Отслабване с нисковъглехидратна диета (НВД)

Стратегия за понижаване на подкожните мазнини

от четиво за 6 минути

Това е режим, ограничаващ въглехидратите в храната до минимално количество, което да поддържа постоянно ниво на хормона инсулин. В този режим тялото добива енергия преди всичко чрез окисление на мазнини и в по-слаба степен на аминокиселини.

Кои храни участват в изготвянето на нисковъглехидратната диета?

Основните храни, на които се основава режима, са тези с богато съдържание на мазнини и белтъци и ниско съдържание на въглехидрати. В тази група спадат: 

  • ядки;
  • месо и месни изделия;
  • яйца;
  • риба и морски деликатеси;
  • семена;
  • мляко (пълномаслено) и млечни изделия (сирена, извари, кашкавали и др.).

За да се поддържа нивото на хормона инсулин в нормата, достатъчна е консумацията на 0,8 до 1,1 г въглехидрати за килограм телесно тегло. Тях можете да си набавите от хляб и хлебни изделия, ориз и оризови изделия, зърнени храни, царевица, картофи, грах, овесени ядки, кестени.

Изчислявайки дневния си калориен баланс, ще знаете от какво количество мазнини в храната се нуждаете, така че да понижавате теглото си плавно и постоянно.

Източници на мазнини са както повечето от изброените по-горе групи, така и една група с превъзхождащо количество на мазнините над другите вещества в храната. Такива храни са растителните масла от семена и ядки, зехтин, мас, масло, лой (не е за препоръчване), сметана, топени сирена с масленост над 60%, семена, палмово и кокосово масло.

Желателно е ограничаване приема на плодове до малки порции (200 -300 г) кисели плодове сутрин преди закуска. Зеленчуковите салати са задължителни и съпътстват всеки прием на храна.

Ако мазнините, съдържащи се в основните ястия, са под индивидуалния ви оптимум, то добавянето на растителна мазнина в салатата ще покрие разликата.

За екзотичен вкус, а и заради голямото съдържание на витамини, минерали и аминокиселини, си заслужава да обърнете внимание на кълновете. Присъствието им в салатите към режима ще позволи избягването на комплексните витаминни и минерални добавки. За предпочитане е, с изключение на соята, останалите бобови храни да се избягват.

Как да разпределим приема на храна в НВД?

Приемът на храна при НВД става на равни интервали от време, на всеки 2 до 3 часа, и може да включва 5 до 7 хранения, в зависимост от необходимия белтък за деня. При тежките тренировки и липсата на гликоза тялото губи значително количество аминокиселини.

Ето защо атлетите, следващи този режим, трябва да приемат завишени спрямо други режими количества белтък с храната. Дневната норма при мъже се движи в рамките на 2,5 до 3 г, а тази при жените от 2,3 до 2,7 г за килограм телесно тегло.

Желателно е малко след ставане да консумирате малка порция кисели плодове. Това ще активира храносмилателната ви система и така закуската ще бъде смляна и усвоена за по-кратко време.

Следващата по ред порция храна (30 мин. след първата) е белтъчно преобладаваща с умерено количество мазнини в състава си. Добре е консумацията й да бъде 2 часа преди или непосредствено след сутрешен крос. Ключовото хранене в НВД е въглехидратно преобладаващото хранене. Неговото място зависи от няколко фактора, а именно:

  • ако атлетът прави кросове в сутринта (между 9 и 10 часа), тогава мястото на храненето е във времевия пояс между 12 и 13 часа (т.е. минимум 2 пълни часа след края на физическото натоварване);
  • ако атлетът прави кросове в късен обед или не прави такива, то мястото на въглехидратно преобладаващото хранене е в периода между 10 и 12 часа.

Съществува и възможност за разделяне на въглехидратите в 2 малки порции, консумирани с два или три часа разлика в периода 10 до 14 часа. В следтренировъчното хранене изключете приема на мазнини. Така белтъкът в храната ще достигне по-бързо до тънките черва, за да покрие аминокиселинния дефицит, настъпил вследствие на тренировката.

При този режим разстоянията между отделните хранения, осигуряващи дневните дози белтък, не бива да надвишават границата от четири часа, за да не се изпада в състояние на белтъчен дефицит.

Това би довело до нежелана загуба на мускулна тъкан. Последното хранене за деня е белтъчно преобладаващо, като се предпочита в състава му да са комбинирани повече от 1 вид белтъци (месни и млечни или яйчни и млечни и др.) в комбинация с малко мазнини.

Как да приготвяме ястията към режима?

Месните храни задължително трябва да преминат през термична обработка. Пушените храни не са препоръчителни. Зеленчуците се консумират сурови, приготвени на пара или задушени в мазнина. Храната се задушава, вари на пара и поднася сурова, варена или печена на фурна или скара.

Какъв тип тренировки ще бъде най-ефективен при спазване на режим от този тип?

Поради настъпилата кетоза и умерено до ниско ниво на гликоза в кръвта, най-резултатни тренировки са онези със средна продължителност от 30 до 45 минути, в които се влагат относително големи количества енергия (в спектъра на силовата издръжливост).

Добър пример за такива тренировки са дългите тае-бо тренировки, както и тренировките в силовия спектър по системите на Павел Цацулин. Дълги тренировки с подчертан аеробен характер бързо водят до така опасната при бедна на въглехидрати диета хипогликемия (ниска кръвна захар).

Спирайки тренировка преди умората да ви е завладяла цялостно, ще избегнете това опасно за живота състояние. Ако все пак усетите прилошаване, ще се наложи да изядете 100 г диабетичен шоколад с фруктоза. Стигне ли се до такова състояние, не тренирайте повече в този ден.

Как режимът ще се отрази на здравето ми?

Наблюдава се бързо и относително постоянно разграждане на мастна тъкан. След 4-8 седмично практикуване на режима обезателно трябва да се проведат 4-6 седмици поддържащ равномерно балансиран или поддържащ нисковъглехидратен хранителен режим.

Проблем при този високобелтъчен режим е поддържането на инсулиновите нива, които са важни за възстановяването на мускулните влакна след тренировка. Ако количеството храна е индивидуално съобразено, така че загубата на тегло да е равномерна и постоянна, но в рамките на 5 до 8% от теглото за месец, то режимът практически не търпи сериозни критики. Постига се равномерно понижаване на общото количество мазнини, докато загубата на мускулна тъкан е в рамките на минимума.

При хората, способни да произвеждат инсулин, желателно е провеждането ден с високовъглехидратно меню, веднъж на всеки 5 до 7 (10 при мъжете) дни от режима. Това ще им позволи да поддържат темпа на изгаряне на мазнини относително постоянен.

По-голямото количество мазнини в състава на храната може да доведе до известен стомашно-чревен дискомфорт. Ако това се случи, най-добре е да се премине към по-олекотен хранителен режим за понижаване на тегло - равномерно балансиран.

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
BOR
20 дек 2007 17:04

Поздрави за статията ! Много е добра само не разбрах няколко неща:
-по колко мазнини на кг телесно тегло трябва да се приемат.
-Във всяко хранене ли трябва да има мазнини?
-какви въглехидрати се приемат след тренировка ?
-може ли да се набавят сутрин въглехидратити за целия ден? (на едно хранене става дума
-проблем ли е ако на 1 месец нвд правим само 2 седмици равнобалансирана диета ?

2
23 яну 2008 13:56

дайте ми примерна диета за деня/седницата

3
19 фев 2008 22:35

Сега я почвам.

4
29 авг 2008 12:18

Здравейите, поздравления за прекрасния сайт, статия и изцяло информацията която получавам чрез този сайт! На тази диета съм вече 3 седмици и резултата е добър, но не ми е ясно и искам да питам, ако някои знае - използването на Л-карнитин, ж съчетание с диетата, ще навреди ли на здравословното ми състояние? Благодаря ви предварително!

5
11 ное 2008 07:38

Здравеите бб-теам.
Хубав сайт със много инфо но...... !
Аз съм активно спортуващ, във момента както повечето като мен се поотпуснах малко с идването на зимния период.Искам да си позапазя формата до колкото е възможно и като наближи пролетта да си въстановя формата по бързо.Интересувам се от НВД.
Отне ми поне около 2 часа да изчета всичката информация в раздел хранене и накрай ...просто съм по информиран.Как един поне непобликува някоя друга примерна НВД за да може хората като мене освен да се информират коя храна колко мазнини и т.н. има да види и една примерна такава диета.
Получава се така че от хубав сайт бб-теам се превръща във следващия сайт, които просто те натапква с информация.
Много добре знаете че подобни сайтове в повечето случаи писват на потребителите и те търсят други.
За това ви моля ако някои има възможност да публикува една две примерни нисковъглехидратни диети нека го направи.Мисля че ще сте още по полезни на вашите клиенти, както и на вас съответно.

