15.04.13
19:54
И аз като повечето разглеждах другите дневници докато не стигнах до желанието да си направя мой собствен, за да мога да получа съвети от вас конкретно за мен. Виждам и знам, че всяко тяло, организъм си е индивидуално и това, което помага на други, не е речено, че ще помогне и на мен. Та... на 35 години съм, 176см, тегло 61кг. Като цяло се чуствам добре в кожата си, но... Разбира се има причина да пиша тук :) Ходя на фитнес от около десет месеца. Като ученичка съм спортувала доста неща. На 9г. - плуване, на 11г. тенис на корт и лека атлетика, на 12г. - хандбал и от 14годишна до 20 - баскетбол. От тогава някъде съм била все с тегло 57кг. Първата ми сесия вече студентка отслабнах, 52кг., не можах да кача нагоре докато не забременях. Качих 33кг. На 22г. родих и година по-късно си възстанових 57кг. Преди малко повече от 5 години имах много тежка раздяла с бащата на детето ми и отново свалих килограми, стигнах ужасяващите 49кг. Е, депресия. Много, много трудно и бавно успях да кача до 52-53, след което спрях цигарите за около три месеца и баааааммм!!! +10 килца отгоре :) Защо ви занимавам с всичко това? Ами това е историята ми. Откакто спрях да спортувам и раждането.... знаете, отразява се. Та сега съм се заела с корекции :) И след това напълняване (то много ме зарадва, чувствах се мноооогооо женствена) отново пропуших (за съжаление не устисках) и пак назад :( пак на 53-54. След време пак направих опит да спра цигарите, година по-късно. Тогава точно бях почнала вече и фитнес. Отново качих 10 кг. Успоредно с това се наложи да пия и хормони, което може би допринесе малко за качването. Но пак не успях с пустите му цигари. Сега пак ще се боря. Важното е, че почти съм си запазила теглото, което ми е доволно. Но за нещастие неприятности, грижи и проблеми ми влияят на апетита, който драстично спада. Та причината да бъда тук е следната: имам желание да си изградя хранителен режим, който да спазвам и да ми помага да не свалям натрупаните вече килограми и евентуално да кача още два-три килограма. На фитнес ходя два пъти в седмицата. Имам и целулит за чистене.
Не съм много наясно с всичко, но... Така.
Сметнах ОКБ - 1415 калории. Малко ми се вижда. Но то не е ли за диети за сваляне на килограми?
Протеини - 158,6гр. = 634 калории
Въглехидрати - 91,5гр. = 366 калории
Мазнини - 46,1гр. = 415 калории
Досега съм се хранила винаги безразборно, без особени правила, когато каквото ми се яде, плодове и зеленчуци много, вода - безумно и притеснително малко (знам, това ми е първа точка) и не напълнявам. Но със сигурност храненето ми е неправилно, със сигурност поглъщам много повече от 1415 калории. Какво ям... ям всичко... Примерно вчера: станах в 7.00ч., половин час разходка с кучето, чаша кафе с три лъжички захар, после закусих баница домашна със сирене и яйца. До обяд: ябълка, банан и няколко меденки (домашни), на обяд супа от коприва със сирене, две филии хляб, чиния мусака и две чаши айрян. До вечеря: меденки, парче баница, ябълка и половин шоколад с лешници. За вечеря чиния салата китайско зеле, маслини, купичка супа от коприва със сирене, две филии с кашкавал (печени). Като гледам вашите менюта, порции... моето си е направо като за последно! Днес почти същото, като супата е картофена с кротони. И за вечеря салата краставици, печена наденица и не знам още какво ще ми се дояде докато си легна.
Искам да разбера на каква храна да наблегна повече, правилно ли съм сметнала калориите и достатъчни ли са ми две тренировки в седмицата. Целта ми не е да ставам релефна, а просто да имам стегната фигура. Съжалявам, че нямам подходящи снимки от преди да почна тренировките. Ефект има, очевиден. Доволна съм. Тонус, самочуствие... всичко си е наред :)
Скоро тези дни ще кача снимки и ще седна да опиша подробно как ми минава една тренировка. Не знам терминологията добре, с инструктор съм и той ми казва какво и по колко да правя, но на първо четене мисля, че ще успея да преразкажа разбираемо :)
Тренировката от днес:
от 18.30ч. до 20.00ч.
