафе 2 бр.
overeating
14:00- 2 омлета “Калцоне” (4 яйца, 150 гр. котидж, 50 гр. кашкавал, 200 гр. гъби, малко лук, домати и магданоз)
16:00- 100 гр. черен шоколад + 80гр. бадеми
17:00- кофичка кисело мляко с лъжица ябълков пектин
18:00- Салата от настъргани моркови и ряпа с лимон и 1 с.л. зехтин
Движение
Brutal Kettlebell HIIT Cardio Tabata Workout - около 19 мин
+
-2 кръга:
1.Dive bombers x 10
2.Shoulder push ups x 10
3.Diamond push ups x 10
4.Bench dips x 15
5.Full swing x 10 @12kg
6.Knee hugs
-2 кръга:
1.Clean & press x 10 (right arm) @6kg
2.Clean & press x 10 (legt arm) @6kg
3.Side kicks with legs x 40 (20 each leg)
4.Burpee x 10
5.Bicycle abs x 40
6.High knees x 100
Тотал: 15 мин
Общо двете тренировки: ~34-5 мин
По-късно: Около 20-30 мин Шива Реа (не съм избрала още какво)
Един от омлетите на обяд (преди да бъде затворен):
Мнението беше редактирано от Kath на 09.03.13 17:38.
09.03.13
18:53
Кат сиренето и доматите не ти ли дразнят стомаха ? При мен след употреба направо се подувам като балон, страшно е :(.
казано от Симона Стоилова на 09.03.13, 18:53:
Кат сиренето и доматите не ти ли дразнят стомаха ? При мен след употреба направо се подувам като балон, страшно е :(.
Симона, почти няма храна, която да не ми го дразни. Какво ми остава.. да не ям? (giggle)
казано от Kath на 09.03.13, 19:04:
почти няма храна, която да не ми го дразни. Какво ми остава.. да не ям? (giggle)
Всъщност, ако искаш да се разделиш с оплакванията - това е един от малкото варианти, както ти писах по-горе. :)
казано от Маргарита Манева на 09.03.13, 19:06:
казано от Kath на 09.03.13, 19:04:
почти няма храна, която да не ми го дразни. Какво ми остава.. да не ям? (giggle)
Всъщност, ако искаш да се разделиш с оплакванията - това е един от малкото варианти, както ти писах по-горе. :)
Просто нямам достатъчно желание да пробвам на този етап. Сигурна съм, че ако един ден почувствам необходимост и не ми остане много избор, ще последвам съвета ти.
10.03.2013 - (29)
Сън - 7ч. Денят ми започна много добре.
Събудих се позитивна и енергична, тренирах сутринта, а по-късно предстои слънчева разходка (sun)
Храна
undereating
-Кафе с мляко
overeating
12:00- 3 бъркани яйца с 50 гр. кашкавал
-Предстои:
15:00- Кофичка кисело мляко с ябълков пектин, 1 лъжица сусамов тахан и близо 400 гр. ягоди + 80 гр. натурален шоколад без захар
18:00- Голяма глава карфиол, нарязан и изпечен с 50 гр. кашкавал и половин кофичка цедено кис. мляко
Движение
-3 кръга
1.Гребане за гръб х 10 2@6кг
2.Лиц. опори х 15
3.Мъртва тяга х 15 @13кг
4.Плие х 15 @6кг
5.Напади х 20 (10 на крак)
-3 кръга
1.One-arm full swing x 10 @6kg
2.Thruster x 10 2@6kg
3.Dumbbell snatch x 20 (10 each hand)
-3 кръга
1.Ab crunches x 30
2.Knee hugs x 20
3.Bicycle abs x 40
4.Leg lifts x 10
-3 кръга
1.Раменни преси х 10 2@6кг
2.Биц. сгъване х 10 2@6кг
3.Кик-бек х 10 2@6кг
4.Повд. на ръце напред х 10 2@6кг
5.Бицепсово чуково сгъване х 10 2@6кг
6.Разгъване на дъмбел зад глава за трицепс х 10 @6кг
Тотал: около 40 мин, без почти никакви почивки между кръговете
Ягодките с кисело мляко, пектин и тахан
Обаче упорито продължаваш да консумираш плодове и зеленчуци, които нямат нищо общо с настоящия сезон. Защо?
