17.04.13
20:58
Привет.
1. Височина - 1.77-1.80. Тегло - около 68 килограма. Години - 14 и 7 месеца
2. За да не хабя приказки в празни обяснения, ще карам направо. Първо, спортните занимяния които тренирам са карате и плуване, като ме влече карате. За карате ти трябват редица фактори, за които бих искал малко помощ. Някои са сила, рефлекси и т.н. В този сайт главно се обсъждат ММ, сила и т.н. Това което искам аз е следното: Да не съм едно мускулесто кълбо което да не може да направи примерно 10 работи изискващи сила, като например набирания и да не съм някакъв супер силен а всъщност да може буквално да се учи костна анатомия по тялото ми поради липса на мускулна маса - Или накратко, да съм хем мускулест, хем силен.
Попринцип ходя при един господин по плуване във варна, но той гледаше само да ме оформя ... казах му желанията си - горепосочените, и той ми “издаде” следния график - Сутрин и вечер всеки ден 3 серии по 20 личеви опори 3 серии по 40 коремни преси и 3 серии вдигане на гирички за бицепс с 6 кг. Господина ми каза и че с щанга се правели най добре мускули и сила но ... не знам, малка ми е стаята а нямам време всеки ден да ходя в залата защото съм 2 смяна. Попринцеп плувния басейн където ходя има и фитнес зала, където правя клякания с гира и такива. Изключение за тренировките правя когато съм на карате, примерно вечер ако съм на карате не правя тази тренировка. Казано ми е да правя тренировките на гладно. Е, честно казано голям ефект не виждам. Отначало не можех да направя 3 серии по 20 лицеви, сега долу-горе мога, но голяма разлика в масата не виждам, за силата не знам... можеби това че правя 3х20 лицеви е добре спрямо началото, но все още си издъхвам и ги правя с мъка и дълга почивка.
3. Та въпросът ми е - Този график добър ли е ? ама честно, защото ... не знам, ама ... Знам че на тези години не е възможно да съм Ronnie Col. 2, не ми е и това целта, но все пак с пилешки мускули малко ... повечето мои връстници тренират, но по думите им разбирам че се връщали потни и вир вода, правели по не знам си колко клякания щанги, ядели някакви протеинови вафли някакви протеини, на които аз не съм фен и не знам си още какво... та от около месец си редувам килограмите - ту 67 ту 68 ту покаже кантара 69… не вярвам чак толкова да съм го разместил и се притеснявам да не би да не е възможно да кача малко Мускулна маса и Сила... Казано ми е да ям и по 1 пакет извара, и се стремя се да спазвам това правило. И да ви попитам - Ръката колко доло горе е нормално да е твърда ? За да си силен трябва ли да имаш ръка твърда като камък която ако натиснеш с пръст да не се променя или е нормално ръката да не е чак като камък... до известно положение като тесто, а след това като кора на пица - твърда. И по колко протеин ми трябва на ден за да съм хем СИЛЕН хем МУСКУЛЕСТ ?
4. Знам че “исканията” ми няма да се изпълнят един вид за месец, но ... все пак да попитам, знам ли... Накратко - Добра ли е “тренировката” ми за да е хем за маса хем за сила ?
П.С. “жаргонните” сравнения не съм ги използвал за да се правя на интересен, а за да онагледя искането и желанието си. Моля ви, помогнете ми и ако тренировката ми не е така... качествена или честотата и не е хубава, кажете ми как да я подобря и какво да променя... но моля ви, нека отговорът ви да е “сериозен”, а не от сорта на “еми прей и ти по 150 клякания и дигай 10 серии по 10 с 50 килограма щанги от лежанка” или “еми дигай 2 серии по 2 пъти гира с 3 килограма. Достатъчно ти е”.
Благодаря ви Предварително, :)(muscle) !!!
18.04.13
01:53
Прочетох всичко и сега смятам напълно сериозно да ти отговоря.
Първо пише се “по принцип” а не “попринцеп”
А сега по темата.Този ,който ти е казал ,че се тренира на гладно изобщо няма да го слушаш!
Най-важните ти хранения са закуската,преди и след тренировка.
Само на 14 години си,така че моят съвет е просто да не пропускаш хранене.
Сега идва лятото,освен да си тренираш вкъщи,почвай да ходиш на лостове,научи се да се набираш ,да правиш кофички и т.н.
Що се отнася до силата и масата,те са взаимно свързани.Колкото повече мускули качваш,толкова по-силен ще си.
Успех!
18.04.13
11:14
Благодаря, значи трябва да започна да се храня по-често, но макар и по-често трябва ли да следвам някакво определено количество протеини въглехидрати ... ? Лятото наистина мисля да започна да ходя на лостове и т.н. но докато дойде лятото да следвам ли тези упражнения които съм изброил че правя или ... ? и все още ли по 2 пъти?
Иначе, отново - Благодаря :)
18.04.13
11:53
Не се занимавай с грамажи още от тая възраст.Пък и ако започнеш много вероятно е да ти писне и да се откажеш.Просто яж от всичко по достатъчно, че да се чувстваш сит, джънка го свеждаш до минимум, газираните ги изкореняваш и си тренираш редовно.Не отлагай лостовете за лятото и сега е достатъчно приятно времето за тренировка навън, а и тъкмо до лятото ще си си изградил някаква база.
18.04.13
21:42
Братле, от написаното ти не разбрах нищо. Говориш, че искаш студентите по медицина да учат анатомия на костите от тебе и същевременно да си мускулеста топка... не разбирам!
На твоята възраст ти е предостатъчно да ходиш на фитнес 2-3 пъти при положение, че плуваш и че се занимаваш с карате. Във фитнеса прави кръгови тренировки, има описани в сайта, потърси! В карате ти трябват както сила, така и бързина така че не се стреми само към едното, ръката ти ще бъде здрава в зависимост от мускулните влакна, които я изграждат, ама тука навлизаме в хистология на скелетните мускули така, че няма да те занимавам.
Протеини и други добавки не ти трябват, просто се храни редовно и не се ограничавай твърде много. Не слушай връстниците си, половината грам понятие си нямат от фитнес и правилна тренировка. Ако имаш въпроси задавай ги тук във форума, но се отнасяй малко по сериозно към темата, преди да я напишеш обмисли как да я опростиш максимално откъм думи, защото се получават двусмислици.
18.04.13
23:05
Тези анатомии и въобще сравнения ги използвах просто за онагледяване. Извинявам се ако са се получили двусмислици, просто исках да попитам дали “тренировката” ми от 3 серии по 20 личеви опори 3 серии по 40 коремни преси и 3 серии вдигане на гирички за бицепс с 6 кг е добра като я прилагам 2 пъти дневно или трябва да променя нещо. И относно щангата малък ли съм още или точна сега е момента ?
03.05.13
13:53
“Що се отнася до силата и масата,те са взаимно свързани.Колкото повече мускули качваш,толкова по-силен ще си.” :D по големи мускули не означава повече сила