05.04.13
00:04
За съжаление и аз стигнах до този раздел...
Пукат ми ставите. Най-вече на пръстите, ставата между първата и втората фаланга. Почти всичките пръсти и на двете ръце, при почти всяко сгъване, достатъчно е да е малко по-рязко. По някои път има и нещо като дискомфорт, но определено не е болка. Също така, често сутрин като стана, има и дискомфорт в палците, там където се свързват с ръката. При първото движение с тях пукат там и сякаш се “наместват” (звучи леко пресилено).
Отделно рамената, особено дясното, също са ми проблемни. Понякога, като си въртя ръката, с по-неестествена траектория пак го има моментът на “наместване”.
Другите ми стави също пукат понякога. Интересното е, че по време на (или) тренировка нямам никакъв проблем, нито пукания или болки.
Проблемът е от няколко месеца, в началото си мислех, че ще изчезне, ама вече почвам да се дразня.
Чудя се какво да правя. Ясно ми е, че е нормално да има пукания понякога. Отделно, че още раста. При условие, че нямам болка не мисля, че има нужда от ходенето на лекар.
Първо мисля да си взема рибено масло, но се чудя какво ще кажете за:
ставните продукти на фирмите за хранителни добавки
мазилата и хапчетата, които се продават по аптеките
дали не трябва някакви компреси или други процедури
И така надявам се да чуя идеи..
05.04.13
14:48
Рибено масло в комбинация с глюкозамин, хондроитин и MSM определено би имало положителен ефект. Като продукт мога да препоръчам този на NOW: NOW Foods Glucosamine & Chondroitin + MSM
На твое място обаче бих направил и една консултация с ортопед. Според информацията, на която съм попадал, няма ли болка, пукането не бива да те притеснява. При теб обаче се появява пукане на няколко места изведнъж, а пръстите според твоето описание пукат при всяко движение.
06.04.13
17:47
Това съм го виждал когато се работи с тегло над допустимото за тялото/организма. Наблюдавал съм го и при хора, чийто стави/хрущяли са “слаби”. Определено е страничен ефект от тренировки/неправилно хранене (недостиг на вещества)
06.04.13
21:04
казано от Тихомир Велев на 05.04.13, 14:48:
Рибено масло в комбинация с глюкозамин, хондроитин и MSM определено би имало положителен ефект. Като продукт мога да препоръчам този на NOW: NOW Foods Glucosamine & Chondroitin + MSM.
Общо взето в младата и активна възраст хондротин, глюкозамин сулфат, рибеното и лененото масло не са особено удачни. Похарчените средства далеч надминават спорните им ползи. Не натрапвам мнение, просто мисля, че допълнителните минути и приоми за загрявка, плюс изометрични движения и тонизиращи масажи ще свършат много полза. Чат-пат някой аспирин също няма да навреди (доказано). И болката е добре да се разграничи от тази при специални движения или от ежедневни дейности. Ако е при второто вече е добре да се отиде на лекар.
Говоря в качеството си на изцяло пукащ човек от около 10 години :D
Съжалявам П.С към темата. Пия редовно мултивитамини понеже пазя хранителен режим. Приемам нужните си макро-нутриенти според теглото ми от различни храни ( IIFYM ако някой е чувал ).
10.04.13
09:46
IIFYM е глупост.
10.04.13
10:09
от това, което знам теоретично, синовиалната течност в ставните капсули съдържа газове. Когато разтягаме ставите, в тях се получава налягане върху течността и от нея се отделят газове.В момента, когато газовете напускат ставните капсули, се чува пукащият звук, тогава и ставите стават по-гъвкави.
Смятам пукането по-скоро за норма.
Иначе при определени обстоятелства може да е и медицински проблем-ако се дължи на травма или друго увреждане-тук е обяснено добре, мисля :
http://www.medicine.bg/novini/kogato-stavite-skarcat
10.04.13
11:45
Аз имах проблем с лявото рамо и от този проблем 1 година без лежанка и упражнения за рамо. Докторите ми казаха да спра да тренирам и ще мине, обаче проблема какъв е бил не достатъчно загряване на раменете преди тренировка или по точно казано загрявка на ротаторите. Сега задължителни загрявам раменете и ротаторите и да чукна на дърво никаква болка. Аз ти препоръчвам да загряваш раменете и ротаторите с много леки тежести преди да почнеш да тренираш. Ако искаш можеш да вмъкне в програма та ти упражнения за ротаторите.
10.04.13
12:32
Махни лежанката, френското и намали бутащите упражнения за горната част. Загрявай 10мин цялото тяло, прави доста стречинг както преди тренировка, така и по време на серийте. Има мазила които помагат - аз ползвам с дива арника и действа страшно добре. Вземи си рибено масло.
Привет ! Наскоро си увеличих тренировките, защото просто ми се тренираше и забелязах, че всичките ми стави започнаха да пукат, най-сериозно раменете като лявото малко повече. През ноща малко ме наболва лявото рамо (незнам може би параноично си внушавам). При най-прости ротационни/дърпащи движения или вдигане настрани, раменете ми пукат и скърцат. Останалите ми стави също пукат (при клякане/ ставане и т.н), но съм по-притеснен за раменете. От 1 седмица съм го забелязъл този проблем и от 3 дена не съм стъпвал в залата.
Някой имал ли е подобни проблеми ? Да му се е случвало да претренира раменете (наистина съм ги претренирал и съм си износил ставите) и т.н.
Ходих вчера при личния лекар и тя ми каза, че нищо ми нямало.
Да продължавам ли да тренирам въпреки тези пукания навсякъде ? Да закупя ли някакви лекарства за укрепване на ставите ?
П.С: На 18 години съм, но ако не го усещах като проблем нямаше да я пиша тази тема. : \