Добре ми е така! :)

Темата е заключена.
Прескочи до:
ШО

04.04.13
09:14

Имам, имам камъни в бъбреците. Затова трябвало еднократно да приема и веднаха при гинеколога, ама веднага няма как да ми се получи ни финансофо, ни времево, а и иде цикъла утре, та... След седмица ще го посетя.
Иначе на бъбреците ми вредят и всички прахчета за настинка - Колдрекс, Фервекс и 80% от лекарствата според листовката им, като е описано, че са забранени за хора с бъбречна недостатъчност. Дано не се докарвам до там! ... Мисълта ми беше, че то нещо, дето да не ми вреди на 100% на бъбреците на практика май няма, вреди ми и сегашния режим на хранене, изобщо... Сложна е...

Част от решението - понеделник съм на нефролог в Александровска. Чакам да ми изпратят от вкъщи всичката документация - епикризи, бележки от ЛКК и всякакви други щуротии, за да мога да приложа. Влизам в някакъв период, в който диагностицират хубаво състоянието, надявам се да разберат след метаболитна диагностика каква е причината за образуването на камъните и да ми съставят диета.

Етап 2 на решението - отивам при гинеколога да види повлияни ли са кистите на десния яйчник след пиенето на 2 месеца различни женски хормони. Изисквам му да ми даде направление за ендокринолог. И да не даде - аз ще си ида...

Етап 3 - ендокринолога ме разпъва на кръст с изследвания, прави ми диета, съобразява я с това, което са казали нефролозите и ако се налага изписва медикаменти. Баща ми е диабетик, та и това трябва да вземе под внимание...

Това във времето го виждам така: първите два етапа 2 до 3 седмици, според изследванията, третия - там ще е дълго, до колкото съм запозната... Надявам се в края на август, когато съм планирала да полежа 10-тина дни през НОИ в санаториум в Хисаря всичко да ми е изследвано, та да им кажа и там какво трябва да ми готвят или да си купувам. Да изхвърлям камъни и те така...

Мнението беше редактирано от Шош на 04.04.13 09:22.

ШО

04.04.13
09:17

И друго - явно фурантрила с това пикаене е предизвикал изхвърляне на песъчинки, защото ходя до тоалетна като идиот и едно щипене и сърбене... Абе не за сефте изхвърлям, та.... Това е хубава новина! :)

Преди 2 месеца от ехограф разбрах, че в десния имам два камъка с по 5-6мм, в десния по-малки, както и песъчинки, та... От добавките за бъбреците ги разрушавам, уратни са ми камъните, но искам да ми потвърдят пак нефролозите тоя факт...

ПС: Благодаря аз отзивите, момичета! Всъщност дневника ми действа пристрастяващо, а коментарите успокояващо, та... Благодаря за  ангажираността и вниманието! (hug)

Мнението беше редактирано от Шош на 04.04.13 09:23.

04.04.13
11:13

Добре де, имам въпрос, зададен с най-добри чувства и без капка заяждане: Защо и как млад човек като теб, който трябва да е в разцвета на силите си губи толкова време и средства по доктори и лекарства, вместо да се радваш на живота, да се движиш, да пътуваш?
Прочетох, че не си спортувала, а как си се хранила досега? Как са те хранили като малка и какви навици са ти създали? Пушиш ли?
Ако искаш отговори ми на лично, ако не ти се пише тук, ако искаш не ми отговаряй изобщо, но наистина ми е интересно.

ШО

04.04.13
11:47

казано от Маргарита Манева на 04.04.13, 11:13:

Добре де, имам въпрос, зададен с най-добри чувства и без капка заяждане: Защо и как млад човек като теб, който трябва да е в разцвета на силите си губи толкова време и средства по доктори и лекарства, вместо да се радваш на живота, да се движиш, да пътуваш?
Прочетох, че не си спортувала, а как си се хранила досега? Как са те хранили като малка и какви навици са ти създали? Пушиш ли?
Ако искаш отговори ми на лично, ако не ти се пише тук, ако искаш не ми отговаряй изобщо, но наистина ми е интересно.

