Добре ми е така! :)

Темата е заключена.
Прескочи до:
ШО

12.03.13
21:40

казано от Anelia на 12.03.13, 21:16:

Ако четеш на английски в търсачката излязоха много резултати.

Оу, е то това е човек да вземе отношение по проблема, благодаря наистина! Разчитам се тази вечер още и утре скатавайки се на работа (wasntme) продължавам... Иначе видях материали тук в сайта за палео хранене, звучи повече от чудесно с чиста храна да се храни човек, ако имам възможност покрай селата около града да си набавям месце ще е добре... Био покупките са си скъпички в лъскавите магазини.. И те така, благодаря пак! :)

12.03.13
22:53

А мога ли да те питам мазнината от жълтъците повлиява ли ти някак СПКЯ, че ги избягваш или просто не искаш да си  надвишаваш дневния пример мазнини? /явно си си го определила някак/; Мисля, че жълтъците дават полезна мазнина, а и са толкова дяволски вкусни,братле :D За нищо на света не бих хвърлила жълтък или да го дам на някой друг.

Но ти си знаеш ;)

12.03.13
23:12

И аз не обичам да хвърлям жълтъците, и по принцип храна. Жълтъците, освен че са ми вкусни, имам чувството, че без тях по- не се наяждам (ако е без високо въглехидратна храна, примерно). Даже веднъж изядох 7 за 1 ден, но това вече е прекалено... И се чудя, колко жълтъка на ден е оптимално да изям?

Дани, палео диетата я пробвах преди време и свалях доста бързо с нея, но не издържах дълго, защото все си се чувствах гладна. Даже като изям 500 г месо на едно хранене, 500 г зеленчуци и 1 кг плодове.  :x :x :x Но аз съм си прасе. Виж, с разделното хранене се получиха доста по-лесно нещата. По-бавно, но това чувство глад не го усетих и се чувствах супер енергична. С млечни и яйца в едно хранене също ми е по-лесно.

Може пък на теб да ти хареса Палео, трябва да си пробваш, стига да ти понася много месо.

ШО

13.03.13
07:23

казано от mrynkalce на 12.03.13, 22:53:

А мога ли да те питам мазнината от жълтъците повлиява ли ти някак СПКЯ, че ги избягваш или просто не искаш да си  надвишаваш дневния пример мазнини? /явно си си го определила някак/; Мисля, че жълтъците дават полезна мазнина, а и са толкова дяволски вкусни,братле :D За нищо на света не бих хвърлила жълтък или да го дам на някой друг.

Но ти си знаеш ;)

За СПКЯ са подходящи такъв тип мазнини, като аз приемам общо дневно между 50-80гр, което е доволно, та даже завишено малко според изчисленията ми за НВД. Хвърли едно око на важната тема във форума в раздел Хранителни режими за понижаване на тегло и ще разбереш за какво говоря... Мазнини приемам от зехтин, ленено масло, сусам, маслини, често забравям да ги описвам, защото просто така подправям всичките си салати... С една дума както казах и по-напред - общото количество гледам да не е твърде голямо, затова ги избягвам, няма нищо общо със синдрома... ;)

ШО

13.03.13
07:32

казано от Дани на 12.03.13, 23:12:

И аз не обичам да хвърлям жълтъците, и по принцип храна. Жълтъците, освен че са ми вкусни, имам чувството, че без тях по- не се наяждам (ако е без високо въглехидратна храна, примерно). Даже веднъж изядох 7 за 1 ден, но това вече е прекалено... И се чудя, колко жълтъка на ден е оптимално да изям?

Дани, палео диетата я пробвах преди време и свалях доста бързо с нея, но не издържах дълго, защото все си се чувствах гладна. Даже като изям 500 г месо на едно хранене, 500 г зеленчуци и 1 кг плодове.  :x :x :x Но аз съм си прасе. Виж, с разделното хранене се получиха доста по-лесно нещата. По-бавно, но това чувство глад не го усетих и се чувствах супер енергична. С млечни и яйца в едно хранене също ми е по-лесно.

Може пък на теб да ти хареса Палео, трябва да си пробваш, стига да ти понася много месо.

Ооо, аз също се тормозя, че е грешно да хвърлям храна, затова я маска си правя, а нещо... Другата седмица мисля крем брюле да спретна и да си хапна доволно зареждащо, че и аз съм човек дето се вика :) Иначе преди не се засищах основно с белтъци, но сега съм ок. А и както бях писала по-напред - избягвам варианта да се обрина, че става от жълтъци :).. Идея нямам, иначе, колко дневно може, ама 7? :D Изяла си света, момиче! :D (и аз съм лакомник, просто държа поведение за сега ;) )
Палеото.... Ами четох, ще чета и днес още, но пък мисля, че няма да имам възможност да си набавям прясно отгледана мръвка и хич няма да я връзвам с бюджета, та това на първо място ме спира. Другото е, че психически и вкусово няма да издържа на мръвка основно, а идеята е да не сменям режими като носни кърпи, защото задълбочавам проблема. От друга страна чисти продукти, естествени, без вредни добавки, овкусители и оцветители е чудно, ама нейсе, не става лесно в днешно време...  За сега ще остана още на НВД, добре се чувствам, може би ще слагам дни ВМ, че лакомията понякога ме тресе и искам я кашкавалче мазно, я сметанка... Та такива мазнинки уж са ми полезни за гинекологичните истории и ще хапвам...

ШО

13.03.13
15:47

Друг казус си имам... Чайовете, които приемам дали ми деойстват твърде диуретично? Защото цяла седмица ме гони костипация... Относително откакто съм на НВД, но може и да е случайно... Откакто съм и на НВД пия повече течности, т.е. старая се да го правя и когато не ми се пие вода, правя чай след чай... Добра идея ли е да спра чайовете 2-3 дни и да видя какъф ще е ефекта, дали от там е проблема или направо да си търся нещо разхлабващо?

