чистене 90кг.

Темата е заключена.
Прескочи до:

14.05.13
15:43

Здравейте. Занимавам се активно със силови спортове (лостове/фитнес) от вече 2 год. и половина. От октовмври 2012 започнах да ходя сер. на фитнес, покачих 15 кг, без добавки - 90 кг. 41 ръка. Но пресата малко се поскри, за това сега започвам да чистя днес ми е първия ден, няма да спазвам някоя конкретна диета, а просто ще се ограничам от въглехидрати вечер а и през деня г/д.
Днес ми се пада почивен, тренирам по 5 дневен с плит + 1 ден за преса. Ето и менюто ми днес?

11:00 - 3 филий пълнозърнест хляб с свински гърди
13:00 - пиле с грах  без хляб
15:00 - 3 кебапчета, половин питка бял хляб и един айрян
18:00 - същото като закуската
19:00 - кардио
20:00 - шоколад (след тренировъчен бърз въглехидрат)
20:30 - омлет - 3/4 яйца + месо
22:30 - салата + месо
23:30 - извара

ще се радвам да прочета критиките ви, както и съветите ви :))

Защо се храниш 8 пъти дневно?
Защо ядеш шоколад след тренировка?
Как ходиш сер на фитнес?

14.05.13
15:51

Извинявам се за правописните грешки, но много бързах.

Мнението беше редактирано от Хаджиев К. на 14.05.13 15:54.

14.05.13
15:53

е с какво да въстановя изхабения гликоген, освен с нещо сладко?
и какъв съвет ще ми дадеш. по колко пъти да се храня

Колко гликоген си изхабил с 1 час кардио? :D

казано от Хаджиев К. на 14.05.13, 15:53:

Сигурен ли си, че изчерпваш гликогена до степен, изискваща бързо зареждане? ;)
До колко шоколадът е подходящ за такова зареждане е отделен въпрос.
Не се налага да се храниш толкова често. За мен 3-4 качествени хранения дневно, правилно разпределени във времето, удовлетворяват нуждите на поне 95% от трениращите извън професионалния спорт.

Няма нужда от бързане докато пишем. По-важно е да се разбираме и уважаваме. :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.05.13 16:01.

14.05.13
16:21

казано от Хаджиев К. на 14.05.13, 15:53:

То е отделен въпрос, че след тренировка ако ядеш въглехидрати (бързи или бавни-без значение), ще спреш протеиновия синтез чиито нива са най-високи след тренировка и ще унищожиш нивата на растежния хормон. Но, доколко тези неща ще имат ефект върху външният ти вид е друг въпрос. Кольо те насочи правилно. :)

14.05.13
17:23

значи ме съветвате след тренировка да не приемам никакви въглехидрати, ОК. Чувал съм, че нуждата от възстановяване на гликогенния запас непосредствено след тренировка, било мит. Да приемем, че е така, но все пак има ли нужда да приемам въглехидрати в някоя част от денонощието ( по възможност посочете коя и какви да бъдат те) и другият въпрос които ме мъчи, е че ходя втора смяна на училище и си лягам късно към 1-2 часа и ставам към 11, да докарвам 9-10 часа сън, но се притеснявам дали оказва влияние върху мускулният растеж този нестандартен сън макар и цикличен.
П.с: Благодаря ви за мненията до тук. Ще ви бъда още по-благодарен ако ми отговорите и на тези въпроси : )).

Моето лично виждане по тези въпроси е следното - след тренировка нямаш нужда от захар наистина, особено пък когато искаш да понамалиш телесните мазнини. Прибери се в къщи и хапни спокойно - пълноценна качествена храна. Нека тя да съдържа въглехидрати, но нека да не са захар или хляб, старай се да са комплексни (сложни). Не е особен проблем, ако това се случва вечер. Независимо кога тренираш, следтренировъчното ти хранене може да съдържа въглехидрати. Според мен въглехидратите за деня спокойно можеш да ги разпределиш между не повече от 2 хранения, като едното ти е след тренировка. Можеш да ги събереш и всичките след тренировка. Между другото, описаното от теб меню съдържа такова количество въглехидрати, с което не виждам особени шансове да намалиш телесните си мазнини.