Ооо, нито ми звучи с лоши чувства, нито пък имам супер тайни :)
По същество - диагнозата бъбречно-каменна болест ми е поставена в трети клас, като лекарите забраняваха всякакъв спорт, бележки от ЛКК и никакво физическо до 8-ми клас. Междувременно от хилаво скокливо и подвижно хлапе станах тромава дебеланка. След влизане в гимназия си казах, че ще си играя физическото, та така с мн труд успявах да изкарам 5-те точки от повечето нормативи с изключение на скачането. Мислех, че е супер постижение, защото до тогава почти не се движех. Години наред нямах и бъбречни кризи, та си забравих за проблема. Като студентка имах от време на време проблеми, изхвърляне на камъни, но съм го приемала като неизбежен факт, в семейството ми няма човек, който да не е с бъбречно-каменна болест. Та до сега, когато след нередовен цикъл гинеколога постави диагноза Синдром на поликистозни яйчници и инсулинова резистентност(потвърждение имам от двама специалисти).  Малко преди това на баща ми му беше поставена диагноза диабет. След четене навързах нещата и реших, че ако аджеба бях спортувала и се хранила както трябва (да вметна, че вкъщи се готви мн мазно, пържено), най-вероятно нямаше да имам такива изострени оплаквания. ма вече всичко си е факт и ще оправям последствията. В момента живея в София, родом съм от Бургас и откакто съм тук далеч не се храня боклучаво постоянно, както у дома. Проблемите са ми свързани с храненето късно преди лягане, защото работя до късно и е по-скоро психика, както и системно оливане с шоколад и други сладкарски производни. Това съм намалила съвсем откакто пиша в дневника.
Накратко - като се разтършувах да се информирам за СПКЯ, инсулинова резистентност се усетих, че нищо не може да се направи, докато не стане ясно състоянието по отношение на бъбреците, за да може и ендокринолога да състави хранителен режим на база какъв вид са бъбречните ми камъни. Взех, че се стреснах, че може да го докарам до диабет рано-рано и така...
Относно пушенето - имала съм периоди, в които съм пушила, никога не ми е било сладко. Периодите са от типа - нова година е, ще изпуша една кутия цигари. И така, до там... Не пуша в момента, карам се на приятеля ми като пуши вкъщи, сега е на прозореца. Не съм доволна, ама повече от това не ще да направи...

Толкова, стана мн дълъг пост, извинявам се :)

04.04.13
18:42

Абе, повече тренирай, по-малко мисли за лекарства и всичко ще е по-добре. ;)

Малко позитивно мислене:
http://www.zamunda.net/details.php?id=245595&hit=1
http://www.zamunda.net/details.php?id=116874&hit=1
http://www.zamunda.net/details.php?id=40663&hit=1

:)

04.04.13
20:12

А опитвала ли си други методи на лечение?

ШО

04.04.13
22:54

казано от Дани на 04.04.13, 18:42:

Абе, повече тренирай, по-малко мисли за лекарства и всичко ще е по-добре. ;)

Малко позитивно мислене:
http://www.zamunda.net/details.php?id=245595&hit=1
http://www.zamunda.net/details.php?id=116874&hit=1
http://www.zamunda.net/details.php?id=40663&hit=1

:)

Оу, Тайната  и филма и книжлето съм чела, а и като цяло са ми интересни езотерика, духовни учения и такива ми ти неща, стига да не започват обяснения с твърде много терминология, защото ме загубват в началото още :D Ще видя и другите неща, благодаря!
Всъщност аз не ги възприемам малко буквално, за мен е въпрос на психология просто, ама да не навлизам в такива подробности ;)

ШО

04.04.13
22:58

казано от JulsaVena на 04.04.13, 20:12:

Все още не... Все още, защото тепърва се образовам комплексно за състоянието си и не съм опитала с конвенционалната медицина, а и защото планирам след нея да приложа нещо алтернативно, ако не се повлияя... та отворена съм за обосновани идеи на база опит, но първо искам да ме диагностицират както трябва, а след това ще имам избор от възможности за лечение.. Надявам се... :)

04.04.13
23:32

Аз също не съм била здрава през целия си живот, но това са подробности... И аз като теб съм любознателно дете. След последната ми болежка, докато си мислех, че мога да запиша фармация като второ висше, си зададох въпроса: “Лелее, пра-...-баба ми преди 200 години как е живяла без аптека!??”... Сама си отговорих: “Еми, живяла е. И е раждала здрави бебета. И е копала по цял ден нива, без да си смята дали е приела 150г протеин, примерно!??”

Като си гледала реклама на някое “ефективно” лекарство или козметика, съдържащи екстракт от еди какво си, не ти ли е минавало през ума: “А защо просто не си купя самата билка/плод/семе и т.н и не го консумирам редовно!?”

Лекарите и възможността за лечение в много случаи са нещо прекрасно и НЕЗАМЕНИМО. В други - не. Всичко трябва да е с мярка. И трябва сама да определиш докъде можеш сама да си помогнеш, и къде не. А диагностиката не винаги (и навсякъде) е нещо, на което можеш да разчиташ на 100%.

05.04.13
08:05

казано от Шош на 04.04.13, 22:58:

казано от JulsaVena на 04.04.13, 20:12:

Все още не... Все още, защото тепърва се образовам комплексно за състоянието си и не съм опитала с конвенционалната медицина, а и защото планирам след нея да приложа нещо алтернативно, ако не се повлияя... та отворена съм за обосновани идеи на база опит, но първо искам да ме диагностицират както трябва, а след това ще имам избор от възможности за лечение.. Надявам се... :)