Другата страна на нещата - от дете съм си с костипация често, диагностицираха ме с някакъв си синдром на дебелото черво, гастроентеролога каза, че така ще съм си, не се лекувало, представлявало задебеляване на самото дебело черво или нещо от сорта. Преди много години беше, та бях зарязала всичко. Откакто открих овеса сутрин станах по-редовна и бях много доволна, не бях пила разхлабителни години наред. Сега, обаче, не закусвам с овесени ядки както обикновено и може би това е резултата...

Знам ли, объркано е всичко... Сума симптоми на различни неща намирам, вече не знам кое от какво е...

Съвети???

Мнението беше редактирано от Шош на 13.03.13 15:48.

13.03.13
19:49

Здрасти пак :)
Запекът се дължи на НВД, а не на чайчетата. Пий си чай, това са течности и аз съм като теб: не мога да пия бистра вода, трябва да има някакъв вкус и пия много неподсладен чай.
Овсени ядки и НВД не са взаимно изключващи се неща, така че продължавай да си ги ядеш сутрин, а останалите яденета нека са НВД. Все едно чета за себе си, и аз като теб съм била със запек през целия си живот, после нисковъглехидратни режими и пак запек, но сега всичко е наред, ям си овес и нямам проблеми.
Имай предвид, че може да е неприятно, болезнено, може да доведе до хемороиди. Така че си струва след като ти да продължиш с овеса влияе добре.

13.03.13
19:53

казано от Шош на 13.03.13, 15:47:

Другата страна на нещата - от дете съм си с костипация често, диагностицираха ме с някакъв си синдром на дебелото черво, гастроентеролога каза, че така ще съм си, не се лекувало, представлявало задебеляване на самото дебело черво или нещо от сорта.
Съвети???

Оправи си храненето - лошите хранителни навици, и в частност НВД, както Ани ти е писала горе, водят до хронична констипация. Това, че го имаш от дете, означава, че от тогава нещата не са добре. Ако се задълбочиш още малко, вероятно ще намериш връзха между храненето и СПКЯ.

Мнението беше редактирано от Margi на 13.03.13 19:54.

ШО

14.03.13
09:23

казано от Anelia на 13.03.13, 19:49:

Здрасти пак :)
Запекът се дължи на НВД, а не на чайчетата. Пий си чай, ... Така че си струва след като ти да продължиш с овеса влияе добре.

Май така ще направя... Тази сутрин си сложих мааалкко прясно мляко в черния чай за разсънване и 50мл в триците, другото е вода, та да видим как ще е положението... :)

ШО

14.03.13
09:27

казано от Маргарита Манева на 13.03.13, 19:53:

казано от Шош на 13.03.13, 15:47:

Другата страна на нещата - от дете съм си с костипация често, диагностицираха ме с някакъв си синдром на дебелото черво, гастроентеролога каза, че така ще съм си, не се лекувало, представлявало задебеляване на самото дебело черво или нещо от сорта.
Съвети???

Оправи си храненето - лошите хранителни навици, и в частност НВД, както Ани ти е писала горе, водят до хронична констипация. Това, че го имаш от дете, означава, че от тогава нещата не са добре. Ако се задълбочиш още малко, вероятно ще намериш връзха между храненето и СПКЯ.

Хм, уж го виждам що-годе оправено храненето или поне се старая. Ако виждаш грешка конкретно някъде, ама конкретно, че да разбера за какво иде реч - напълно те приветствам да ми обърнеш внимание, за да знам къде е проблема... Иначе не мисля ,че храненето ми е довело до СПКЯ, струва ми се, че се изискват годииииини яко джънк, за да се случи, знам ли. Баща ми има диабет, може да е и лош ген, както е едната от теориите за синдрома. Ама каквото и да е, и аз да съм си виновна - вече е факт, май е добре да мисля как да се оправям и да поддържам разумен режим на хранене в бъдеще... :)

14.03.13
12:40

Ами, след катострадаш от чревни проблеми, както вече на 2 пъти се споменава, НВД е доста неподходящ режим. На теб ти трябва сурова храна богата на вода и фибри, за да може храносмилателната ти система отново да заработи правилно. Освен това не е зле всичко, което приемаш да е относително лесносмилаемо.
Относно СПКЯ-то, каквото и да ти говорят докторите, никой всъщност не знае реалната приичина за него. Може, разбира се да е вид наследствена генетична обремененост, комбинирана с лоши хранителни навици, или лошо качество на храната намира добра среда за проява. Едно време бях изчела бая материали по въпроса, защото по грешка ме бяха диагностицирали със СПКЯ, без да имам нито един от външните симптоми (в последствие се оказа, че не е нищо, но това е друга тема)...та, това, което ми стана ясно е, освен че никой не знае нищо конкретно, това е едно доста “ново” заболяване (по-скоро състояние на организма), и най-вреоятно е причинено от драстично променения начин на живот, хранене и двигателна активност през последните десетилетия.