Владимир Недков
6
11 ное 2008 09:25

Здравей BigApple!
Няма да намериш примерни диети на страниците на електронното издание. Причината е в позицията ни да помагаме на хората сами да си създадат начин на хранене, а не просто да правят нещо за две седмици и хоп на обратно. Вярваме в индивидуалният подход към храненето, както и в това че за личното меню последната дума има спазващият го. Ако искаш да си съставиш меню сам, разгледай дневниците на активно трениращите във форума ни, разгледай диетите на останалите и поработи. Другите читатели ще ти помогнат с удоволствие, стига да покажеш сериозност. Ако нямаш време/нерви/мързи те да се научиш да се грижиш за менюто си, по-добре иди при консултант.

“Мисля, че ще сте още по-полезни на вашите клиенти, както и на вас съответно!” - Извини ме, но какви клиенти са ни читателите? Струва ли ти нещо за да прочетеш тази статия? Ако търсиш на кого да бъдеш клиент за диета, то bb-team.org общността не е най-правилното място.

Прочети повече за изданието и целите му, тогава току виж си се отърсил от негативното чувство на “загубил си времето човек”. В случай, че не се получи ти желаем успех в търсенето на следващ сайт!

7
HDI
24 яну 2009 21:59

Тия диети ги мразя няма да си напишат като хората понеделник това се яде за сутрин,обед,вечер ми пишат някви глупости и накрая нищо не им разбирам  ...

8
27 яну 2009 19:04

не мога да разбера какво толкова не разбирате всички написано е меко казано ясно
1 хранене кисели ябълки за пример след 30 мин белтък хранен на 2-3 часададено е при различен ражим преди или следобет кога да ядеш кво повече искате?

9
8 апр 2009 06:17

Здравейте, от скоро се опитвам да спортувам и да се храня по НВД режима.Сега разбирам, че е важно да се храня и по често.Честно казано не успявам съвсем.И така имам много въпроси и един от тях е мога ли все пак да ям по нещо сладко например 1/3 шоколад без захар и ако да какъв заместител на захарта да търся....? фруктоза, малтитол....? и все пак за захарта,съвсем ли да я спра (кафето със захарин е ужасно) ?

10
10 апр 2009 09:27

Здравейте!Искам да споделя с вас моята радост.Преди бях дебеличка и се подлагах на какви ли не диети,правех упражнения,пиех хапчета но без никакъв ефект.Един ден реших да си поръчам Лида от http://moetotialo.hit.bg/3.html и бях поразена от ефекта който имаха свалих 8 кг за 1месец,много сам доволна и сега ги препоръчвам на всички,който искат да имат хубаво тяло,без глад без усилия без увисване на кожата без никакви усилия,защото знам какво е да седиш и да се ровиш в нета с надеждата да намериш нещо което ще реши проблема.

11
18 май 2009 23:35

Камелия, ако питаш мен това е доста подъл начин да искарваш пари. Да се възползваш от проблемите на другите и да им даваш напразна надежда не е правилно. Не искам да бъда груб, но не вярвам че работят, не вярвам че си свалила 8 кила за 1 месец, а ако това е така моля те спри да си бъркаш в гърлото !

nikolai
12
18 юли 2009 06:46

имам един въпрос.дали кам нвд-диетата мога добавя плодове и зеленчуци

13
9 окт 2009 10:48

в нвд зеленчуците са задължителни,плодовете ги избягвай а ако ти се хапва може но до 12-13 часа в тях има прекалено много захар която се натрупва.

chiochips
14
14 дек 2009 16:58

Вярно, че главния ресурс в 21 век е информацията. Но Вие, скъпи читатели(недоволните или по скоро мързеливите) прекалявате и злоупотребявате с това.
Ето Ви таблица с хранителния състав на повечето храни: http://www.bb-team.org/values/nutrition_facts/
Ето Ви таблица с видовете мазнини в повечето храни: http://www.bb-team.org/values/fats/
Ето Ви таблица с гликемичния индекс на храните(колко “бързи” и “бавни” са въглехидратите или колко бързо се усвояват от организма—> голямото число значи по бързо усвояване “неподходящо за отслабващите”) : http://www.bb-team.org/values/glycemic_index/
Изчислете си така храната, че да приемате по 1г от теглото въглехидрати(за 60 килограмовите хора, 60гр въглехидрати, по възможност с нисък гликемичен индекс) и 3г на килограм от телесното тегло(за 60 килограмовите 180 грама)белтъчини от месо, млечни изделия и т.н.(проверете таблицата за хранителняи състав на храните).
Умолявам Ви след моя пост да няма повече зададени отговори като въпроси. Яжте ги по което си време искате преди лягане след ставане, като препоръка да има пауза от поне 1 час преди тренировка глад и 30 мин след тренировка.
Това е доста примерно и обобщено казано и ест. може да греша някъде.
П.П. Извинявам се, по принцип не пиша по изданията така но не се сдържах.
П.П.2 Чудесна статия адаш ;)

15
26 дек 2009 12:16

Здравейте прочетох статията но имам 2 въпроса и ще бъда много благодарен на тези които ми помогнат.
Първият ми въпрос е свързан с калорийния баланс.
Във темата в този сайт как да изчислиме калорийния баланс има само за да поддържаш тялото си но това не е моята цел моята цел е отслабване и аз си тълкувам така нещата в темата пише при отслабване е нормално 5-8% от теглото да изгаряш мазнини за 1 месец и аз го тълкувам по следния начин :
1.Намирам калорийния баланс за да поддържам тялото си .
2.Намирам тези 6% от теглото си и изчислявам и за полученото тегло изчислявам калорийния баланс за поддържане на тялото.
3.От полученото в 1. изваждам 2. и получавам минималния калорииен баланс при отслабване за мене.Правилно ли сам разбрал ?
Втория ми въпрос е:
Никъде в темата не видях в какво количество трябва да приемам хранителните вещества които са ми нужни(мазнини въглехидрати и т.н) може ли някой да ми даде пример как да ги изчисля?
Ще бъда много благодарен на всички помогнали.
Благодаря предварително

16
Венера
16 март 2010 15:08

Това с тази Лида е пълна лъжа и въпросната Камелия приказва глупости. Не се лъжете ефект няма , дори и грам .

17
roxy
21 март 2010 14:23

Извинете ме, но аз също не разбрах по колко гр мазнини на ден трябва да се приемат? До колкото видях въгл са по 1г/1кг, а белтъчините - 3г/1кг

18
kari
18 апр 2010 12:54

http://tq-jenata.com/index.php?option=com_content&view=article&id=186:dieta-byrzo-otslabvane&catid=1:hrana-dieta&Itemid=12
Eто една за всички, Които толкова искаха изготвена диета, където ти казват какво в колко часа да ядете, за всички, на които дори това обяснение тук не им беше ясно

19
1 май 2010 12:24

Ако съм разбрал правилно - съставяме си диета като избираме храни съобразно стойностите на въглехидратите и белтъчините, при което се получават определени стойности за мазнините, които варират в зависимост от това какви храни сме избрали. Предполагам че те ще са различни в различните дни тъй като все пак е хубаво да има някво разнообразие. Ако греша, моля поправете ме :)

20
norsos
9 авг 2010 14:01

Сексът също помага за отслабване, трябва само да внимавате с изненадите на кака Венера!

21
Велислав
25 сеп 2010 20:14

Здравейте,
Аз също съм много объркан как да си съставя примерна диета за цялата седмица. По принцип не се отпускам със храненето  но...така се случи. Ще съм благодарен за помощта Ви :)

22
29 дек 2010 22:38

Здравей , нов съм във форума . Интересува ме някаква диета за отслабване . На 13 години съм 153см и 64кг . Тренирам сериозно плуване от 4год , досега не съм спазвал никакви хранителни режими , ям относително малко по три пъти на ден и може и това да е причината да не отслабвам . Та искам съвет относно хранителен режим . :)
Примерно меня за деня:
08:00 Сандвичи,овесени ядки,зърнени закуски или др...
12:30 Обикновено някво ястие което е приготвила майка ми(яхния,пилешко,риба,боб,леща...
19:30 Обикновено някво ястие което е приготвила майка ми(яхния,пилешко,риба...
ПП : Ако темата не е в точния раздел нека модераторите я преместят .

