12.04.13
20:16
Здравейте!
Казвам се Цветелина Христова.
На 21год. съм.
Висока съм 172см. и тежа 60кг.
ЦЕЛИ:
*Тегло: 54-55кг.
*Видима мускулна маса
*Изчистване на мазнините
*Промяна в хранителните навици
От известно време чета многобройни и разнообразни статии, гледам филми и клипове за по-здравословен начин на живот. Научих много неща, но и много все още не мога да разбера. Старая се да се храня здравословно и да тренирам по-често. Преди година изобщо не се замислях за това какво, кога и как трябва да приемам храната си. Но пък и никога не бях тежала 65кг. Килограмите ми се натрупаха в резултат на системно “тъпчене” с джънк фуд. За съжаление нямах и избор. Живеех в Щатите около 5 месеца и работих на две места, едно от които магазин за всякакъв вид шоколади. Следователно се нуждаех от някаква “храна”, колкото да издържам 16 часовия работен ден, 6 дни от седмицата. Промяната не закъсня. Започнах да се подувам и напълнявам. В този момент дойде и ужаса от числата, които показваше кантара.
Прибрах се в България и веднага започнах да се информирам за диети и някакъв тренировъчен режим. Много от тях се провалиха.
Сега съм се спряла на този хранителен режим - intermittent fasting или както някой го наричат Вионска диета.
С нова тренировъчна програма съм около 2 месеца. Ходя на фитнес 4 пъти седмично. Всеки път правя упражнения за различна мускулна група. Редувам ги: Крака, рамена и ръце, почивен ден, крака, гърди и гръб, почивен ден.
Имам напредък, но ми се струва, че не се справям с храната. Отдавна съм отказала пържено, сладко, олио, тестени изделия и се опитвам да ям малки количества храна и все пак от около 3 месеца си стоя на тези 60кг.
Ще записвам какво си хапвам през деня, но не мога да броя калории или да се притеснявам за грамажи. Спазвам часови интервали.
А утрешната ми тренировка ще е:
1. Раменни преси с дъмбели - 4x12
2. Предно рамо с дъмбели - 4x12
3. Разтваряне на дъмбели встрани от седеж - 4x10
4. Последователно сгъване на дъмбели от седеж за бицепс - 4x12
5. Концентрирано сгъване - 4x12
6. Разгъване на скрипец с прав лост за трицепс - 4x12
7. Разгъване на дъмбел зад врат от седеж с една ръка 4x12
8. Кардио - 20мин.
Много се радвам, че открих този сайт! Страхотни сте!
Темата беше редактирана от Цветелина Христова на 12.04.13 20:26.
13.04.13
19:06
Здравейте!
Днес диетата мина горе-долу добре.
Пих много вода, кафе, 1 чаша вода с лимон, но и за съжаление прегреших с един бананов шейк. Хапнах и 1 банан. Всичко това до 15:30ч.
След това изядох 1 портокал и 1 ябълка.
Около 16:15ч. си направих и малка салата с домати, маруля, малко сирене и кашкавал.
За вечеря хапнах спагети с варени моркови и гъби + доматен сос.
Тренировката мина по план.
казано от Цветелина Христова на 12.04.13, 20:16:
Сега съм се спряла на този хранителен режим - intermittent fasting или както някой го наричат Вионска диета.
Всъщност никой не го нарича така, по простата причина, че става въпрос за два различни модела на хранене. :)
Иначе успех с целите. :)
13.04.13
19:42
Благодаря! Установих това след много четене за тези режими. Наистина много хора ги бъркат. :)
13.04.13
22:29
Здравей, Цвети. Какво точно представлява диетата, която спазваш? Не съм чела за нея.
Гледам вечерта си хапнала спагети, а те сигурно знаеш, че имат доста въглехидрати. Ако искаш резултати защо не намалиш въглехидратите, и да ги оставиш в първата част на деня? Това е само мнение, тъй като и аз искам -5кг а от доста време си стоя на сегашните и не мърдам, затова и аз се опитвам да си оправя храната (най-мъчната част..)
Мнението беше редактирано от By the way на 13.04.13 22:30.
