20.05.13
16:55
Здравейте! :)
Предварително се извинявам, разбира се, ако на темата не ѝ е тук мястото.
Та, чудех се .. тук и там чета за ядките и полезното им действие, но навсякъде се споменават главно бадемите, фъстъците, орехите .. Никъде нищо написано не видях за ядките от костилките на кайсиите.
Дайте мнение за тях, могат ли да заместят бадемите, примерно, или ядките като цяло (като няма друго). Полезни ли са, вредни ли са .. Забелязах, че в сайта ги няма и хранителните им стойности.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 20.05.13 16:57.
Те са нетипични , не се продават по магазините и обикновено хората не ги използват , затова няма много информация за тях.Някой може и да знае , нека сподели.
Още нещо не точно по темата, но...полезно според мен :)
http://www.moreto.net/novini.php?n=211139
20.05.13
22:09
#4
Благодаря! :) Само това, че имат силен и горчив вкус .. май са ги объркали с праскови.
20.05.13
22:13
#5
“В кайсиевите ядки има до 20% белтъци, до 58% мазнини, до 8 % въглехидрати. Енергийната стойност е 500-700 kkal/100 g.”
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=191210
(shake) хм
Мнението беше редактирано от Dale Cooper на 20.05.13 22:15.
21.05.13
14:10
#7
продават се в супермаркетите в пакетчета наред с останалите на прилична цена
досега не съм попадала на горчиви-имат приятен бадемов вкус, но са по-твърди
след многократни “експерименти” -опустошаване на пакетчета, мога да отрека твърдението, че в 100 гр имало смъртоносна доза амигдалин , еле пък че 2-3 бр. били опасни :)
21.05.13
14:13
#8
http://shop.mikroferma.com/-/83—.html
аз съм си вземала такива-ако има опасност тя е от парченца костилки-да си счупиш някоя пломба
казано от Queen Kobra на 21.05.13, 14:10:
продават се в супермаркетите в пакетчета наред с останалите на прилична цена
досега не съм попадала на горчиви-имат приятен бадемов вкус, но са по-твърди
след многократни “експерименти” -опустошаване на пакетчета, мога да отрека твърдението, че в 100 гр имало смъртоносна доза амигдалин , еле пък че 2-3 бр. били опасни :)
Тва , че били смъртоностни според мен е казано от човек , които не ги обича ..Като бях малък по село като се правят компоти и като ги зачукаме .. изяжали сме по една торба..Мисля, че специално на зарзалата костилките горчаха.
Понякога се използва и наименованието зарзала, което идва от персийското „зард-алю“ и означава жълта слива. Зарзалите обаче са по-дребни и малко по-кисели от облагородените кайсии. Общоприетото наименование „кайсия“ на български е заимствано от турския език.