Владимир Недков
23
30 дек 2010 19:30

Димитър, пусни темата си във форума. Това не е форумът, а мястото за коментари върху конкретната статия. :)

q6o_85
24
7 яну 2011 07:48

Бих искал да попитам г-н Недков, допустимоли е приемането протеинова напитка и fat burner при този режим !  Мерси!

Владимир Недков
25
8 яну 2011 14:13

Да, дори го препоръчвам.

q6o_85
26
17 яну 2011 12:22

Мога ли да попитам какви ядки и семена трябва дас се ядат защото не е упоменато ! Мерси  :)

Владимир Недков
27
17 яну 2011 18:50

Всички видове семена (слънчоглед, тиквено семе, лен, сусам и т.н.) и всички видове ядки: бадеми, лешници, орехи и т.н.

28
23 яну 2011 23:02

Имам 1 конкретен въпрос към теб, Владо. При положение че тренирам по такъв сплит - 2 дена тренирам 1 почивам след това 3 дена тренирам 1 почивам и тренирам само рано сутрин за сега, преди тренировката имам време само за 1 хранене, какво да бъде то когато тренирам само с тежести и когато вкарвам и кардио непосредствено след тренировката с тежести - кога да е само протеинов шейк и кога протеинов шейк и 50-70 грама овес? Ако пък нито един от варянтите не е добър съм отворен към всякакви предложения :) Питам защото знам, е идеята на сутрешното кардио на гладно е да се използва липсата на гликоген която е настъпила до сутринта за принуждаване на организма да използва мазнините като източник на енергия, а когато не се прави сутрин кардиото е добре да е непосредствено след тренировката с тежести, която да изцеди гликогена от мускулите и след това пак мазнините да са изтоник на енергия за кардиото. Обаче за моя случай не мога да взема адекватно решение защото знанията ми са ограничени и нямам никакъв опит с НВД. Получава се така, че сутринта не знам дали трябва да заредя с гликоген и ако трябва - кога?

ПС. Докато писах този въпрос се сетих и за още един - колко пъти в седмицата трябва да правя кардио след силовата тренировка? А в почивните дни да правя ли?

Владимир Недков
29
24 яну 2011 14:18

Дриновски, на конкретни въпроси не се отговаря под статии приятелю. Форумът е за това. Пишеш там и ми мяташ линк на ЛС. Така ще коментирам.

30
19 фев 2011 05:23

Прегледах таблиците за храните и хранителните продукти и забелязах че колата съдържа по-малко ккалории и въглехидрати отколкото портокаловия сок (примерно). Това значи ли че няма да навреди малко газирано по време на диетата ? Благодаря предварително за отговора.

Владимир Недков
31
19 фев 2011 10:11

Това е съставът за 100 мл. Това прави и портокаловият сок и Колата неподходящи за този режим. Всъщност от напитките е допустимо: вода, кафе, билкови чайове, кисело мляко и айран, изотонични напитки с до 5 гр захар на 100 мл. Всяка напитка над 5 гр. захар за 100 мл. е неподходяща.

32
28 фев 2011 09:49

Имам няколко въпроса. 30-45 минути тренировка това без кардио ли? Колко литра вода на ден да пия?  А може ли примерно за протеинова закуска 2 кофички кисело мляко което се равнява на около 30 и нещо грама протеин.

33
Изабела
3 март 2011 21:44

Здравейте,искам да попитам къде греша.Момиче на 20 години съм, 157-54 кг,цел:48-49 кг. От 2 седмици съм на НВД и не съммръднала дори 1 кг надолу. Ще дам едно примерно меню”
закуска: 1 яйце и една краставица
обяд: пиле плюс салата от домати и краставици (понякога малко сирене)
вечеря: в повечето случаи това,което съм яла и на обед.
През деня пия или чай с мед или,ако отида на кафе си поръчвам топло мляко отново с мед
Плодове не ям,за тези 2 седмици съм изяла 2 ябълки и на 3 пъти ядох по един печен картоф на ден(за обяд),но резултат никакъв.Коремчето леко с ее свило,но то е защото не се хранп по-малко,изпия ли една чаша вода пак изскача,дънките все още са ми тесни.Студентка съм и нямам време за редовни тренировки,но когато имам такова се възползвам от кростренажора у дома. Бихте ли ме посъветвали нещо и ако греша някъде,то къде ми е грешката.
Благодаря!

Владимир Недков
34
7 март 2011 23:09

T0nki4a, НВД не се съчетава добре с обемни кардио тренировки. Спри се на високо интензивни, сиреч силови или силово-кондиционни схеми и високо интензивно интервално кардио с кратка продължителност.

Изабела, твърде малко знаеш за храненето като цяло. Започни от раздел Хранене 101. Когато прочетеш основата, направи си дневник във форума. Там ще получиш нужната ти подкрепа и отговорите на вече по-ясно формулираните въпроси.

35
10 март 2011 21:33

“T0nki4a, НВД не се съчетава добре с обемни кардио тренировки. Спри се на високо интензивни, сиреч силови или силово-кондиционни схеми и високо интензивно интервално кардио с кратка продължителност.”

Какво представляват силово-кондиционни схеми? А за интезивното кардио примерно да загрея 8 минути от ходене до бягане с бързо темпо. За края на тренировката пак същото но 10 минути. А ако правя кардио на велгометъра за края на тренировката 10 минути с високо темпо. - Това добре ли е? Също така не ми отговори на въпроса с количеството вода на ден.

Владимир Недков
36
11 март 2011 21:52

http://www.bb-team.org/workout/1563_konditsiya-i-forma-s-chetiri-kompaktni-trenirovki-sedmichno - примерна тренировка за кондиция и форма.

При силово-кондиционните схеми, се тренира с програми конструирани да развиват функционалните способности на тялото да се справя в разностранни физически натоварвания. Подредбата на упражненията следва принципа на комплексността, т.е. повече мускулни групи в едно движение и с това се различава от класическите фитнес и културистични тренировки.

При кондиционриането се търси развиване на двигателният интелект и способности да се правят разностранни техники в с многоставни движени с тежести, ластици, собствено тегло и пр. Силовият елемент засяга 10-20 основни техники, натоварващи мускулатурата комплексно, за които се знае че увеличават общата сила на трениращия.

Колкото до водата, колегата Ради Хаджирадев е написал страхотен материал по въпроса: http://www.bb-team.org/articles/1014_piete-li-dostatachno-voda

37
15 март 2011 20:39

Благодаря ти много! :)

q6o_85
38
23 март 2011 13:04

Разглеждайки детайлно тази статия започвам все повече да се уверявам че този 1 % въглехидрати е много, много малък ! Ако се цели антикатаболен ефект процентът трябва да е доста по голям разбира се в граници.

Владимир Недков
39
23 март 2011 14:15

Коментира се 0,8 до 1,1 гр въглехидрати в дневното меню за всеки килограм лично тегло. Няма никакви проценти тук.

q6o_85
40
24 март 2011 09:06

Да така е извинявам се 0,8 до 1,1. Но това също мисля че е крайно малко. Организма ще предприеме действия на запазване на мазнини и разграждане на мускулна тъкан. Ако този 1гр. е ниво до което се стига следствие на постепенно намаляне на въглехидратите да, но ако се започне с толкова според мен ще е погрешно. И ако съм прав с какъв процент от преди приетите въглехидрати да започна или друг там начин на изчисление ! Мерси :)

Владимир Недков
41
24 март 2011 09:40

1 грам по 80 кг (мъж) = 80 гр. въглехидрати/ден. Нормално НВД. За някои хора ще е крайно малко, за други ще е ОК. Въпрос на метаболизъм и психика. Веднъж навлязъл в същинска кетоза, човек спира да усеща сериозен глад за въглехидрати освен в случаи на тренировки/труд с умерена интензивност за дълъг период от време 1,5-3 часа. Не е нужно да се свалят въглехидратите постепенно.

Драган Милески
42
27 март 2011 18:16

Здравейте статията е отлична обаче имам един въпрос до Владо. Дали можеш да ни обясниш нещо за момента когато спира топенето на мазнини и започва разграждането на мускулна тъкан? Доколкото сам разбрал при липсата на въглехидрати и калорийен дефицит се увеличава нивото на хормона “кортизол” и се топят мазнините. Обаче чул сам че ако се увеличи много то почват да се разграждат мускулите. Ако сам прав, някакъв съвет как да предотвратим това ще ни е много полезен.
Аз вече втора седмица сам на тази диета и до сега сам свалил към 3,5 килограма надявам се да се само мазнини.
За тези които не знаят какво да ядат ето аз какво ям:
  8:00 - Пия пет белтъци и два жълтъка
11:00 - Супа + ориз или картофи (Въглехидратите) и салата от зелени зеленчуци за фибрите
15:00 - Консерва риба тон в собствен сос
17:00 - пържола (свинска,пилешка на грил) и протеинов шейк суроват ( Преди фитнеса)
20:00 - Варени белтъци или пържола и протеинов шейк

Горе долу вкарвам към 250 грама белтък а тежа 95 Кг висок сам 186 цм.
Тренирам 3-4 пъти седмично

Не казвам че това е правилно т.е. ако имате съвети и критики ще са от полза.
Благодаря предварително.