Според мен най-добрия начин за диагностициране е ирисовата диагностика от гледна точка на това,че може да открие и други проблеми в организма.А организмът е едно цяло и работи като такова.На теб ще ти назначат лечение,за да оправят проблема с бъбреците,а не за да излекуват организма като система от органи,защото те работят в синхрон и промените в един няма как да не повлияят друг или цялата система.Ще се въздържа да ти препоръчвам какъвто и да е алтернативен метод.Ти сама можеш и трябва да се интересуваш какви възможности имаш и коя ще е най-удачна за теб,така че да  излекуваш и духа,и тялото-а не само бърбеците.Традиционната медицина не е толкова лошо нещо,когато се прилага с мярка и стремеж да се излекува,а не само да се поттисне симптома и после да избие на друго място.А и трябва да имаш голямо доверие на специалиста,който се занимава с теб.
Аз,за съжаление,мога да споделя само горчив опит с нея.Щетите се нанасят за кратък период,а са нужни години,за да се поправят и да се рестартира организма-така да се каже.
Хубаво е,че се образоваш по темата.Трябва да си наясно какво ти се изписва,каква е същността на лечението и защо се предприемат точно тези мерки и как ще повлияят на твоето тяло.Не всеки лекар ще бъде така услужлив да ти ги разясни.Моето мнение е ,че повечето от тях се мислят за богове и ние трябва да имаме непреклонна вяра в тях,но основана на какво?

ШО

05.04.13
08:14

казано от Дани на 04.04.13, 23:32:

Аз също не съм била здрава през целия си живот, но това са подробности... И аз като теб съм любознателно дете. След последната ми болежка, докато си мислех, че мога да запиша фармация като второ висше, си зададох въпроса: “Лелее, пра-...-баба ми преди 200 години как е живяла без аптека!??”... Сама си отговорих: “Еми, живяла е. И е раждала здрави бебета. И е копала по цял ден нива, без да си смята дали е приела 150г протеин, примерно!??”

Като си гледала реклама на някое “ефективно” лекарство или козметика, съдържащи екстракт от еди какво си, не ти ли е минавало през ума: “А защо просто не си купя самата билка/плод/семе и т.н и не го консумирам редовно!?”

Лекарите и възможността за лечение в много случаи са нещо прекрасно и НЕЗАМЕНИМО. В други - не. Всичко трябва да е с мярка. И трябва сама да определиш докъде можеш сама да си помогнеш, и къде не. А диагностиката не винаги (и навсякъде) е нещо, на което можеш да разчиташ на 100%.

Съгласна без идеята за диагностиката. Защото ако не си видя нивата на хормоните надали ще знам как да се лекувам, било то и с билки или акупунктура. Трябва да знам какво е, а когато става дума за хормонален дисбаланс/метаболитен синдром или подобни щуротии, дето не е рана да му сложиш превръзка отгоре и... Тогава става сложно и доста опасно...
Иначе подкрепям всеки вид медицина, само дето не е като фанатично да вярвам, че ще ме оправи. Смятам, че си има рационално обяснение за всичко. До 15-годишна почти не съм приемала лекарства, гледала ме е баба ми с бабешки илачи. Бях супер болнаво дете, няколко пъти годишно се разболявах - я кашлица, я ангина. Всеки път се оправях като ме намажеше баба с мас и аспирин, ракия и аспирин. За хрема ми слагаше ракия на главата, за температура я слагаше на корема. Но баба сега не може нито да види, нито има опит и знания, за да и обясня какво хормонално не ми е наред, та и да ме разбере. Затова смятам, че приетата медицина е на доста по-високо ниво откъм познания за човешкото тяло, но не приемам лечението само с лекарства, като съм с твоята идея, че повечето имат екстракт от не знам що си... За източната медицина имам смесено мнение, но това е защото съм чела най-малко по темата... И така....
Та важното е с диагноза поне да знам какво точно се случва с мен, а това, че има некадърници във всяка област си е вярно... :)

05.04.13
08:30

Пак ти казвам.Диагнозата ще е за бъбреците конкретно,не за организма.Има и други видове алтернативно лечение,освен изброените от теб.

ШО

05.04.13
08:38

Вчера не мерих калории, хапвах каквото искам, може би беше грешка въглехидратите да са ми повече с тая задръжка на вода, не знам... Писах го зареждащ ден явно...

Храната за цял ден има следния вид: общо 7 палачинки с пълн. брашно и трици, две от тях с домашен течен шоколад без захар (общо 2 големи сип.л.), другите с малко сирене, кашкавал, шунка;  отделно малко кашкавал (50-100гр), краставица, едно кюфте от телешка кайма на тиган със зехтин. Течностите бяха само от вода и половин литър прясно мляко

Размисли: Няма ми ги зеленчуците, знам, ще наваксам днес. Спадна ми отока, не знам напълно ли, но си виждам коленете, не се чувствам тромава, но когато в леглото се протягвам и разтягам и изпъвам краката в шпиц ме болят мн пасците. Не съм тренирала от седмица може би, не знам има ли толкова вече, та не е от тренировка това. Може би има още излишна вода с мен.
Ново 20 - хрема и цялостно неразположение. Ще си взема на работа днес лимони и ще пия сока им с вода на лимонада. С нарязани парченца от кората и плода. Поне 3-4 бр ще са ми лимоните, пък ако ми се разтече носа още повече на работа ще взимам нещо от аптеката, не е мястото да си заливам главата с ракия, както при баба :D Приемам съвети за други лекове! :)

Манджа днес:

Закуска: 3 суп.л. овес с мляко и вода, чай черен
Закуска 2: 1 сварено яйце, една краставица
Обяд: 1 сварено яйце, 200гр салата червено зеле и моркови + 70гр сурови ядки микс ЕДИТ

Вечеря: 200гр салата цвекло с орехи, парче маринована херинга + една тиквичка с поизровена каймаЕДИТ

* нарязвам тиквичките напречно (5-7см), издълбавам и задушавам издълбаново с малко стар лук, прибавям телешката кайма, пресни копър и магданоз. Пълня тиквичките и слагам в тавичка с вода да се запекат.