Колкото съня... не знам какво налага да си лягаш около 1-2 часа след полунощ, но гарантирано това не е училището. Реално 9-10 часа сън са екстра, но ги измести по-рано във времето.

15.05.13
14:03

Благодаря ти Колка.. само не разбирам защо да ям въглехидрати вечер било то и сложни, след като до колкото съм информиран, метаболизма е най-бавен през втората част на денонощието и се натрупват като мазнини..
ето и програмата  ми за днес:
11:00 - Макарони
12:00 - хапнах малко мусака (без хляб) притеснен, че закусакта не е достатъчна
15:00 - 3 кебапчета + питка бял хляб
17:00 - мусака (без хляб)
18:00 - тренировка гърди, 4 упражнения (лег, полу лег, флайс, кофички)
19;30 - омлет (3 яйца с месо и сирене)
22;00 - салата ( с много сирене) + кофичка кисело мляко
23;00 - извара

Мнението беше редактирано от Хаджиев К. на 15.05.13 14:04.

казано от Хаджиев К. на 15.05.13, 14:03:

...само не разбирам защо да ям въглехидрати вечер било то и сложни, след като до колкото съм информиран, метаболизма е най-бавен през втората част на денонощието и се натрупват като мазнини...

Не съм съгласен с това, особено ако тренираш късно следобед или вечер...
...както на теория, така и на практика. :)

P.S. Жокер - потърси информация за връзката между физическото натоварване и интензивността на метаболизма.

Както и да е... страх те е да поставиш под съмнение кварталната митология. :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.05.13 14:25.

15.05.13
14:39

Виждам, че си компетентен по темата и не бих си позволил да споря. Би ли изразил мнение за менюто ми днес? Благодаря ти : ))

Компетентен... предпочитам да не поемам тази отговорност.
Да речем, че съм опитвал това-онова и чета тук-там. :)

Колкото до хваната ти... тая питка с кебапчетата продължава да ми вади очите. :) Не виждам източник на мазнини в тази храна, това не е добра идея. Ако трябва да се справя точно с тази храна, която си описал, бих обединил храната в 11, 12 и 15 часа, храната в 17 ще я преместя при омлета след тренировка, ще обединя и храната в 22 и 23 часа. Ще се получат 3 хранения за деня, в краен случай бих оставил кебапчетата в 15 часа като самостоятелно хранене (та да станат 4). Как ходиш да тренираш 1 час след хранене - не знам... или толкова си ял, или толкова си тренирал. :)

P.S. Ива Савов в долното мнение ти е казал какво всъщност би следвало да направиш.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.05.13 15:12.

15.05.13
15:08

Ако позволиш,и аз ще изразя мнение за менюто ти днес :). Първият качествен източник на белтъчини, които виждам е в 19:30. Важно е всяко хранене да съдържа белтъчини от месо, млечни продукти, риба...Към макароните бих добавил 2 яйца. Не бих разчитал на кебапчетата и каймата в мусаката за достатъчно месо. Вярно, излиза малко по скъпо, но гледай да вкараш в менюто пилешко и риба. Към изварата бих добавил шепа бадеми. ;)

15.05.13
15:13

И аз да попитам, защото гледам Кольо Пияндето е споменал за комплексни(сложни) въглехидрати , та спагетите,картофите,ориза,макароните( не съм сигурен дали са сложни въглехидрати) 1 час след тренировка удачно ли е?

казано от Иван Митин на 15.05.13, 15:13:

И аз да попитам, защото гледам Кольо Пияндето е споменал за комплексни(сложни) въглехидрати , та спагетите,картофите,ориза,макароните (не съм сигурен дали са сложни въглехидрати) 1 час след тренировка удачно ли е?

В моите очи - да, ОК са, въпреки че оризът малко не е в тази група, според мен... до известна степен и картофите, но не е чак толкова важно. Ако можеш, предпочитай пълнозърнеста паста. Аз включвам и бобовите храни.