Владимир Недков
43
28 март 2011 09:39

Обикновено загубата на мускулна тъкан се усеща по спад в силата като % от максимума на фона на спад в силовата издръжливост и последващо по-бавно възстановяване. Провеждането на високо въглехидратен ден веднъж на 7-10 дни, обикновено забавя появата на плато.

Загубата на активна мускулна маса обаче, се дължи не толкова на загубата на гликоген и течности (пасивна мускулна маса) дължаща се на липсата на въглехидрати, а на отрицателен калориен баланс. Ако въртиш калориите правилно, няма да имаш плато, нито съществена загуба на активна мускулна маса.

Индивидуални съвети и критика - във форума.

q6o_85
44
4 апр 2011 10:11

Искам да попитам г-н Недков какви зеленчуци е добре да се ядат аз ям домати краставици и маруля. И дали е по добре да пия протеин преди тренировка с цел антикатаболно действие. Мерси предварително :)

Владимир Недков
45
4 апр 2011 22:25

Консумирайте в контролирани количества зеленчуците с повече от 8 гр. смилаеми въглехидрати/100 гр (направете справка с базата ни данни, за всеки по отделно), всичко с 0-8 гр. смилаеми въглехидрати на 100 гр. можете да консумирате без да мерите на кантар.

Колкото до добавките с антикатаболен ефект, насочете се към BCAAs и Глутамин.

Daniela Hristova
46
8 апр 2011 11:18

Здравейте!От почти 2 седмици съм на НВД като в дневното ми меню влизат кисело мляко,овесени ядки,яйца,извара,чисти меса предимно пилешко и рибно филе на скара,зелена салата,вода и чай и др.Ходя активно на Тае Бо като преди това тичам на стадиона мин. 5 обиколки 3-4 пъти седмично.Идеята ми е да се стегна и малко да отслабна като съм 168см висока,63кг,на 27г.За това време съм смъкнала 1кг. и то още първите дни,доколкото разбрах с тази диета търся бавното отслабване за по-трайни резултати.Греша ли някъде и кога да очаквам видими резултати на кантара? :)))

Nike09
47
15 апр 2011 22:02

Позволени ли са прости въглехидрати след тренировка при НВД?

Georgi D
48
17 апр 2011 22:01

Може би не е тук мястото,но аз съм ученик и нямам много време за хранене особено сутрин.Дайте някаква идея за хранителен режим.Искам да смъкна само 1-2 килограма :)
Височина : 16х
Тегло:56

Владимир Недков
49
8 май 2011 20:54

Даниела Христова,
следете загубата на тегло не като килограми, а като % от теглото месец за месец. Ако се движите в границата на -5% от теглото ви за месец, значи системата работи. Скоростта на сваляне се определя от калорийният ви дефицит. За да е бавно и постоянно, не е желателно да скачате над -8% загуба на месечна основа.

Nike09, не е препоръчително когато се стремиш към отслабване с НВД.

Georgi D, изчисли си калорийният баланс, отвори си тема във форума и си създай НВД, там вече можем да дадем конструктивни идеи.

Lili Grigorova
50
1 авг 2011 22:14

Здравейте,
регистрирам се, защото смятам, че в живота ми е време за промяна.
Имам около 7 килца за сваляне, на 18 години съм и искам да спра цигарите(активен пушач съм от около 2 години и половина)
Искам да попитам какви резултати да очаквам в близките 3 седмици с НВД след спиране на цигарите(и започване на активни занимания със спорт, различен от фитнес) ?

Владимир Недков
51
2 авг 2011 10:34

При добре изчислен калориен баланс, можете да свалите до 5 до 8% от теглото си за месец спорт и хранене с кантарче, без да навредите на здравето си. За 3 седмици, това е по-малко от колкото ви се иска. По-добре не поставяйте такива крайни срокове. Спорта и здравословното хранене са направления в живота на човека, а не проект с крайна дата и оценяване.

Lili Grigorova
52
2 авг 2011 17:20

Благодаря много за скоростния отговор - надявам се все пак да имам с какво да се похваля скоро :)

Kamen Gavrilov
53
16 авг 2011 22:04

Искам само да попитам мога ли да ям пьлнозьрнести продукти. Например такьв хляб на обяд и такьв cornflakes на закуска В малки количества разбира се.

54
23 авг 2011 09:15

Здравейте искам да попитам нещо, тъй като за първи път ще пробвам диета и малко не се оправям със сметките, намерих нещо което малко ми е зор да се справя с него, значи казва се в НВД дневен прием на въглехидрати 1,1гр/на лично тегло и белтъци 2,7-3гр/ на лично тегло е как да подбера продуктите като общо взето почти всичко, което прегледах е с значително по-голямо ниво на въглехидрати отколкото на белтъчини, ето пример картоф 2.02-белт. 17.47-въгл. 0.09-мазнини . Ако може да обясните как точно да ги подбирам ще съм Ви истински благодарен.

Владимир Недков
55
25 авг 2011 18:55

Прегледайте храните тук: http://www.bb-team.org/hrani

Ориентировъчно, всяка храна с под 5% въглехидрати е подходяща за НВД. Тези с 10-20% следва да се контролират, а всичко над 20% е по-добре да се избягва в количества по-големи от 150 гр./порция.

56
17 окт 2011 18:16

Здравейте, прочетох статията внимателно няколко пъти но един въпрос не ми стана ясен, а именно:
- Каква е дневната доза на мазнините за мъже.

Тихомир Велев
57
18 окт 2011 06:47

Ивелин, първо си пресмяташ калорийния баланс. След това пресмяташ необходимите количества необходими въглехидрати и протеин, както и съответно техните калории.

Сборът от калориите на въглехидратите и мазнините изваждаш от калорийния ти баланс. Получените калории делиш на 9 и се получава грамажът на необходимите ти дневни мазнини.

Владимир Недков
58
24 окт 2011 21:48

“Сборът от калориите на въглехидратите и /мазнините/”. Сборът от калориите на въглехидратите и протеините вадиш от ОКБ. Нататък е Тишо го е казал. Това е един от начините да си ги изчислиш. Цифрата е плаваща според калорийният баланс.

59
8 ное 2011 15:26

Много добра статия. Трябва да се храним така докато получим желания резултат нали? А мислите ли, че също така ще е доста добър резултата ако тренирам повече силово (В.интензивна тренивка)и по-малко Кардио, защотото вече не мога да бягам 40мин. макс 20 (проблема е в това, че не искам,а не че не мога ). А и мислите ли, че е когато на 1 ядене консумурам само белтъци или само въглехидрати(мазнини) защото немога да ям например салата и месо на едно ядене,идва ми в повече.Правя така например хапвам месото след 2ч. салатата след час плод и така..:) Ще съм Ви много благодарна ако отговорите:)

Владимир Недков
60
9 ное 2011 01:34

Не можеш да консумираш салата и месо... Ъм... Не смяташ ли, че стомахът ти е твърде свит, щом се затруднява с 500 гр. добре сдъвкана храна (350 гр. зарзават и 150 гр месо)? Иначе не е проблем, ако искаш и през 30 минути яж, ако калориите и дневните вещества за деня са ОК, ще сваляш.

61
23 яну 2012 14:16

Наскоро почувствах серйозни болки в лакатя и реших да почивам поне месец (после ще видим). Сега не ми остана друго освен да си оползотворя времето със сваляне на малко килограми (никак не ми е излишно). Долавям от горенаписаното че не се вързва добре НВД с дълги кардио тренировки. В моя вариант: тренировка през ден кардио веднаж с  корем веднъж с крака(максимум 45 мин тренировка,с краката малко повече) одачно ли е ползването на диетата?

62
5 фев 2012 11:44

Имам въпрос...какво му е на меда?При възможните въглехидрати не си включил мед.Филия хляб с 20 гр. за закуска или след тренировка не е ли добър вариант?

63
8 фев 2012 02:30

Ами алкохола? Забелязах, че повечето алкохолни напитки съдържат доста малко въглехидрати, някой дори никакви (водка). До колко алкохола вреди на тази диета. И ако все пак изпием няколко чаши в петък вечер какъв алкохол да предпочетем? Водка  (с нулево съдържание на  въглехидрати) или препоръчваното като най-безвреден алкохол в много диети бяло вино (с между 2 и 12 въглехирата на 100 грама)?

