15.03.12
16:53
казано от gotcha на 15.03.12, 15:26:
...веднага се сещам за плувците, които хем горят повече калории, за да си подържат телесната температура, хем от друга страна тялото се стреми да запази подкожните мазнини като термоизолация за това и не могат да се “одерат” като други спортисти ...
При плувците традиционно казват че “muscle doesn’t float” ;)
A точно инуетските ловци имат разни легендарни техники за оцеляване - нещо като медитация и специално дишане, при което почват директно да се топлят от подкожните мазнини...
Аз друго си мислех за въглехидртите - Славко е прав, че хората не са кой знае колко различни; различните тренировките обаче имат (поне така си мисля) различни нужди - примерно тренировка бицепс/трицепс 3х12 с 50-60% лоуд би имала различно енергопотребление от тренировка 5х3 клек с бавно темпо и голяма тежест; съответно колко въглехидрати имаш нужда би зависило и от това. Някой автори смятат че по-добър вариант от въглехидратно зареждане е комбинация със сминдух и креатин/таурин с цел повишаване инсулиновата чувствителност.
01.08.12
12:31
“Не е така и за това написах възможно максимално ясно кой диабет от какво става ;) Ако имаш наследствен диабет(тип 1, инсулинозависим), то наистина панкреаса спира да произвежда инсулин, пък ако ще да си на НВД с 0 въглехидрат. Ако имаш диабет тип 2, панкреаса си произвежда инсулин, но тъканите не са чувстителни към него.
Бахти, как по-ясно да го напиша ?”
Не е съвсем точно: тъканите са резистентни и затова панкреаса произвежда повече инсулин - кръвната захар е висока и получава сигнали, че няма достатъчно инсулин, който да и свали нивото. Така постепенно се изтощава (бета клетките, мисля, защото има значение) и клетките започват да измират, като така панкреасът не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин. Това вече е състояние Диабет Т2.
И няма рецепта за времето, за което инсулиновата резистентност ще доведе до диабет, а има много фактори.
01.08.12
14:57
казано от Von Suthaus на 01.08.12, 12:31:
“Не е така и за това написах възможно максимално ясно кой диабет от какво става ;) Ако имаш наследствен диабет(тип 1, инсулинозависим), то наистина панкреаса спира да произвежда инсулин, пък ако ще да си на НВД с 0 въглехидрат. Ако имаш диабет тип 2, панкреаса си произвежда инсулин, но тъканите не са чувстителни към него.
Бахти, как по-ясно да го напиша ?”Не е съвсем точно: тъканите са резистентни и затова панкреаса произвежда повече инсулин - кръвната захар е висока и получава сигнали, че няма достатъчно инсулин, който да и свали нивото. Така постепенно се изтощава (бета клетките, мисля, защото има значение) и клетките започват да измират, като така панкреасът не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин. Това вече е състояние Диабет Т2.
И няма рецепта за времето, за което инсулиновата резистентност ще доведе до диабет, а има много фактори.
Дали не сме написали едно и също по различни начини, а ? :)
казано от Von Suthaus на 01.08.12, 12:31:
Бахти, как по-ясно да го напиша ?”Не е съвсем точно: тъканите са резистентни и затова панкреаса произвежда повече инсулин - кръвната захар е висока и получава сигнали, че няма достатъчно инсулин, който да и свали нивото. Така постепенно се изтощава (бета клетките, мисля, защото има значение) и клетките започват да измират, като така панкреасът не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин. Това вече е състояние Диабет Т2.
Знаеш ли....толкова много се бях забил в темата и толкова протиоречиви изследвания и статистики четох...че накрая забравих за какво изобщо ми трябваше да започна да чета за инсулина...
01.08.12
16:17
Ами не, инсулиновата резистентност е състояние, което може да доведе до диабет тип 2, или не. Диабет имаме, когато освен резистентност имаме и увреждане на пакреаса, който не може да произвежда всичкия необходим инсулин, или изобщо не може. Увреждането е необратимо. Ако си оправиш резистентността, но трябва да останеш на инсулин, защото панкреасът не е наред, то си оставаш диабетик.