14.04.13
12:07
Здравей! Диетата се казва Intermittent fasting. За някой това е начин на живот, за други като мен е по-скоро диета с продължителност до няколко месеца. Всичко е индивидуално. Схемата, която аз прилагам е 20ч. ограничаване на храната (само сурови плодове и зеленчуци и много течности като вода, фрешове, кафе) и 4 часов “прозорец”, в който можеш да хапваш докато се заситиш напълно, не трябва да оставаш гладна, но и трабва да е здравословна храната! Моят график е от 19:00ч. до 15:00ч. само на течности и 1-2 плода, след това от 15:00ч. до 19:00ч. хапвам обилно по начина, по който описах. Винаги първо започвам с плодове, след минимум 20-30мин. си правя салата и след това е основната вечеря. Винаги са в този ред - плодове, зеленчуци и осн. вечеря.
Вчера реших да си приготвя малка порция спагети, защото не бях хапвала въглехидрати от доста време. И на мен храната ми е най-големия проблем. Видимо не изглеждам пухкава или “дебела”, но определено искам да сваля сантиметри от ханша и талията. А ти в момента на каква диета си? :)
Мнението беше редактирано от Цветелина Христова на 14.04.13 12:19.
14.04.13
12:58
То в плодовете и зеленчуците нали няма въглехидрати...
Този хранителен режим не изглежда добър.
14.04.13
13:14
Знам, че режима не е от най-добрите. Но наистина се нуждая от диета с бързи резултати. Другия месец заминавам за Щатите и няма да имам възможността да спазвам някакъв хранителен режим, но дори и това да стане с тяхната храна, пълна с ГМО и джънк фуд не мисля, че ще се справя. За това сега се опитвам да отслабна максимално бързо и този режим ми се стори лесен за изпълнение, а и аз не прекалявам с плодовете или поне така си мисля. :)
14.04.13
13:19
казано от Цветелина Христова на 14.04.13, 13:14:
Знам, че режима не е от най-добрите. Но наистина се нуждая от диета с бързи резултати. Другия месец заминавам за Щатите и няма да имам възможността да спазвам някакъв хранителен режим, но дори и това да стане с тяхната храна, пълна с ГМО и джънк фуд не мисля, че ще се справя. За това сега се опитвам да отслабна максимално бързо и този режим ми се стори лесен за изпълнение, а и аз не прекалявам с плодовете или поне така си мисля. :)
Ами именно с този режим не виждам как ще имаш бърз резултат, но щом си решила.
Защо не разгледам ВМ-НВД.
Периодичното гладуване си е супер режим,но ако няма калорийна рестрикция,няма да свалиш кой знае колко мазнина. И не е от бързите резултати,започва да действа след около месец. А за мен е неприемливо във фастовете да има друго, освен чисти чай и кафе.
Цвети, здравей :) Дълго време бях привърженичка на бързото сваляне, независимо колко измъчвах организма си. Нито свалях толкова бързо, нито толкова много, а после ми се връщаха за нула време изгубените килограми. Препоръчвам ти да си направиш собствен режим, който ще е начин на живот за теб. Трябваха ми 2 месеца, за да осъзная колко е хубаво бавното и трайно сваляне на кг. Премести въглехидратите до обяд, аз си позволявах по 1 банан след работа за да имам сили за тренировката. :) По снимките ти се вижда, че нямаш много за сваляне, а нужда от малко оформяне :) Успех от мен !
Мнението беше редактирано от jjj на 14.04.13 14:10.
казано от Цветелина Христова на 14.04.13, 12:07:
Здравей! Диетата се казва Intermittent fasting. За някой това е начин на живот, за други като мен е по-скоро диета с продължителност до няколко месеца. Всичко е индивидуално. Схемата, която аз прилагам е 20ч. ограничаване на храната (само сурови плодове и зеленчуци и много течности като вода, фрешове, кафе) и 4 часов “прозорец”, в който можеш да хапваш докато се заситиш напълно, не трябва да оставаш гладна, но и трабва да е здравословна храната! Моят график е от 19:00ч. до 15:00ч. само на течности и
Пак поправка: IF не включва плодове и зеленчуци през периода на гладуване. Включва единствено вода и кафе (което за мен е пълен абсурд, предвид целите на фаста). Още нещо - началото на гладуването не се брои след последното хранене, а от тогава, когато храната от него е напуснала стомаха, т.е. на празен стомах се гладува.