ШО

14.03.13
13:56

казано от Маргарита Манева на 14.03.13, 12:40:

Ами, след катострадаш от чревни проблеми, както вече на 2 пъти се споменава, НВД е доста неподходящ режим. На теб ти трябва сурова храна богата на вода и фибри, за да може храносмилателната ти система отново да заработи правилно. Освен това не е зле всичко, което приемаш да е относително лесносмилаемо.
Относно СПКЯ-то, каквото и да ти говорят докторите, никой всъщност не знае реалната приичина за него. Може, разбира се да е вид наследствена генетична обремененост, комбинирана с лоши хранителни навици, или лошо качество на храната намира добра среда за проява. Едно време бях изчела бая материали по въпроса, защото по грешка ме бяха диагностицирали със СПКЯ, без да имам нито един от външните симптоми (в последствие се оказа, че не е нищо, но това е друга тема)...та, това, което ми стана ясно е, освен че никой не знае нищо конкретно, това е едно доста “ново” заболяване (по-скоро състояние на организма), и най-вреоятно е причинено от драстично променения начин на живот, хранене и двигателна активност през последните десетилетия.

Хм, а кой режим ще е по-подходящ и същевременно не по-скъп за бюджета ми? Разгледах Палео храненето, но ми е непосилно като сума. Всъщност защо не е подходящ НВД за СПКЯ? Малко са въглехидратите, което като се има предвид, че не ги усвоявам правилно е ок... Фибри има в зеленчуците, мога и да си взема допълнително само фибри като добавка всъщност, ако заради това идва запекът, например... Изобщо объркани са ми нещата в главата. Реално при СПКЯ трябва да хапвам основно мръвки, риба, яйца, а много протеини в менюто ми прецакват бъбреците, а те вече са си достатъчно прецакани с камъни.. Изобщо сложно ми е да избера нещо, което е наистина подходящо за мен... Затова избрах НВД с риск да попрецакам бъбреците, докато оправя яйчниците, а лятото мисля да полежа в Хисаря в санаториум да изхвърлям камъни и мисля това да ми стане навик всяка година. В момента следя в сайта на НОИ кога ще пуснат списъците със санаториумите, работещи със НЗОК... И така...
Иначе съчувствам за грешната диагноза, хората рядко си вършат както трябва работата в която и да е сфера, всъщност...

ПС: След тазсутрешните трици изтропах положението, не знам заради тях ли толкова бързо, ама си беше много добре :)

14.03.13
14:02

За съжаление качествената храна не е особено евтина, освен ако не живееш в район, където можеш да си набавяш всичко от дребни производители, на които имаш доверие.
Доброто хранене е въпрос на приоритет.

ШО

14.03.13
16:15

За съжаление... То сега и на мен ми е приоритет, ама да зависеше само от това.. Такъв начин на живот, че да мисли човек какво да си купи и от къде, за да си влезе в рамките на бюджета е супер жалко... Както и да е, малко размисли “на глас”...

Иначе днес менюто:

Закуска: черен чай с мааааалко мляко, 50мл пр. мляко и водица с овесени трици 3 суп.л.
Закуска 2: 2 яйца и един белтък, 100гр извара и глава стар лук - бъркани с малко зехтин
Обяд: Половината от едно цяло яйце и два белтъка, връзка пресен лук, 100гр спанак и 150-200гр пилешко от печено бутче (бъркани всичките с малко зехтин) + салата от един домат и резен айсберг
Следобедна закуска: Другата половина от бърканото на обяд
Вечеря: 150-200гр филе от акула на фурна, салата маруля, краставица и репички

Добавки и течности: Витамакс, Неоренал, около 3л вода, чай днес по-малко...

Размисли: Знам, че не може да ям спанак с тея ми ти бъбреци, но ми потекоха лигите на пазара и... 100гр суров задуших с пресния лук, сложих месцето от печено пиле (без мазнина) и яйчицата, разбърках, мн добре се получи...
                  Купих си добавка от аптеката за бъбреците, иначе, която да комбинирам с Неоренал, съдържа екстракт от червена боровинка и ... Забравих другото, листовката не ми е под ръка в момента... Та ще си пия “бъбречните” добавки с комбинираните витамини, ще хапвам сутрин трици с вода, когато има мляко - и с малко мляко за вкус само... Ако продължава проблема с костипацията ще си купя фибри на прах...
                  Днес калориите са ми с около 150 повече, но хайде да не се втелявам, ще компенсирам с общия за седмицата...

ЕДИТ: имах пренировка, която изцяло замести следобедната закуска и така манджарене нямаше, но имаше:

Тренировка 2 кръга от следното:

15мин интервално кардио 45/15
бицепс, трицепс, рамо 12 повторения в серия с 3кг
наклони встрани с 6кг
планк 10х10секунди задържане
задно бедро и дупе с швейцарска топка
плие 10
супермен

Мнението беше редактирано от Шош на 15.03.13 07:33.

ШО

14.03.13
17:14

Оооще един казус да поставя: уринирам нощем 2-3 пъти, като сънят ми почти винаги има 8 часа... Когато бях на РБД нямах такива разкарвания нощно време до тоалетната, та връзвам нещата с бъбреците и протеина в повече от храненето... До тук ясно, но е странна продължителността на всяко нощно ходене. Накратко - ниско налягане и дълго чакане да се изтече каквото има и... Сънят ми заминава на кино...

Скоро (преди месец-два) съм била при уролог, имам си камъни в момента в двата бъбрека, в десния повечко, някои с големина 7мм, да ида пак ще ми каже долу-горе същото. Хубавото на моите камъни е, че се раздробяват сами и ги изпикавам, почти постоянно си ги изхвърлям, има случаи да не усещам, че съм го направила, защото песъчинките са били много малки. От уролога са ми предписани добавки - Неоренал и още едно, което предотвратява образуването, забравих му в момента името, пия си ги редовно, а от утре започвам и новите с екстракт от червена боровинка - консултирах се по телефона и мога да ги комбинирам спокойно.

През деня: ходя до тоалетна по малка нужда на всеки час долу-горе, но тъй като пия по 3л вода на ден и хапвам минимум по 350гр зеленчуци в една салата - нормално го намирам.