15.05.13
15:23

казано от Кольо Пияндето на 15.05.13, 15:19:

казано от Иван Митин на 15.05.13, 15:13:

И аз да попитам, защото гледам Кольо Пияндето е споменал за комплексни(сложни) въглехидрати , та спагетите,картофите,ориза,макароните (не съм сигурен дали са сложни въглехидрати) 1 час след тренировка удачно ли е?

В моите очи - да, ОК са, въпреки че оризът малко не е в тази група, според мен... до известна степен и картофите, но не е чак толкова важно. Ако можеш, предпочитай пълнозърнеста паста. Аз включвам и бобовите храни.

ОК , благодаря за отговора.

15.05.13
20:39

а дали е пагубно, ако след тренировка не приемам въглехидрати, а ги взема чак на сутринта (защото някак не мога лесно да се отърся от клишето за въглехидратите нощем), а и ще може ли да ми посочиш някой източници на мазнини (по възможност евтини) който да  включа в менюто въз основа на критиката ти за тях, Колка..

Почни да четеш из форума

15.05.13
20:56

Виждам, че въпросът ти е зададен към Кольо, но ще си позволя пак да си дам мнението :). До колкото съм запознат, въглехидратите след тренировка отиват за зареждане на гликогена и няма да се отложат като мазнини. Такаче на твое място задължително бих хапнал въглехидрати след тренировката.За сметка на това можеш да намалиш мусаката и белия хляб и също така да го заместишс пълнозърнест. Относно източниците на мазнини, тях можеш да си набавяш от зехтин, който да слагаш в салатата, от яйцата и от млечните продукти (сирене, мляко и др.),също и от ядки- бадеми, орехи, но те не са много евтини. Зехтинът също не е евтин, но и не трябва да го купуваш всеки ден. Най-лесно можеш да набаваш мазнините от яйцата и млечните продукти.

казано от Хаджиев К. на 15.05.13, 20:39:

а дали е пагубно, ако след тренировка не приемам въглехидрати, а ги взема чак на сутринта (защото някак не мога лесно да се отърся от клишето за въглехидратите нощем)

Пагубно - не, със сигурност. Ще те “разочаровам” до край, обаче - определено смятам, че спокойно можеш да минеш без въглехидрати сутрин. Казвам ти го като човек, чиято закуска до преди близо година винаги е съдържала въглехидрат. Преди малко повече от една година просто махнах въглехидратите от закуската, кратко и ясно - закусвам белтъчини и мазнини. Най-простичкият пример - 6 яйца, едричко парче сирене и хубавка бучка масло (бъркани в тиган). Толкова. Резултатите? Перфектни. Никакви проблеми с мускулна маса, сила и възстановяване, спокойно си изкарвам до обяд. Когато закуската ми имаше въглехидрати трудничко изкарвах без междинно хранене до обяд. Факти и личен опит, нищо повече. Ето ти моето хранене, за да се ориентираш в това, което казвам:

Закуска (7:30-8:00) - 6 яйца, около 100-120 g сирене, едра бучка масло
Обяд (12:30-13:00) - 300 g месо, около 150 g гарнитура (въглехидратна храна) и 50-60 g сурови бадеми
[тренировка от 19:00 до 21:00]
Вечеря (около 21:30) - 300 g месо, около 150 g гарнитура (въглехидратна храна)
Преди лягане (около 23:30) - 200 g извара и 50-60 g сурови бадеми (или 200 g заквасена сметана)

При такова хранене бях близо 8 месеца при 6 тренировки седмично (90 kg съм, 191 cm висок, имам снимки в галерията си). От известно време (около 10 дни) експериментално махнах въглехидратите и от обяда и да ти кажа - не усещам липсата им. Леко бутнах мазнините нагоре, за да компенсирам намалената енергия от липсващите въглехидрати. Продължавам да тренирам 5-6 пъти седмично, от които 3 пъти задължително са тежки щанги.

Категорично НЕ твърдя, че това е най-добрата схема на хранене в Галактиката и съвсем не държа да започнеш да се храниш точно по този начин. Просто показвам, че истината е доста различна от това, което масово си представят хората. Просто няма начин да се върна на 6-7 хранения дневно, както бях години наред. Освен, че е далеч по-неудобно, има и по-сериозни причини да не се храниш през 2 часа.

