Ваксината - панацея или нещо съвсем различно?

Темата е заключена.
Прескочи до:

Местя тук една приятна и полезна дискусия.

Темата беше редактирана от Vic на 15.03.13 16:35.

12.03.13
18:43

Времето от 4 до 5 следобед прекарах пред кабинета на личната лекарка, в опити да се докопам до направление за профилактичен прелед. Не е за вярване какво стълпотворение от болни, кашлящи и подсмърчащи хора и деца прекарват цели дни по болници...ужас! Здравеопазването скоро няма да остане без клиенти...за мен това беше един час от живота ми, който никой няма да ми върне - едва се сдържах да не си тръгна.
...и една бележка, която висеше до вратата - “На задължителна ваксина през 2013 подлежат родените през ...... години”...интересно - как ще задължат хората да се ваксинират, аз нямам ваксини от училищна възраст, пък съм доста по-здрава от повечето хора (wasntme) ...като не броя някои специфични като жълта треска и малария, които всъщност са изтекли, де...
Размишлявам си просто...

12.03.13
19:19

И аз така с ваксините. Отивам преди 3 години до личния да взема нещо от него (дори не бях за преглед) и гледам на вратата бележка за въпросните реимунизации - смятам годините - те за родените през някакъв конкретен период. Смятам си моите - аз трябвало да се ваксинирам преди 2 или 3 години. Поглеждам се - жива и здрава съм - неболедувала от нищо по сериозно от настинки! Тая работа с ваксините ми е много мътна...

12.03.13
19:36

Момичета, моля ви не се обръщайте срещу ваксините. Тези, които са разработени и се прилагат задължително са срещу болести доста по-сериозни от настинка или грип. Само погледнете какви усложнения дават рубеолата или хепатит Б, развити по време на бременност...Хайде, хепатит Б е по-предотвратим, но рубеолата е с въздушно-капков механизъм на предаване.
Като цяло, ваксините са сторили много повече добрини на човечеството, отколкото злини!
Хайде сега за грипната ваксина и аз съм с противоречиво мнение, но за туберкулоза, дифтерия, коклюш, полиомиелит и т.н...Само си представете една епидемия...

12.03.13
20:33

Това е тема за цял раздел от форум, затова не мисля да я доразвиваме - мнения за ваксините, колкото хора по света. :)

13.03.13
13:15

казано от Diddlina на 12.03.13, 19:36:

...
Като цяло, ваксините са сторили много повече добрини на човечеството, отколкото злини!
...

Дени,

Поради естеството на образованието ти имаш това отношение към ваксините. Моля те, зарови се в неортодоксалната литература по въпроса, има и информация от вътрешни хора - ще ти настръхнат косите... Нищо не е такова, в каквото се мъчат да ни убедят.  В момента търся начин да избегна ваксините за малката ми дъщеря...

13.03.13
13:25

казано от Vic на 13.03.13, 13:15:

Дени,

Поради естеството на образованието ти имаш това отношение към ваксините. Моля те, зарови се в неортодоксалната литература по въпроса, има и информация от вътрешни хора - ще ти настръхнат косите... Нищо не е такова, в каквото се мъчат да ни убедят.  В момента търся начин да избегна ваксините за малката ми дъщеря...

Вик, нещата не са толкова прости.
Не бива да се поставят всички ваксини под един знаменател. Примерно новата мания за ваксинация срещу човешки папилома вирус е пълно безумие. И двете ваксини на големи фирми покриват само четири от безбройните вариации на вируса, няма дългосрочни наблюдения за ефекта им и дори има данни, че могат да увеличат шанса от заразяване с някой от щамовете, които не се покриват от ваксините. Същото е и положението с противогрипните ваксини.
На другия край на спектъра са ваксините срещу полиомиелит (да, съществува риск от развитие на заболяването, но случаите са много, много малко и ползата надвишава риска), дифтерит, коклюш и други. Те са просто задължителни и трябва да бъдат такива, защото тези заболявания представляват сериозна заплаха за общественото, а не само за личното здраве.
Изобщо според мен нещата трябва да се разглеждат индивидуално ваксина по ваксина, а не анблок.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.03.13 10:08.

