Тренировъчна програма "INSANITY" ?

10.06.10
08:32

Здравейте на всички ! Съвсем нова съм в този форум и се надявам това да е правилното място за въпросите ми.
Преди 2,3 месеца реших , че е крайно време да се взема в ръце малко и започнах да търся упражнения , които да правя вкъщи .Започнах с 3 пъти седмично пилатес и 100 коремни преси , но след време като им посвикнах , реших че искам нещо по-интензивно и по-натоварващо , за да получа по-добри резултати . Принципно искам да сваля 2/3 кг , но по-важното ми е да се стегна цялостно и да изгоря досадните мазнини , които са плъзнали по цялото ми тяло :red: . И така търсейки , попаднах на Beachbody и по-специално на програмата Insanity. Хареса ми , че изглеждаше доста интензивна и реших да я започна . Вчера завърших първата седмица , но буквално ми изцеди силите , едвам си завърших вчерашната серия  :roll: .Днес почивам и после ме очакват още 7,5 седмици ...
Та въпроса ми е , някой запознат ли е с тази програма ? Дали резултатите , които гарантират са реални ( във фейсбука,намерих тяхна страница,пълна със снимки на фенове “преди-сега” , които наистина са бая впечатляващи  :roll: ) и общо взето как ви изглежда . Другото което ми прави впечатление е , че накрая на тренировката , треньора все казва ” Eat smart and drink your recovery formula ... ” Та за тази Възстановяваща Формула задължително ли е да се приема , смисъл без нея дали ще издържа на темпото ( всеки ден се правят , с един почивен ден ) ? Принципно никога не съм била много спортна натура и сега , когато реших че искам да стана такава , ми е доста трудно . Тренировките ги правя вечер ( тъй като нямам друго свободно време ) и сутрин едвам изпълзявам от леглото ,всичко ме боли и се чуствам доста изтощена . Бая почетох из форума за бърнъра Файър , като че ли ще ми помогне с тренировките , тъкмо и ще сваля някое и друго кило :-)  ?
Малко са ми объркани въпросите  :cheese:  , но се надявам някой да удари едно рамо .  %-P

10.06.10
08:57

Хм, така става когато хора като теб решат да направят нещо за тялото си, и се метнат на първия сайт показан от чичо гугъл за “beachbody”, “sixpack” и т.н.
И аз бях така де :) Но тук идва вече времето да разбереш най важното нещо. А именно -> ХРАНАТА.
Пича там ти е го е казал - “Eat smart and drink your recovery formula ... ” . Хубаво би било да ти обяснят какво се има в предвид преди да те пратят на зверските тренировки.

Обясни хубаво с какво се храниш, повреме на този “цикъл” който си подхванала.
Причината за умората ти, най-вероятно е недохранване. За яки тренировки се иска яко и качествено ядене!
А за добавки не дей мисли за момента.

10.06.10
09:20

Ми за храната малко ме е срам да говоря , като гледам как се хранят повечето тук ... :red:  Никога не съм била фен на диетите и не съм се интересувала от тях . Нямам навик да си броя калориите и общо взето ям , каквото дойде ...  :red: Не закусвам , хапвам нещо на обяд ( я баница , я сандвич или нещо готвено ) , следобяд някой друг сладолед или вафла (умирам за сладко  :red: ) и после вечеря към 20 ч., която вечеря допреди две седмици си беше цяла свинщина  :red: ( манджи,майонези,салати,сирене,хляб-тамън 2 филии,газиранко с храната и после задължително една,две вафли и/или халва :)  )
Обаче нещо понапълнях ( странно а  :lol: ) и вече вечерям по-скромно с половин филийка хляб и повечко вода преди ядене . Не че озни ден , след доста изтощителна тренировка , не сгънах 3 парчета баница ...  :red:
Общо взето , сега гледам просто да намалям от количеството на храната и не се ограничавам във вида и , но може и да се замисля над някоя диета ... Знам ли ?  :)

10.06.10
09:22

Не се замисляй за диети, а се замисли за това, да почнеш да се храниш с храна, а не с боклуци.

