28.03.13
21:25
Здравейте!
Доста четох и всичко си противоречеше. Няма какво да се обяснявам направо на въпроса - мляко. глюкоза или мед е най-добре да се приема след тренировка. А може би някаква комбинация (банан с мед, мляко с мед....) ? ? ? Също така какво количество (2-3-5 лъжици мед? 50 гр глюкоза? Чаша мляко?) ???
Благодаря :)
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 28.03.13 21:44.
Първо както каза Кольо има някои митове в бодибилдинга.А и второ дори да не беше така какво общо има млякото?Мед - да , глюкоза - да , но мляко?
28.03.13
22:55
Млякото е единствената доказана храна с анаболен ефект, така, че пий на воля, стига да си броиш калории.
28.03.13
22:55
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529694/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23332601
Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 28.03.13 22:59.
казано от Boris Angelov на 28.03.13, 22:44:
Ами би ли ми казала какво точно усвояваш от млякото?
А какво не усвояваш?
29.03.13
18:01
Не винаги успявам да се храня добре след тренировка, също така не пия никакви добавки и не знам, все пак мисля, че ще е добре да се хапва/пийва нещо такова. Тази седмица започнах да ям банан след трен. Просто се чудя дали да добавя още нещо
Мляко със сигурност ти трябва. Ако може стомахът ти да понесе: може и до литър да стигнеш. А в млякото има и въглехидрати, така че не е нужно да добавяш дори още. Но пък защо не банан ;)
За това какво се усвоява и какво не: човечеството се е изхранвало достатъчно дълги години с мляко. Не случайно има системи за трениране за сериозен растеж, които се казват Squat and milk, а не съм чувала за Biceps curl and glucose.
Пий мляко, чудесно е, аз много обичам.
Аз започнах да пия по много като по-малък, като се записах на плуване. Сега си пия по 0,5-2 литра на ден, никога не отказвам чаша, стига да има в хладилника. Определено вървят по-зле тренировките, ако го спра. Пий сутрин като станеш, вечер преди лягане също пия, изварата не я понасям. И след тренировка задължително. :)
казано от Hardcore на 29.03.13, 09:03:
казано от Boris Angelov на 28.03.13, 22:44:
Ами би ли ми казала какво точно усвояваш от млякото?
А какво не усвояваш?
www.bb-team.org/articles/3226_pryasno-i-kiselo-mlyako
Прочети тази статия и пак ще си говорим. Затова не мисля, че прясното мляко подходящо. Много по-добре е киселото мляко.
П.С. стига бе само аз ли съм чувал ца тия неща цццц а уж сме във фитнес форум
Има 1 000 000 статии против прясното мляко, но какво от това. Ако ще още 1000 линка да ми постнеш, за мен прясното мляко си е най-доброто възстановяване. И като чуя или прочета нещо, не му вярвам безрезервно. Има неща, които всеки за себе си решава, но общоприети истини като протеин след тренировка не трябва да се пренебрегват. Вече под каква форма ще е: всеки сам си решава. Кисело мляко, пудра, яйца, пържола...варианти много. Но доколкото разбрах човекът, който задава темата яде само банан след тренировка. Т.е. какъв е смисълът от глюкозата към банана без протеин?
Това, че за теб е най-добрия начин далеч не означава, че наистина е така.Щом на теб ти харесва мляко за възстановяване добре пий го и аз обичам мляко, но гледам реално на нещата.И в случая не мисля, че млякото е подходящо.И тази общоприета истина за протеин след тренировка ако имаш предвид протеин от храна не трябва ли да е преди тренировката? Или времето за разграждане не го броим?И плюс това ако му трябва протеин да удари една телешка пържола 2 часа преди тренировка и е готов и след тренировка не му трябва нищо - максимум един банан, което пак е мит освен ако не тренираш като про кросфитърите.
Ето и още един линк за теб
Мнението беше редактирано от Борето на 30.03.13 19:57.
Млякото си е мляко,остави го колегата Борис Ангелов какво говори.Бананите след тренировка са е*ати глупостта(не че ще ти навредят,просто са безсмислени).