казано от Хаджиев К. на 15.05.13, 20:39:

ще може ли да ми посочиш някой източници на мазнини (по възможност евтини) който да  включа в менюто въз основа на критиката ти за тях, Колка..

Иво вече спомена някои, но все пак телеграфно да повторя - всякакви сурови ядки, маслини и зехтин, тахан, масло, сланина и бекон, сметана (заквасена или бита). Съответно не бягаш от жълтъците на яйцата и пълномаслените млечни продукти (особено сирене и кашкавал).

16.05.13
00:05

Хапвай 100 на грама въглехидрати сутрин до вечерта ти е паднала кръвната захар,думкай мазнини и мръви и ще очистиш,МОЖЕ ДА МИНЕШ И БЕЗ ВЪГЛЕХИДРАТИ ЗА МЕ СЕЦ НО, може да минеш и на хемодиализа(няма застраховани)може и да не минеш ,най добрия случай като ги ограничиш до край ще затъпееш или ще бъдеш разсеян( ако си прекалено умен никой няма да забележи)Най много да забравиш къде си паркирал колата някой ден ... докато не изадеш един шоколад за да се сетиш.И в двата случая ще очистиш мазнини.

Мнението беше редактирано от viperа berus на 16.05.13 09:10.

16.05.13
01:06

казано от viperа berus на 16.05.13, 00:05:

Хапвай 100 на грама въглехидрати сутрин до вечерта ти е паднала кръвната захар,думкай мазнини и мръви и ще очистиш,може да минеш и без въглехидрати за месец ,но може да минеш и на хемодиализа(няма застраховани)може и да не минеш ,най добрия случай като ги ограничиш до край ще затъпееш или ще бъдеш разсеян( ако си прекалено умен никой няма да забележи)Най много да забравиш къде си паркирал колата някой ден ... докато не изадеш един шоколад за да се сетиш.И в двата случая ще очистиш мазнини.

Пич, не говори глупости и не плаши човека. Звучиш ми като приказките на доктор Емилова. Ако за затъпяването имаш предид, че нервната система работи само на глюкоза си в грешка (ето един цитат от Lyle McDonald - The Ketogenic Diet : Under ‘normal’ dietary conditions, the body runs on a mix of carbohydrates, protein and fat.
When carbohydrates are removed from the diet, the body’s small stores are quickly depleted.
Consequently, the body is forced to find an alternative fuel to provide energy. One of these fuels is
free fatty acids (FFA), which can be used by most tissues in the body. However, not all organs
can use FFA. For example, the brain and nervous system are unable to use FFA for fuel ;
however, they can use ketone bodies.”)
Плюс това тялото може да си произведе само (даже да не приемаш никакви въглехидрати, което става много трудно).

Мнението беше редактирано от Петър на 16.05.13 01:07.

Хапвай 100 на грама въглехидрати сутрин до вечерта ти е паднала кръвната захар... може да минеш и на хемодиализа... ще затъпееш или ще бъдеш разсеян...

Я пак?
Посочи научна обосновка на това твърдение, моля.
Не твоето мнение (него го виждам), а експериментално доказателство за тези неща.

Понякога искрено съжалявам, че не възприехме стратегията да отстраняваме видимо погрешните и подвеждащи мнения от форума. Ако не се аргументираш адекватно, ще маркирам мнението ти, за да не се объркват четящите. Този форум е достатъчно толерантен към различни гледни точки, но е редно да се знае кои твърдения са далеч от истината.
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Хаджиев К, виждам, че трябва да уточня един детайл за храната, която ти описах горе. Теглото на въглехидратните храни (гарнитурите) не е за тях в суров вид, както е всичко останало, а в сготвен. В общия случай това прави около 100 g въглехидрати дневно. От доста време е така. Не ходя на хемодиализа и без проблем си намирам колата сутрин.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.05.13 07:54.

16.05.13
08:42

Научната обосновка съм аз.

16.05.13
08:57

Ти кой беше? :D
Аз тренирам на 40-60 грама въглехидрати дневно.