казано от Маданеца на 10.03.13, 13:05:
Обаче упорито продължаваш да консумираш плодове и зеленчуци, които нямат нищо общо с настоящия сезон. Защо?
Баща ми има складове за плодове и зеленчуци, транспортира, занимава се с внос и износ и обикновено нещата, които в България в дадеия сезон са некачествени, в определени страни вече виреят, а баща ми ги внася. Той ми донесе ягоди, карфиол.. Обикновено той ми носи почти всички плодове и зеленчуци, а на него, поне за качество, със сигурност мога да разчитам.
Мнението беше редактирано от Kath на 10.03.13 18:04.
Дописвам:
Движение:
Няколко разновидности sun salutations (h) (Благодаря на Марги, за което) Правих някои неща на Шива и много ми харесаха :)
11.03.2013 - (30)
Сън - 7ч., но се чувствам доста отпаднала, нямам обяснение защо..
Предстои много забързан ден, както и тренировка по-късно днес.
Храна
undereating
-Кафе с мляко
overeating
Движение
Surya namaskar A; B - посочените на снимката долу, изпълнени по няколко пъти..
Държа да отбележа, че въпросната картинка долу много ми помогна да науча, както движенията, така и дишането. :P
Surya namaskar :)
...дописвам:
Движение - кондициииия; Time challenge (party) :
-1000 high knees with jump rome
-100 push ups
-60 full swings @12kg
-200 side kicks (100 each leg)
-50 dynamic sumo squats
-60 one-arm dumbbell snatches (R)
-60 one-arm dumbbell snatches (L)
-150 knee hugs
Total: 30 mins (h)
Храна:
12:00- 200 гр. пилешки гърди на скара с лимон
16:00- Домашно кексче с рожков и 100 гр. бадеми
18:30- Запеканка с карфиол, този път с 50 гр. кашкавал, 100 гр. сирене и половин кофичка цедено мляко
12.03.2013 - (31)
Сън - 7ч.
Днес се наспах, за щастие, но по план бях предвидила да свърша доста неща и да не тренирам. Така и стана :)
Храна
undereating
-Кафе с мляко
overeating
12:00- Кофичка пълномаслено “Фреско” с 2 с.л. тахан, 1 с.л. ябълков пектин и 100 гр. бадеми
15:30- няколко лъжички био хумус и няколко моркова
18:30- 3 настъргани варени яйца с 50 гр. настърган кашкавал и 300 гр. заквасена сметана + подправки
Движение
Само малко кратка разходка...защото ни заваля гаден дъжд :@
Мнението беше редактирано от Kath на 13.03.13 05:58.
13.03.2013 - (32)
Сън - 7ч.
Имах сили за сутрешна тренировка, но след нея се чувствам доста изцедена, вместо тонизирана...това за мен е напълно необичайно, но считам, че се дължи на лекото главоболие, с което се събудих.
Впрочем, тук ще вметна, че се чувствам идеално с войнския режим, напоследък. Абсолютно никакъв чийт и НИКАКВО желание за чийт, което е по-важно. Предполагам, че голяма роля играят вкусните, здравословни, домашни сладкиши, които си приготвям :) Благодарна съм, че преоткрих тази моя “кулинарна” страна (наследена от баба ми (h) ) :D В този ред на мисли - снощи си забърках от любимата домашна майонеза с кокосово масло, по рецептата на баба, и днес сигурно ще присъства в менюто :D :P
Храна
undereating
-Кафе с мляко
overeating
по-късно
Движение
Малко поздрави за загрявка, а после:
-4 кръга:
1.Renegade row from plank х 10 (each hand) @6kg
2.Hand-to-hand full swing х 10 (each hand) @6kg
3.Knee hugs x 20
4.Clean & press x 10 (right hand) @6kg
5.Clean & press x 10 (left hand) @6kg
6.Sumo squat + front kick x 20 (20 squats, 10 kicks with each leg)
7.Dumbbell snatch x 10 (right hand) @6kg
8.Dumbbell snatch x 10 (left hand) @6kg
9.Bicycle abs x 40
Total: 25 mins
1 табл. “Хлое”; фолиева киселина; 5 мл. SNAIL екелсир (за стомах); 1 табл. Vita max на “Nutrim”; Метформин след всяко хранене; 2 табл. Хрома свърши ;( :D ... дано имам пари скоро да си купя пак, защото бях доволна от приема :)
..Дописвам:
Храна:
12:00- 100 гр. пълнозърнести сухари с домати и босилек с 4-5 с.л. домашна майонеза
15:00- Кофичка кисело мляко с ябълков пектин и сусамов тахан
18:00- Към 300 гр. печено свинско с лук, без добавени мазнини и доволно количество мариновано червено цвекло (няма да коментирам колко смешно ми оцвети устата (tmi) (tmi) (nhappy) ) с още 1 с.л. домашна майонеза
Мнението беше редактирано от Kath на 13.03.13 20:06.