Течности и добавки: ще бъдат обичайните, не знам чаят колко ще е, ама ще коригирам поста при промени

Размисли: Пак не съм смятала калории, нутриенти. Отпаднало ми е, боли ме лигавицата на носа и съм в лошо настроение. Не ми се смята, съобразява, наглася. На пръв поглед не изглежда мн зле храненето днес.

ЕДИТ: Вместо тиквичките с кайма сложих ядките, яйце, за вечеря и малко маринована херинга. Наливам се с някакъв бъбречен чай с надеждата да се отводня, лимони изцедени във вода с нарязан плода на кубчета.

Мнението беше редактирано от Шош на 05.04.13 17:38.

ШО

05.04.13
08:46

казано от JulsaVena на 05.04.13, 08:30:

Пак ти казвам.Диагнозата ще е за бъбреците конкретно,не за организма.Има и други видове алтернативно лечение,освен изброените от теб.

Мдам, съгласна съм. Абе явно не разбирам за кое спорим, щото се съгласявам. Т.е. знам, че диагнозата ще бъде за състоянието на една или друга система от органи по мен, ма те са свързани и си влияят. За да избера каквото и да е лечение, просто ще ми е нужно да си знам какво точно ми е счупеното, до колко. Иначе бъбреците освен с диета и билки не виждам как да ги лекувам. И при хормоните манджата е важната... Та аз не се хвърлям още на констатации как ще се лекувам, чакам да си видя какъв вид са ми камъните. При някой калцият в повече е противопоказен, при други не, та е супер важно... Иначе методи на лечение бол - изобщо не споря кой е по-ефективен в момента ;)

Ау, сега прочетох и предишния ти коментар, одеве къде го пропуснах не знам!.. Та... Да, все хубави неща съм чувала за ирисовата диагностика и аз. Колежка ходи при един ... Не знам как да го кажа, специалист, примерно... Човека се занимава с източна медицина като цяло, включително ирисова диагностика... Мисля да попрочета още по темата, защото ми е интересно как се случват нещата. Та докато не се убедя и нямам вътрешното усещане, че това е правилно няма да бързам. Някак е важно да вярвам, че това, което правя ме кара да се чувствам добре. Иначе признавам, харесват ни такива неща... И съжалявам за лошия ти опит! (hug) Напоследък все повече мои познати извръщат глава от нашите лекари и търсят нещо алтернативно, изморени от експерименти и меродавни мнения на “експерти”. И това защото както казваш, никой не се информира и не пита това защо е, онова защо е... После сме твърде счупени, разочаровани и безнадеждни. Може би това кара хората да приемат тези алтернативни методи за лечение като алтернативни точно... Ама това пак си е друга тема :)

Мнението беше редактирано от Шош на 05.04.13 08:54.

05.04.13
08:48

За хремата:
Сребърна вода.По един капкомер във всяка ноздра през два часа.
Мед и масло,направени на топче,се поставят в ноздрата и отпускаш главата назад-от топлината ще се разтопят и стекат,не е гадно,споко.
Сок от лук,по 2-3 капки във всяка ноздра.
Клеева тинктура,домашна,ако имаш.Пак по 2-3 капки периодично.

Избери си :). Може да се опиташ да изкараш днес само на суровоядство и като цяло по-малко храна.Организмът се самолекува най-добре,когато не е зает да обработва тежки храни.Малко ядки,сурови зеленчуци и цитрусови плодове,съчетани с много много вода или чай.

ШО

05.04.13
08:56

казано от JulsaVena на 05.04.13, 08:48:

За хремата:
Сребърна вода.По един капкомер във всяка ноздра през два часа.
Мед и масло,направени на топче,се поставят в ноздрата и отпускаш главата назад-от топлината ще се разтопят и стекат,не е гадно,споко.
Сок от лук,по 2-3 капки във всяка ноздра.
Клеева тинктура,домашна,ако имаш.Пак по 2-3 капки периодично.

Избери си :). Може да се опиташ да изкараш днес само на суровоядство и като цяло по-малко храна.Организмът се самолекува най-добре,когато не е зает да обработва тежки храни.Малко ядки,сурови зеленчуци и цитрусови плодове,съчетани с много много вода или чай.

Клеева тинктура нямам, но съм пробвала и наистина има ефект. СУпер, благодаря ти, че ме подсети! Редактирах си горния пост, между другото, защото не бях видяла твоя преден, извинявай... 
Иначе тази сребърна вода от аптеката ли се взима, не съм чувала...

05.04.13
08:58

Da,от аптеката.

ШО

05.04.13
09:24

казано от JulsaVena на 05.04.13, 08:58:

Da,от аптеката.

Благодаря! А като се замисля, както казваш за по-леки храни, за да се справи сам организма... Тая телешка кайма да я оставя ли в менюто днес?