Само наличието на резистентност е преддиабетно състояния. Ако я обърнеш - може и да не се стигне до изтощаване и увреждане на панкреаса.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 01.08.12 16:25.
01.08.12
16:23
[
Знаеш ли....толкова много се бях забил в темата и толкова протиоречиви изследвания и статистики четох...че накрая забравих за какво изобщо ми трябваше да започна да чета за инсулина...
Ами аз съм бил в преддиабетно състояние, така, че ... ми се наистина наложи :)
01.08.12
22:19
”
казано от Von Suthaus на 01.08.12, 16:17:
Ами не, инсулиновата резистентност е състояние, което може да доведе до диабет тип 2, или не. Диабет имаме, когато освен резистентност имаме и увреждане на пакреаса, който не може да произвежда всичкия необходим инсулин, или изобщо не може. Увреждането е необратимо. Ако си оправиш резистентността, но трябва да останеш на инсулин, защото панкреасът не е наред, то си оставаш диабетик.
Само наличието на резистентност е преддиабетно състояния. Ако я обърнеш - може и да не се стигне до изтощаване и увреждане на панкреаса.
“
Това за инсулиновата резистентност е най- смешното нещо, което съм чел. Към човешки инсулин не може да има резистентност (може да има само към аналогови инсулини).
1. Няма Медицинска причина за поява на Диабет - има само медицински предпоставки -(като високия холестерол)
2. Диабета е автоимунно заболяване - собствения организъм атакува клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин (тип 1).
3. Панкреаса не произвежда достатъчно инсулин поради някаква причина(която никой не може да каже каква е) е това е тип 2. Той може да се поддържа медикаментозно.
4. Режима на хранене на диабетика е балансиран.
5. Физическата активност е задължителна, но в никакъв случай силова или високо интензивна.(поради изчерпване на глюкогенните запаси).
6. При здравия човек, както и да се храни организма ще произвежда точно толкова инсулин, колкото са нуждите му за покриване на въглехидратите.(как панкреаса разбира колко да произведе, никой не може да отговори ?).
7. Има само един хормон, който прибира и позволява на тялото да се храни и това е инсулина. Има обаче 5 други хормона, които произвеждат глюкоза, задействат се постепенно при нужда. Всички предпазни системи в организма на човек за да съхранят мозъка.
Никой не може да каже защо някой развива Диабет, по- последни изследвания само се предполага, че е грешка в ДНК- то, но още не могат да открият грешната частица поради голямото разнообрази на човешкото ДНК.
Поздрави -:).
Мнението беше редактирано от Петър Димитров на 01.08.12 22:21.
казано от Петър Димитров на 01.08.12, 22:19:
...
Това за инсулиновата резистентност е най- смешното нещо, което съм чел. Към човешки инсулин не може да има резистентност (може да има само към аналогови инсулини).
...
7. Има само един хормон, който прибира и позволява на тялото да се храни и това е инсулина. Има обаче 5 други хормона, които произвеждат глюкоза, задействат се постепенно при нужда. Всички предпазни системи в организма на човек за да съхранят мозъка.
...
Дай ни основание да ти повярваме. Статии за инсулинова резистентност под път и над път. Моля, пусни линк към статии и изследвания в подкрепа на твърдението ти.
Какво означава, че само инсулина позволява на тялото да се храни? По последни изследвания лептина е този, който определя нивото на апетита.
02.08.12
12:19
Силно ме заинтересува и холестеролът като причинител на диабета?
А дали инсулинът не “покрива” например и белтъчините?
03.08.12
00:04
Ето какво прави инсулина в човешкото тяло. Много е нагледно -:)
http://www.youtube.com/watch?v=OYH1deu7-4E
03.08.12
00:37
Обиколих Европа заради проблем с детето ми. Срещнах се с доста ендокринолози (едно от най- добрите). Статии има много.