64
Sunshine
11 фев 2012 20:41

Извинявам се за леко глупавия въпрос, но може ли едно процентно съотношение между протеини, мазнини и въглехидрати, ако говорим за подобен режим с цел намаляване на теглото? Винаги ми е било интересно, в какво количество трябва да са въглехидратите, понеже се стремя да си изградя постоянен хранителен режим с по-висока консумация на протеини.

65
24 фев 2012 10:48

При ниско въглехидратна диета по колко яйца (цели) мога да ям на ден? Има ли проблем ако ям по 4, 5, 6 яйца дори и повече?

Габриел Димитров
66
24 фев 2012 11:46

Давам отговори на последните въпроси.
@Стефан, нямаш никакви проблеми с алкохола, пий в количества по желание.
@Sunshine, 60% М : 30% Б : 10% В, най-общо казано.
@pepi, освен ако нямаш някаква алергична непоносимост, може да изядеш и 20. Само 4-6 яйца за едно цяло хранене няма да ти стигнат въобще, т.е. ако не ти се ядат над 15 яйца, помисли с какво ще ги комбинираш.

Ив Величкова
67
4 март 2012 12:51

Статията ми харесва много,аз започвам 4та седмица с тази диета(ако мога така да я нарека,защото нямам час на хранене и не усещам кой знае какви  ограничани) Сладокусна съм попринцип,но нямам никъкъв проблем за сега със захарта,ям 1 ябълка или 1 портокал на 2-3 дни,или 1 ч.л.мед до 14:00 ч. Тренирам вкъщи интензивно кардио,а от 3та седмица добавих и витамини (сутрин с яденето) Ефекта е видим,за 3те седмици 1,5 кг надолу и м/у 1,5-2см разлика във всяка обиколка :) Като се има предвид,че аз свалям трудни кила(малки от 55кг към 50кг) Относно яйцата-ям м/у 4-6 яйца на ден.Но не падам под 1500 калории.Успех и на останалите начинаещи!!!

Viktor Savov
68
6 март 2012 21:10

Здравейте на 14 години съм 178 см и 72 кг . С тази диета ще успея ли да изгоря мазнини и ако има някоя по добра ако може да я кажете . Благодаря предварително!

69
14 март 2012 13:13

Здравей Владо,

исках да те попитам нещо относно така наречените “зареждащи дни”:
1. Ти специално препоръчваш ли ги?
2. Каква и в какво количество храна би била оптимална за този вид дни - предполагам предполагам въглехидратни храни с нисък гликомичен индекс..
3. Да бъде ли в комбинация с храни богати на протеини или да бъдат иъключени такива от менюто в “зареждащите дни”.

Благодаря за отговора предварително и извинявай ако въпросите ми вече са били коментирани и съм ги пропуснал някъде... :))

Поздрави и успешен ден!

70
12 апр 2012 20:44

Изключително полезна статия. Адмирации за Владимир Недков.

71
21 апр 2012 14:12

Много добра информация, благодаря.
Аз имам един въпрос до преди 1 седмица постих 50 дена и сега ако мина изведнъж на този режим ще напълнея ли, защото организма отвикна на яйца, месо, мляко и другите

72
26 апр 2012 11:53

През тея зареждащите дни какви храни да се приемат и колко често ? Мерси и браво за статията :)

Vladislav  Yosifov
73
2 юни 2012 21:40

Дневната норма при мъже се движи в рамките на 2,5 до 3 гр.,

Източник: Отслабване с ниско въглехидратна диета (НВД) http://www.bb-team.org/articles/907_otslabvane-s-nisko-vaglehidratna-dieta-nvd#ixzz1wfNrQwmg

2,5 -3 гр. белтък на килограм? Повече от прекалено и си противоречи със статията за протеина (1 част). Грешка ли има?

Владимир Недков
74
2 юни 2012 21:55

Противоречи си, актуалната препоръка е в таблицата на статия “Протеин”. След реконструкция на р-л Диети, старата информация ще изчезне. До тогава, молим да ни извините за разминаванията.

Vladislav  Yosifov
75
3 юни 2012 22:12

Благодаря за бързия отговор.

76
5 юли 2012 06:02

Току що направих режима си за деня-само в закуската ми, която е 2л овесени трици, 0,1 % масленост мляко ( половин кофичка) 1/2 праскова, малини и няма и 10 г сушени плодове и ядни има 60 г въглехидрат-Това означава ли, че трябва да изключа до минимум въглехидратите до края на деня (Може въпросът ми да ви звучи невежо, но тепърва започвам да правя нисковъглехидратни режими и искам да е както трябва да е)
Благодаря Ви!

77
6 юли 2012 16:56

Добър ден на всички. :)

Имам 2 въпроса:

Проблем ли е ако 1 - 2 пъти в седмицата пия (естествено, че НЕ в 1 ден) по един Monster Energy Lo - Cal (ниско калоричен е), ето и какво съдържа 500 мл кенчето:

Хранителни съставки за 100 мл:

Енергия - 9,5 kcal
Протеини - 0 гр
Мазнини 0 гр
Въглехидрати - 2,4 гр (от които захари - 1,4 гр)
Влакнини - 0 гр
Натрий - 0,08 гр
Таурин - 0,4 %
Женшен - 0,08 %
L-карнитин L-тартарат - 0,01%
ВИСОКО съдържание на кофеин - 29 мг / 100 мл

Просто понякога имам нужда от един “кик”, а тази напитка ми действа доста ободряващо, предпочитам я пред кафето без захар или зелен чай без захар...
1,4 гр на 100 мл, за 500 мл прави 7 гр захари, това много ли е? Също, знам, че газираното е вредно, но 500 мл 1 - 2 пъти в седмицата, не мисля, че е болка за умиране или е?

И вторият ми въпрос е свързан с прясното мляко. Проблем ли е ако пия всеки ден по 1 литър прясно мляко, идват към 47 гр въглехидрати, 30 гр протеини, а мазнините може и 1 гр да ги сложим, защото няма особено значение за мен, дали ще пия обезмаслено мляко, пак ми е вкусно.


Благодаря предварително. :)

П.П. Ако е от значение, може да се каже, че не тренирам или поне много малко.

Момче; 19 години; 70 кг; 170 см;

На ден:

При 70 кг тегло, приблизително се получава това според формулата:

Мазнини - 155 гр
Протеини - 105 гр
Въглехидрати - 70 гр

78
10 юли 2012 16:46

Ако се прекали с приемането на белтъчини, какво се случва?

IRV
79
IRV
23 юли 2012 07:54

Какво мислите за тези 2 Менюта ?

  08:40 - Мюсли 50Гр.
  09:10 - Половин Грейфрут
  09:30 - Тренировка + Протеинов шейк
  12:30 - Пилешки Гърди 150-200Гр + 1 Филия П.Хляб + Салата с Зехтин
  14:30 - Половин Грейфрут
  16:00 - Протеинов шейк
  18:50 - Консерва Риба ТОН 1Бр. (През ден се редува с Пушено Пуешко Филе(Месо) 150-200Гр.) + 1 Филия П.Хляб + Салата с зехтин
  20:45 - 1-2 Варено яйце
  23:30 - Извара 150-200Гр.


  05:00 - Протеинов шейк
  07:10 - Мюсли 50Гр.
  10:10 - Консерва Риба ТОН 1Бр. (През ден се редува с Пушено Пуешко Филе(Месо) 150-200Гр.) + 1 Филия П.Хляб + Салата с зехтин
  14:30 - Пилешки Гърди 150-200Гр +  1 Филия П.Хляб + Салата с Зехтин
  16:30 - Тренировка + Протеинов шейк
  19:00 - Грейфрут 1Бр.
  21:00 - Салата + Зехтин + 3 Белтъка и 2 Жълтака
  22:30 - Извара 150-200Гр.

Владимир Недков
80
23 юли 2012 08:58

IRV, детайли се обсъждат във форума.

81
10 авг 2012 22:24

мисля и аз да я пробвам

82
31 авг 2012 20:28

В захранващия ден , кои видове въглехидрати да предпочетем ? Трябва ли приема на въглехидрати да е 1г. / кг. и като цяло целия ден на въглехидрати ли се кара ?? Нищо конкретно не видях като съвет и описание на захранващия ден . Иначе диетата е супер , правя я трети ден и се усеща разликата :)

Alex Torres
83
26 окт 2012 16:41

Може ли да се консумират овесени ядки, пресни и сушени плодове?