10 мин крос-тренажор;
Разтваряне на крака с Абдуктор машина - 1х20@90; 1х20@100; 1х20@110;
Затваряне на крака с Абдуктор машина - беше развалена днес;
Лицеви - 3х12 в комбинация с клек 3х12@10;
Коремни преси - 3х20 в комбинация с гръбни 3х30;
Повдигане на пръсти с гирички (това за прасец) 3х30@15 в комбинация задно бедро 3х15@15;
10 мин крос-тренажор.
Яденето ми днес... по часове - трудно за описване:
Закуска: пържени мекички
Обяд: пак супа от коприва с много сирене, много маслини и две филийки бял хляб
Следобед, няколко часа след обяда: сандвич с пилешко филе, домат, салата... и не знам още какво имаше вътре + един донат с шоколад;
Вечеря: голяяяяма плескавица с чили сос, сирене, картофено пюре, две филии хляб, половин чаша червено вино.
След тренировка се теглих на кантара в залата: 61,5кг. Няма да се тегля повече докато не усетя, че съм напълняла :)
Днес като станах и след един час разходка, тичане и игра с кучето имах ужасно много енергия и.... глад :)
Та закусих три филийки печени с яйца и сирене и две чаши айрян. Кафе задължително.
Реших да се пораздвижа и малко вкъщи, тъй като в залата ще съм в петък:
Лицеви - 3*15
Коремни - 3*20
Гръбни - 3*30
малко поскачах на въже и това беше.
Между закуската и обяда кофичка кисело биволско мляко 7% и няколко меденки.
Обяд:
Таратор, филийка от сутрешната закуска + обикновена филийка, грах с пилешко, за десерт си похапнах козунак със стафиди, полят обилно меласа от захарна тръстика (ммм, много я обичам), чаша прясно мляко 3,2%.
За вечеря вероятно пак ще е грах с пилешко, вероятно и някаква салата ще спретна.
Уффф, а с водата качествено изоставам. Не съм изпила и една чаша :(
17.04.13
14:58
Съжалявам,че в момента нямам време,за да напиша един голям,подробен пост /може би някой друг ще го направи,таман ще е някой с повече компетенции от мен/,но набързо ще ти кажа,че само на пръв поглед виждам,че тоя протеин,който си изкарала в сметката,е много и в такива количества не е здравословен,според мен - ще затормозиш бъбреците в името на нищо,щото даже няма смисъл от 170гр белтък,при хора с моето и твоето натоварване.Вдигни мазнините /хем са вкусни,хем засищат за дълго,дават енергия и ако са качествени,няма да ти се лепнат на нищо/,намали и въглехидратите.
Всякаквите пържени мекички,бял хляб,шоколад,захар,понички с шоколад /или без,няма значение/,козунаци,нискомаслени млека - ЦЪ.
Независимо дали искаш да слабееш или да дебелееш - тоя тип продукти (визирам най-вече купешките) се наричат ДЖЪНК (в превод - “боклук”) и нямат място нито в стомаха ти,нито в шкафа ти.Дори да ги ядеш понякога,нека наистина да е понякога /което е по-рядко от веднъж месечно/.Още повече,че с такова меню можеш да забравиш да се отървеш от целулита - ама наистина няма как да стане!
Папай качествено мазно /масла,добити чрез студено пресоване,ядки,авокадо,риби,тахан,семена - основно растителни,въпреки че аз не отричам сланинката и мазните пържоли,ама то е различно/ ; яж протеини - яйца,месо,растителни продукти с по-високо протеиново съдържание ; леки плодове , много зеленчуци ; ако ядеш млечни - гледай да са пълномаслени ; има много вкусни зърнени нещица...Почети другите дневници,има мацки,които се хранят много готино (inlove)
Пий много вода и чай,ползвай медец.Вместо понички,кльопай фурми,примерно.
Разгледай сайта,има много приятни рецепти за всеки тип хранене - и за основни ястия,и за десерти.
Успех :)
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 17.04.13 15:02.
Храната ти е просто отчайваща. При такова меню + хормони не обвинявай спирането на цигарите за допълнителните килограми.
Наистина се депресирам когато видя подобни продукти събрани в меню.
Какви хормони си пила?
казано от Т. Тодорова на 17.04.13, 14:58:
само на пръв поглед виждам,че тоя протеин,който си изкарала в сметката,е много и в такива количества не е здравословен
- това и на мен ми е ясно... Някъде бъркам, ама...
Иначе за храната си знам, просто още се подмотвам със сериозността на отношението ми към нея.
Благодаря за коментара, наистина с нетърпение чаках някой да се включи :)
П.С. И си взимам забележка веднага!