10.06.10
09:27

Опитвам се ...  :-)  Ама си е доста тежка задача , като цял живот си хапвал такива неща ...

Странно е да ограничаваш нещо, което го няма:
-закуска: истинска храна - 0
-обяд: истинска храна - малко месце, сиренце или нещо от рода, което го има в сандвича/манджата (ако са от магазин може и да не са истински)
-следобяд: бих сложил сладоледа към истинската храна, ако е домашен
-вечеря: истинска храна - сирене (ако е истинско), месо (от маджите), халва.
Т.е. истинската ти храна е за някоя 20-30кг жена и тренираш по доста изтощителна програма. Още повече, че не си спортна натура и тепърва навлизаш в тренировките.
Моят съвет е да започнеш по подходяща за теб програма и да се храниш повече:
- от сегашните неща премести халвата сутринта, а вафлите може да ги оставиш, но си намери протеинови такива (и сред тях има много сладки);
- манджите в никакъв случай не ги готви с олио, зехтина използвай за салатите, а при термична обработка - масло;
- опитай се да си намериш добри източници на храните, а не да са от магазина на ъгъла;
- ЗАКУСВАЙ!!!
Кои храни и тренировки са подходящи - из форума е пълно с информация.

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 10.06.10 09:35.

10.06.10
09:32

Менюто наистина ти е потрес. Нямаш грам протеин, но за сметка на това сумА ти тестено и сладко. Ясно , че изведнъж няма да стане , но опитай лека-полека да изключиш някои неща от менюто. Замени сладкото с плодове/малко черен шоколад 80%, хляба и баниците ги махни тотално. Разгледай женските дневници ;)

10.06.10
09:37

... ох...

Точно обратното трябва да направиш, да увеличиш храната за да се пребориш с умората, но пък да я подбираш качествена за да има ефект цялото начинание.
С това хранене няма да постигнеш особенни резултати.

Първо цъкни горе на бутона “Диети” и почвай да четеш. Когато нещо не ти е ясно - питаш.
Разбери какво значат неща като - Гликемичен индекс, хранителни стойности и състав, калории(не те карам да ги смяташ... просто се информирай), полезни и не толкова полезни мазнини (тук е най - честата грешка... “ама аз мазно не ям!!!!” да ама трябва а ядеш!)

Спираш джънк фуудс (чипсове, кроасани, вафли и т.н), спираш чистата захар, и избягваш продукти с голямо съдържание на захар, спираш тестените изделия, алкохола и газираното... (пий вода, по много). Плодовете ги ограничаваш до 1-2 макс на ден, и в първата половина на деня.
Яж  ядки, месо, яйца, зеленчуци, хляб без брашно (ако толкова не можеш без хляб), ориз (кафяв!), овес . Готви с зехтин.

(въглехидратните храни да са с нисък гликемичен индекс, само след тренировка по 20-30тина грама с висок за въстановяване - аз ям мед)

Не е толкова трудно, веднъж влезеш ли в ритъм, може спокойно да се почерпваш тук таме с приятели.

Надявам се че съм от полза, тук има хора които могат още повече да помогнат и дори да ме поправят ако съм сгрешил някаде. Но първо ти трябва да се поинтересуваш сама.

едит: пфф аз до кат го напиша тва, 64 мнения се изписали :)

Мнението беше редактирано от Draken на 10.06.10 09:38.

10.06.10
09:47

Благодаря на всички за отговорите ! Ами сега се старая да забравя за баниците и хлябовете (любимите ми неща  :-/ ) , опитвам се да закусвам ( днес изядох 1 банан и малко кисело мляко ) и горе-долу се взимам в ръце . А тези протеинови вафли , не се ли пълнее от тях ?
Иначе програмата ми харесва , засега смятам да я завърша ( ако имам сили де ) , понеже от другите упражнения и тренировки изобщо не се изпотявам и само дето по някакъв странен начин , упражненията за дупе ми го направиха по-голямо от преди  :roll: Вярно е , че е малко по-стегнато , ама расте ...
Интересно ми е , след тези 60 дни , какъв ще е резултата ,гледам че на някой доста добре се отразява  , искам да видя при мен как ще е .