Павлин Пламенов
84
20 ное 2012 19:56

Имам няколко въпроса . Значи от 2 месеца съм на НВД. Искам да попитам може ли да включа към нея тиквени семки ? Значи от таблицата с хранителни стойности видях , че белените имат 30 гр протеин на 100 гр 50 гр мазнини и само 15 въглехдр. Звучи ми добре , но всички голи семки са така в нас имаме голямо количество голи тиквени семки , но не съм сигурен дали ще са с такъв състав . Другият ми въпрос е в коя част на деня да ги приемам ? Като дневно количество не мисля да надвишавам 100 150 гр максимум .

Владимир Недков
85
21 ное 2012 10:03

Павлин Пламенов, съставът е подобен. Калориите трябва да следват физическото натоварване, затова ги яж след по-натоварената част от деня.

86
26 ное 2012 19:22

Бихте ли ми казали по накратко какво представлява НДВ ??

87
16 дек 2012 22:20

Привет :) Искам да попитам с коя диета ще мога да намаля дупето, в смисъл такъв-то е стегнато но искам да го намаля  с НВД или с някаква др диета ? Преди около месец нямах такива проблеми ходех да бягам през ден, но от както се застуди нямам такова желание, за жалост :(... пак ходя,но по-рядко ..Взех си карта за фитнес и имам възможност да ходя всеки ден, но ми трябва някаква диета за намаляне на дупе и бедра ...Не знам от какво се дължи тази бърза промяна , но не ми харесва, ако може някой да ме посъветва как трябва да се храня..Ям много ябълки по 1-1,5 кг на ден и изобщо всякакви плодове...

Chu6
88
30 дек 2012 15:04

Изчетох всичко горе и имам следните въпроси:
1. какво е съотношението на въглехидрати-белтък-мазнина в деня с високо съдържание на въглехидрати /препоръчан на всеки 7 дни от режима/
2. ако може линк към режима за умерен НВД, който се препоръчва на всеки 8 седмици /предложеният линк ме препрати към същата статия, но с друга картинка/
3. ако може и линк за изчисляване на калорийния баланс с цел сваляне
4. как третирам въглехидратите от млечни продукти и по-добре ли е да предпочета такива без лактоза? /аз наблягам на млечни във всякакъв вид и не съм сигурна как да третирам обозначените въглехидрати/
благодаря!

89
6 яну 2013 04:12

Може ли някой да даде мнение, дали инстантните супи са подходящи при НВД? Гледам в сайта хранителната им стойност и въглехидратите им са под 5 на 100, а мазнините рядко надвишават дори 2 на 100. Звучи ми прекалено хубаво, за да е истина, понеже обичам такива супички и ако мога спокойно да си правя повечко от тях, наистина много ще се зарадвам. :) По моя сметка, излиза, че ако си направя 10 супички, те ще съдържат между 30 и 50 гр въглехидрати, а мазнитите ще са не повече от 30 гр, а това всекидневно въобще не е толкова много, като се има предвид, че другите работи са домати, краставици, извара... :) Та, ще съм много благодарен за някое друго мнение по въпроса. Мерси предварително.

Иво Желев
90
14 яну 2013 11:11

Здравейте. Аз съм сравнително нов. Искам да попитам може ли тази диета да се прилага при 16-годишни като мен.

91
5 март 2013 01:21

Пробрем ли е ако при НВД за овкусяване използвам горчица? 200 гр, традиционна, пише, че има 60 kcal / 100g.

Владимир Недков
92
11 март 2013 13:08

Иво Желев - ОК е да се прилага в тинейджърска възраст, при съгласие и разбиране от родителите.

Marcus Bischoff - горчицата е съвместима с режима. Ако следиш калорийният си баланс, просто обръщай внимание на консумираните количества и няма да има значение кое колко е калорично.

Георги Иванов
93
14 март 2013 21:45

Здравейте, след няколко дни започвам да чистя и много се надявам да ми отговорите на въпросите, които ще задам, защото съм съвсем нов в тази област (с чистенето) ..

1во : По колко килограма мога да свалям месечно без да загубя мускулна маса (поне да не е много) и горе-долу какво ще е количеството на загубения мускул и мазнина, ако за 4 месеца сваля 12 килограма с този режим.

2ро : Какво ще стане ако не проведа поддържащ режим и има ли възможност да го заместя с нещо, за да не престана да свалям мазнини.

Георги Иванов
94
14 март 2013 21:55

Още нещо ..  Кой е най-добрият режим за орелефевяване (НВД, ВБД или РБД) ? ... и виждам, че пише да не се надвишава 1.1гр/кг  въглехидрат. Въпроса ми е колко процента от останалите калории да си набавям от мазнини и колко от белтъчини ?

Владимир Недков
95
15 март 2013 16:07

Георги Иванов,
1. 5% от теглото на месец е ОК. Над това качваш риска от загуба на ММ.
2. Поддържащият режим е за да се адаптира метаболизма към новото тегло. Какво ще стане, ако не се адаптира ти го оставям за домашно. http://www.bb-team.org/articles/3363_yo-yo-efekt

Смятай с диетата в общи калории, от които вадиш 1,1 г въглехидрати * кг телесно тегло и умножаваш по 4. Това са калориите на въглехидратите.

По същата схема смяташ протеина. Колко да приемаш прецени от тази статия, предишни опити с диети и статия Протеин. Вадиш неговите калории и всичко, което остане е за мазнините. Т.е. останалото количество калории от калорийният баланс, делиш на 9 и получаваш грамове мазнини.

Няма универсално най-добра диета. Тези статии ще ти помогнат да се ориентираш:
http://www.bb-team.org/articles/4250_opasnite-dieti-parva-chast
http://www.bb-team.org/articles/1548_dieti-za-otslabvane-prilozhimost-i-osobenosti

 

Георги Иванов
96
15 март 2013 23:25

Владимире, искрено ти благодаря. Много съм доволен, че в този сайт се обръща внимание на всеки индивидуално без това да се заплаща. Лично от теб съм получавал и съвети относно ВВД също. Надявам се и за напред да бъдеш толкова отдаден и полезен. Поздрави :)

П.П Тъй като сайта ви е прекрасен реших да ви поощря като си закупя някои неща от магазина ви, но не намерих синеферин. Знам, че тук не е правилното място, но има ли въпросния продукт в магазина ви и изобщо има ли смисъл от него ?

Владимир Недков
97
16 март 2013 00:14

Георги Иванов,
благодарим ти за добрите отзиви!

Тук мисля съм разгледал темата за синефрина неутрално на база научните данни към датата на публикуване: http://www.bb-team.org/articles/4458_synephrine-citrus-aurantium

Тихомир Велев
98
16 март 2013 09:45

Георги, привет!

Синефрин в нашия магазин можеш да намериш на този линк: http://shop.bb-team.org/pure-nutrition-100-pure-synephrine?sku=1995

Владо те е насочил към статията за синефрина, която със сигурност ще ти е полезна. Смятам, че ще останеш доволен от действието му, особено ако го комбинираш с кофеин (може да идва от кафе или добавка) и евентуално йохимбин.

Поздрави,
Тишо

Георги Иванов
99
17 март 2013 22:32

Благодаря и на двамата :) ..

Себастиян Димитров
100
25 март 2013 21:55

Искам да попитам няколко въпроса. Мога ли от тази диета просто да изчистя мазнините около коремната област( те не са много но не са желателни за мойте спортове, които са таекуон-до и кик бокс) и трябва да спазвам категория която е 63кг.(мога да си позволя да кача да 65кг, но това е главното да стоя в тези граници). Също така се чудя можете ли да ми помогнете с примерно меню за НВД? Найстина разгледах доста теми и това не помогна, ами само в голяма степен ме обърка. Единственото което успях да изчисля е BMR- то и нужните калорий, но до тук. Това е първата ми диета, която ще спазвам и може да се нарече че съм новак в това отношение, сериозен спортист съм и това е важно за мен, тренирам по 6 пъти седмично, спя по много, само храната трябва да оправя и ще бъда найстина много благодарен на човека, който ми помогне. Благодаря предварително. :)

Георги Иванов
101
4 апр 2013 13:20

общо : 80г въглехидрати, 250гр протеин, 100г мазнини
Закуска (7,30ч): 2 яйца, 200гр извара, 100гр сирене,  50гр овесени ядки с мляко и лъжица мед  (55, 70, 40), един разтворим мултувитамин
На училище (10,30ч) : 100гр печена соя (20, 40, 20)  - знам, че има и по-подходящи неща, ама соята е компактна, има въглехидрати, които да ме държат сит, а и е евтина.
Обяд (15:00ч) : 150гр печена пилешка пържола, салата, (0, 40, 20)
Обяд 2 (17:00ч) : 150гр печена пилешка пържола, салата (0, 40,20)
Преди тренировка : кафе без захар, една доза бцаа, малко вода с лимон (чувал съм, че лимоните и кафето помагат за горенето на мазнините, вярно ли е?)
Тренировка : 19:00 - 21:00
След тренировка (21:00ч) : 2 яйца, 300гр извара (0, 60, 20), една доза бцаа

