25.03.13
17:13
Здравеите.Както се подразбира от заглавието на темата , тренирам по системата 5х5 , но имам един въпрос.Понеже в повечето тренировки от този тип срещам някои мускулни групи , например гръб,гърди или крака да се изпълняват във всяка тренировка. Искам да попитам специално за гърдите дали е удачно понеделник и петък да бъдат тренирани по тази схема , понеже искам да наваксам в тях? В понеделник ако ги комбинирам с гръб и предмишница , а в петък с бицепс,трицепс и рамо - разбира се гърдите 5х5 , за другите както обикновенно , какво ще се получи ?
25.03.13
17:57
Гръб с гърди 5х5… ми звучи направо премазване, все едно котва да те удари.
Зависи на какво ниво си.Ако си начинаещ - не , но ако си напреднал може и да понесеш добре такава комбинация.
Гърба 6 серии по 8 макс , гърдите 5 серии по 5 повторения .. Кое му е многото ? Аз не съм от тея дето правят 20 серии за мускулна група .тренирам сериозно и що годе правилно от година и нещо , иначе от две и половина. издържам на физически труд (мога и 20 серии да направя , но това е просто една голяма глупост ) , такаче не виждам проблем , но реших да попитам специално за гърдите дали ше им се отрази добре понеже те ми изостават малко .
Мнението беше редактирано от Пенев на 25.03.13 18:48.
Пробвай примерно понеделник започваш с клек 5х5 ,упражнение за задно бедро и за прасец ,сряда започваш с лежанка 5х5 ,преси за рамо и някакъв скрипец за трицепс,петък започваш с тяга нея я правиш 3х5 след нея набиране или скрипец и накрая упражнение за бицепс по избор.Първата петица я правиш на 60% от работната тежест,втората на 80% и след това ако направиш три пълни петици на работната тежест значи вече са ти леки и добави на следващата тренировка още малко тежест примерно по 1.25 на страна и пак така докато изпълниш трите петици.
Питането е как ще се отрази тази тренировка 2 пъти в седмицата на гърдите. ТЕ СА МИ ПРИОРИТЕТ.
Бих казал да не рискуваш с подобен опит.Гърдите са голяма мускулна група и възстановяването им изисква по продължително време.От прекалено трениране на даден мускул без подходящото хранене , възстановяване и добавки се стига до претрениране на мускула , а повярвай от това ще си само на минус .Тренирай ги веднъж седмично или веднъж на 6 дни за пример ще ти дам сплит тип 2 дни тренировка 1 ден почивка.
Мнението беше редактирано от NiKolay на 25.03.13 22:37.
казано от Penev на 25.03.13, 17:13:
.....Понеже в повечето тренировки от този тип срещам някои мускулни групи , например гръб,гърди или крака да се изпълняват във всяка тренировка. ...
В оригиналната програма цялото тяло се тренира в една тренировка, няма разделяне по групи.
Иначе, 5х5 е стандартен протокол на изпълнение на упражненията, т.е., 5 серии х 5 повторения и може да бъде прилаган самостоятелно за почти всяко упражнение.
казано от Penev на 25.03.13, 21:38:
Питането е как ще се отрази тази тренировка 2 пъти в седмицата на гърдите. ТЕ СА МИ ПРИОРИТЕТ.
Нормално ще им се отрази, и без това на твоето ниво от по-малко от 2 тренировки седмично за група няма голяма файда.
казано от NiKolay на 25.03.13, 22:36:
Бих казал да не рискуваш с подобен опит.Гърдите са голяма мускулна група и възстановяването им изисква по продължително време.
Аз пък си мислех, че обема и интензивноста също са от значение, а не само честотата на тренировките ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 25.03.13 23:54.
казано от NiKolay на 25.03.13, 22:36:
Бих казал да не рискуваш с подобен опит.Гърдите са голяма мускулна група и възстановяването им изисква по продължително време.От прекалено трениране на даден мускул без подходящото хранене , възстановяване и добавки се стига до претрениране на мускула , а повярвай от това ще си само на минус .Тренирай ги веднъж седмично или веднъж на 6 дни за пример ще ти дам сплит тип 2 дни тренировка 1 ден почивка.