Въпросът: Мога ли да направя нещо, за да не ходя толкова често през нощта и да си развалям съня? Защото висенето на чинията ме разсънва, а като стане 3 пъти за 7-8 часа и изобщо не се наспивам нормално. Освен от следобеда нататък да не пия диуретични чайове?

ПС: Преди връзвах 2л течности дневно и не ходех повече от веднъж нощно време, та може би е нормално сега, ама с тая продължителност...

14.03.13
17:19

Все едно чета за себе си :) И аз редовно си ходя през нощта по малка нужда,но и през деня не е по различно.Сигурна ли си,че в момента нямаш някаква настинка,нещо като цистит,освен тези камъни в бъбреците.Принципно при цистит усещаш,че много ти се пика,а като отидеш няма почти нищо.Но пък може и заради големите количества вода да е така.Във всяка храна има вода,и освен тези 3 литра се събират още доста,тъй че мисля,че е нормално.Аз напоследък спирам с многото вода към 20 часа например,пия по глътка-две,и по този начин все по рядко ставам през нощта.Може да опиташ така,през деня пии колкото искаш,но вечер я ограничавай :)

Мнението беше редактирано от DS* на 14.03.13 17:19.

ШО

14.03.13
17:25

казано от Desitka * на 14.03.13, 17:19:

Все едно чета за себе си :) И аз редовно си ходя през нощта по малка нужда,но и през деня не е по различно.Сигурна ли си,че в момента нямаш някаква настинка,нещо като цистит,освен тези камъни в бъбреците.Принципно при цистит усещаш,че много ти се пика,а като отидеш няма почти нищо.Но пък може и заради големите количества вода да е така.Във всяка храна има вода,и освен тези 3 литра се събират още доста,тъй че мисля,че е нормално.Аз напоследък спирам с многото вода към 20 часа например,пия по глътка-две,и по този начин все по рядко ставам през нощта.Може да опиташ така,през деня пии колкото искаш,но вечер я ограничавай :)

Мне, цистит не съм имала от години, което даже е малко странно :) А не съм и настинала...  Ще пробвам като теб, благодаря ти! Бях чела някъде, че след 21ч не е добре за бъбреците да се пият големи количества вода, ама ще се поразровя по темата повече... Имало някакви цикли или нещо такова...

Мнението беше редактирано от Шош на 14.03.13 17:26.

ШО

15.03.13
08:11

Дообро утроооо! :)
Менюто днес:

Закуска: 2 чая черни с малко мляко, 3 суп.л. овесени трици с вода и 50мл прясно мляко
Тренировка - интервално кардио на велото 45/15
Закуска 2: омлет 1 цяло яйце и 2 белтъка, и парче топено сирене ементал на Мегле (20гр) + резен айсберг
Обяд: Салата 350гр поне: марулка, краставица цяла, един домат + 200гр извара, смесена със 100гр кисело мляко и 50гр кашкавал
Следобедна закуска: 200гр извара и 200гр кисело мляко, 10 гр годжибери
Вечеря: Салата една краставица и марулка, 200гр филе от акула на фурна

Течности и добавки: Витамакс, Неоренал и Цистостоп, около 3л течности - вода и чай неподсладен, евентуално с лимон

Размисли: След тренировката късния следобед вчера (едитнала съм си я в отчета за вчера) заспах в 22:30 и станах като по часовник точно в 7ч. ЧУвствам се страхотно, като изключим двете ставания по малка нужда, ама изпих по време на тренировката почти 2л вода, та нормално. След нея за 2-3 часа време ходих 6-7 пъти :) Интересното е, че като ми се приходи и не мога да стискам, трябва да се изстрелям моменталически :D
      Днес млечните са ми в повече нещо...
      След интервално кардио на велото краката ми ги чувствам като буци :D Сигурно е нормално, харесва ми усещането! Има наченки да ми харесва да усещам умората в нищожните си мускулчета докато ги натоварвам, странно за мен!

Рецепта за акула на фурна (вчерашната)

1кг филе от акула
100мл прясно мляко
200мл вода
Сол на вкус (ползвам хималайска)
черен пипер на вкус
3-4 дафинови листа
1 лимон

Водата и млякото се сместват в дълбока купа и се слага нарязаното на парчета месо. От рибния магазин ми обясниха, че акулата уринира през кожата и за да се почисти месото това накисване е задължително. Необходими са 20 мин, аз киснах около час, защото имах друга работа да върша... След това се изплаква филето, намазва се със зехтин леко, както и йенската тавичка, в която ще се пече, поръсва се със сол и черем млян пипер. Нарежда се в йената, като върху всяко парче се слага тънко нарязана шайба лимон. пече се с капак на 170градуса 40 мин, без капак на 180гр докато хване коричка и се зачервят лимончетата.
Моята фурна е без вентилатор и е слаба, та градусите са ориентировъчни. Ако няма човек йена може да пече в обикновена тавичка с алуминиево фолио отгоре... СТрана страхотно вкусно!
ПС: Рибата си пуска сос, затова не добавих вода при печенето

Мнението беше редактирано от Шош на 15.03.13 09:58.

15.03.13
11:00

Пак много извара, пак много мляко. Недей да махаш жълтъците. Изяж 4 цели яйца с масло и стабилна салата. Намали ако искаш броя на храненията, за да не се чудиш какво да ядеш 5 пъти на ден, но увеличи количеството.
Сещам се, че ЛТЛ бяха направили едно палео предизвикателство във фейсбук само с 3 хранения на ден, там имаше страхотни идеи от хората, включили се в предизвикателството, придружени със снимки и рецепти.