казано от spook на 30.03.13, 22:57:
Млякото си е мляко,остави го колегата Борис Ангелов какво говори.Бананите след тренировка са е*ати глупостта(не че ще ти навредят,просто са безсмислени).
Точно - млякото си е мляко и нищо повече и затова няма никакъв смисъл от него след тренировка. И ако изобщо трябва нещо да се яде и се беше позаинтересувал щеше да знаеш, че трябва да е около 2часа ПРЕДИ тренировка
Е преди тренировка пак да си яде, но тук въпросът не е какво да ям ПРЕДИ. Преди тренировка 2 часа, 1 час тренировка и ей ти ги 3 часа, става пак време за ядене.
Тъкмо се връщам от 5-часова тренировка, ще си сипя не едно, а две млекца ;) (coffee)
31.03.13
14:58
Нито едно от трите не е добра идея.
казано от Anelia на 31.03.13, 14:51:
Е преди тренировка пак да си яде, но тук въпросът не е какво да ям ПРЕДИ. Преди тренировка 2 часа, 1 час тренировка и ей ти ги 3 часа, става пак време за ядене.
Тъкмо се връщам от 5-часова тренировка, ще си сипя не едно, а две млекца ;) (coffee)
Да, въпроса е какво да взима след тренировка и отговора със сигурност не е мляко, а по-скоро както още в първия пост му отговориха.Ти си пий млякото щом мислиш, че ти помага.Аз си пия мляко щото ми харесва, но не го препоръчвам навсякъде като най-добрата храна за след тренировка
Човекът пита:”мляко,глюкоза или мед?”
Отговорът му е мляко.
Ако трябва да дълбаем,не му трябва никаква храна веднага след тренировка.Аз също не се храня веднага след тренировка.Но след час ,млякото пак е по-добрият избор от изброените.
казано от spook на 31.03.13, 16:18:
Човекът пита:”мляко,глюкоза или мед?”
Отговорът му е мляко.
Ако трябва да дълбаем,не му трябва никаква храна веднага след тренировка.Аз също не се храня веднага след тренировка.Но след час ,млякото пак е по-добрият избор от изброените.
Искаш да кажеш, че от три грешни отговора му даваш най-малко грешния.Добре .... браво
Значи вече ще знам на какъв принцип се дава отговор
Давам му отговор по конкретно зададен въпрос.Това пита,това отговарям.Ако беше питал “да ям ли веднага след тренировка” ,щях да напиша “Не,не яж”.
Ти сериозно ли ....
Понеже задава грешен въпрос затова отговаряш грешно? Да ти имам и логиката
Мнението беше редактирано от Борето на 31.03.13 20:07.
04.04.13
20:49
казано от Boris Angelov на 30.03.13, 19:51:
Това, че за теб е най-добрия начин далеч не означава, че наистина е така.Щом на теб ти харесва мляко за възстановяване добре пий го и аз обичам мляко, но гледам реално на нещата.И в случая не мисля, че млякото е подходящо.И тази общоприета истина за протеин след тренировка ако имаш предвид протеин от храна не трябва ли да е преди тренировката? Или времето за разграждане не го броим?И плюс това ако му трябва протеин да удари една телешка пържола 2 часа преди тренировка и е готов и след тренировка не му трябва нищо - максимум един банан, което пак е мит освен ако не тренираш като про кросфитърите.
Ето и още един линк за теб
Медицинските изследвания показват, че възстановяването от тренировка с 500мл мляко след упражненията е конкурентно на това с доза суроватъчен протеин, въпреки по - малкото количество протеин - 16 срещу 22гр и разликата в количеството левцин. Изокалоричните режими с различен процент млечни продукти пък показват различни степени на отслабване при диети.
казано от Lachezar Tomov на 04.04.13, 20:49:
Ето и още един линк за тебМедицинските изследвания показват, че възстановяването от тренировка с 500мл мляко след упражненията е конкурентно на това с доза суроватъчен протеин, въпреки по - малкото количество протеин - 16 срещу 22гр и разликата в количеството левцин. Изокалоричните режими с различен процент млечни продукти пък показват различни степени на отслабване при диети.
