22.05.13
02:26
Привет колеги :)
Това ми е първата тема в форума, съжалявам ако не е на правилното място
През зимата спазвах строго Високо въглехидратна диета и успях да стана от 69 на 73-4 кг от ноември до април.На 16 съм.Висок съм около 1.77-8
През това време тренирах най-вече у дома и на лостове, като у дома разполагам с дъмбели, тежести и щанги
От 2013 започнах да ходя на фитнес редовно. Преди това съм ходил, но просто ей така да видя как е в зала.
Знам, че лятото не е сезонът за покачване на ММ, а за чистене, но искам да ви попитам дали програмата която си съставих (разбира се съобразена с добър хранителен режим за покачване на килограми)
е добра и ще има ефект за покачване на ММ, тъй като целя до другата година да кача около 10 килограма.
Самата програма е 3дневна, просто защото нямам възможност да ходя повече от 3 пъти в зала, но през другите дни ходя 2 пъти на лостове, което прави 5 тренировъчни дни.
Ето я и програмата:
Ден 1
Гърди и трицепс
1.Лег,изтласкване на щанга 1 серия за загряване без тежест, 4х8/10
2.Полулег,изтласкване на щанга 4х8/10
3.Повдигане на дъмбели от лег 4х8
4.Флайс с дъмбели 4х8
90% от случаите като 5 упражнение правя и кофички жиронда, понякога добавям и пек-дек
Дотук с гърдите, трицепса идва
1.Френско разгъване с щанга 4х10
2.Сгъване зад врат с дъмбел 3х10
3.Кик-бек 3x12
Ден 2
Гръб,трапец и бицепс
За загрявка: Набиране на лост с широк хват 3х10
1.Гребане с щанга 4х10
2.Пулдаун отпред с широк хват 4х10/12
3.Издърпване на долен скрипец 4х10
4.Пулдаун зад врат с широк хват 4х10/12
Мъртва тяга не правя. Алтернативни упражнения са ми: разтваряне на пек-дек машина, железен кръст,гребане с дъмбел
Бицепс:
1.Сгъване с въже от долен скрипец 4х10
2.Сгъване с дъмбели 4х12
3.Сгъване с щанга 4х12
4.Сгъване с надхват (за предмишница) 4х12
Трапец:
Повдигане на дъмбели (понякога щанга) 4х15
Ден 3
Рамена и Крака (1во крака правя, след това рамене)
1.Повдигане на ръце с дъмбели напред 4х8
2.Раменни преси от седеж с дъмбели 4х8
3.Повдигане на ръце встрани 4х8
Крака
1.Бедрено разгъване 4х10/12
2.Клек с щанга 4х8
3.Лег преса 4х8
4.Бедрено сгъване 4х10/12
5.Калф машина 4 х 20
Очаквам мненията ви :)
Благодаря
Темата беше редактирана от Димитър Маринов на 22.05.13 16:12.
за гърди не ти трябват повече от 4 упражнения ,сложи нещо и за долни гърди (напр. кофички или обратен лег) и махни единия лег.за трицепса е добре, но може да замениш разгъване на дъмбел зад глава с лег с тесен хват(пвави го като 1во упр).гърба е много зле.не ти трябват толкова скрипци и глупости.набирания,гребане,тяга и още нещо са достатъчни.а мъртва тяга трябва да правиш също.тези упр. ,които си дал за алтернаривни на тягата нямат нищо общо (алтернативи на тяга са хиперекстензии и гууд морнинг). също така много упражнения за бицепс-не прави повече от три(сгъване от стоеж,скотово сгъване,концентрирано сгъване).относно ден 3-не прави рамо преди крака.винаги почвай с голямата група.а и не прави раменни преси като второ .прави ги в началото,а повдигане напред замени с разтваряне встрани,а третото да ти е разтваряне от наклон.за краката-винаги почвай с клек,а за задно бедро може да сложиш една тяга с прави крака и ако искаш още едно упр за прасец..