13.03.13
13:34

казано от Boby_ на 13.03.13, 13:25:

Вик, нещата не са толкова прости.
Не бива да се поставят всички ваксини под един знаменател. Примерно новата мания за ваксинация срещу човешки папилома вирус е пълно безумие. И двете ваксини на големи фирми покриват само четири от безбройните вариации на вируса, няма дългосрочни наблюдения за ефекта им и дори има данни, че могат да увеличат шанса от заразяване с някой от щамовете, които не се покриват от ваксините. Същото е и положението с противогрипните ваксини.
На другия край на спектъра са ваксините срещу полиомиелит (да, съществува риск от развитие на заболяването, но случаите са много, много малко и ползата надвишава риска), дифтерит, коклюш и други. Те са просто задължителни и трябва да бъдат такива, защото тези заболявания представляват сериозна заплаха за общественото, а не само за личното здраве.
Изобщо според мен нещата трябва да се разглеждат индивидуално ваксина по ваксина, а не анблок.

Боби,

Просто напиши в търсачката autism и vaccine. А това за ваксинацията на момичетата срещу папилома вирус е безумие на Н-та степен и то не само заради описаното от теб (доколкото съм чел, дори има смъртни случаи и е забранено в някои държави).

Нямам време да се заровя в момента и да давам готови линкове, но преди време специално търсех информация за ваксините.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.03.13 10:09.

13.03.13
14:03

Вик, връзката между ваксините и аутизма е отхвърлена доста категорично в последно време. Същото важи и за диебата.
Да, рискове съществуват. Има и усложнения. Затова трябва да се преценява съотношението полза/риск. И все пак от това, което съм чел (а то не е малко) по темата, мисля, че противниците на ваксините силно преекспонират проблема и недооценяват опасностите от неваксинирането срещу определени заболявания.
Не искам да съм адвокат на фармацевтичните компании - много от ваксините са излишни и дори опасни. Но все пак не бива с лека ръка да се отхвърля целият клас, още повече, че в редица случаи рисковете са малки, а опасността от съответната болест е сериозна. Просто нещата трябва да се правят с мисъл и информирано. В наши дни информация не липсва, даже ми се струва, че за мнозинството хора дори е в повече. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 13.03.13 14:05.

13.03.13
14:09

Аз, като виден привърженик на доста “теории за конспирацията”, съм склонна да анатемосам ваксините и когато някой ден стана майка да се опитам всячески да предпазя детето си от тях. Ако ще всички научни трудове по темата да изпишете, няма как да ме убедите, че не са нещо, което цели да създаде клиенти на здравеопазването в дългосрочен план.
Смятам с това да приключа темата.

13.03.13
14:12

казано от Boby_ на 13.03.13, 14:03:

Вик, връзката между ваксините и аутизма е отхвърлена ...

Боби,
Съвременната медицина и фармация се крепят почти изцяло на продажбата на ваксини. С това и аз приключвам по темата.

13.03.13
14:16

И аз правя само още една вметка: интересно е как една преобладаваща част от научните изследвания са финансирани от водещи фармацевтични компании. За мен това си е конфликт на интереси.

13.03.13
14:19

За тва от Античността до късното Възраждане са мряли като хлебарки и епидемиите са били нещо обичайно и неизбежно ;)
И Луи Пастьор е пасал патки...

13.03.13
14:25

казано от James Hinks на 13.03.13, 14:19:

За тва от Античността до късното Възраждане са мряли като хлебарки и епидемиите са били нещо обичайно и неизбежно ;)
И Луи Пастьор е пасал патки...

Еее...дай да не навлизаме в темата за Средновековието в Европа, както и почти цялата европейска история, че там въпроса е съвсем друг: липса на култура, хигиена, знания. Както казах - темата е приключена, поне в дневника ми. Ако някой от модераторите прецени, че представлява интетес, може да премести дискусията където и е мястото. :)

Мнението беше редактирано от Margi на 13.03.13 15:20.