10.06.10
09:53

Draken , мерси за изчерпателният отговор ! Еми то се е видяло , че ще се уча да ям правилно , няма накъде ... Преди да навърша 20 нямах никакви грижи отностно килограми , сланини и т.н , обаче 2 години по-късно и гледай какво става ... Представям си , какво ще е след 5 години ...  :smirk: 
Захващам се с четене , като гледам с колко много неща трябва да се запозная и лошо ми става  :cheese:  От всички съставки на храните , знам само какво е мазнини и нищо друго ... Лудница  :lol:

10.06.10
10:18

В началото правилното хранене изглежда като мания и нещо супер сложно,но като свикнеш просто мозука ти сам изключва вредните храни,когато подбираш какво да хапнеш.

10.06.10
10:28

казано от Biad__ на 10.06.10, 10:18:

В началото правилното хранене изглежда като мания и нещо супер сложно,но като свикнеш просто мозука ти сам изключва вредните храни,когато подбираш какво да хапнеш.

Нямам търпени и аз да науча моят мозък да мисли разумно .  :-)  Сега буквално крещи истерично за някой мазен джънк ...  :lol:

ЛОШО
Оскъдно хранене

<- искаш да дойдеш тук

Оскъдно хранене на белтъчини и прекаляване с въглехидрати и/или мазнини

<- ти си тук

Прекаляване с храната
Достатъчно според нуждите и целите хранене
Оптимално според нуждите и целите хранене
ИДЕАЛНО

ЛОШО:
Хронично претрениране (програми за хора с по-голям стаж, по-добра генетика и повече добавки)

<- ти си тук

Нетрениране (запуснат начин на живот)
Недостатъчно трениране
Достатъчно според нуждите и целите трениране
Оптимално според нуждите и целите трениране
ИДЕАЛНО

Махането на баниците и хляба и запазването на сегашната тренировка не е най-удачния вариант.

10.06.10
10:52

Вярно си е , че е малко тежка програмата , обаче не съм фен на фитнеса , нямам и толкова време , не мога да тичам дълго , а другите програми нещо не успяват да ме заинтригуват .Лошото е , че малко като магаре на мост се запъвам , казах си ,че ще я направя и малко каталясвам , ама пак си стоя на нея . Добре , да кажем , че не я спра , какво може да се случи ?  :roll:
Друг вариант , който си мисля , например да я разредя малко , но се опасявам да не разваля ефекта ?

казано от margoritka на 10.06.10, 10:52:

Вярно си е , че е малко тежка програмата , обаче не съм фен на фитнеса , нямам и толкова време , не мога да тичам дълго , а другите програми нещо не успяват да ме заинтригуват .Лошото е , че малко като магаре на мост се запъвам , казах си ,че ще я направя и малко каталясвам , ама пак си стоя на нея . Добре , да кажем , че не я спра , какво може да се случи ?  :roll:
Друг вариант , който си мисля , например да я разредя малко , но се опасявам да не разваля ефекта ?

Повишена опасност от травмиране, нервност, безсъние... и накрая ще имаш нужда от повече време да се възстановиш след нея.
Много удачен вариант е да я пригодиш за себе си. Тук има много хора, които могат да ти помогнат в това начинание.
Като цяло идеята е да заобичаш физическата активност. Никой не те кара да тичаш много, ако това не ти харесва, фитнесът не е маратонско бягане! Дори дългото тичане е загуба на време и топи по-бавно, например: 3 спринта по 400м ти дават 3х4=12 пъти повече от 34минути тичане и се правят за 3х4=12 минути с почивките. Ако искаш може да плуваш, да качваш баири, караш байк, скейт...тренираш у дома само с постелка...вариантите са безброй, важното е да намериш кое ти носи удоволствие. Аз, например, много обичам да тичам с музика, но чистя без да тичам и ям хляб на всяко хранене :)