Мнението беше редактирано от Margi на 14.04.13 14:15.
14.04.13
14:17
Нямам възможността да следя колко калории приемам или колко грама ям от това и онова. Преди време смятах, че се нуждая от 1695,81ккал. на ден, но така и не успях да си направя правилно меню с точното им разпределяне. Във фастовете наистина пия чисти чай и кафе(без захар, но кафето го пия с мляко) и хапвал до 1-2 плода, ако съм много гладна. Трудно ми е да си изградя правилен хранителен режим... за това и започнах да си водя дневник, за да видя къде греша и да се поправя.
Здрасти! :)
Наистина защо не разгледаш НВД?
Ядки, месо и яйца (най-малкото) има навсякъде. Така или иначе нямаш толкова много за сваляне и с този режим и тренитата ще постигнеш резултата, който искаш и ще го запазиш. Не виждам защо трябва да се стремиш единствено към бързо сваляне. Успех с целите!
14.04.13
19:38
Не виждам защо трябва да се стремиш единствено към бързо сваляне.
Стремя се към бързо сваляне, защото както споменах в мой преден пост другия месец заминавам за Щатите и там от личен опит знам, че тотално ще ми се обърка хранителния режим. Няма да имам условия и време за готвене на “здравословна храна”, както и за каквито и да е било тренировки. За това и се опитвам сега да се изчистя от мазнини, което постигнах донякъде, натрупах и малко мускулна маса, но всичко това не ми е достатъчно. Килограмите 60 не ми харесват и не се чувствам добре, не се чувствам достатъчно слаба и стегната.
Относно днешния ден...
Днес не съм тренирала, почивен ден ми е. Направих си разходка.
Храната:
до 15:00 пих само вода, кафе с мляко, зелен чай и 1 банан.
15:00 - 15:30 - настъргана зелена ябълка с малко плодово мюсли с канела и 1 ч.л мед.
16:30 - 2 домата със малко сирене
18:00 - 4(малки) тоста с овесени трици ( 1 яйце, 1 ч.л кисело мляко, щипка сол и сода, 2 с.л овесени трици). Сместа я слагам в сандвич-тостера.
Аз бях известно време на режима на Мартин Беркан, той развива точно периодичното гладуване. Резултатите наистина бяха изключително добри. Проблема обаче е че е много трудно да спазваш всичко точно, да мериш храна, калории какво и кога да ядеш, затова и изкарах само 3 месеца на него. Ползвам съм го и за преоформяне и за покчаване, но принципите са същите и като при сваляне.
Виждам някои грешки при теб.
Чай, кафе и няколко лъжички мляко може. Но плодове по време на фаста не трябва да ядеш. Самата идеята на фаста да не се приемат никакви калории, защото се объркват “едни важни процеси в организма”. Ако те интересва по-подробно http://www.leangains.com/
И втората ти грешка е че приемаш прекалено малко протеин, особено когато сваляш във всяко ядене трябва да имаш определено количество. Ти ядеш преидмно захар, е няма как да се получи това което искаш.
Вмомента с това ти меню, наистина ще отслабнеш, но не по начина който трябва. Според мен ще изгубиш само мускул, а мазнините ще си останат. Трябва ти първо правилен хранителен режим, а чак след това периодично гладуване.
Мнението беше редактирано от Илиян на 14.04.13 19:59.
14.04.13
20:08
Благодаря за мнението и съветите. Оценявам ги!
Знам, че не е правилно да ям плодове по време на фаста, но когато се налага да стана в 6-7 ч. ми е много трудно да издържам само на вода и кафе до 15:00ч. За това си позволявам за момента по 1-2 плода. Предполагам след седмица-две организма ми ще привикне с този режим и ще се опитам да откажа и плодовете. Относно протеина...ще го включа по-често в менюто си.