05.04.13
10:17

Аз не бих я оставила.

ШО

05.04.13
20:29

Ох, труден ден днес, не мога да избутам, а имам още 1 час и 30 мин докато тепърва тръгна от работа и още толкова докато се прибера вкъщи. Мъчи ме изхвърлянето на песъчинки. Типичното щипене, парене и при уриниране и когато няма такова. Пие ми се вода, пикая, ама по-малко от изпитото. Надута съм, всичко ме боли, нямам енергия да стоя права и да ходя, а работата ми е да стоя права почти на едно място цяяял ден та като днес и до късно вечер... Искам да отида на топло място някаде и само да лежа, да лежа... Или да си откъсна главата, съзнанието от тялото и да си почине малко от мисли... Искам да се науча да не мисля за нищо!... :(

ШО

06.04.13
07:47

Добро утро!

Днес съм малко по-добре и съм взела решение - няма да си смятам нутриентите и калориите. В общи линии добих представа с колко хранене в какви рамки влизам и няма да се тормозя. Сметките и мисленето за другия ден какво ще ям ми носи само стрес и ме кара да мисля за храна без да съм гладна. Мислите за болести, доктори, лечение и четенето на истории на хора с подобни заболявания ме кара да изпадам в паника. И така... Ще понамаля малко стресовия хормон, ще гледам да вървя чат-пат в някакви 1300-1500калории дневно. Ще слушам какво ми се яде, естествено, няма да се хвърлям на бели брашна и рафинирана захар и в този случай, просто няма да измислям храни, за да влизам в конкретни сметки повече. Когато съм гладна повече - тогава ще са ми един вид зареждащи дни.
Харесала съм си няколко книжлета за Самоусъвършенстване, някои съм ги чела, сега ще повторя. Искам да си изчистя съзнанието! Днес даже гледах в Замунда Йога за начинаещи и подхождам като пълен лаик, ама поне ще си пусна да видя за какво става дума, че ми е интересно. Толкова мн да се хвали, че освобождава и отпуска тялото и духа - има нещо, значи....
Няма да си давам зор в програми за домашни тренировки и да гледам дневниците на останалите и да си казвам, че нямам воля да направя същото, нито мога и да искам. От там да идва едно лошо усещане за самата мен, да не се харесвам и да се самообвинявам за глупости. Взех си фоумролер и ще започна с него. Понякога ще си карам велото, като си купя нова топка - ще си я ползвам, че старата беше разпорена безмилостно от мацата ми :)
И те така... Това е...

ШО

09.04.13
08:37

Добро утрооо :)

Тези дни никакъв отчет, няма мисъл и броене, вчера прегрешаване с вафла, слънчоглед, но се чувствам психически по-добре и далеч не се тормозя, че съм се освинила с яденето. Днес за закуска овес със сирене и малко масло. Май не е супер комбинация, не знам... Ама ми се ядеше... Назначени вече изследвания от нефролога за метаболитна диагностика, ама по законите на мърфи съм в цикъл и... Ще чакам да свърши, за да ги направя. Нищо де, завъртяха се нещата поне :) И те така... Усмивки и пак усмивки! :)

ШО

05.05.13
19:14

Аз пак да се появя с цел пак да се самодисциплимирам! Да не забравя да кажа Христос воскресе! Да сме здрави, силни и щастливи, за да имаме енергията да посрещаме такива хубави празници все с любимите хора! :)

След отсъствие какво се случва с мен:

1. КИЛОГРАМИ - Общо количество качени килограми след 3-месечен прием на хормонални таблетки - 5 и малко, като по обем изглеждат доста повече. В момента тежа 63кг почти, като преди години съм била с такива килограми и обиколките ми далеч не бяха толкова фрапиращо тревожни. Факт е и че нямах особена двигателна активност напоследък, ама два размера дрехи нагоре са си два размера!
2. ХРАНЕНЕ - Реших да консумирам рядко месо и млечни продукти. Няма да ги изключвам, но когато много ми се дояде ще си чопвам. Съображенията са изцяло хормонално-химично-изкуствените мръвки в магазинната мрежа, които не мога да заместя с домашни. Ще хапвам от време на време риба, яйчица. Запасила съм се със семки, ядки, студенопресовани масла
3. ДОБАВКИ - спирам хормоналните таблетки, чакам да минат празничните страсти и бягам за консултация при друг лекар. Ще отказвам категорично тъпчене с хормони! Да намират начин да ме лекуват с нещо друго!
4. ПСИХИКА - по-наясно със себе си, заобиколена с грижите на любимите хора, благодарна и по-усмихната. Е, тревоги относно деформираната си физика, ама ха дано скоро това да минава....
5. ПРИДОБИВКИ: нов чопър/блендер

С оглед написаното по-горе смятам дневното ми меню да има подобен вид:

Закуска: Шейк от ядково мляко, плод, агаве на вкус или фурми за подслаждане, канела, ванилия или друг аромат, кокосов орех/какаово масло/кокосово масло
Обяд: Обилна салата сезонни зеленчуци, домашни кълнове/амарант/киноа/кафяв ориз/яйца/конопено или друго семе/домашни крекери от семена/ядки
Вечеря: По подобие на обяда или сезонни зеленчуци на керамичен тиган с малко или без мазнина/на пара/готвени по друг начин
Между храненията: домашен шоколад от студенопресовани какаово,кокосово масло, какао, ядки; домашни сурови бонбони от ядки и фурми