10.06.10
11:22

Дам , вече малко повече ми харесва физ.активност , преди не можеше да ме накараш да правя нещо кой знае какво , а сега имам някакво желание да се натоваря нещо ... Готино е !  :) Иначе за тренировките за момента , най-добре ми идва вкъщи , мисля да ги пригодя за мен тези ( защото наистина ми харесват ) , а по-нататък ще се пробвам с сериите по 400м и малко тенис през почивните дни . Обаче си е цял нов свят - да правиш нещо за тялото си и да спортуваш малко от малко ...  :cheese:

Спринтовете на 400м ги отложи за много по-натам ;)

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 10.06.10 11:30.

10.06.10
11:35

казано от Oranje на 10.06.10, 11:30:

Спринтовете на 400м ги отложи за много по-натам ;)

Хех , добре ... Има време ...  :-)

казано от Oranje на 10.06.10, 11:02:

ям хляб на всяко хранене :)

Въх, ужас, как смееш, сигурно си на много прахчета и затова не ти пречи

10.06.10
20:01

казано от margoritka на 10.06.10, 10:28:

казано от Biad__ на 10.06.10, 10:18:

Нямам търпени и аз да науча моят мозък да мисли разумно .  :-)  Сега буквално крещи истерично за някой мазен джънк ...  :lol:

Като го обучиш ще крещи обратното. :)

11.06.10
07:21

Добре ще да е ! :)

13.02.12
16:39

Здравейте,

Първо искам да ви поздравя за прекрасния форум. Чета редовно и всеки ден научавам нещо ново и интересно!
Видях, че има отворена тема за програмата INSANITY и реших да споделя моите постижения, а и да задам някой друг въпрос към по-опитните :)

Аз съм на 31. Висока съм 160см. Започнах INSANITY преди 3 седмици. Тогава тежах кошмарните за ръста ми 105кг. В момента съм 96кг и се чувствам прекрасно. За съжаление от няколко дни насам радостта ми е помрачена. Реших да мина през една фитнес зала за да попитам каква марка L-carnitine е добре да си купя, как се приема и др. Когато споделих с инструктора за INSANITY той реагира много остро. Каза ми, че това не е “за моята уста лъжица” и че интервалните тренировки са строго забранени за хора с моето тегло защото могат да увредят клапата на сърцето, кръвоносната система и дори да предизвикат инсулт.... Останах изумена тъй като аз се чувствам отлично. Както по време на самата тренировка така и след нея. Не изпитвам никакви болки, нито дори най-малко напрежение в коленете или глезените. Напротив – чувствам се заредена с енергия. Интересно ми е има ли нещо вярно в това твърдение?

Винаги съм била дебела и от години опитвам най различни неща за да сваля килограми. Диети, чист глад, таблетки, Зумба, аеробика, джогинг, йога...нищо не ми е помогнало или резултатите са били нищожни. За пръв път с тази програма имам видими резултати и възвърнах вярата си, че с труд и упорство мога да сваля. Не ми се иска да я спра за това търся съвет дали наистина е опасна.