14.04.13
20:44
казано от Цветелина Христова на 14.04.13, 20:08:
Благодаря за мнението и съветите. Оценявам ги!
Знам, че не е правилно да ям плодове по време на фаста, но когато се налага да стана в 6-7 ч. ми е много трудно да издържам само на вода и кафе до 15:00ч. За това си позволявам за момента по 1-2 плода. Предполагам след седмица-две организма ми ще привикне с този режим и ще се опитам да откажа и плодовете. Относно протеина...ще го включа по-често в менюто си.
Искаш да кажеш, че една седмица ще си на вода и кафява течност?
казано от Цветелина Христова на 14.04.13, 19:38:
Стремя се към бързо сваляне, защото както споменах в мой преден пост другия месец заминавам за Щатите и там от личен опит знам, че тотално ще ми се обърка хранителния режим. Няма да имам условия и време за готвене на “здравословна храна”, както и за каквито и да е било тренировки. За това и се опитвам сега да се изчистя от мазнини, което постигнах донякъде, натрупах и малко мускулна маса, но всичко това не ми е достатъчно.
Добре. А като се върнеш? Малко като на един омагьосан кръг ми изглежда работата, но ти изглежда вече си решила как да действаш.
14.04.13
20:50
Привет, Цвети :)
В момента не съм на никаква диета или режим, дори и тренировки нямам. Пробвах периодичното гладуване (така наричам аз твоята :D ) и не ми понася, защото се усещам безсилна и безенергична. Пробвах НВД и мисля че ми се отразява много добре. Но самата мисъл, че съм на диета, ограничаване на храната, определен тип хранене.... ми действа зле. Затова сега просто реших да се храня разумно..
14.04.13
20:50
+ кафето води до задържане на вода не виждам нищо лошо да си хапваш крушка примерно.
А това да си на крак и да гладуваш не мисля, че е най-полезното нещо, разбирам да си отпуска и по-цял ден да си почиваш, но дори и тогава...
Бързо сваляне .... бързо качване абеее изобщо не е розово положението.
Само ще напиша една хубава българска поговорка пък ти си вади изводите: “Бързата работа срам за майстора” има и във вариант за кучката ама няма да го казвам.
14.04.13
21:02
казано от Boris Angelov на 14.04.13, 20:56:
Бързо сваляне .... бързо качване абеее изобщо не е розово положението.
Само ще напиша една хубава българска поговорка пък ти си вади изводите: “Бързата работа срам за майстора” има и във вариант за кучката ама няма да го казвам.
Трябваше да цензурираш думата май. :D
М/у другото намери ли млякото в младост? :)
14.04.13
21:15
В отговор на Петя Павлова:
Няма цяла седмица да съм само на вода и кафе. В зависимост от това кога ставам сутрин до 15:00ч. ще се старая да пия много вода, кафе, фрешове, зелен чай, айрян и др. След това започва приема на храна - плодове, зеленчуци, въглехидрати/протеини + още вода. И всичко това до 19:00.
Membaris все още нищо не съм решила. Все още се лутам и се опитвам да разбера как ще се чувствам по-добре и как да постигна това. От 3 дни съм на периодичното гладуване. Ще си дам още 1 седмица време да видя как ще се чувства организма ми, дали ще се преуморявам и дали ще издържам тренировките. Преди да се реша на този режим в продължение на 2-3 месеца си хапвах по 4-5 дневно и то много салати, ориз, протеини, плодове. Нищо пържено,панирано и т.н ... е не мърда този кантар, нямам видим напредък. Въпроса не е като се върна какво ще стане, а като съм там какво ще ям и как ще се справям. :(
Борис Ангелов никога не съм сваляла бързо, нито качвам бързо. Всичко става постепенно, колкото и понякога да не ми се иска.
14.04.13
21:19
казано от Цветелина Христова на 14.04.13, 21:15:
В отговор на Петя Павлова:
Няма цяла седмица да съм само на вода и кафе. В зависимост от това кога ставам сутрин до 15:00ч. ще се старая да пия много вода, кафе, фрешове, зелен чай, айрян и др. След това започва приема на храна - плодове, зеленчуци, въглехидрати/протеини + още вода. И всичко това до 19:00.