Въздържай се тогава, ако обичаш.
Ръката ми е много лека и окото ми не трепва когато почиствам форума.

16.05.13
09:01

1. Кръвта ви ще стане киселинна
Кръвното pH трябва да бъде до 7.0. Когато кръвта стане наситена с киселини, тялото само оправя нещата, като опростява състава и. Най-основният елемент в тялото е калцият. Костите отпускат калций в кръвта, който след това се съединява с киселинните вторични продукти от протеина, като така връщат кръвта в неутрално ниво. И тук става така, че здравите кости вече не са толкова здрави и може да кажем привет на остеопорозата.
2. Може да се развият камъни в бъбреците
Това може и да не ви звучи толкова лошо, но само докато не осъзнаете, че тялото трябва да махне всичкия този калций, които е в кръвта. Това става в бъбреците, където се натрупва като камъни, които чакат да бъдат изхвърлени. Това е от многото теории за формиране на камъни в бъбреците. Затова внимавайте по колко протеин приемате за да може той да бъде усвоен оптимално от тялото ви.
Друго нещо, за което е отговорно прекаленото приемане на протеин е, че може да докарате тялото си в състояние, познато като кетоза. Независимо какво сте чели преди, продължителната кетоза е вредна за бъбреците. Тялото ви ще започне да гори мазнини за да си набави енергия, което е добре, но това е за сметка на пълна липса на въглехидрати, което пък е лошо.
Много медицински разработки свързват кетозата с физиологично състояние с хроничен глад. Глюкозата е считана за предпочитания енергиен източник за всички клетки в тялото, а при кетозата настъпва криза заради липсата на въглехидрати в диетата. Дългото време в кетоза се счита за опасно състояние, което ненужно натоварва черния дроб и разгражда мускулната тъкан.

16.05.13
09:02

Щом ти си научната обосновка, или не си компенсирал енергийните нужди с достатъчно мазнини, или имаш някакъв здравословен проблем.

За каква кетоза говорим при 100 g въглехидрати дневно (което в случая е над 1 g/kg)?
Къде тук има свръхвисок прием на белтъчини?

16.05.13
09:08

Ти не четеш писах ако приема 100 гграма добре ,ако не приема нищо лошо,да се надява да са му здрави бъбреците,може да си кара без въглехидрати цяла година но може и на 1 месец да е в болница ...руска ролетка зависи кой в какво здравословно съсояние е ...Това пък е ваша статия  http://www.bb-team.org/articles/3404_kravna-zahar-mozak-i-nvd

казано от viperа berus на 16.05.13, 09:08:

Ти не четеш писах ако приема 100 гграма добре ,ако не приема нищо лошо,да се надява да са му здрави бъбреците,може да си кара без въглехидрати цяла година но може и на 1 месец да е в болница ...руска ролетка зависи кой в какво здравословно съсояние е ...Това пък е ваша статия  http://www.bb-team.org/articles/3404_kravna-zahar-mozak-i-nvd

Освен това глюкоза може да бъде синтезирана от организма и от другите хранителни вещества - белтъчини и мазнини, или по-точно аминокиселини и глицерол. Тези реакции носят името “глюконеогенеза”.

Източник: Кръвна захар, мозък и НВД http://www.bb-team.org/articles/3404_kravna-zahar-mozak-i-nvd#ixzz2TQvWUHOX
Follow us: @bbteam on Twitter | bbteam on Facebook

Това е твоят цитат. Спри с глупостите и като преминеш от vipera berus в homo sapiens sapiens - ела пак.

казано от viperа berus на 16.05.13, 09:08:

Ти не четеш писах ако приема 100 г грама добре ,ако не приема нищо лошо,да се надява да са му здрави бъбреците

Как стана така, че всички разбрахме едно, а се оказа, че ти имаш предвид нещо съвсем друго?
Къде тук говорим за режим, който е лишен от въглехидрати?
Останалото - от Херцог Трън.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.05.13 09:14.