13.03.13
15:25

Луи Пастьор като погледне в какво са се изродили делата му, ще се обърне в гроба.

13.03.13
15:26

Бегом при Блага за докторски дипломи :D ;)

13.03.13
15:34

казано от James Hinks на 13.03.13, 15:26:

Бегом при Блага за докторски дипломи :D ;)

Не ни трябват докторски дипломи (пък били те и издадени от Блага ;) ). За мен доктор не е този, който може да лекува болести, а такъв, който умее да поддържа здравето.

Мнението беше редактирано от Margi на 13.03.13 15:35.

13.03.13
15:35

казано от slavko на 13.03.13, 15:25:

Луи Пастьор като погледне в какво са се изродили делата му, ще се обърне в гроба.

Недейте изпада в крайности - не познавате нещата отвътре.
А Луи Пастьор е малко идеализиран образ. Гледах наскоро документален филм за първото изпробване на ваксината срещу бяс върху човек.
Дете от провинцията, нахапано от бясно куче, отива с майка си при Пастьор за помощ. Той ги уверява, че ваксината е готова. Понеже е химик и не може сам да постави ваксината, казва на шефа на детското отделение в някаква парижка болница, че е завършил тестове върху 50 кучета със 100% ефективност и безопасност, докато всъщност ваксината е изпробвана само върху 10 кучета, а дори за тях срокът от 30 дни, през който животните да не развият симптоми и който гарантира ефективност, не е изтекъл. Докторът поставя ваксината 9 дни. На 10-тия идва най-интересното. Пастьор не е сигурен дали детето наистина е заразено, затова в десетата инжекция има не ваксина, а жив вирус на бяс. В този момент собственият му асистент го нарича убиец и напуска.
Оказва се обаче, че ваксината е ефективна. Само през първата година е приложена още 85 пъти, а оттогава точно тази противобясна ваксина е спасила хиляди животи - действа 100% и досега и е безопасна. Самият Пастьор е герой и името му е символ на висок морал и постижения и досега. Иронията е навсякъде около нас - сякаш Вселената има леко извратено чувство за хумор. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 13.03.13 15:37.

13.03.13
15:42

И какво значи това, пак я няма абсолютната истина:)))

А ти сигурен ли си в това, което са давали по телевизията за Луи Пастьор?

Ваксинирането си е избор, на който после ще му береш плодовете или тръните...какво толкова. Като си решил или са решили преумните доктори и ти им се доверяваш, се ваксинираш. Като си решил друго, вследствие собствените си убеждения, не се ваксинираш, какво пак задъвкахте, сега сигурно на майка му на Луи Пастьор ще изкарате здравния картон...:)))

Племената в Танзания сигурно всяка година им бият ваксини, или айде пак...някой гледал един филм, дето....

13.03.13
15:44

казано от slavko на 13.03.13, 15:42:

Ваксинирането си е избор, на който после ще му береш плодовете или тръните...какво толкова. Като си решил или са решили преумните доктори и ти им се доверяваш, се ваксинираш.

За съжаление, ваксинирането вече става съвсем не-доброволно, а освен това се превръща и в средство за масов контрол и манипулация.

13.03.13
15:48

И какво значи това, пак я няма абсолютната истина:)))

А ти сигурен ли си в това, което са давали по телевизията за Луи Пастьор?

Ваксинирането си е избор, на който после ще му береш плодовете или тръните...какво толкова. Като си решил или са решили преумните доктори и ти им се доверяваш, се ваксинираш. Като си решил друго, вследствие собствените си убеждения, не се ваксинираш, какво пак задъвкахте, сега сигурно на майка му на Луи Пастьор ще изкарате здравния картон...:)))

Племената в Танзания сигурно всяка година им бият ваксини, или айде пак...някой гледал един филм, дето....