ШО

15.03.13
13:31

казано от Anelia на 15.03.13, 11:00:

Пак много извара, пак много мляко. Недей да махаш жълтъците. Изяж 4 цели яйца с масло и стабилна салата. Намали ако искаш броя на храненията, за да не се чудиш какво да ядеш 5 пъти на ден, но увеличи количеството.
Сещам се, че ЛТЛ бяха направили едно палео предизвикателство във фейсбук само с 3 хранения на ден, там имаше страхотни идеи от хората, включили се в предизвикателството, придружени със снимки и рецепти.

Здрасти, Ани :)  Жълтъците ми увеличават много мазнините за деня, в салатите слагам по лъжица, ама то е на око, наливам с бутилката, та със сигурност е повече зехтина (лененото масло), всички яйца са ми с още толкова в тигана, като сложа и мазнините от основното и вечерята и стават дневно по над 80гр. А неовкусени марулки не ми се ръфат :D
Ще хвърля око на ЛТЛ, иначе, благодарско!
Относно намалянето на дневните хранения - точно това си харесвам на моя режим, ако се храня по-рядко озверявам между храненнията. А това за намалянето на млечните относно бъбречните ми проблеми или СПКЯ? Щях да ровя за лактозата и на първо четене не намерих и така и остана, забравих... Но и в темата ми във форума препоръките за намаляне не бяха аргументирани с доводи и малко ми виси във въздуха така някой да ме посъветва, а да не ми каже защо... Пък аз да хвана веднъж логиката и ще се разровя аджеба да видя за какво става реч. В никакъв случай не се запъвам като магаре на мост :D и да не приемам препоръки... :)
От друга страна всички знаем, че млечните продукти на пазара не са мн млечни, ама изборът не е голям, щото мляко няма от къде да набавям и да си квася. Изварата я похапвам защото ми е относително евтин вариант на малко калории и много протеини, а така чиста ми е повече от НЕвкусна, затова и слагам кисело в комбинация :)
Да кажа “благодаря!” за овеса и окуражаването, че може с този режим - днес одрусването беше благополучно! :D

ЕДИТ: Понякога има на спирката рано сутрин да продават прясно мляко в едни шишета от безалкохолно, казват, че е домашно. Сигурно е разреждано, ама ще го пробвам, ако хвана в колко часа и кога е пазарлъка...

Мнението беше редактирано от Шош на 15.03.13 13:58.

15.03.13
20:30

И аз пия такова домашно мляко. Взимаме само от един човек, защото най-много ми харесва неговото мляко. Имай предвид обаче, че не е сварено. Някои хора си го пият сурово (така е по-полезно), но пък има опасност от разни бактерии и аз не рискувам. Купуваме 4-5 л и имаме за цяла седмица. Можеш да си подквасваш за кисело.

ШО

15.03.13
20:45

казано от Anelia на 15.03.13, 20:30:

И аз пия такова домашно мляко. Взимаме само от един човек, защото най-много ми харесва неговото мляко. Имай предвид обаче, че не е сварено. Някои хора си го пият сурово (така е по-полезно), но пък има опасност от разни бактерии и аз не рискувам. Купуваме 4-5 л и имаме за цяла седмица. Можеш да си подквасваш за кисело.

Да, да, няма да е сварено, предполагам.. Еееех, от дете не съм била на печката заради мляко, баба вареше редовно :)
За първи път чувам да го пие някой сурово, освен разказите (на баба отново) как на село на полето направо от козата са сучели като деца. Определено си е опасно.
Мда, ще разуча кога има млекце и си купувам, опасността е само една - че ще ми го изпива гаджето :D

15.03.13
20:51

Ее, купи 5 литра пък все ще остане за теб :D В Шумен е по 1 лв/л.

ШО

15.03.13
21:30

казано от Anelia на 15.03.13, 20:51:

Ее, купи 5 литра пък все ще остане за теб :D В Шумен е по 1 лв/л.

В София май 1,50 му искат, ама колкото-толкова.. Истинско да е поне!
Оооо, 4-5л са малко... Той като си купи 2 кутии 3% и за ден ги изпива вместо вода, вреждам се само в чая да си сложа или кафето (което вече не пия) :D
Не знам, трябва ми цистерна на мен! :D

ПС и ЕДИТ: Изядох преди малко 10-тина бадема, още толкова кашута, шепа орехи и 4 стафиди! Прасе и половина! Тва ядките няма да се науча да си взимам една-две като толкова ми се яде и да ги оставям! :( Омазах деня тотално!.... [color=red][/color]

Мнението беше редактирано от Шош на 15.03.13 21:39.

ШО

16.03.13
08:30

Добро утро!

Снощи малко сън - от 01 до 02ч, после от 05до 07ч, общо три часа (лични причини). Събудих се пребита след последните два часа, с разсънването се пооправих. Днес си направих кафе и мисля да си остане само за днес. И тъй като когато съм изморена и ми се спи най-лесно посягам към шоколада и други такива неща, рекох да си направя една равносметка до тук какви са ми резултатите, за да се мотивирам и пазя от прегрешения през деня:

10-тина дни на НВД и резултатите:

о  -2кг! Предполагам половината са вода, защото преди това бях на РБД, пък с тая инсулинова резистентност... Разбирате ме :)
о Повече тонус откакто имам  някакво физическо натоварване регулярно. Заспивам по-лесно и ставам рано по-отпочинала.
о  Приех, че това, което правя не е временна диета, а ще бъде начинът ми на живот и спортът възпитава дисциплина. Факт е, че ме домързява по-малко от преди, откакто тренирам...

Щракнах се преди малко, имам и снимки от началото на дневника. В телефона виждам някаква разлика, като ги кача на РС по-късно и ще видя по-ясно. Ако има наистина - ще се напокажа за мотивация :)

Мнението беше редактирано от Шош на 16.03.13 12:05.