казано от Маргарита Манева на 17.04.13, 15:06:
Храната ти е просто отчайваща. При такова меню + хормони не обвинявай спирането на цигарите за допълнителните килограми.
Наистина се депресирам когато видя подобни продукти събрани в меню.
Какви хормони си пила?
В своя защита ще кажа:... май нямам какво да кажа :( Обаче качването на килограми ме радва дотоколкова, доколкото винаги съм била слаба и за моя ръст, който не е кой знае колко много, но си изглеждах кльощава за моите разбирания.
Пък нали затова съм тук, да си оправям менюто. Чета и по другите дневници, но за мое съжаление масово искат да отслабват. Храната, която е там... надали ще ми стигне. Затова приемам всякакви критики, съвети, коментари и обещавам най-съвестно и отговорно да изпълнявам всичко, да пия вода и да си оправя храната :)
Благодаря и на теб за включването!
А, хормоните... Миома, та пия противозачатъчни Регулон. Този месец ми е прегледа, надявам се да нямам проблеми и да не се наложи да пия още.
казано от Ива на 17.04.13, 20:22:
А, хормоните... Миома, та пия противозачатъчни Регулон. Този месец ми е прегледа, надявам се да нямам проблеми и да не се наложи да пия още.
Ей сега погледнах - Регулона има две съставки, и двете - естрогени. Не виждам логика - да лекуваш нещо с хормоните, които са част от причинителите му???
Ами да! Сега сметнах всичко още веднъж. Като начинаеща и незнаеща съм смятала с най-високите коефициенти. Сега сметките са други:
ОКБ-то пак си ми е 1415 кал.
П - 134,2гр. - 536,8 кал.
В - 61гр. - 244 кал.
М - 70гр. - 634,2 кал.
Мнението беше редактирано от Ива на 17.04.13 21:08.
17.04.13
21:02
казано от Маргарита Манева на 17.04.13, 20:41:
Ей сега погледнах - Регулона има две съставки, и двете - естрогени. Не виждам логика - да лекуваш нещо с хормоните, които са част от причинителите му???
Естествено,че има логика - питай фармацевтичните компании.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 17.04.13 21:04.
Знам, че си права, ама ми се ще едното да върви с другото. Иначе... за лекарството... знам ли, доверие на лекарката и не гледам какво пише в листовката. Тя ми обясни, че противозачатъчните съдържат прогестерон, което подтиска естрогена.
Пък повтарям се, ама тук съм, за да вляза в час :)
Наистина съм много благодарна за всички коментари. По-добре късно, отколкото никога, нали?!
Прогестерона действително подтиска естрогена, но не го видях в листовката.
ПП: Поправка - имало някакво количество прогестерон, но все пак естрогените ми се видят повече. Както и да е, не съм доктор, но ми се вижда неправилно да се лекува щяло и нещяло с противозачатъчни.
Мнението беше редактирано от Margi на 17.04.13 21:14.
Ясно! Значи в такъв случай на друго място ще си направя прегледа. Бе четох аз по форуми, че пациентки я сочат за некоректна, демек основно прибира пари и недоглежда проблеми и лечения... ама при нея съм откак забременях, родих и след това. Досега... то не че и кой знае какви проблеми да съм имала... Очевидно времената и нравите се менят :( Хм, тъжно...
След поправката ти в поста: идеята й беше, че с прогестерона ще подтисне естрогена и така миомата няма да се храни и един вид ще изчезне. Говорим за съвсем малък размер, не се сещам точно, трябва да се разровя за изследванията. Има миоми, които не се влияят от това. Та сега, след приема на хормони, това ще се види.
Мнението беше редактирано от Ива на 17.04.13 21:22.
17.04.13
21:26
Тя дори да “доглежда”,е така обучавана,че да лекува с такива средства и по този начин.Никой няма полза да създава кадри,дето ще излекуват целия свят с един замах.
Докато сам не потърсиш и не попаднеш на специалист,който също е търсил и осъзнава недостатъците и противоречията в системата за лечение - нъц.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 17.04.13 21:26.
Всичко ще се подреди както трябва. Сигурна съм в това! Не веднага и сега. Постепенно. И храната ще си оправя, и водата (изпих почти един литър днес, утре повече)...