16.05.13
09:15

Хапвай 100 на грама въглехидрати сутрин до вечерта ти е паднала кръвната захар,думкай мазнини и мръви и ще очистиш,.........МОЖЕ ДА МИНЕШ И БЕЗ ВЪГЛЕХИДРАТИ ЗА МЕ СЕЦ НО............, може да минеш и на хемодиализа(няма застраховани)може и да не минеш ,най добрия случай като ги ограничиш до край ще затъпееш или ще бъдеш разсеян( ако си прекалено умен никой няма да забележи)Най много да забравиш къде си паркирал колата някой ден ... докато не изадеш един шоколад за да се сетиш.И в двата случая ще очистиш мазнини.

Не ви знам

не ви знам какво разбирате.......написал съм го точно и ясно какво ще стане със и без гориво

Мнението беше редактирано от viperа berus на 16.05.13 09:16.

Много неща могат да се случват, тук случаят не е такъв. Съответно - разводняваме дневника със странична дискусия... при това - не особено конструктивна, предвид на естеството й. За кетозата има достатъчно теми - демонстрирай знанията си там.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.05.13 09:19.

16.05.13
09:20

Пиша му на момчето какви са вариантите ако реши да стига до крайности.Само неможах да разбера каква беше тая приказка на херцкок дрън с глупостите и каква е тая агресия.

Мнението беше редактирано от viperа berus на 16.05.13 09:31.

16.05.13
09:55

Човекът ще се уплаши като види какъв спор се е заформил :D . Хаджиев, в крайна сметка изводът е да не се притесняваш и да приемаш около 100 гр въглехидрати на ден, както в менюто дадено от Кольо ;)

казано от viperа berus на 16.05.13, 09:20:

...каква е тая агресия.

Каквото повика:

казано от viperа berus на 16.05.13, 08:42:

Научната обосновка съм аз.

...точно такова ти се обади! :)

казано от viperа berus на 16.05.13, 09:20:

Пиша му на момчето какви са вариантите ако реши да стига до крайности.Само неможах да разбера каква беше тая приказка на херцкок дрън с глупостите и каква е тая агресия.

Само не мога да разбера какво търсиш още тук? Очевидно приказваш глупости и заблуждаваш автора, казаха ти го няколко човека, а ти настояваш?

П.П. “Херцкок Дрън” няма да го коментирам, че ще изляза съвсем от добрия тон и ще създам работа на адаша.

П.П.2 Кольо, идеята за модерацията на откровените глупотевини изглежда все по-примамлива :)

16.05.13
10:14

Хаджиев просто искаше мнения и препоръки за храненето му и не мисля, че е споменавал за стигане до крайности, а ти viper, говориш за хемодиализа, затъпяване и забравяне къде си е паркирал колата... е как да стане :D

Мнението беше редактирано от Иво на 16.05.13 10:15.

16.05.13
12:15

хаха благодаря ви момчета за заформилата се дискусия, която до голяма степен успокои нарастващото притеснение в мен след като прочетох мнението на ‘’змията’‘. Днес ще разделя деня си на 2, ще напиша деня си до след тренировка, а след това ще публикувам и останалата част, понеже нямам търпение да науча нещо ново и днес. Взел си бележка от Колката (дано да не ми се сърди за това обръщение), днес ще се храня 4 - пъти, ето ги и първите 2 хранения:

събудих се в 10 и 30: хапнах 5-6 макарона за да спра катаболните процеси в организма
11:00 - подготвен психически за съчетаните 2 хранения, изядох една чиния - пиле с ориз (без хляб) и една купа макарони (бели,къдрави).
15:00 - ще ям Кебапчета (този път ще хвърля питката в коша, или ще я дам на някое куче, все тая)  + айрян.

19:00 - тренировка - гръб (набиране с тежест, Гребане с дъмбел, мечка,  дърпане да долен скрипец, тяга )

другите 2 хранения, после.
От вчера вкъщи имам сланинка, моля дайте мнение кога е най-добре да я ям, и въобще добре ли е да я ям, а какво мислите за мазнините вечер?
А сега стискайте палци да стигна до училище, че след това ядене се движа като тролей.

Мнението беше редактирано от Хаджиев К. на 16.05.13 12:19.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1