Това за инсулиновата резистентно беше един от първите ми въпроси към тях и повечето се смяха с глас други ме гледаха строго. Обяснението на това явление било просто - Бавен метаболизъм и бавна обработка на храната (достигане до въглехидрат, белтък и мазнина дадената пържола). Инсулина не участва в този процес, неговата роля идва след това. Всеки човек има различено бърз метаболизъм в различните часови пояси(примерно: кофичка кисело мляко 2% вечер се разгражда 8 часа, а на обяд 3 часа).
Не контролиран диабетик е постоянно гладен и жаден, яде ужасно много и ако не вземе мерки ще умре от бъбречна недостатъчност или от глад.
Дали прибира протеин. Да прибира, както е известно протеина може да бъде преобразуван в глюкоза от човешкия организъм. При този процес обаче се отделят редица излишни вещества, които затормозяват бъбреците и при продължителен прием само на протеин се изпада в кетоза - приблизително седмица по- късно бъбреците отказват.
Статии по темата спрях да чета, започнах да чета учебници и научни трудове, които ми бяха препоръчани и предоставени от
докторите.
За съжаление сме токова назад спрямо тях, че и срещу нас да тичат няма да се срещнем след 10 години.
казано от Петър Димитров на 03.08.12, 00:37:
Обиколих Европа заради проблем с детето ми. Срещнах се с доста ендокринолози (едно от най- добрите). Статии има много.
Това за инсулиновата резистентно беше един от първите ми въпроси към тях и повечето се смяха с глас други ме гледаха строго. ...
Нека пак да изясним - за теб и лекарите, които си консултирал за детето ти, инсулинова резистентност въобще не съществува? Пак ще те помоля, пусни поне една статия/изследване в подкрепа на твърдението ти, защото аз нещо не намирам (може и да не търся правилно).
Мнението беше редактирано от Vic на 03.08.12 11:12.
Нещо не сте се разбрали много точно според мен с лекарите. Как наричат явлението на намаляване на рецепторите за инсулин (в следствие на прекомерната му и честа продукция)?
Петър Димитров, или нещо не си разбрал както трябва, или се оказва, че повечето неща за които сме чели са неверни? Т.е. накратко според теб и докторите, които са те консултирали инсулиновите рецептори на клетките при всички хора си работят и реагират по един и същи начин на инсулина, а диабет тип 2 се получава по неведоми пътища, като един ден панкреаса просто започва да отделя по-малко инсулин. Така ли?
03.08.12
15:20
казано от Vic на 03.08.12, 10:34:
Това за инсулиновата резистентно беше един от първите ми въпроси към тях и повечето се смяха с глас други ме гледаха строго. ...Нека пак да изясним - за теб и лекарите, които си консултирал за детето ти, инсулинова резистентност въобще не съществува? Пак ще те помоля, пусни поне една статия/изследване в подкрепа на твърдението ти, защото аз нещо не намирам (може и да не търся правилно).
Съществува, но не при здрави хора. Има редица заболявания, които намаляват чувствителността(или стимулират прекомерно производство на глюкоза) . Самия термин “инсулинова резистентност” се използва, когато панкреаса намали или изобщо спре да произвежда инсулин.
Мнението беше редактирано от Петър Димитров на 03.08.12 16:58.
03.08.12
16:01
Ако на подобен език сте си комуникирали и с лекарите ........ . Не, че нещо, но превод на текст с гугъл е равно на манджа с грозде.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 03.08.12 16:02.
казано от Петър Димитров на 03.08.12, 15:20:
...
Само това намирам като статия преведена е с гуглето -:)
Моля, пусни оригиналния линк. Това се отказах да го чета още на първия абзац...
Предварително благодаря!
03.08.12
16:09
http://www.thebody.com/content/art2534.html :)
http://www.natap.org/lipod/110201_1.htm - това е точният източник.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.08.12 16:19.
казано от Петър Димитров на 03.08.12, 15:20:
казано от Vic на 03.08.12, 10:34:
Това за инсулиновата резистентно беше един от първите ми въпроси към тях и повечето се смяха с глас други ме гледаха строго. ...Нека пак да изясним - за теб и лекарите, които си консултирал за детето ти, инсулинова резистентност въобще не съществува? Пак ще те помоля, пусни поне една статия/изследване в подкрепа на твърдението ти, защото аз нещо не намирам (може и да не търся правилно).