Membaris все още нищо не съм решила. Все още се лутам и се опитвам да разбера как ще се чувствам по-добре и как да постигна това. От 3 дни съм на периодичното гладуване. Ще си дам още 1 седмица време да видя как ще се чувства организма ми, дали ще се преуморявам и дали ще издържам тренировките. Преди да се реша на този режим в продължение на 2-3 месеца си хапвах по 4-5 дневно и то много салати, ориз, протеини, плодове. Нищо пържено,панирано и т.н ... е не мърда този кантар, нямам видим напредък. Въпроса не е като се върна какво ще стане, а като съм там какво ще ям и как ще се справям. :(
Борис Ангелов никога не съм сваляла бързо, нито качвам бързо. Всичко става постепенно, колкото и понякога да не ми се иска.
В повечето случаи дори с хранене се сваля много по-бързо отколкото с глад, стига да подбираш правилната храна и да я съчетаваш правилно.
14.04.13
21:21
Защо не опиташ и ВМ-НВД ? На мен ми се струва също добре. Не съм много опитна, нито компетентна, но все пак ^^ Нали за да чистиш е по-добре да ограничиш въглехидратите, но мазнини се препоръчват.
Както казаха преди мен, за периодичното гладуване.. някак си няма полза от него ако по време на фаста приемаш дори и плодове. А аз не приемам ли никаква храна не мога да си направя тренировката. Но това е индивидуално за всеки, някои се чувстват много добре :)
Мнението беше редактирано от By the way на 14.04.13 21:23.
казано от Petq Pavlova на 14.04.13, 20:50:
+ кафето води до задържане на вода
Доколкото съм чувала кафето е диуретик. (wasntme)
Вече трети човек (поне аз толкова преброих) съветва за НВД.
За това като си там какво ще ядеш, ти самата беше писала, че ще ти е трудно да следваш нещо определено или да се храниш/да готвиш здравословно - сама си си отговорила вече на този въпрос. Аз за това се чудя какъв е смисъла да свалиш някаква бройка килограми за отрицателно време, като от сега, по начина по който го обясняваш, е видно, че там отново би се върнала на старото тегло. Тука се въртим в един кръг, както споменах, имаш дадени предложения... Лутането е кофти и трудно, но не ти е оферта в момента.
14.04.13
21:35
казано от Membaris на 14.04.13, 21:33:
Вече трети човек (поне аз толкова преброих) съветва за НВД.
За това като си там какво ще ядеш, ти самата беше писала, че ще ти е трудно да следваш нещо определено или да се храниш/да готвиш здравословно - сама си си отговорила вече на този въпрос. Аз за това се чудя какъв е смисъла да свалиш някаква бройка килограми за отрицателно време, като от сега, по начина по който го обясняваш, е видно, че там отново би се върнала на старото тегло. Тука се въртим в един кръг, както споменах, имаш дадени предложения... Лутането е кофти и трудно, но не ти е оферта в момента.
И все пак не мисля, че в САЩ няма сирена, яйца, месо, ядки и зеленчуци.
14.04.13
21:48
казано от Цветелина Христова на 14.04.13, 19:38:
Стремя се към бързо сваляне, защото както споменах в мой преден пост другия месец заминавам за Щатите и там от личен опит знам, че тотално ще ми се обърка хранителния режим.
Ако съдя по снимките ти си екто-ендоморф.Резките промени са загуба на време.Ето 2 много полезни статии.
http://www.bb-team.org/articles/1471_vidove-telesni-tipove-endomorf
http://www.bb-team.org/workout/4181_trenirovki-za-preformirane-pri-endomorfi
14.04.13
21:59
Прочетох статията за НВД и видях, че е свързано с изчисления на калории и грамажи. Нямам кухненска везна и не мога да следя колко грама да ям от това и онова. А за калориите може да се пробвам да си изчисля нужния прием на ден и тук идва въпроса какво и колко да ям. Как да разпределя тези калории пропорционално за всяка хранителна група. :)
14.04.13
22:07
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49744 мисля, че тази статия ще ти е от полза в сметките ;)
14.04.13
22:12
казано от Цветелина Христова на 14.04.13, 21:59:
Прочетох статията за НВД и видях, че е свързано с изчисления на калории и грамажи. Нямам кухненска везна и не мога да следя колко грама да ям от това и онова. А за калориите може да се пробвам да си изчисля нужния прием на ден и тук идва въпроса какво и колко да ям. Как да разпределя тези калории пропорционално за всяка хранителна група. :)
Едва ли някой мери всичко с точност, просто трябва да ядеш докато се заситиш, а не да се натъпчеш.