ШО

16.03.13
11:20

Такааааа... Разликата не е като да се вижда особено, защото нито съм по същия начин снимана, нито съм със същите дрехи, но пък аз си я усещам откъм покритието от мазнинки, нищо, че е нищожна... Ето снимковия материал - вляво снимките са от 23.02.2013 (РБД), а вдясно днес 16.03 2013 (10 дни от НВД)... Някак си трябва да проличават тея 2кг...

За справка колко съм намазняла - последната снимка е с относително постоянните ми килограми последните 2 години, правена е октомври-ноември 2012г...

EDIT: първия ден на РБД се теглих - 61,4кг, днес съм 59,1кг... Да не забравя да си отбележа и в прогреса после, че мотивацията трябва да е на ниво! :D

Мнението беше редактирано от Шош на 16.03.13 11:39.

16.03.13
11:27

Изглеждаш много добре!Имаш много добри пропорции и ако заложиш на повече силови тренировки ще останеш много доволна.Не знам дали си казала,че искаш да отслабваш или само да свалиш мазнини,но предполагам,че е второто(никакво отслабване не ти трябва).Най-лесно според мен ще стане с качествена храна и силови тренировки.Поздравелния за напредъка ;)

ШО

16.03.13
11:34

казано от Desitka * на 16.03.13, 11:27:

Изглеждаш много добре!Имаш много добри пропорции и ако заложиш на повече силови тренировки ще останеш много доволна.Не знам дали си казала,че искаш да отслабваш или само да свалиш мазнини,но предполагам,че е второто(никакво отслабване не ти трябва).Най-лесно според мен ще стане с качествена храна и силови тренировки.Поздравелния за напредъка ;)

То свалянето на мазнините ще ми свали и килограми, а мускулчетата ще ме оформят, та ако килограмите са ми от мускули изобщо няма да ги върна! И много, много благодаря за хубавите думи, Деси!
За силовите - още мн плахо изобщо започвам да тренирам  и тепърва се запознавам с мускулите по себе си. Общата умора и дискомфорт когато тренирам вече малко по малко започвам да я усещам като напрежение в работещия мускул, което е добре. Та с някакви кръгови домашни тренировки с базови упражнения мисля да се занимая вкъщи - колкото да си изградя двигателната култура и да опозная как тялото ми се движи. Това всичкото просто защото никога нищо не съм спортувала, имах бележка от ЛКК да не играя физическо в училище, та и това не съм правила. Иначе мн се радвам на клипчетата, които повечето девойки пускат из дневника с разни Зузани и бодирок, ама... Тежки са ми още :D

ШО

16.03.13
12:29

Хайде и яденето за днес:

Закуска: кафе с малко мляко, овесени трици 3 суп.л. с 50мл мляко и другото вода
Закуска 2: 200гр ягоди
Обяд: салата краставица, маруля и домат (овкусена с ленено масло, балсамико, хималайска сол)+ 150гр пилешко филе пушено
Следобедна закуска: 300гр извара със 70гр кашкавал
Вечеря: омлет едно цяло яйце и 2 белтъка, 80гр кашкавал, салата домат, краставица, айсберг (зехтин, балсамико, хималайска)

Добавки и течности: обичайните

16.03.13
13:29

казано от Шош на 15.03.13, 21:30:

ПС и ЕДИТ: Изядох преди малко 10-тина бадема, още толкова кашута, шепа орехи и 4 стафиди! Прасе и половина! Тва ядките няма да се науча да си взимам една-две като толкова ми се яде и да ги оставям! :( Омазах деня тотално!.... [color=red][/color]

Това ме развесели. (giggle) Много познато чувство...

Иначе браво за прогреса. Много добре изглеждаш. :) 2-та килограма, които си свалила, сигурно са основно мазнини, защото разликата е доста видима на снимките. :)

ШО

16.03.13
15:41

казано от Дани на 16.03.13, 13:29:

Иначе браво за прогреса. Много добре изглеждаш. :) 2-та килограма, които си свалила, сигурно са основно мазнини, защото разликата е доста видима на снимките. :)

Май повечето девойки сме неконтролируеми с ядките, да :D
Благодаря, иначе! Ама нали не взимаш последната снимка най-вдясно за сегашната ми визия? :D Така си изглеждах преди, сега съм онзи вариант с оголения шкембак и силно се надявам повечето от грамчетата да са свалени мазнинки наистина... :)
Продължавам да си търся моето хранене и да свиквам да се движа, та дано успехите тепърва предстоят! :)

ШО

16.03.13
18:36

По повод продължителното и често уриниране, което си коментирах тези дни:
”Клинично неинсулинозависим захарен диабет се характеризира стри основни симптома, коита са полиурия, полидипсия и полифагия.

[color=green]Полиурията, представлява състояние, което се характеризира с по-често и обилно уриниране. Характерно за захарния диабет е наличието на глюкозурия (състояние, при което се отделя глюкоза с урината). Вследствие на полиурията настъпва обилна загуба на течности и дехидратация.

Полидипсията, представлява състояние, което се характеризира с повишено чувство на жажда. ТЯ се дължи на прекомерната загуба на течности вследствие на полиурията.

Полифагията представлява състояние, което се характеризира с повишено чувство на глад. Това е симптом, който е много характерен за захарен диабет тип 2. Тя се дължи на високото ниво на инсулин, който предизвиква чувство на глад.

Други характерни симптоми, които могат да се наблюдават при неинсулинозависим захарен диабет са нарушения на зрението, загуба на телесна маса, чести инфекции, трудно заздравяване на рани, умора, намалена физическа активност и други.