Още: Салатите подправяни с ленено масло/шарлан/зехтин + хималайска сол + оцет
      Няма пържене, високи температури излишно. И без това иде лято, ще наблягам на сурови храни - плодове с мярка заради инсулиновата резистентност, много зеленчуци, семки, ядки.
      Поръчала съм си мака, чакам доставката, по-нататък и спирулина ще си взема, ама сега гледам да вържа бюджета, та няма да е скоро. Предвидила съм и лапачо и див ямс след консултацията с новия доктор.

ШО

05.05.13
19:17

Храненето днес:

Закуска: шейк от шепа белен коноп, банан,агаве,ванилия,канела
Закуска 2: ябълка и портокал, от които само половината, че делих с гаджето :)
Обяд: домати, краставици, варени яйца, шарлан, хималайска сол
Вечеря: като обяда

Течности и добавки: вода, чай коприва, чай бяла бреза, зелен чай - общо 2л и малко

Мнението беше редактирано от Шош на 05.05.13 19:20.

ШО

06.05.13
10:30

Менюто за днес:

Закуска: сусамчино по рецептата на Ванилка (препълнена лъжица тахан, още толкова сироп от агаве, ч.л. нес + всичко в роботчето с голяма чаша вода);
Закуска 2: ябълка
Обяд: домат, краставица, 150гр риба тон в собствен сос, кълнове от буркан; лъжица тахан
Вечеря: домат, краставица, 2 сварени яйца, кълнове от буркан

Течности и добавки: чай коприва, бяла бреза и зелен, вода - 3л

Размисли и страсти: Утре би трябвало да са ми готови за хапване домашните нахутени кълнове и тези от елда, но днес ми се ядяха и си купих в бурканче, пише, че са бобови.
        Имам доста бадемов пулп във фризера от ядково мляко и утре ще спретна някакви домашни бисквитки, бонбонки или нещо такова с таханче и агаве + пресен кокос. Дано да ми се получи, ще импровизирам.
      За първи път правя това сусамчино и съм очарована! Усещам, че следващите  дни ще ми бъде сутрешното събуждане и горещо препоръчвам да се изпробва! Не е нужно да се пасира с уред, може и да се друсне в голям буркан, ефектът ще бъде същия...

Мнението беше редактирано от Шош на 06.05.13 10:57.

ШО

08.05.13
19:45

Такааа, вчера менюто:

Закуска: Сусамчино с повечко тахан
Закуска 2: няколко ягодки
Обяд: маруля, домат, краставица + 20-тина печени фъстъка (правих домашно фъстъчено масло)
Вечеря: маруля, домат, краставица, варени яйца - 3бр, хапка сирене и малко горчица

Днес:

Закуска: шейк от ядково мляко от кашу, банан, агаве, чия, канела и ванилия
Закуска 2: 1 ч. лъжица фъстъчено масло
Обяд: Една цяла голяма тиквичка, пълнена с кафяв ориз и амарант, два домата
Следобед: кафе с мака, лъжица тахан
Вечеря: маруля, краставица, салата риба тон, шепа покълнал нахут

Течности и добавки за двата дни: обичайните чайове плюс вода - малко над 2л

Мнението беше редактирано от Шош на 08.05.13 20:12.

ШО

10.05.13
09:24

Вчера беше ояждане! Нямаше джънк, имаше лакомия за здравословно, просто ми се ядеше, не бях гладна. Та се оставих на пристъпа и се тъпках. Няма да се тормозя от факта, майната му... Излишен тормоз изобщо не смятам да си навличам на главата, пък и вчера имаше тренировка. Лошото е, че манджаренето беше СЛЕД нея, ама здраве да е! Борбата с лакомията не е лесна! :)

Храненето вчера:

До преди тренировката: шейк = банан+чия+3 фурми+канела+ванилия+лъж.какао+1/2 чл.л мака+шепа кашу, Сусамчино след час и нещо

Тренировка: силова с бягане 1,5км за загрявка, като от последното съм много горда! Нови маратонки + енергия = бягане докато не заболи десния бъбрек. Даже не се бях изморила толкова, а имайки предвид, че не съм бягала освен след автобуса - супер напредък! Самата тренировка беше кръгова - гърди, гръб, ръце, крака, корем - 2 кръга. Нямам време да опиша упражненията, после ако се сетя - ще редактирам...

След тренировката: две сварени яйца, хапка свинска мръвка; 10-15бр фурми; домашен сладолед; салата краставица с два домата; 3 филии пълнозърнест хляб с краве масло; 80гр сирене, 20гр белен слънчоглед

Рецептата за сладоледа:

1 замразен банан
какао на вкус
фурми 3бр
канела, ванилия
20гр бадемов пулп, останал от ядково мляко
малко вода

Слагаме всичко в блендер/чопър и става чуден сладолед!