Въпроси : 1) Трябва ли да взимам рибено масло, за да не губя мускул ?
2) Мога ли до лятото да тренирам двуразово събота и неделя, а лятото да го правя всеки ден (4 пъти седмично фитнес, другото кардио  - борба, бокс, HIIT,) и ако съобразя хранителния си режим спрямо това и приемам добавки (мултивитамини, рибено масло, бцаа) ще претренирам ли ?!
3) След като чистя 8 седмици и поддържам 4 седмици и чистя още 4-8 (в зависимост колко съм мазен) трябва ли отново да проведа поддържащ режим или мога директно да започна да качвам отново ?!
4) Рибеното масло, много ли е важно да не губя мускул ?! :D
4)

Георги Иванов
102
4 апр 2013 13:23

Забравих да спомена, че диетата си я казах, заради Себастиян Димитров, като примерна (не е особенно добра, но по-добро нещо не се сетих :D .. Въглехидрати след тренировка няма, защото са точно преди лягане)

103
12 май 2013 16:12

Извинявам се, че пак питам след толкова много уточнения, но последно колко грама белтъчини на килограм трябва да се консумират, защото в статията, която специално е отделена за белтъчините, пише съвсем различно нещо и Владо Недков каза, че тази ( за НВД ) и другата ( за белтъчините ) си противоречат и, че втората е вярната, а в тази продължава да пише грешните данни.

Иначе статиите на Владо са наистина много описателни, много добре написани и те карат да се замислиш, което може би е и най-важното. :)

inabambina
104
29 май 2013 02:03

За да знаете какво ,кога и по колко да ядете,ви е нужен диетолог. На Пенчо може да са му нужни ‘’х’’ грама мазнини,а на Драганка- ‘‘Y’‘(Диетите в женските списания винаги са ме хвърляли в ужас и недоумение...И в днешно време,при толкова много информация,все още се рапростира мнението че ‘’,гладуване му е майката! ‘’ ) . Средиземноморската диета ,съдадена за хора с болни сърца,довела и до понижаване и на мастната тъкан и се отразила чудесно на хората-до момента поне.

105
12 юни 2013 14:52

Здравейте!Имам няколко въпроса по темата а те са :1.Ако тичам сутрин на гладно,пак ли въглехидратното ядене е след 2 часа ? 2.Храненето преди тренировка(тичане,фитнес ...) трябва да съдържа само мазнини+белтъци ?3. ако тичам вечерта към 19:00 или по-късно заради жегите ,кога е мястото на въглехидратното ядене ? 4.след тренировката, само белтъка ли да изям и по-късно въглехидратното или и двете след 2 часа? относно ядките примерно бадемите ,въглехидрата от него също го смятам и означава,че ако на ден ми трябват 80г.въглехидрати ,този въглехидрат от ядките ,ще ги приспадна по-късно от другото хранене след тренировка?
Нов съм в сайта ,и за първи път ще спазвам този хранителен режим.Благодаря предварително!

106
24 юни 2013 09:16

трябва ли да смятам и бързия въглехидрат след тренировка? дано някои да ми отговори тоя път...

Testosteron
107
11 юли 2013 12:14

Смяташ всичко което влиза във устата ти .Освен водата :D

Петко Петров
108
23 юли 2013 11:59

С тази диета и тренировки до момента ( 5 дни ) съм свалил 5-6 кг. , благодаря ви! :)

109
4 сеп 2013 14:29

ОТ 10 седмици съм на тази диета.

От 102,5 кг сега съм между 90-91,5кг.

Доволен съм от резултата, Стари забравени дрехи вече ми стават.

Покрай диетата карам и колело( велоергометър ) три пъти седмично за по 30-35мин.

Целта ми е 80 кг като след това ще се боря да ги подържам.

Висок съм 175см.

110
6 сеп 2013 16:12

Значи на НВД съм вече 4-5 месеца. Е, по някога и аз не издържам и си хапвам малко сладичко,но в много минимални количества. Комбинирам я с бягане всеки ден от 5 до 10 км, фитнес и тренировка за корем всяка вечер ,но коремчето още не е плоско както си го представях.Висок съм 186 см..Може би е от това че бях 107 кг. преди 1 година, а сега съм 80 и кожата в коремната област още не се е стегнала,но пък и там остана още малко мазничко. Дайте някакъв съвет за яко стягане на корема(а ако може и за останалата част),защото целта ми е не да стана мазен гардероб,а да имам добре оформено тяло без мазнини.Не взимам никакви добавки,зобове и пр. Благодаря предварително! :)

111
5 окт 2013 12:55

Здравейте. Искам да попитам дали ще е от значение ако пия протеин и спазвам НВД-та диета?

112
15 ное 2013 22:31

А захранване след НВД? Как да не качим килограми и да правим ли зареждащи дни ПО ВРЕМЕ на НВД?

Владимир Недков
113
16 ное 2013 13:06

Toni Ivanov,
протеините могат да се пият при всякакви хранителни режими с цел допълване белтъчният прием от храната.

Teodora Grigorowa,
след края на диетата, преминете на хранителен  режим за поддържане. В раздел Хранене/Диети има редица режими подходящи за тази цел. Можете и да останете на НВД, въпрос на усещания и поносимост. Колкото до зарежданията - веднъж на 7-14 дни в рамките на 2-4 хранения. Ако се занимавате със силово-скоростни спортове, може и без зареждания.

114
30 яну 2014 21:30

Здравейте,
аз също съм нов, но нямам намерение да задавам безцелно въпроси и да чакам някой да ми направи меню. Всъщност прегледах по-голямата част от коментарите и тъй като не намерих отговор ( въпреки че намерих въпроса вече зададен), бих искал и аз да попитам следното:
Какво по-точно представлява този ден с високовъглехидратно меню?
Или по-точно - едно единствено меню ли да е за целия ден, какво количество въглехидрати да бъдат приети, и означава ли това че калориите за деня ще превишат обичайните за програмата?
Като цяло как се съчетава този елемент с режима и каква е ролята му? Бих се радвал ако можете да дадете малко повече информация.
Благодаря предварително! :)

Ма рия
115
3 фев 2014 08:46

Здравейте! От три седмици съм на нисковъглехидратен режим на хранене, нещата вървят много добре, в кетоза съм. Но имам един малко апсурден проблем. Липса на апетит. Стоя пред пълната чиния с храна и просто не ми се яде. Дали е физическа фаза или психологическа. Преди години спазвах такъв режим и не помня да съм се сблъсквала с този “проблем”.

116
26 март 2014 16:43

В статията пише да се ядат само кисели плодове. С останалите какво се случва. Да се спират изцяло? Само 2-3 пъти в седмицата ли се приемат или....? тренирам интензивно, не трябва ли да хапвам след тренировка по един банан с протеина например за възстановяване?

117
26 март 2014 22:27

Здравейте. Искам да попитам, дали тази диета е подходяща за мен или има нещо което е по-добро. Имам много за сваляне, около 30 кг. ходя на фитнес 4 пъти в седмицата. Храня се що годе нормално. Ям много салата (пресни зеленчуци), плодове, пилешко, риба. Което не означава, че не хапвам вредни храни, но основно храненето ми е това. С вредните храни се изкушавам по време на някой филм или в мързеливите неделни дни (чипсове, крекери, ядки, шоколад и тестяно). И така не зная какво да предприема, но е ясно, че трябва да е промяна в храненто. Ще съм много благодарна, ако може някой да ми даде съвет

Димитър Михайлов
118
27 март 2014 11:34

Сиска, добре си се ориентирала. Мисля, че нямаш нужда от още съвети, а от практика и постоянство. Успех! :)

Димитър Михайлов
119
27 март 2014 19:51

Michael, може да допуснеш и сладки плодове в менюто ти. Ако не постигаш очаквания прогрес, регулираш храни като тях, но според мен няма проблем бананът след тренировка.

120
6 апр 2014 14:40

Ще си пасва ли тази диета + BCAA ? Или с нещо подобно, понеже до колкото ми е понятно с BCAA аминокиселини няма да губя толкова мускул, и ще се набляга още повече на загубата на мазно? И евентуално какво количество мазнини трябва да се приема?