Още за: Неинсулинозависим захарен диабет | мкб E11
от framar.bg”
[/color]

Всичките тези болднатите ги имам - уринирам често и дълго, гладна съм и ако не ям 5 пъти дневно мисля само за храна, очите напоследък ме болят (имам и астигматизъм, работя по 10 часа на супер силна изкуствена светлина), изморявам се лесно и се запъхтявам... Малко по малко схващам състоянието си и разбирам защо организма ми реагира по един или друг начин. Не спирам да чета по темата, исках да си пускам в първия пост линкове с важно инфо, но някои са в някакъв черен списък и не мога... Ще измисля къде да си ги запазвам.

Други размисли: Чета днес за подходящите за мен добавки - за да увелича инсулиновата чувствителност е добре да хапвам канела (речено сторено!), вит. В-комплекс, Д и Е, както и доста Магнезий. До тук ОК, но Магнезият се усвоява с наличието на Калций, а той ми образува бързо камъни в бъбреците, та пак е сложна схемата... Ходих и в един специализиран магазин за добавки, също ми обясниха, че Магнезият иска Калций... Та така, ще чета още и ще се интересувам... Мога да приемам и алфа липоева киселина (АLА)...
                  За бъбреците - взех си чай Цярь да си пийвам измежду другите (черен, зелен, мащерка, мента, утро)...

Мнението беше редактирано от Шош на 16.03.13 18:41.

ШО

17.03.13
07:02

Манджа днес:

Закуска: черен чай, овесени трици 3 суп.л. с вода и канела
Закуска 2:  омлет един жълтък и 2 белтъка, резен айсберг
Обяд: 150гр пилешко филе, айсберг и домат
Следобедна закуска: 1 кофичка кис. мляко със стевия, канела и 10гр годжи бери
Вечеря: Скрумрия с домати на фурна - 250гр, 1 краставица и резен айсберг

ЕДИТ: +3 черни чая с мляко 7% масленост. В чаша си слагам 1-2 суп.л. от млякото, буквално е течна сметанка и е супер вкусно :)

Мнението беше редактирано от Шош на 17.03.13 10:13.

17.03.13
18:00

казано от Шош на 16.03.13, 18:36:

Всичките тези болднатите ги имам - уринирам често и дълго, гладна съм и ако не ям 5 пъти дневно мисля само за храна, очите напоследък ме болят (имам и астигматизъм, работя по 10 часа на супер силна изкуствена светлина), изморявам се лесно и се запъхтявам... Малко по малко схващам състоянието си и разбирам защо организма ми реагира по един или друг начин. Не спирам да чета по темата, исках да си пускам в първия пост линкове с важно инфо, но някои са в някакъв черен списък и не мога... Ще измисля къде да си ги запазвам.

Бих те посъветвала да спреш да четеш диагнози по интренет и да се самодиагностицираш. Това е вредно и излишно. Инсулинова резистентност и диабет се установяват лесно, но не чрез симптоми, а чрез изследване на кръвта. Отиди една сутрин да те боднат, много е евтино изследването на кръвна захар: около 2 лв е мисля. И ще си спокойна и няма да си втълпяваш неща.

ШО

17.03.13
18:39

казано от Anelia на 17.03.13, 18:00:

казано от Шош на 16.03.13, 18:36:

Бих те посъветвала да спреш да четеш диагнози по интренет и да се самодиагностицираш. Това е вредно и излишно. Инсулинова резистентност и диабет се установяват лесно, но не чрез симптоми, а чрез изследване на кръвта. Отиди една сутрин да те боднат, много е евтино изследването на кръвна захар: около 2 лв е мисля. И ще си спокойна и няма да си втълпяваш неща.

Да, права си! Далече съм от идеята да си прилагам лечения и да си търся оправдания за всяка болежка в интернет, където който сварил - писал... Но не спирам да чета по темата. Изумих се колко неща не помня от анатомия в училище и колко имам да припомням, за да мога да схвана реално кое след кое следва като процеси, за да се стигне до моята диагноза. Та затова и се образовам. Пък то че виждам някои мои оплаквания в характерното за някое заболяване - нормално. Те мн неща се препокриват, ама предпочитам да остая лекарите да си вършат тяхната работа...
Изследванията ще бъдат следващия месец около заплАтено време, като не само кръвна захар, доста неща ще ми пуснат. Та се информирам и за добри ендокринолози и събирам препоръки, че съм се наслушала за некомпетентни специалисти... В този дух приемам инфо, стига да имаш :)

ШО

18.03.13
08:37

Манджааааа!

Закуска: черен чай с мляко + 3 суп.л. овесени трици с мляко и вода 50/50
Тренировка
Закуска 2: 2 сварени яйца, 2 моркова
Обяд: Пилешки гърди на фурна (от топла витрина на Пикадили) 150гр + 1 краставица и 1 домат
Следобедна закуска: 1 сварено яйце, 2 моркова
Вечеря: 250гр скумрия на фурна от вчерашната + 2 краставици

Тренировка:
15 мин интервално кардио на велото 45/15

2 кръга от:
Супермен (15х5сек)
Гръб и дупе с швейцарска топка  (сн.1, сн.2)
Бедрено сгъване с швейцарска топка (15бр)
Вътрешни бедра с швейцарска топка (30-40 ритмични стискания на топката сн.3, сн.4)
Корем с швейцарска топка (15 повт сн.5)
Планк на земя (15бр)
Бицепс сгъване, трицепс разгъване и рамо с 3кг (12 повт)

Добавки и течности: Хлое, Витамакс, Неоренал, Цистостоп, вода и чай със сигурност над 4л

Размисли: Купувах вчера по поръчка на гаджето мелатонин, защото не може да спи от мнооого време, седи и цъка игри, които още повече задълбочават безсънието според мен, ляга си сутрин към 5-6ч и вече е зомби постоянно... Та снощи за да заспим заедно рано-рано към 23ч някъде - ударих и аз една таблетка. Впечатления - той още спи, часът е 8:33 :) Аз спах доста по-дълбоко, чувствам се физически по-отпочинала. Четох за ярките сънища на повечето из форума - ами моите са си ярки по принцип, все искат да ме убиват и все им виждам сметката аз, често с ножове :D Ta и снощи в края на съня намушквах някакви :D Надали от мелатонина нещо ми се е включило въображението. Не смятам да го взимам пак, защото нямам особени проблеми със съня...