Според мен от ноември до април си можел повече маса да качиш. Може да се дължи на генетиката ти, но може и да се дължи на липса на достатъчно възстановяване. Тези два допълнителни дни лостове мисля, че са излишни и няма да дават възможност на гърбът и ръцете да се възстановяват. Флайса го замени с кросоувър, а на мястото на повдигането от лег с дъмбели сложи кофички (4 упражнения за гърди). В тренировката за гръб ще е по добре вместо пулдаун да правиш набирания с тежест. Този долен скрипец за бицепс го махни. Два пъти си писал бедрено разгъване, предполагам, че едното е сгъване. Ще добре да споделиш и как смяташ да се храниш. :)
22.05.13
16:11
Благодаря за съветите!
За гърди ще махна изтласкването от полулег, кофички правя редовно, ако не е в фитнеса то на лостове като ходя.
За гърба остават гребането с щанга и дъмбел,
както казахте набиране с тежести и тяга..
А пък за 3тия ден краката ги правя преди раменете, просто така съм го написал в публикацията, а там където съм писал 2 пъти разгъване едното е сгъване да, допуснал съм грешка
Относно това че за 6 месеца грубо казано съм качил само 5 килограма, това вероятно се дължи на тренировките ми по карате, които са 3 пъти седмично.2 часа интензивно кардио, просто няма как да не окаже влияние, а и до скоро бях с контузия, така че нямам намерение да го спирам.Вероятно заради това, съм качил само 5 кг. Не знам..
А за храненето.. засега за лятото нямам определен режим, който да спазвам.. аз лесно чистя, но за зимата определено ще си направя хранителен режим консултирайки се със специалист, ще е нещо от сорта на 5-6 хранения дневно, голям прием на белтъчини, но засега не съм избрал конкретна диета.Също така и 2 дози суроватъчен протеин дневно.
Този на който съм се спрял в момента е
100% Оptimum Whey Gold Standard, като досега не съм пил никакви добавки.. все още обмислям дали има смисъл да пия протеин, но ще опитам да видя дали ще има някаква разлика. :)
Мнението беше редактирано от Димитър Маринов на 22.05.13 16:14.
22.05.13
16:45
Генерално - 5 силови тренировки седмично не са шега работа.
Трябва да възстановяваш наистина добре, ако искаш да прогресираш.
Гърдите - 4 упражнения са солиден обем и подбраните от теб ми се виждат еднообразни. Кофичките не ги пропускай и не ги оставяй накрая на тренировката, когато си поуморен - важно и основно упражнение е това. Съществува вариант да съставиш две комбинации от упражнения за тази група, които да редуваш всяка седмица.
Трицепс - не съм уверен, че трябва да правиш 3 упражнения за тази група. Според мен 2 са достатъчни. Френското разгъване не ми е по душа, признавам - излишен риск за рамене и лакти. Съвсем спокойно можеш да разгъваш на скрипец, а и да избутваш лост с тесен хват.
Гръб - набиранията могат (и трябва!) да бъдат много повече от загрявка. Пулдаун зад врат е лош избор за упражнение, съветвам те да го махнеш от тренировките си (носи прекалено голям риск за раменете). Както при гърдите, така и тук можеш да помислиш за упражнения, които да редуваш през седмица.
Бицепс - и за него смятам, че 2 упражнения са достатъчни. Той и трицепса участват достатъчно активно при повечето упражнения за големите групи.
Идеална програма не съществува, корекции винаги могат да се направят.
казано от Димитър Маринов на 22.05.13, 16:11:
все още обмислям дали има смисъл да пия протеин, но ще опитам да видя дали ще има някаква разлика.
Ако наистина гледаш на суплементацията с протеин по този начин, то моят съвет е - да, опитай. Давам ти го не защото имаш належаща нужда, а защото подходът ти е различен от този на масово срещаните млади хора по фитнесите. Протеинът не е вълшебство или гаранция за успех, но в някои случаи е от полза. Основните ти приоритети трябва да бъдат хранене, трениране и възстановяване.