Здравей, аз съм инструктор и от известно промених тренировките, които водя от Тае-бо към Insanity. Истина е, че действително има проучвания, които сочат, че интервалните тренировки имат положително въздействие главно върху хора, които вече имат едно задоволително ниво на спортна подготовка. Това е логично - колкото по-високо темпо държиш, толкова резултата ще е по-осезаем, а за хората с наднормено тегло поддържането на високо темпо не е проста задача.  Но също така има проучвания, които твърдят, че ГМО, антибиотиците в пилетата и бисфенол А са безвредни в “нормалните дози”. Моето мнение е, че не бива да се предоверяваш на чуждо мнение, щом ти самата се чувстваш добре от тренировката си. Дори аз виждам зор на част на някои комплексите, а имам зад гърба си 12 години спорт. Големия плюс на Инсанити е, че ти сама можеш да определиш темпото си за времето, в което работиш. За да намалиш рисковете за себе си, винаги тренирай с вода или изотонична напитка, не тренирай на гладно, за да не изпаднеш в хипогликемия и се постарай помещението да е с подходяща температура - нито горещо, нито студено. Давай си малко по-голяма почивка от обичайните 30 сек - пр. 40 или 50 сек. Не се пресилвай и се опитай да свикнеш с комплексите постепенно. Ако следваш тези общи правила, не би следвало да има рискове за здравето ти, по големи от тези, които съществуват така или иначе за хората с наднормено тегло. Принципно ако слушаш всички накрая ще излезе, че е толкова опасно да си излезеш от вкъщи, че е по-хубаво изобщо да не ставаш от леглото, ама и да лежиш внимателно, че и в леглото е опасно - може да ти се омотае чаршафа около врата. Ако се чустваш добре - действай (но все пак предпазливо).

22.09.12
23:57

Днес изтеглих INSANITY и мисля да ги започвам. Но, както авторката беше попитала, питам и аз :D ако не се правят всеки ден (примерно през ден, (аз искам през 2, а един от почивните дни да е стречинг и табата)), ще има ли ефект?

Към авторката: гледам (започнах да следя дневника ти), че все още ги правиш всеки ден и че има резултати. Как се отразяват на организма ти, идва ли му много стресово??

Мнението беше редактирано от By the way на 22.09.12 23:59.

06.10.12
18:24

Здравейте на всички.Регистрирах се в сайта,защото никъде не намерих информация за това,което ми интересува.От понеделник ще започна програмата INSANITY,но исках някой да ми каже по кое време е най-добре да се прави.Ходя на училище и съм първа смяна(не ме мислете за малка-12 клас съм :Д). От месец съм на 90 дневната диета(за тези които не знаят това не е просто диета,а и хранителен режим). Мислех да правя програмата следобяд към 16-17 часа(вечерята ми е към 19:30). Според Вас добре ли е да направя така? Информативно 18години,56кг,160см.Не съм се занимавала много активно със спорт.Но съм се грижила за тялото си(скачане на въже,упражнения,коремни преси,малко тичане). Благодаря предварително :)

06.10.12
19:55

Така наречената 90-дневна диета е едно голямо извращение според мен.Най-много да си съсипеш здравето.Виж в раздел хранене на сайта някой хранителен режим и следвай него,а тази “диета” я забрави во веки.Иначе за тренировката-прави я когато имаш време.

06.10.12
20:11

Защо мислиш,че е съсипване на здравето?

06.10.12
23:05

казано от Ralica Zdravkova на 06.10.12, 20:11:

Защо мислиш,че е съсипване на здравето?

Защото е глупава.

06.10.12
23:50

казано от Ralica Zdravkova на 06.10.12, 18:24:

Според Вас добре ли е да направя така? Информативно 18години,56кг,160см.Не съм се занимавала много активно със спорт.Но съм се грижила за тялото си(скачане на въже,упражнения,коремни преси,малко тичане). Благодаря предварително :)

Според нас добре е да направиш така: Забрави за 90-дневна, седмична, месечна тримесечна или каквато и да е била друга диета. Всяка срочна диета обвързва резултата със съответния срок. За трайни резултати, без да изнасилваш периодично тялото си имаш нужда от пълноценно, здравословно, балансирано хранене, спазвайки хранителен режим, не диета.
Не си се занимавала много активно със спорт, ами започни тогава. И не, не си се грижила за тялото си, след като сега си на 90-дневния абсурд значи грижите ти не са били добри. Онова дето си написала в скобите би трябвало да ти е в скобите на тренировката (разбирай загрявката).

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 06.10.12 23:51.