Течности и добавки: 2л вода и един чай, мака

Планът за днес:

Закуска: суамчино с мака (нес + мака + 2 л. тахан + 3 фурми + чаша вода)
Обяд: домати, краставици, скумрия с доматен сос на фурна 150гр
Вечеря: като обяда (скумрийката мазничка ми се получи нещо)
Следобедна закуска: 2 белтъка
Течности и добавки: обичайните

ШО

11.05.13
10:19

Днес:

Закуска: шейк от 30гр сурово кашу, суп.л. чия, 300гр замразени ягоди, 3 фурми, ванилия + чай мента
Бягане в двора на близкото училище 15 мин. Не знам колко дълга е обиколката на игрището, изглежда 200м приблизително, може би малко повече. Направих 7 обиколки, една и половина общо ходене от тях.
Закуска 2: едно сварено яйце и 3 фурми
Обяд: домат, краставица, 1 яйце и 200гр извара ЕДИТ
Следобедна закуска: Сусамчино
Вечеря: като обяда ЕДИТ

Течности и добавки: мака и какао по 1/2 чл.л с малко вода, чай мента, коприва, зелен, вода - над 2л

Размисли и страсти: Надявам се да мога да ги докарам 30 мин бягане скоро, ама бъбрека ме присвива. Та като разкарам каменоломната и може би ще ми се получи :) Чакам доставка на хлорела и спирулина. Див ямс - след като си мина прегледа с новия доктор на 30-ти май. Чувствам се добре, с енергия, не ми стават дрехите, ама скоро ще го променя! :)

ЕДИТ: има редакция на обяда, забравих си скумрията вкъщи, та.. Сварени яйца и извара :)
EDIT 2: Добавка още 3 фурми към вечерята, топнати в буркана с арабския тахан

Мнението беше редактирано от Шош на 11.05.13 20:37.

ШО

11.05.13
14:07

Не мога да разбера защо ме боли глава след тренировка. Онзи ден след фитнес и днес след бягането сутринта. Общото между тренировките е, че съм бягала, като до сега в периодите, когато съм тренирала това го е нямало. Замествала съм с вело или тренажор. Изключвам дехидратация, защото изпивам по литър и половина вода по време на тренировка, тази сутрин половин литър преди и още 300мл по време на бягането на малки глътки. Не мисля, че имам проблеми с кръвното налягане, макар че не е късно да го разбера... Чуденката е голяма, а още по-голямо е това пулсиране отгоре и отстрани, като върви леко към слепоочията.... Имам и астигматизъм, ако ще е от очите, ама... Обърках се вече...

ШО

12.05.13
06:53

Манджа днес:

Закуска: зелен чай, шейк (4 ч.л. конопено белено семе, 1 малък банан, 1 суп.л. чия, равна ч.л. канела + 200мл вода); мака с какао
Закуска 2: Сусамчино (1 ч.л. нес, 3 ч.л. тахан от арабския магазин и 3 ч.л. агаве+ 250мл вода)
Обяд: Домат, краставица, 2 цели сварени яйца и 2 белтъка
Вечеря: Домат, краставица, консерва риба тон в собствен сос + шепа кълнове мунг

Течности и добавки: мака с какао в равни количества с малко вода; чай зелен, коприва, бяла бреза, мента + вода = над 2л

EDIT: за обяд беше рибата с добавка 100гр червен боб, следобедната закуска беше домат с още 100гр боб, а за вечеря един яйце, два белтъка и 100гр сирене + салатата

Мнението беше редактирано от Шош на 12.05.13 20:35.

12.05.13
08:56

казано от Шош на 12.05.13, 06:53:

Сусамчино (1 ч.л. нес, 3 ч.л. тахан от арабския магазин и 3 ч.л. агаве+ 250мл вода)

Защо?!? (puke)

ШО

12.05.13
11:14

казано от Маргарита Манева на 12.05.13, 08:56:

казано от Шош на 12.05.13, 06:53:

Сусамчино (1 ч.л. нес, 3 ч.л. тахан от арабския магазин и 3 ч.л. агаве+ 250мл вода)

Защо?!? (puke)

Не е направено съобразно “незаменимите” качества на нес кафето, просто ми е изключително вкусно :)

ШО

13.05.13
11:48

Закуска: зелен чай неподсладен, шейк (1 банан, шепа кашу, две щипки пчелен прашец, 200мл вода, 1 суп.л. чия)
Закуска 2: Сусамчино (ч.л. нес, супена и малко тахан, две фурми, 200мл вода)
Тренировка във фитнеса - силова, след нея едно сварено яйце и 2-3 фурми
Обяд: салата домат, краставица, бъркани едно цяло яйце и два белтъка
Вечеря: пъстърва във фолио + тиквички на тиган, домати и краставици

Течности и добавки: мака с какао, чай, вода - над 3л

Рецептата за пъстървата

* Тиквичките са нарязани на филийки 5мм, разбъркани хубаво с 5-6 суп.л. зехтин, сухи копър и магданоз и направо на тиган с незалепващо покритие.