Съществува, но не при здрави хора. Има редица заболявания, които намаляват чувствителността(или стимулират прекомерно производство на глюкоза) . Самия термин “инсулинова резистентност” се използва, когато панкреаса намали или изобщо спре да произвежда инсулин.
Само това намирам като статия преведена е с гуглето -:)
Ок. От статията си изясних следните неща (които знаех и преди):
1. Инсулинова резистентност съществува. (Състояние, при което клетките не отговарят адекватно на хормона инсулин, в опитите да се изтегли глюкозата от кръвния поток. Съответно тялото се принуждава да произвежда все повече и повече инсулин, докато в един хубав миг панкреаса не е вече в състояние да произвежда достатъчно от него.)
2. Диабет тип 1 - пълна липса или недостатъчно производства на инсулин. Налага се дневното му внасянето му отвън.
3. Диабет тип 2 - свързан/следствие с/от инсулиновата резистентност.
Статията е малко стара 2003/2004, но вече се споменава за лептин (открит едва 1994) и вероятната му роля в регулацията на апетита/производството на инсулин. Ето тук според мен трябва да се търси проблема - в последните изследвания се говори, че най-вероятно лептиновата резистентност води до инсулинова такава. Твърде малко лекари са в състояние да коментират адекватно проблемите с лептина, поради факта, че е открит наскоро и все още се изяснява цялостната му роля. Между другото, един интересен факт - лептин, както и още 2 хормона се произвеждат от мазнинните клетки, т.е. липидите се оказват не само просто складирана енергия, а орган с вътрешна секреция.
06.08.12
11:48
Адипонектин е открит едва 2006-2007 мисля.
Напоследък забелязвам, че като орежа въглените от картофи, ориз, тестени, карам на ВМ и всеки ден бухам сладоледи, шейкове, пасти, торти и тн. прости захари като единствен въглехидратен източник, се чувствам много по-яко, по-изчистен съм и храносмилам много по-добре... а откакто дърпам тяга освен лостовете май съм качил и някое кило.
Не съм чела мненията задълбочено, но имам експеримент, който бих искала да споделя с вас.
Точно преди 6 месеца си направих изследвания на кръвна захар и имуннореактвивен инсулин (обременяване с глюкоза и взимане на кръв на 120 мин.).
21-11-2012
Глюкоза (кръвна захар - 0 мин.) - 6.36 (при реф. 3.5-6.4)
Глюкоза (кръвна захар на 120мин.) - 5.54
ИРИ-имунореактивен инсулин - 26.49 mU/I (реф. 3-25)
Което при тази кръвна захар, този инсулин е много висок ..освен че е и извън граници.
Днешните резултати - 25-04.2013, показват:
Глюкоза - 5.83 (0 мин.)
Глюкоза - 5.06 (120 мин.)
ИРИ - 13.22 mU/i (реф. 3-25)
Не съм си променяла начинът на живот и храната, разликата в последните 3 месеца е това че всекидневно приемам в доволни количества хром и алфа липоева киселина.
Това е от мен. :)
Мнението беше редактирано от Miyu на 27.04.13 17:49.
26.04.13
10:25
Ако не се лъжа се храниш ВМ,нали ?
26.04.13
16:41
Супер, че го сподели, Марина. Най-накрая нещо и на жива практика да изкочи...
Мнението беше редактирано от Мила на 26.04.13 16:41.
Само аз ли мисля , че въглехидратите не са толкова голям проблем колкото транс-мазнините и Е-та ? И главно от тях идват проблемите в организма .
26.04.13
17:00
А какво е въглехидрат, че започвам да забравям? :D
П.С. Подкрепям Стоянката за транса и Е-тата.
Мнението беше редактирано от Тедо Димитров на 26.04.13 17:00.
Не се храня ВМ от над една година, по-скоро РБД и не консумирам трансмазнини.
26.04.13
20:05
То проблема с въглехидратите не е в самите въглехидрати, а в неправилното им обработване, най-вече с неправилни мазнини.