Разяснение на HIIT

31.03.13
23:19

Здравейте, изчетох доста теми за ХИИТ във форума, но пак някои неща не са ми ясни. Целта, както се подразбира ми е чистенето на подкожни мазнини. Чрез доста калкулатори и формули стигнах до резултата, че имам подкожни мазнини 11-13%. Мисля да комбинирам НВД с ХИИТ кардио, резултата който искам да постигна е 7-8% подкожни мазнини т.е дълбок релеф.

До колкото прочетох, някои от потребители правят ХИИТ сутрин на гладно. Имаше примери, като 1 минута нормално бягане и 15 секунди спринт, това се повтаря 10 пъти. 3 пъти седмично. В момента от 1 седмица правя по 10 обиколки на стадиона нормално бягане, което мисля, че не е най - удачното решение в моя случай.

Натъкнах се на таблици, като тази
http://dashingdish.com/wp-content/uploads/2010/09/iloveyou.jpg

Но не мога да разбера, как точно трябва да протече една ХИИТ тренировка. Ще съм благодарен, ако някой ми обясни.
1 минута нормално бягане, 15 секунди спринт. 10 пъти ?

01.04.13
09:02

Еми точно както си го обяснил 1 минута нормално темпо 15 секунди спринт.КАто ти минат 15-те секунди спринт отново 1мин нормално и т.н. редуваш бавно с бързо.

01.04.13
09:08

Не е задължително да спазваш точни таблици.Интервалите зависят от човека-издръжливост,техника на дишане,кръвно налягане и т.н. Трябва да напаснеш тренировката спрямо себе си.Това става с експериментиране.След време ще си по-издръжлив и ще смениш интервалите-по-дълъг спринт с по-малка почивка.За мен най-удобно е хийт да се прави на велоергометър.Аз правя 30сек скорост,колкото мога най-бързо и 30сек бавно/средно темпо.Дължината на хийт тенировката също зависи от теб.В началото започни с 8-10 мин.До 20-25 мин да стигнеш с времето ще е супер.
Ако правиш хийт на гладно има вероятност да изпаднеш в хипогликемия,но това също е относително.Аз нямам такъв проблем например,но това не е гаранция,че при теб няма да има.Затова започни с по-кратки и щадящи и напасвай според собствения си организъм.

01.04.13
10:20

Ето статията http://www.bb-team.org/articles/4378_hiit-high-Intensity-interval-training

01.04.13
10:34

Благодаря Ви за отговорите! Все пак каква храна се препоръчва рано сутрин преди кардио. Прочетох, че е хубаво да има въглехидрати?

Класиката на стадиона е на дългото да спринтираш ,а на късото да ходиш.

01.04.13
14:25

Благодаря, а трябва ли да се храня рано сутрин преди ХИИТ или на гладно ? След ХИИТ веднага един банан + 1 часа прясно мляко и час след това 3-4 варени яйца ?

В доста от темите някои казват, че трябвало да се яде преди кардио, други казват, че не трябвало.

Мнението беше редактирано от Ivan Ivanov на 01.04.13 14:26.

01.04.13
14:37

Ако чистиш, BCAA са най-удачният вариант. Преди и след кардиото. Преди кардиото няма да си пълниш корема, а преди и след ще ти пазят мускулите, въпреки че според мен с 20 мин не могат да се изгорят. Но все пак: амино-та.
Ако пиеш кафе, според мен преди кардиото също е добре. Но ако по принцип не пиеш, не е казано, че трябва да започваш.

01.04.13
15:57

Т.е 1 мин нормално бягане 15 секунди спринт. 3 пъти седмично. Не би ли имало ефект ?  А иначе кафе не пия. Нямам възможност за БЦАА

Има и друг вариант - 100 метра тичане, 100 ходене. Изпробвал съм го едно време, правех 8 серии и резултатите бяха много добри.

02.04.13
10:00

Благодаря!

Зачетох се относно пулса, че трябвало да е:

Кога кардио тренировката има по-добър ефект?

За да получите най-доброто от кардио тренировка, вие първо трябва да разберете какъв е максималният ви пулс (колко удара на сърцето в минута имате при високо натоварване). Лесно е да направите това – като извадите възрастта си от 226 за жени или 220 за мъже. Полученият резултат е максималният ви пулс. За начинаещи в кардио тренировките, максималният пулс по време на тренировка не трябва да надвишава 50-55% от сумата, защото тялото следва постепенно да привиква към натоварванията. По-напредналите могат да си позволят до 70-75% от максималния пулс. Ако пулсът ви обаче е прекалено нисък по време на тренировка, ефективността и се губи.

Как по време на кардио, мога да разбера дали превишава 70-75% и как точно да поддържам на този пулс ?

02.04.13
16:10

Здравейте, тренирам почти всеки ден лостове и фитнес. Чрез различни формули стигнах до това, че имам около 11-13% мазнини, в същото време покачване на ММ. Целта ми е да ги сваля до 8-9%. 
Мисля, да правя през ден HIIT кардио рано сутрин на гладно и след кардиото веднага един банан(бърз въглехидрат) и след около 1 час стабилно хранене(предимно белтъчини и умерено мазнини и въглехидрати), но се чудя дали това е правилното решение в моя случай? Дали не трябва да правя кардиото през деня, след като вече ще съм приел храна? Тежа 69кг и съм 180 висок. Какво бихте ми препоръчали, за да стигна приблизително 8-9% мазнини ?
Благодаря

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1