Зяпах и четох по форуми, запалих се да отглеждам годжи бери. Е, не аз де, ама когато съм си при нашите (основно тях ще ги вербувам да се занимават). Нито е капризно, нито е трудоемко... Оцелява на ниски температури... Скоро ще ви дам отчет, защото отнякъде трябва да го издиря. Стана ми странно, че не намирам посадъчен материал в София. Ако някой има инфо, моля да сподели. В тази връзка искам да споделя, че основна част от зеленчуци и плодове в менюто ми са домашно производство. Да са живи и здрави мама и тате :) Тъй като в момента нямам фотоапарат, отлагам за утре снимка на лимон, произведен в домашни условия от съседи на родителите ми. Тъкмо и аз ще се покажа, хи-хи!
Да допълня: и яйца си купувам домашни. А когато имам възможност и мляко, подквасвам си сама. Бе домашното съвсем друг вкус си има!
За вечеря: пиле с грах и половин купичка елда с парче сирене. Откъм грамажи съм далече още... Ама пропуснах хляба.
Мнението беше редактирано от Ива на 17.04.13 21:56.
Във връзка с последното, което си написала...мисля, че годжи берито може да се окаже много по-ефиксно в лечението на миомата, отколкото естрогеновите хапове (ако почетеш малко повече за него ще разбереш защо). ;) Комбинирано с лечебен глад и повече “ин”-храни и добавки.
Мнението беше редактирано от Margi на 17.04.13 22:26.
Бррр, като чуя “глад” и изтръпвам. Скарана съм с диети, глад и такива неща. А и вероятно ще сваля доста килограми, което също ме притеснява. Хм, май повече ще се насоча към здравословно ядене, отколкото към лечебно гладуване :)
Колкото до миомата... четох, ама след дъжд качулка: турта помага.
Значи... малко да се оправдая: в момента от десетина дни не ходя на основната си работа. Напуснах. Преди това обаче работех на три места + куче, котка и дете (сега само на две места работя и то почасово). Времето не ми стигаше за нищо. Е, не пропусках тренировки с две изключения (грип и отпуска извън града). Честно казано желание имах, но ей така, някой да ми каже за по-лесно. Сега седнах да чета. Знаех, че мога и с билки да мина, вярвам, че помагат, но и това за мен си беше времеемко. Та именно защото останах вкъщи, реших да обърна сериозно внимание на себе си. Така кръстих и дневника си ;)
казано от Ива на 17.04.13, 22:34:
Бррр, като чуя “глад” и изтръпвам.
Аз пък изтръпвам като чуя “миома” и “противозачатъчни”. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 17.04.13 22:41.
Нещо от известно време размишлявам, питам и в залата, където ходя... все противоречиви мнения. Синът ми е на 13 год. Чета тук... 14-15 годишни момиченца почват да се занимават с фитнес, диети и т.н. Та въпросите ми се въртят около темата: Каква е подходящата възраст за момчета да започнат да се занимават с оформяне на мускулатура? Имам предвид наистина оформяне, не прекаляване. :) спомням си, преди години, като ходех ваканциите на село при баба ми, имах един братовчед, който доста помагаше на своите баба и дядо със сравнително тежка физическа работа и понеже все се мотаеше из двора без тениска... имаше хубаво мускулесто тяло. Къмто 14-15 годишни сме били и ние тогава... Ееехх, колко отдавна беше това! Отплеснах се... Искам и сина ми да изглежда добре. Тъй като все още е на възраст, в която расте, а и за съжаление баща му не взима никакво участие (разведени сме) трябва аз да действам. Има мерак да идва с мен в залата, ама аз нещо не съм убедена, че му е време. Засега тренира баскет от 4 години, с една година прекъсване. Има и една година стаж с плуването, ама реши, че като знае да плува и няма защо да ходи... Е, то и от мен зависи финансово, така че за момента не настоявам. Общо взето и той е спортна душица. Висок е може би вече 178см., а още няма навършени 13 год. Носи обувки №44. Време ли е за фитнес или още не? Всъщност можете ли да ме насочите къде е подходящо да публикувам този пост?
Мнението беше редактирано от Ива на 18.04.13 11:35.
здравей, Ива,
може би не бих могла да изкажа достатъчно адекватно мнение по въпроса дали е подходящо синът ти да започне да посещава фитнес зала на тази възраст, но просто исках да те поздравя за това, че искаш да го мотивираш да се занимава със спорт. адмирации! спортът може много да му даде и много да го развие, не само физически. струва ми се, че малко родители насърчават децата си в тази насока и им обръщат внимание да спортуват, така че това, че го правиш е похвално.