При първоначално започване на НВД няма нужда да смяташ калории и грамажи. Едниствено гледай да не минаваш 50гр ядки на ден,те ще ти качат въглехидратите. Консумирай цели яйца,месо,риба,сирена и кашкавали,кисело мляко,зеленчуци,ядки и един-вдва макс.кисели плода на ден.Може и малко овесени ядки.Когато аз започнах да се храня по НВД протокол преди години,менюто ми изглеждаше долу-горе така и мисля,че и на теб ще ти пасне.
Закуска-3-4 суп.л. овесени ядки с кисело мляко и суров белен слънчоглед
Обяд- 200-300гр месо/риба-на скара,печено,задушено; салата от пресни зеленчуци със зехтин
Следобед-ядки сурови или кисело мляко
Вечеря-3-4 яйца с краве масло и салата със зехтин
Ако ще включваш кисели плодове,мястото им е на закуска.Кафе и чай-без захар. Зехтинът-по половин с.л. във всяка салата.Месо като си купуваш,в магазина ти го теглят-ако си вземаш 1 кило-разделяш го на 3-4 порции и нямаш нужда от кантар.Ядките са в опаковки.Вземаш 100 гр и делиш пакета на две порции и готово.
Веднъж на 7-10 дена зареждаш с качествени въглехидрати.Можеш да си позволиш в едно от храненията в зареждащия ден да имаш джънк,ако прериташ за такъв.
14.04.13
23:21
казано от By the way на 14.04.13, 22:07:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49744 мисля, че тази статия ще ти е от полза в сметките ;)
Огромно благодаря за линка към, който ме насочи. Сега вече ми стана и по-ясен режима НВД и се заемам да го спазвам до колкото мога. Ще си позволя да напиша какво сметнах до тук и дали е правилно.
КБ - 1995,81
КД - 1695,81
В - 10% Б - 25% М - 65%
Въглехидрати:
10%*КД= 169,58ккал
169,58/4=42,39
Протеини:
25%*1695,81=423,95ккал
4235,95/4=105,98
Мазнини:
65%*1695,81=1102,27ккал
1102,27/9=122,47гр.
Избирам да се храня примерно 6 пъти дневно.
В - 42,39/6=7,06гр.
П - 105,98/6=17,66гр.
М - 122,47/6=20,41гр.
14.04.13
23:25
JulsaVena благодаря за примерното меню. Допада ми! Само имам питане за овесените ядки дали е проблем, че ги ям с 1 настъргана зелена ябълка. Пробвала съм ги с мляко и не мога да ги ям така, след това направо ми се гади. Киселото мляко в чист вид си го хапвам.
15.04.13
18:03
Просто дадох пример с тези 6 дни. :)
15.04.13
19:34
Каква я свърших днес:
Тренировка:
1. Разгъване за предно бедро - 4x20
2. Лег преса - 4x15
3. Напади на място - 4x15
4. Сгъване за задно бедро от лег - 4x20
5. Екстензия 4x30
6. Глутеус машина - 4x20
7. Коремни преси 4x20
8. Повдигане на краката от лег - 4x20
Храната:
10:00 - кафе с мляко, вода
10:30 - 1 зелена настъргана ябълка с плодово мюсли и канела
12:45 - Зелена салата с краставици + 1 сварено яйце
16:45 - 40гр. кисело мляко Верея 0,1%
18:45 - Зелена салата с домати и краставица + 2 бъркани яйца със сирене
Мнението беше редактирано от Цветелина Христова на 15.04.13 19:34.