Щом го дават по телевизията/щом го пише в интернет/щом го казва баткото в залата, значи трябва да е вярно. :D

Откъде да знам дали са верни твърденията във филма? :) Не го приемам за чиста монета, разбира се. Само посява основателно съмнение. :)
Казвам само едно - недейте така лесно да изпадате в крайности и да отсъждате окончателно. Не разполагате с достатъчно информация. Факторите, които влияят върху продължителността на живот, здравето и заболеваемостта, са толкова много, че просто не могат да бъдат обхванати всички наведнъж, което да позвои проследяване на всички взаимовръзки. Не отсъждайте окончателно, че ваксините са зло. Оставете си вратичка.

13.03.13
18:09

казано от Маргарита Манева на 13.03.13, 15:44:

Ваксинирането си е избор, на който после ще му береш плодовете или тръните...какво толкова. Като си решил или са решили преумните доктори и ти им се доверяваш, се ваксинираш.

За съжаление, ваксинирането вече става съвсем не-доброволно, а освен това се превръща и в средство за масов контрол и манипулация.

Виждам, че дискусията се е продължила та да кажа и аз :)
За жалост наистина нямаме избор като родители дали да ваксинираме или не децата си. Това го казвам за Вик. Всъщност имат избор тези, които могат да си позволят детегледачка и т.н. тъй като неваксинирани деца няма начин да се приемат в детските заведения. Това е едно от изискванията ако искаме децата ни да посещават ДЗ. А дори и да има кой да гледа децата, не знам какво се случва по-нататък, като дойде момента с тръгване на училище, може би и тогава се иска документ, че детето има всички ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ваксини, не знам.

13.03.13
18:45

Една вметка от моя страна... Ако и ние живеехме в средата на племената в Танзания (аз лично си представям джунглата, гората, не става дума изобщо за градски или дори селски живот) и ние нямаше да имаме нужда от ваксини. Но нашата среда е толкова видоизменена във всеки аспект, че срещу дори една лека настина организмът (зависи кой, отново) може и да няма шанс и да я развие в нещо чудовищно. Според мен средата е от изключително значение. Нито съм за, нито против, но да не можеш да си пратиш детето на градина защото няма пълния набор ваксинации е...

13.03.13
19:04

казано от Membaris на 13.03.13, 18:45:

нашата среда е толкова видоизменена във всеки аспект, че срещу дори една лека настина организмът (зависи кой, отново) може и да няма шанс и да я развие в нещо чудовищно.

Важо е взаимодействието на отганизма със средата и как имунната система реагира на външните атаки. Тук пак опираме до начин на хранене стомашно-чревна хигиена, двигателна активност и тем подобни. Тук не става въпрос за последните 6-7 месеца, става въпрос за изграждани с години навици и създадени условия за приемане или обезвреждане на болестотворни микроби.
Съвсем друг е въпроса, естествено, когато целенасочено се опитват да насадят паника с разтръбяването на нов вирус, болест, епидемия...и съответно предшестващото ги производство на последните. Тук отново навлизаме в една дискусия, коятп предполага доста различни и противоречиви становища, които аз, както вече споменах на няколко места по-горе, предпочитам да се разискват в отделна тема. Благодаря сърдечно за което на хората, които ще се съобразят с моето желание.

13.03.13
22:51

казано от Веселина Иванова на 13.03.13, 18:09:

... тъй като неваксинирани деца няма начин да се приемат в детските заведения. Това е едно от изискванията ако искаме децата ни да посещават ДЗ. А дори и да има кой да гледа децата, не знам какво се случва по-нататък, като дойде момента с тръгване на училище, може би и тогава се иска документ, че детето има всички ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ваксини, не знам.

Клик!

Мнението беше редактирано от Vic на 13.03.13 22:51.

Вик изкърти :D

13.03.13
23:24

Само дето всички дето пишете тук сте живи и здрави пък като малки са ви ваксинирали яко всичките предполагам :D

Опитах да се боря, но доктора беше по-тежка категория :(

14.03.13
07:56

казано от Madboy на 13.03.13, 23:24:

Само дето всички дето пишете тук сте живи и здрави пък като малки са ви ваксинирали яко всичките предполагам :D

Сашо, пак неподготвен се включи - да не мислиш, че някое дете умира от желание да му слагат вакиина? Да не мислиш, че са искали съгласието на някой от нас, пък дори и от родителите ни? И не на последно място - сегашните ваксини малко започват да бягат от идеята за превенция, не знам доколко си чел по въпроса, както Вик по-горе писа, не-ортодоксални източници, но аз съм попадала на материали, от които тръпки ме побиват.