Ако има промени в менюто както винаги ще едитвам по-късно :)

EDIT: заменила съм яйцата на обяд с 30гр кашкавал на тигана без мазнина + тиквичките на тиган, а към общата храна за деня слагам и късния следобед - 4-5 фурми топнати в буркана с тахан, 20гр белен суров слънчоглед към вечерята

Мнението беше редактирано от Шош на 14.05.13 13:33.

ШО

14.05.13
13:39

Днес:

Закуска: зелен чай, шейк (банан, шепа кашу, две щипки пчелен пашец и суп.л. чия + 200мл вода)
Тренировка: велоергометър 20 мин интервално 45/15. Трудността е такава, че повече от 45 сек. да не мога да изкарам въртейки, общо 5,3км разстояние
Закуска 2: след тренировката 3 суп.л. конопено семе и 3 фурми топнати в буркана с тахан
Обяд: Домат, краставица, зелена чушка, магданоз и 100гр козе сирене Маджаров
Вечеря: Домат, краставица, зелена чушка и 200гр сьомга консерва в собствен сос + тиквичките от вчера (ЕДИТ)

Течности и добавки: обичайните 2-3л вода и чайове и мака с какао за лесно преглъщане :) хлорела (ЕДИТ)

Размисли и страсти:
дойде ми доставката спирулина, хлорела, конопен протеин и голям буркан агаве. Чудя се дали е добре едновременно да включа спирулината и хлорелата или да започна няколко дни с едното и после да добавя другото. Има ли някакво значение изобщо? А и не знам как да приемам конопения протеин като дозировка...

ЕДИТ: 30 мин преди вечеря равна чаена лъжичка хлорела в лимонов сок + тиквички от вчера към вечерята

Мнението беше редактирано от Шош на 14.05.13 19:36.

ШО

14.05.13
19:40

Мисля да приемам хлорелата и спирулината сутрин с малко лимонов сок, успоредно с маката с какао, а конопения протеин 1-2 суп.л. в шейк (с ядки, банан, фурми, кокос, канела, каквото ми е вкусно в момента) след тренировка, който да приемам за едно хранене. Имам друга чуденка, обаче - тъй като тренирам сутрин, [strong]какво да хапна преди тренировката, за да имам повечко енергия. Не, че не мога да тренирам на гладно, но хапнала ми е по-добре, имам повече настроение, желание за движение и реално сили за целта.
Приемам препоръки всякакви! :)

14.05.13
21:36

казано от Шош на 14.05.13, 19:40:

Имам друга чуденка, обаче - тъй като тренирам сутрин, [strong]какво да хапна преди тренировката, за да имам повечко енергия. Не, че не мога да тренирам на гладно, но хапнала ми е по-добре, имам повече настроение, желание за движение и реално сили за целта.

Зависи колко преди тренировката смяташ да хапваш...На мен “нищо” ми изглежда добре като вариант, ако нямаш поне час-час и малко промеждутък ;)

ШО

14.05.13
21:45

казано от Маргарита Манева на 14.05.13, 21:36:

На мен “нищо” ми изглежда добре като вариант, ако нямаш поне час-час и малко промеждутък ;)

Поне час-два имам след ставане, докато дойде време за тренировка. Едва отворила очи нищо не мога да свърша, та става едно неядене плюс тренировка от 2-3 часа след сън. Варианти като тахан с агаве/фурми/ядки в рамките на 2 суп.л. дали е подходящо час преди тренировка, според теб?

14.05.13
21:49

2-3 часа не са толкова много. Ако ти е комфортно, тренирай си на гладно.
Ако пък ти се закусва, прабвай с нещо малко и мазно - тахан с разни неща в неголеми количества (както си посочила) е прекрасно предтренировъчно зареждане. Аз лично свикнах да закусвам, и сега първата ми работа като отворя очи е да посегна към буркана с тахан. :)

ШО

14.05.13
21:54

казано от Маргарита Манева на 14.05.13, 21:49:

2-3 часа не са толкова много. Ако ти е комфортно, тренирай си на гладно.
Ако пък ти се закусва, прабвай с нещо малко и мазно - тахан с разни неща в неголеми количества (както си посочила) е прекрасно предтренировъчно зареждане. Аз лично свикнах да закусвам, и сега първата ми работа като отворя очи е да посегна към буркана с тахан. :)

Е решихме го! :) Благодарско! Между другото ми харесва как се храниш. не, че имам желание да изключа рибката и млечните, ама ми харесва да те чета :)

ШО

15.05.13
09:28

Днес:

Предтренировъчна закуска: 2 препълнени лъжици таханов бъркоч (тахан+агаве+орехи 20гр+бадеми 30гр+лъжица конопен протеин = общо количество в буркан от голяма лютеница Олинеза)
Тренировка: Интервално вело като вчера 45/15 за 20 мин
Закуска 2: След тренировка шейк (банан, шепа кашу, супена лъжица конопен протеин, равна ч.л. канела, суп.л. чия, две суп.л. агаве, 200мл вода)
Обяд: домат, краставица, зелена чушка, 100гр козе сирене, шепа кълнове
Вечеря: като обяда

Течности и добавки: чай зелен, коприва, бяла бреза, вода - 2-3л; преди закуска мака с какао, спирулина и хлорела със сока на половин лимон (блях!)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1