Абсолютно правилно ,когато правих 5х5 два пъти седмично за гърди се контузих и после дълго време не можах да тренирам гърди както трябва.
nikolay това са 2 тренировки на седмица , 5х5 , а не 10х10 всеки ден , както правят повечето “билдерчета”.И то забележи , от понеделник до петък колко време е.Какво възстановяване им трябва на тея гърди след 5х5 (вярно , че е тежко но за 3 дни им е абсолютно достатъчно да се възстановят).
Петко това означава , че може и малките мускулни групи да ги тренирам на същия принцип така ли ?
Николов , мнението ти няма нищо общо с темата , такаче моля да се въздържиш.Демек 5х5 не трябва да се прави 2 пъти в седмицата щото може да се контузиш така ли ? А иначе 10х10 както казах вече - всеки ден може , и там няма вероятност от контузии така ли ?Контузията не идва от тренировката , идва от неправилно изпълнение,преценка за тежестта и разсеяност.
Мнението беше редактирано от Пенев на 26.03.13 14:50.
Достигни да правиш на 130 три петици два пъти седмично и ще разбереш от какво идват контузиите.
Бих ти казал ,че най-добрият вариянт е просто да опиташ известно време и сам ще разбереш дали ти е добре така или не. Такива дискусии понякога вместо да ти помогнат , те подвеждат тъй като човек с човек не си прилича.
Николов както ти казах , моля въздържай се от коментари , които не са по темата.5х5 , 2 пъти в седмицата хоризонтален лег като покачвам през 2-3 килограма на серия.Правя я за повишаване на силата и за разбиване на застоя в гърдите , а не за да ми обясняваш за ланския сняг.
казано от Penev на 25.03.13, 21:38:
Отговорих как ще ти се отрази! Кое не е по темата не разбрах? Аман от пубери.
След като си такъв голям професор,каква аджеба е идеята на темата?И ако мерките в профила ти са верни - не ти изостават само гърдите,цялостно си неразвит.За изоставане се говори като добиеш някви нормални мерки на останалите групи.
Питам дали е удачно и дали има смисъл , а тои ми казва не прави 5х5 щото ще се контузиш един вид.Мерките ми са от няколко месеца не се притесняваи за тях . До тези които могат да ми отговорят като хората: Може ли на едната тренировка да правя хоризонтален лег , а на другата наклонен пак 5х5 ?
27.03.13
16:50
А каква е идеята да делиш тренировката за гърди на две. Мисля, че е по-логично да си тренираш цялостно гърдите в една трен - а това, че ще е 5х5 не е проблем мисля.
27.03.13
16:59
Тая програма е повече за сила и не е най удачния вариант. Не, че не е възможен...Ако искаш със 5 по 5 да правиш два пъти на седмица, то вторият път да е лека тренировка, колкото да се раздвижиш, 30-50% от ПМ 3-5 серии и 8-10 повторения. Така поне правят пауерлифтерите. Какъв ще е ефекта, ще кажеш после...Няма кой да ти отговори кое е правилно и кое, не. Пробваш и така...
Успех!
Ами искам да повиша силата и заедно с това да кача и ММ в гърдите. Затова пробвам по тази система вече 2ра седмица , но исках да чуя съвети , и дали някои е правил подобно нещо. Значи 5х5 понеделник тежко като с всяка следваща серия увеличавам през 2-3 докато стигна на 5-та и там слагам макс(ако греша кажете) .
27.03.13
18:48
казано от Penev на 27.03.13, 18:39:
Ами искам да повиша силата и заедно с това да кача и ММ в гърдите. Затова пробвам по тази система вече 2ра седмица , но исках да чуя съвети , и дали някои е правил подобно нещо. Значи 5х5 понеделник тежко като с всяка следваща серия увеличавам през 2-3 докато стигна на 5-та и там слагам макс(ако греша кажете) .
дказано е, че мускула расте при 70% от ПМ, паралелно със това расте и силата. Това е верният път. Можеш да стигнеш и до 80-85% от макса, но не на всяка тренировка. Това е за маса+сила, примерно общо казано)). Да правиш 1-2 повторения със 92-100% постояно, не е много целесъобразно. Оптимумът е веднъж на 30-60 дена. Разбира се, при трениране само на сила, има индивиди, които могат да понасят 100% много..., те имат възможност да станат майстори на спорта ))...