Димитър Михайлов
121
7 апр 2014 07:06

Waller, може да приемаш BCAA с този, а и други хранителни режими - добавката няма противоречие.

Христо Колев
122
6 май 2014 16:06

Здравейте! Искам да ви споделя опита си с НВД-то. Както знае всеки, който се е заминавал с фитнес идва момент, в който прогреса спира. Силата не се увели4ава, в моя слу4ай не свалях и килограми. Реших да пробвам НВД-то като няма да ви лъжа, бях много скепти4ен.
Следвах стриктно стъпките, из4ислих си калорийния баланс, огранизирах храненията си, промених тренировките си. Приемам въхледрати в минално коли4ество, за да не се стигне до хипофункция на жлезата произвеждаща инсулина . Резултатът е налице, в супер форма съм, силата ми расте, възстановявам се по-добре, и най-важното за около 30 дни из4истих 6 кг. Неизбежно съм загубил и малка 4аст от мускулната си маса, но това, не ме притеснява въобще. Не пропускам да опитам по-малко от нещо, което много ми се преяжда (съдържащо въглеидрати) , все пак няма да ходя на Олимпиада.
Аз съм много доволен от този хранителен режим, пробвайте го. Тренирайте и се грижете за телата си!
Успехи и доскоро!
П.С. - поздрави на автора на статията и на целия екип на ББ-теам :))

123
19 май 2014 00:27

Искам да попитам възможно ли е да спазвам този режим,защото не ям месо,но си хапвам риба

124
30 май 2014 11:28

Здравейте, от един месец спазвам нисковъглехидратния режим + кардио по 30 мин на велоергометър почти всеки ден. Свалила съм около 900 гр, което ми се вижда много малко. Виждам,че сантиметрите ми са намалели,но не съм ги измервала. Висока съм 160 см и в момента тежа 54 кг, иска ми се да съм около 50 кг, макар ,че съм наясно ,че е важно как изглежда човек, а не колко тежи.
Имам притеснение относно хранителния режим тъй като почти нацяло съм изключила въглехидратите. Храня се по 3-4 пъти на ден с месо, риба и зеленчуци на пара или салати, много рядко изяждам по една ябълка. Не съм отпаднала и общо взето се чувствам добре, не ми пречи на тренировките. Интересува ме дали трябва да включа малко въглехидрат в менюто - какво точно, колко и кога и ако не го направя ще има ли негативни последици?
Благодаря

125
11 авг 2014 19:26

Аплодисменти за статията.Достатъчна и точна(до колкото е възможно)информация.Аз вече съм започнал нещо подобно,имах нужда само да си сверя часовника относно количествата и пропорциите на хранителните вещества.Сега с един калкулатор под ръка,всичко ще си дойде на мястото.БЛАГОДАРЯ

адриана георгиева
126
10 сеп 2014 17:42

Здравейте! Аз попринцип съм на НВД,и тренирам кардио+силови. Има дни,когато обаче много ми се прияжда сладко и си хапвам (поначало винаги съм яла много сладко ),за друго може и да не се сетя,но сладкото ми е болна тема...

Та,мисълта ми е,ако примерно 5 дни съм на НВД и се случи 3 поредни дни да си хапвам сладичко,какво става? Всичко отива по дяволите ли?

Виктория
127
4 март 2015 13:02

Доста полезна статия! Особено за мен! :)

128
24 март 2015 14:56

Здравейте! От 2-3 дни съм на една диета подобна на НВД - протеинова и искам да попитам дали постъпвам добре и дали режима ми е добър,защото имам чувството,че нещо не е както трябва. А ето го и моя режим,който си изготвих сама:
сутрин към 6 и 30 пия 1 чаша топла вода и след около половин час закусвам-200г кисело мляко 0,1%. Към 10 ч. в голямото ни междучасие ям 50-100г. бадеми,но печени,не сурови. В 1:30-2 часа си правя салата от краставици, домати и сирене; след обяд към 3:30-4 2 сварени яйца и вечер мисля да похапвам пилешка пържола например(не знам дали това е правилно) + това всеки вторник и четвъртък ходя да бягам, а понеделник,сряда и петък ще започвам да ходя на фитнес все пак искам да сваля поне 10 кг.Висока съм 1.52 и тежа 57кг и мисля,че това е много.. искам да съм 45-48кг. Благодаря ви предварително и ще чакам вашия отговор.

Вероника Налбатска
129
24 март 2015 21:48

Здравейте.

В диетата ви липсват източници на енергия и предполагам, че затова усещате, че нещо не е както трябва.

Млякото по-добре да е по-висок процент мазнини.
Към пилешката пържола добавете голяма салата със супена лъжица зехтин (това важи и за обяда).

Може да си създадете дневник в нашия форум, където да следим менюто ви и да получите съвети.

Поздрави!

130
4 юни 2015 12:14

Здравейте,

ново попълнение съм, но се опитвам да нваксвам :)

бих искала да попитам какво мислите за режима, който се опитвам да спазвам, аз лично го определям към НВД, но съм и сигурна, че някъде нещо бъркам :(

Закуска - 50гр овесени трици /ядките мн ми подуват стомаха/ + червена боровинка, стафида, 200гр кисело мляко, накисната чиа и ленено семе
ИЛИ 3бр бъркани яйца със 50гр сирене, понякога добавям зелена чушка или пък малко кашкавал
ИЛИ 50гр овесени ядки/трици + 50гр сирене + 3 яйца, на тиган като голяма палчинка
единствената мазнина, която използвам е кокосово олио, много малко

Обяд - 150-200гр пилешко месо, предимно запечено на фурна, понякога със зеленчуците в тавата, а друг път като свежа салата, случва се да добавям и до 3бр сварени яйца

преди тренировка - не устоявам понякгоа и хапвам някакъв джънк десерт или плод-ябълка/банан- по-рядко/, като това е поне 2ч преди трен

Вечеря - около 2ч след тренировка, повечето пъти е салата от домат и краставица + 50гр сирене, не винаги добавям месо, защото не изпитвам глад

Разнообразявам печеното пиле с пиле на тиган без мазнина и зеленчуци на скара, риба - повечето пъти сьомга просто печена в тава без мазнина, или пък рибени кюфтенца - изцедена риба тон с малко чиа и едно яйце, запечени

не приемам добавки към момента, ходя на фитнес 4 пъти седмично като съчетавам с кардио преду и след тренировка 10мин преди и 15мин след, като редува скорост 6км/ч ходя и 10.2км/ч тичам, наклон 1-2%

редувам тренировките - кръгова, крака + корем, горна част + корем, и една за всички групи

за цел имам да се стегна и изчистя подкожните мазнини, като към момента съм 166см, 63кг (2кг качено тегло последните месец и половина, като смятам, че е мускул, тъй като видимо отслабвам), 22год

Извинявайте, ако съм като някой дебил, но се губя в информацията и не знам накъде да хвана :(

Благодаря!

131
19 сеп 2015 18:00

Ако ставам към 7:30 ,  и тренирам към 9 часа,  не е ли по-добре високовъглехидратното ядене да е преди тренировката (тоест това да бъде закуската)?

Вероника Налбатска
132
21 сеп 2015 17:17

Петър, въпрос на тип тренировка и себеусещане е. Както и на количество въглехидрати.
Повечето хора не реагират добре, ако тренират в залата след високовъглехидратно ядене, защото това ги успива.
Ако не можете да тренирате на гладно, хапнете в 7.30 основно протеинова храна, а след тренировката - високовъглехидратното ядене.

133
2 фев 2016 11:43

Здравейте,

Искма да попитам дали не греша някъде в НВД менюто ми:

10:00 - закуска - 5 с.л овесени ядки, 1 с.л. мед и 150мл мляко ИЛИ Млечен шейл 200мл с 1 банан и 1 с.л. мед
13:00 - 1ви обяд: 200мл крем супа - спанак, картоф, лук ИЛИ 200гр ориз с зеленчуци(царевица, морков, грах)
16:30 - 2ри обяд: 200гр пържола ( пилешка, телешка или свинска - чисто месо) с 2 домата и 1 краставица (зеле или зелена салата вместо доматите и краставиците)
20:30 - вечеря: 200гр пържола ( пилешка, телешка или свинска - чисто месо) с 2 домата и 1 краставица (зеле или зелена салата вместо доматите и краставиците)
22:30 - 2ра вечеря: 200гр кисело мляко
23:30-0:00 - лягане

тренировка преди закуска или преди 1ва вечеря

Смятах калориите - около 2000 на ден.
Години: 27
Кг: 89кг

Благодаря предварително!

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.