Днес не знам защо така ми ги смята фитдей 1500 калориите. Гледам да съм идея по-малко...

Мнението беше редактирано от Шош на 18.03.13 08:50.

ШО

18.03.13
19:09

Манджа утре - ЗАРЕЖДАЩ ДЕН!

Закуска: 2 палачинки с трици и черен шоколад*
Закуска 2: 2 палачинки с трици и черен щоколад*
Обяд: 300гр зрял фасул яхния, салата 1 домат и 1 краставица
Следобедна закуска: омлет 1 цяло яйце и 2 белтъка
Вечеря: консерва риба тон, салата една краставица и маруля

* шоколад - шоколадът е на Милмекс 290 калории - в 100гр има 6.1гр протеини, 35гр мазнини и 5.6гр въглехидрати. Позледните са толкова, защото е със Стевия, какаото е 60% w него. Мисля да си хапвам от време на време и без да ми е зареждащ ден, ако умирам за сладко. Няма и да ми вдига много инсулина, мисля, изобщоооо... Доволно! :D

Размисли: Днес бобец не само защото увеличавам въглехидратите до 3гр на кг телесно тегло, ами и защото не покачва и той инсулина, все неща, които ми вършат работа прочетох в статията тук за него, та... Разнообразен и вкусен ден!
          Относно палачинките - по-назад съм метнала рецептата, та за тях иде реч. Ще станат повече от предвиденото за изяждане и тъй като гаджо не ги харесва заради липсата на бяло брашно, може би утре ще хапвам пак за закуска вместо киснати трици. Надали е голяяяям проблем. По-голям ще е ако си изям цялата доза утре, а тя е около кило! :D

Мнението беше редактирано от Шош на 18.03.13 21:08.

ШО

18.03.13
21:08

http://vbox7.com/play:f442233c21

Искаммм!!!!

Манджа 20.03

Закуска: 2 овесени палачинки, намазани с една ч.л. горчица, малко кетчуп, настърган морков и китайско зеле
Закуска 2: едно яйце и 2 белтъка бъркани с 2 стръка пресен лук, морков
Обяд: консерва риба тон, салата 2 моркова, айсберг и няколко розички цветно зеле
Следобедна закуска: какаови целувки 3 бр
Вечеря: 2 яйца и един белтък бъркани, 100гр сирене, една печена чушка, много айсберг

Рецепта за шоколадови целувки:

4 белтъка, подсладител на вкус, 2 суп.л. какао

Белтъците се разбиват на сняг с подсладителя, с дървена лъжица се добавя и разбърква какаото. С ч.л. се оформя върху хартия и се пече на 130 градуса 20 мин. Станаха 12 целувки...

Мнението беше редактирано от Шош на 21.03.13 09:02.

ШО

21.03.13
08:57

Манджа днес:

Закуска: 3 суп.л. овесени ядки с 50мл мляко, останалово вода + черен чай
Тренировка (като предишната)
Закуска 2: 1 сварено яйце, 200гр ананас
Обяд: пилешко шишче и половина, салата айсберг + краставица
Следобедна закуска: 50гр сурови орехи
Вечеря: като обяда

Течности и добавки: обичайните

21.03.13
09:32

Здравейте и от мен, нямам много опит в писането по форуми, но имам доста голям опит със СПКЯ и диетите. Преди няколко години се бях хванала на Дюканския режим, пиех Ясмин, Метформин и Спиронолактон. БЯХ вегетарианка от 6 години!!! Можеш да предположиш , ядях много извара и яйца. За 40 дни отслабнах 8кг, но аз си имах нужда от отслабване. Постепенно забелязах как устата ми беше суха по цял ден, въпреки огромните количества вода, която пиех, ама суха, имах усещането, че докато пия вода и изсъхва още повече!!!!!!! А ходенето по малка нужда беше буквално на 10 мин и то все едно съм се стискала 5-6 часа. Моментално спрях с тъпия режим, даже проядох месо...................................... по съвети на ендокриноложката ми, спрях всички лекарства, но нищо не ми помогна. Това състояние ми причини уникален стрес, не можех да спя, да работя, да мисля.... пък за секс да не говорим........ Така бях около 5-6 месеца...... в чуденки. Междувременно си отслабвах, но това хич не ме топлеше на фона на полиурния тормоз, направо не искам да си спомням. Накрая, след около 5-10 вида лекарства, 15-20 доктора, един прекрасен професор ми каза, че ми се е образувала гънка на пикочния мехур, най-вероятно в следствие от хормоналния тормоз, наложен от Дюкан!!!! Този дисбаланс намалява мускулатурата около пикочния мехур и така, при най-лекия натиск той се пълни много бързо. Изписа ми едно лекарство за СТОМАХ и след 2 дни се изцерих.

Това е историята на моя опит с Дюкан. Не искам да те плаша, моля се на никой, никога това да не му се случи, но бях длъжна да ти разкажа житейските си небивалици.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1