Здравейте и от мен! :)
На 18 години съм,179см висока и в момента 60кг. Тъй като бях доста по-пълничка (78кг.) реших да отслабна и за около 1год. с прекъсвания стигнах сегашното си тегло.Проблема е там ,че тялото ми се поотпусна и сега се опитвам да го стегна,но без да свалям килограми (мисля че не е необходимо).Започнах да ходя на фитнес ,но прекъснах ,защото не ми беше възможно,а и защото не виждах никакъв резултат ,затова реших да започна Insanity и вече 6-ти ден тренирам по програмата,но ме притеснява тази “Recovery formula” (старая се да се храня здравословно).Дали ще има ефект от тренировката без нея? И ще издържи ли тялото ми на натоварването без нея? Мога ли да я заменя с нещо? А и има ли по-удачен вариант за тренировка в моя случай? Прочетох коментарите до тук и не открих конкретен отговор на тези въпроси. Ще съм ви много благодарна ако ми разясните тези въпроси и ми помогнете. :)))

Мнението беше редактирано от Ралица Асенова на 22.05.13 22:04.

22.05.13
22:09

Не се подвеждай по рекламни трикове, вземи си изотонична напитка тип Isostar или Unisport Nutrend и си тренирай спокойно. В никакъв случай не пропускай възстановителната тренировка обаче, от опит ти казвам, че тя е безкрайно важна за правилната обмяна на минералите в мускулите и от там за крайния ефект на проведената програма.

Здравейте,

Съвсем нова съм във форума и пиша с конкретно питане относно INSANITY програмата (не пускам нова тема, виждам, че е широко дискутирана).

Та, директно на въпроса: в материалите, които свалих, има около 12 клипа, като схванах идеята на dig deeper&fit; test. Следващите клипове обаче въпреки обясненията към тях, са ми малко мъгла. Как трябва да се редуват, мога ли да си избера една от тренировките и да правя само нея или да ги изредя всичките и да ги карам като цикъл. Никак не стана ясно, освен, че последните няколко са супер натоварващи.

Моля ви тези, които са се захванали с програмата да споделят мнение.

Относно храненето- съгласна съм, че трябва да се яде smart, за да се активизира метаболизма, но менютата не ме съблазниха особено и ще карам по мое усмотрение. Разбира се, комерсиалният трик с добавките го игнорирам напълно.

Благодаря предварително!

22.02.14
09:06

Ами аз съм завършвала тази програма 3 пъти. Тоест правила съм я 6 месеца. Лично на мен действа супер. Аз съм на 16 год., висока съм 170 и тежа 54 кг. Никога не съм била дебела, но имаше един период, в който поради счупване на ръката и друга контузия на крака не можех да ходя на плуване, да тренирам и т.н Бях се отчаяла и напълнях много, Станах 65 кг. Не можех да се гледам така и затова след 1 месец след като ми махнаха гипса въпреки забраните почнах програмата и понеже свалям много бързо за по малко от два месеца си върнах предишните килограми, че и още два. Дори корема си изчистих и сега имам добре очертани коремно мускули. Но тези 12 тренировки, за които ти говориш си имат определен ред, в който се изпълняват. Ако си изтеглила прорамата от  zamunda.net, излиза към 8 ГБ., та там има дълго описание на това как трябва да се храниш и с какво, имаш дадено и меню. А от чичко google можеш да намериш  shedule (календар, на който ти е показано кой ден коя тренировка да правиш).Аз го качих, за да го видиш. Програмата е 2 месеца. През първия месец тренировките са кратки, около 40 мин. Вторият освен, че стават по-трудни са и по- дълги, но си заслужава. Трябва да имаш постоянство и е много важен и хранителния ти режим. Ако ядеш баници и вафли няма как да стане. Няма да имаш същия резултат.

Много благодаря! От замунда я дръпнах да, наистина има доста километрично описание за храната и не ми остава време да се запозная по-подробно, но ще го разуча. Точно нещо такова търсих като календар. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1