14.03.2013 - (33)
Сън - 7ч. Напоследък успявам да си поспивам редовно по 7 часа, което е прекрасно :).
Имах сили и желание, за това направих много добра сутрешна тренировка. Този път определено ме тонизира :)
Впрочем, пролетта наближава и съм супер щастлива (F) Вчера цял ден се разхождахме с малкият Гръм в квартала и в двора на училището, имаше много тичане и игри, учихме го на команди.. Беше супер :) Нямам търпение да се затопли и това да ни стане по-честа практика.
Храна
undereating
-Кафе с мляко
overeating
по-късно
Движение
Първа част, 8 мин:
4 пъти изкачване и слизане по стълбите - 8 етажа.
Втора част; Time challenge; 18:40 mins total:
100 push ups
100 side kicks with each leg
60 swings @12kg
1000 high knees
Трета част; 4 кръга; около 9 мин:
1.Раменни преси х 10; 2@6кг
2.Биц. сгъване х 10; 2@6кг
3.Кик-бек х 10; 2@6кг
4.Коремни преси х 40
1 табл. “Хлое”; фолиева киселина; 5 мл. SNAIL екелсир (за стомах); 1 табл. Vita max на “Nutrim”; Метформин след всяко хранене;
(sun)
...
Храна:
12:00- 150 гр. пълнозърнести макарони, 50 гр. кашкавал и 5-6 с.л. домашна майонеза
15:00- Кофичка пълномаслено “Фреско” с лъжица тахан, пектин и 80 гр. бадеми
18:00- Салата от цвекло и настъргани моркови и ряпа с 3 с.л. дом. майонеза и 3 варени яйца
100 лицеви опори във серия ли ги правиш и как ги правиш ,цели или от колена,защото ми изглеждаш много слаба да можеш да правиш пълни:)
казано от A a на 14.03.13, 18:34:
100 лицеви опори във серия ли ги правиш и как ги правиш ,цели или от колена,защото ми изглеждаш много слаба да можеш да правиш пълни:)
Цели ги правя, не от колене. Правих ги 2х30 и 2х20.
казано от Kath на 14.03.13, 19:54:
Цели ги правя, не от колене. Правих ги 2х30 и 2х20.
Ъъъ... браво (tmi)
казано от A a на 14.03.13, 18:34:
защото ми изглеждаш много слаба да можеш да правиш пълни:)
Тя,Кат може да изглежда слаба,но това не е определящо,спортува активно и редовно и е силна,това вече е от значение ;)
Благодаря за последните коментари. Мисля, че напоследък имам напредък по отношение на издръжливостта и това на 100% се дължи на редовните кондиционни тренировки.
Все пак, понякога наличието на повече мускул (или мазнини) би могло да се явява пречка за изпълнението на лицеви опори.
14.03.13
20:57
казано от Kath на 14.03.13, 20:37:
Благодаря за последните коментари. Мисля, че напоследък имам напредък по отношение на издръжливостта и това на 100% се дължи на редовните кондиционни тренировки.
Все пак, понякога наличието на повече мускул (или мазнини) би могло да се явява пречка за изпълнението на лицеви опори.
Мускулите ще дадат повече сила, така една опора ще те уморява по - малко и ще правиш повече опори, при условие, че е естествено придобит :)