Не съм запознат с тези изследвания.Може ли да посочиш източник на твърдението?Защото ако е така както твърдиш, то тогава хората щяха само мляко да пият след тренировка и нямаше да има никакви суроватъчни протеини и т.н.
Лично аз бих пила мляко вместо протеин, но нямам възможност да си разнасям мляко по цял ден. То бързо се разваля и трябва да се съхранява специално, разлива се и т.н. Сега на работа си държа пакет мюсли, слагам си ги в купата с гореща вода и добавям протеин, който също ми седи на работа. Все пак да не забравяме, че протеинът (поне по-голямата част от производството) идва от суроватка, а суроватката е онова, което баба ми даваше на животните след като за нас е останало сиренето.
Фен съм на протеина заради различните вкусове и леснотата на употреба. Но ако човек няма лактозна непоносимост, няма защо да се спира от млякото.
Хората са бозайници и употребяват млякото от хилядолетия, това ми се вижда доста силен довод “за”.
05.04.13
14:28
казано от Boris Angelov на 04.04.13, 21:16:
казано от Lachezar Tomov на 04.04.13, 20:49:
Ето и още един линк за тебМедицинските изследвания показват, че възстановяването от тренировка с 500мл мляко след упражненията е конкурентно на това с доза суроватъчен протеин, въпреки по - малкото количество протеин - 16 срещу 22гр и разликата в количеството левцин. Изокалоричните режими с различен процент млечни продукти пък показват различни степени на отслабване при диети.
Не съм запознат с тези изследвания.Може ли да посочиш източник на твърдението?Защото ако е така както твърдиш, то тогава хората щяха само мляко да пият след тренировка и нямаше да има никакви суроватъчни протеини и т.н.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529694/
Че то млякото се е пиело дълго време преди да има добавки, а и в този сайт някои хора са постигнали сериозни резултати с литри пиене /дедмен, AWEITS/. То и сега се разтваря в мляко дозата за синергия :)
Както се казва никога не е късно да научиш нещо ново.Ще поразгледам още допълнително темата, тъй като ми е интересно.А някой знае ли някакви други източници по-добре на български, но и на английски става стига да не е някакво супер научно ниво :)
П.С. Значи мляко след или по време на тренировка?
06.04.13
00:03
казано от Кольо Пияндето на 28.03.13, 21:34:
Сигурен ли си, че имаш нужда от нещо такова след тренировка?
Идеята на въглехидратите след тренировка е не само да презаредят тялото с енергия, но основното е да вдигнат инсулина(може би най-анаболния хормон) като по този начин се възстановяват мускулите по-бързо и се предпазват от разпад.
06.04.13
08:06
казано от apostol apostolov на 06.04.13, 00:03:
Идеята на въглехидратите след тренировка е не само да презаредят тялото с енергия, но основното е да вдигнат инсулина(може би най-анаболния хормон) като по този начин се възстановяват мускулите по-бързо и се предпазват от разпад.
Моментът с възстановяването на енергията (т.е. гликогена) е описан добре в посочения от мен материал. От друга страна не само със захар може да се постигне достатъчно силна стимулация на инсулина.
06.04.13
11:45
Ако знаеш кои храна вдигат повече инсулина от комбинацията бързи въглехидрати + бързи белтъчини, ще се радвам да разкриеш тайната. Не говоря само за възстановяването на енергията, а за предотвратяване на катаболитни процеси и увеличаване на белтъчния синтез.
Мнението беше редактирано от apostol apostolov на 06.04.13 11:46.
06.04.13
12:23
казано от apostol apostolov на 06.04.13, 11:45:
Ако знаеш кои храна вдигат повече инсулина от комбинацията бързи въглехидрати + бързи белтъчини, ще се радвам да разкриеш тайната.
Ето нещичко по този въпрос. От друга страна влияние върху анаболизма може да се окаже и без директна стимулация на инсулина (ВСАА). Това са първите неща, за които се сещам в момента.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.04.13 12:24.
06.04.13
14:00
Извъртя малко нещата говоря ти за комбинация от двете, а не всяко по-отделно как влияе. БЦАА-то в дози, в които повечето можем да си го позволим е само антикатаболитно, а 1 лъжичка мед не е кой знае колко скъпа.