22.03.13
00:14
.. винаги съм била скелет, костите ми стърчат отвсякъде, като модел от Аушвиц.
Също така имам нервен стомах, повръщам често, особено денем, когато е невъзможно да сложа и залък в устата си докъм 4 - 5 - 6, а след това и по - късна вечеря към 9 - 10 - 11 евентуално от каквото си поискам, като има периоди, когато просто не ми е до никакво ядене; през деня пия доста течности.
Така съм от малка, проблемът обаче се задълбочи след сравнително тежка и агонична смърт на близък.
От 49 станах 42 килограма(засега успях да задържа на 46 - 47, но повече, уви - не става); в продължение на около месец повръщах буквално всеки божи ден. Не, че не съм свикнала, но реакциите на околните ме кара силно да се нервирам, а жегата да не спира бученето си (януарска сутрин + тениска, например, не мога да спра да се потя), притежавам и огромно безсъние, което се опитвам да лекувам с недотам легални средства.
Пропуснах да отбележа, че съм почти на 17 и много бих се радвала, ако помогнете със съвети, насоки за покачване на килограми и т.н.
Темата беше редактирана от scavenger на 22.03.13 00:25.
Здравей,
По това, което описваш, според мен се нуждаеш от психолог по-скоро, а не от форумна помощ. Ние можем да ти кажем какво да ядеш, но щом имаш тези психологически проблеми с повръщането, липсата на апетит и безсънието, първо трябва да се справиш с тях.
Явно не ти е лесно (hug)
22.03.13
06:39
Ходих къде ли не, правиха ми и изследвание на щит. жлеза - отрицателно, всичко било от нерви.
Та затова все си мисля, че нервите все някак се контролират от храненето, може и да греша.
Мерси, все пак.
Мнението беше редактирано от scavenger на 22.03.13 06:40.
22.03.13
07:02
казано от Anelia на 22.03.13, 06:43:
А на психолог ходила ли си?
Да, напълно наред съм - леко интровертна личност, която даже е прекалено спокойна, което пък (било) само маска... оттам и на ендокринолог, излишно разкарване според мен.. не обичам лекари, а психолози още повече.
22.03.13
10:30
Психолог и психиатър (лекар) не е едно и също.
22.03.13
14:42
Знам, именно затова психолозите са на второ място.
Та, благодаря за съветите на всички, макар и да не смятам нужна психологическа намеса, защотото както написах - от как се помня съм така, а с първопричината свикнах отдавна, просто над половин година се опитвам да наддам, а щекотливата ми система се боксува.
Можете да я изтриете темата, мисля и благодаря още веднъж.
Ами да почваме да оправяме храненето. Ще похдодим нормално, сякаш няма проблем, докато не срещнем ответната реакция. Вече там ще преценим как да се процедира нататък. Кажи колко си висока, и имаш ли любими храни ?
едит: сега видях, че си 1,75 Спрямо ръст, килограми, години ще ти намерим калорийните нужди за деня.
47кг 17год 175
655 + 9,6*47 + 1,8*175 - 4,7*17
1342ккал по формула на Х.Б. с нисък индекс на натоварване 1,4 = 1878ккал на ден за покачване
Остава само въпросът: Какво обичаш да похапваш ? :)
Мнението беше редактирано от NRG на 23.03.13 01:23.
23.03.13
13:10
От всичко ям, каквото има.. най вече риба, пилешко, домашна лютеница, домати, свинско, агнешко, чупещ се хляб с масло и мед, яйца, мляко всякакво, кашкавали.. май само сирене не ям много.
Купешки неща рядко ям.. не ми се услаждат.
Примерно меню от снощи:
До 16 и 30 някъде - черен чай с мед, 1/4 буркан с разбъркан компот от кайсии и 1 капучино;
След това препечен хляб с масло и мед/мерудия.
Към 22 и 30 три парчета бяла риба и макарони с масло и риба тон.
Общо взето такива неща ям, като това е нещо като максимумът, който мога да изям, че и да се натъпквам мразя. Иначе съм пробвала многократно да мина на 5 - 6 пъти на ден, но не става и туй то.. свършвам надвесена в тоалетната, а училищните такива не са много удобни.
Мнението беше редактирано от scavenger на 23.03.13 13:11.