14.03.13
12:51

Е не са ви искали съгласието пък сте живи и здрави, къде е проблема ? : )
То ако прочетеш листовката на 1 кортикостероид и там ще те побият не тръпки ами не знам какво, но пък знаеш ли колко животи са спасили, и колко контузии са оправили .

Мнението беше редактирано от Madboy на 14.03.13 12:52.

14.03.13
13:13

Не знам защо си мислите, че ваксините целят набавянето на повече пациенти на лекарите/докторите...Лечението на човек, разболял се от дифтерия, хепатит, полиомиелит и др. ще глътне много повече финанси и труд, отколкото една семпла васкина. Да, ваксините понякога дават странични реакции, имат противопоказания за прилагане, не са 100% гаранция срещу съответната болест. Въпреки това, осигуряват по-ниска заболяемост, от тази, която би била при отсъствието на ваксина.

Становището - аз не съм се ваксинирал/а и пак не боледувам, малко ми напомня на - аз карам мотор/колело без каска и пак не съм си разбил главата, аналогично за колана при шофиране или резервния парашут...
Не знам какво сте чели/гледали, но вижте как е изглеждала една вариола, която благодарение на масова ваксинация е елиминирана...

14.03.13
13:23

казано от Diddlina на 14.03.13, 13:13:

Не знам защо си мислите, че ваксините целят набавянето на повече пациенти на лекарите/докторите...Лечението на човек, разболял се от дифтерия, хепатит, полиомиелит и др. ще глътне много повече финанси и труд, отколкото една семпла васкина...

Дени,

Ти сама си отговори. Съвременната медицина и фармакология нямат сметка от неразболяващи се хора.

14.03.13
13:25

От цялата дискусия разбрах :

1. Не-оротдоксалната литература е източника на истина, медицината е източник на лъжа.
2. Ваксинираните деца се разболяват по-лесно от неваксинираните и за това достъпа на последните до детски заведения е ограничен - да не разболяват лесно разболяващите се ваксинирани.
3. Всичко е конспирация с цел контрол, но не заболяванията, а на хората, като в допълнение на това се изкарват и огромни суми пари.

Мила

14.03.13
13:27

Значи, има ситуации при, които ваксините са необходимост.
Когато преди 2 години имаше епидемия в Пловдив на хепатит А, всеки си казваше на мен не може да ми се случи. Аз всеки ден си казвах, че ще отида да си сложа една ваксина, така и не отидох. Разболях се от хепатит А и сега съм носител на вируса, нямам право да давам кръв. Ако на близък/бъдещите ми деца/семейство ми му се наложи преливане на кръв, аз ще стоя отстрани.
По това време, когато бях в болницата, масово имаше болни на цели семйства (поради характера на пренасяне на вируса)
Значи - майка, татко, баба, дядо - всички се бяха разболяли, малкото бебе не. Ами ако след време се наложи преливане на кръв на това дете - ще плащат на ромите, те да даряват кръв.

Някак си много не сериозни мнения ми се сториха, на тези, които са с рогата напред против всички ваксини.

Мнението беше редактирано от Мила на 14.03.13 13:29.

14.03.13
13:28

казано от Vic на 14.03.13, 13:23:

Не знам защо си мислите, че ваксините целят набавянето на повече пациенти на лекарите/докторите...Лечението на човек, разболял се от дифтерия, хепатит, полиомиелит и др. ще глътне много повече финанси и труд, отколкото една семпла васкина...

Дени,

Ти сама си отговори. Съвременната медицина и фармакология нямат сметка от неразболяващи се хора.