мисля, че е хубаво да продължи с баскетбола. хубаво е може би и да идва с теб в залата. освен, че ще спортува, ще прекарвате и време заедно, което е много ценно. може би е добре да се обърнеш към фитнес инструктура в залата, който да му избере програма, която е подходяща за неговата възраст и упражнения, които да са му от полза в заниманията с баскетбол.
поздрави и успех!
Здравей и на теб!
Благодаря за включването!
По-горе в дневника съм разказала, че като дете аз самата доста активно се занимавах със спорт, който наистина ми е дал много. Моите родители обаче бяха от онези родители, за които ученето беше най-важното нещо. Това е и причината за смяната на толкова спортове. Аз се записвах, те ме отписваха, аз пак се записвах, те пак ме отписваха... и така докато вече не можеха да ми влияят чак толкова. Сина ми сам изявява желание, за което аз всячески го подкрепям. Растеше си висок и сам се ориентира към баскет, за плуването аз го побутнах. Относно фитнеса за него... колебая се, защото... знам ли и аз, някои казват, че е малък, други казват, че не е. Моят инструктор казва да го водя, ама ще ми се повечко компетентни мнения да събера и тогава да взема решение. Той не е тренирал деца на тази възраст и леко несигурно ми звучи. Някак си оставя аз да преценя, което не ме радва. По-горе посочих ръста му. Сравнително по-развит е от връстниците си. С баскетбола няма да спре със сигурност. Харесва му и се занимава с желание.
Не знам, потърсих тук в сайта подобна тема... Или няма, или аз не намирам.
Здравей!
Радвам се да видя още някоя, която иска да качи килограми! Желая ти успех! Аз също отскоро тренирам, а никога преди това не съм тренирала, също се опитвам да си оправя режима и да си подобря менюто.
Ще следя дневника ти :)
Благодаря, Кристияна! Успех желая и на теб! Наистина рядко се срещат такива дневници (момичета/жени). Изумяват ме момиченца на 14-15 години, изглеждащи наистина добре, с желание да стават кльощави. Те си знаят (пък дали?). Ти насочила ли си се към някой от режимите, посочени тук - РБД, НВД, ВВД и т.н.? Ей това ми е най-трудно да преценя.
Аз тия дни... Бе нито ядене следих, нито нищо. Подхванала съм едно пролетно чистене в кухнята... Е няма по-добър домашен фитнес! С един стол... качи, слезни, качи, слезни... хиляди пъти! Бършеш, триеш, миеш... Ръце и крака не ми останаха! Обаче всичко свети, с изключение на прозорците, които ще измия след боядисването на стените, т.е. вторник :) Петъчната тренировка иначе стандартно мина с леко увеличение на тежестите. Единия уред продължава да не работи :( Аз все още съм без фотоапарат и не мога да направя обещаните снимки.
казано от Ива на 20.04.13, 21:31:
Благодаря, Кристияна! Успех желая и на теб! Наистина рядко се срещат такива дневници (момичета/жени). Изумяват ме момиченца на 14-15 години, изглеждащи наистина добре, с желание да стават кльощави. Те си знаят (пък дали?). Ти насочила ли си се към някой от режимите, посочени тук - РБД, НВД, ВВД и т.н.? Ей това ми е най-трудно да преценя.
Честно казано не съм. Първо гледах да си избера някаква програма и да тренирам по нея. Намерих тази програма
Редактирам: Спрях се на РБД, ама още “навлизам” и не мога да следя и да спазвам всичко стриктно. Линк към РБД
Мнението беше редактирано от Кристияна на 05.05.13 20:51.
Привет пак от мен! Мина повече от месец откак последно писах тук, ама някак много бързо върви това време... Ремонти, празници, после рожден ден на детето, после имен ден пак на детето, после не знам си какво... Изобщо... хаос! Новините при мен са, че си задържам теглото. Заведох сина ми в залата, хареса му, но веднъж седмично мисля, че ще му е достатъчно при положение, че баскетбола му е пет-шест пъти седмично.
Леко-полеко си променям храната. Почнах да избягвам кроасани, банички, мекици и т.н. Вместо тях си взимам плод, когато нещо ми се дояде. Освен това увеличих водата и определено се чувствам по-добре. Остана и цигарите да спра, ама... пусто, пуши ми се :( Поне ги намалих, ама то все същото...
За днес менюто ще е рибно... Не съм го доизмислила, ама няма вода и... ще видим. Ще ходя да оправям колелетата, че от три у дома, ни едно не е здраво. И ако станат отиваме на обиколка в парка :) Или към Витоша ако не стане късно.