Вик, не се излагай, това са науки, не е промишленост или индустрия ;)
Все едно да кажеш, че съвременната физика няма сметка от липса на ядрена война...

p.s.
Направо не мога да повярвам как интелигентни хора предпочитат да вярват на шарлатнаски писаници и конспирационни теории, а да не вярват на чистата наука и опита на човечеството.

14.03.13
13:35

казано от Madboy на 14.03.13, 12:51:

Е не са ви искали съгласието пък сте живи и здрави, къде е проблема ? : )
То ако прочетеш листовката на 1 кортикостероид и там ще те побият не тръпки ами не знам какво, но пък знаеш ли колко животи са спасили, и колко контузии са оправили .

Нали не ползваш кортикостероиди профилактично, а само когато се наложи???

14.03.13
13:37

Да, но ваксините не действат когато се наложи, те може да действат само профилактично : )
Ако можех да си изпия 1 кортикостероид и близките години да съм почти убеден, че няма да се възпаля от нещо, дали нямаше да го изпия ? :D

Иначе си пишете, недай си боже да в идойде до главата някоя от по-сериозните болести за които има ваксини.

Хайде сега да ми кажете, понеже всички тук сте били ваксинирани, на кое точно ви е попречило това в живота ?

Мнението беше редактирано от Madboy на 14.03.13 13:42.

14.03.13
13:40

казано от James Hinks на 14.03.13, 13:28:

Дени,

Все едно да кажеш, че съвременната физика няма сметка от липса на ядрена война...

p.s.
Направо не мога да повярвам как интелигентни хора предпочитат да вярват на шарлатнаски писаници и конспирационни теории, а да не вярват на чистата наука и опита на човечеството.

Вдигам рамене.
Ако очаквате да тръгна да споря и да налагам моята истина, няма да стане. Казах каквото имам да казвам, който иска да порови, инфорамацията е достъпна.

П.П.
И не, не са науки, а точно индустрия. А за “чистатата” наука и опита на човечеството, предпочитам да не започвам да коментирам...

14.03.13
13:42

казано от James Hinks на 14.03.13, 13:28:

Съвременната медицина и фармакология нямат сметка от неразболяващи се хора.

p.s.

Напротив - това е индустрия, при това изключително печеливша.
Аз не вярвам просто така на “шарлатански писаници” - вярвам в това, което ми изглежда логично. Имам си глава на раменете и от време на време я използвам, и не искам някой да ми натрапва неговите представи за здраве и да ми налага да ваксинирам себе си или член от семейството, който не е в състояние да вземе самостоятелно адекватно решение.
Като цяло нямам нищо против ваксините, който иска нека си ги ползва, просто искам да имам избора дали да го правя или не. За мен не е правилно да не приемат деца по детските заведения без съответните имунизации.

14.03.13
13:49

казано от Madboy на 14.03.13, 13:37:

Хайде сега да ми кажете, понеже всички тук сте били ваксинирани, на кое точно ви е попречило това в живота ?

Нали се сещаш, че няма как да се отговори на този въпрос, при положение, че нямаме опита без ваксините?
Мога да ти кажа само, че от препоръчителната ваксинация при пътувания към “рискови” дестинации не съм си слагала нито една (щото тези отпреди 10-тина години бяха отдавна изтекли) и съм се върнала от там жива и здрава, а пък не е като да съм се пазила, да не купувам нищо от пазарите или да ям само пакетирана храна, и т.н.
ПП: Отговора е почти толкова нищо-незначещ както и въпроса ти.

Мнението беше редактирано от Margi на 14.03.13 13:53.

14.03.13
13:53

Искам да видя един смислен довод против ваксините ;) Тотално унищожителен, генерален аргумент против всички ваксини.
Ясно ми е, че всеки има някакви лични убеждения и съобразно тях тълкува прочетените неща, но не може да отречеш фактите и статистиката. Тетанус и вариола сте чували като имена на заболявания, но не сте виждали благодарение на васкините и е хубаво да се радвате, че сте жертви на тази световна конспирация и сте лишени от възможността да ги видите...

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1